Povežite se s nama

Vijesti

Jela od zelja malo će pričekati, Anđele imaju novi termin spelancije ‘Po starinski’

Vrijedne domaćice pripremit će delicije za prste polizati.

Objavljeno

na

zelje

Mraclinske ‘Anđele’ objavile su novi termin gastro-spelancije ‘Po starinski’. Manifestacija koja je trebala biti ove subote 14. rujna na Drevinom gruntu pomaknuta je zbog loše vremenske prognoze za tjedan dana.

Novo izdanje bit će 21. rujna, a ovogodišnja tema je zelje i jela od zelja. Vrijedne domaćice i članice Društva žena ‘Anđela Lovreković’ pripremit će po starinskim receptima krpice sa zeljem ili “krautflekrle” uz pečenu vratinu, buncek s kiselim zeljem, sarmu s kramperom i naravno, nezaobilazne štrukle s tropom.

– Tu bu još i orejnači, makovnjači i gibanic z rožičkom, a i druge fine starinske koločof. Za lepe popevke pobrinuli se budu naši mraclinski dečki, TS “Alibi” – poručile su Anđele.

Druženje će početi u 14 sati.

Foto ilustracija: Pexels/Julia Filirovska

HOTNEWS

Tri goričke ulice sutra bez vode, evo koje…

VG Vodoopskrba je za vrijeme dok traju radovi osigurala građanima cisterne s pitkom vodom.

Objavljeno

na

Djelatnici VG Vodoopskrbe i sutra nastavljaju s radovima na vodoopskrbnom sustavu. Baš kao i danas, stanovnici dijela Zagrebačke ulice i to kućni brojevi 118,120,120/1,122,124,126 i 128 sutra neće imati vode od 12 do 14 sati.

No, cisterna s vodom nalazit će se na parkiralištu ispred zgrade kod kućnog broja 122.

Vode sutra neće imati i stanovnici u ulici kneza Ljudevita Posavskog od kućnog broja 1 do 35B i Kolodvorskoj ulici kućni broj 38. Vode neće biti od 9 do 13 sati, a cisterna s vodom će se nalaziti ispred kućnog broja 19.

– Opskrba vodom biti će omogućena u najkraćem mogućem roku nakon završetka radova – javljaju iz VG Vodoopskrbe.

Nastavite čitati

Vijesti

Mraclin će ove subote mirisati na delicije od zelja

Druženje ‘Po starinski’ na Drevinom gruntu počet će u 14 sati.

Objavljeno

na

zelje

Vrijedne žene iz Mraclina jelima od zelja nakratko će nas vratiti u djetinjstvo i podsjetiti na jela koja su nekada spremale naše bake, ali su i danas aktualna u kuhinjama moderne domaćice.
No, mraclinske Anđele ono što će pripremiti bit će prema starinskim receptima. ‘Jela od zelja’ ujedno su ovogodišnja tema gastro-spelancije ‘Po starinski’ koja vas ove subote 21. rujna čeka u Mraclinu.

Svoja nepca moći čete počastiti poznatim krpicama sa zeljem, pečenim buncekom s kiselim zeljem, sarmom s kramperom, ali bit će tu i nezaobilaznih štrukli s tropom. Osim slanih jela, za ‘podići’ šećer bit će tu još orehnjači, makovnjači, gibanice z rožičov, ali i drugih finih starinskih kolača.

Za glazbeni dio pobrinut će se mraclinski dečki iz Tamburaškog sastava “Alibi”. Druženje na Drevinom gruntu počet će u 14 sati.

 

Nastavite čitati

Kultura

Stiže premijera ”Rože” nove monodrame u izvedbi Ane Katulić

Riječ je o predstavi prema motivima pripovijetke Slavka Kolara ‘Svoga tela gospodar’,

Objavljeno

na

Iz produkcije Štoos teatra proizašla je nova predstava ‘Roža – Cura s greškom’ čija će premijera biti u srijedu 25. rujna u dvorani Gorica. Riječ je o predstavi prema motivima pripovijetke Slavka Kolara ‘Svoga tela gospodar’, a pripremio ju je autorski tim Žak Branko Valenta i Ana Katulić koja će ju i izvesti.

„Kad Roža Brezovićeva ne bi imala falingu, ne bi ona tebe čekala“, progovara Slavko Kolar o liku Rože; ni žene, ni djevojke u svojoj pripovijetci „Svoga tela gospodar“. Krepkim i trpkim humorom kroz prizmu tada uobičajenog ugovorenog braka šepave Rože i partnera joj Ive iznosi svu surovost i licemjerje hrvatskog sela i seljaka. Kolar ne navija, ne rida niti nariče, već upozorava, nasmijava i opominje.

Upravo za tom „Rožom“ poseže autorski dvojac Valenta/Katulić kao polazištem ovog autorskog projekta kojim otvaraju neuralgična i urgentna pitanja ugroženog položaja i vrednovanja žene danas; kad se mukom generacija žena izborena stečena prava u brojnim zemljama svijeta ponovno dovode u pitanje, dok se u drugima tek trebaju izboriti.

Kolareva Roža u projektu zrcali aktualnu situaciju i anomalije u hrvatskom društvu kojima svjedočimo, a u kojem je položaj žene ugroženiji no ikad. Autori ne romantiziraju i ne osuđuju, već pozivaju na konstruktivni dijalog i iznalaženje rješenja.

Njihova Roža nije heroina novog doba, već tiha snaga svojeg vremena čiji su snovi satkani od želje za humanošću, za priznavanjem i traženjem ispravnih ljudskih odnosa i ponašanja. Tamo gdje je počela sanjati Roža nastavljaju autori, dekonstruirajući romantizirani san da je za sreću dovoljno malo čarobne prašine i da se za ljubav baš sve u životu treba probati.

Predstava je sufinancirana sredstvima Grada Velike Gorice kroz Program Javnih potreba u kulturi za 2024., a premijera je ostvarena u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Grada Velike Gorice.

Premijera počinje u 20 sati, ulaz je besplatan i svoje ulaznice možete nabaviti na blagajni POUVG od 8 sati na dan izvedbe.

Nastavite čitati

Vijesti

Žene iz Buševca mališanima iz Lojtrice poklonile didaktičke igračke

Za zabavno i veselo učenje.

Objavljeno

na

Kao što su to već ranije činile, članice Društva žena Buševec novim su didaktičkim igračkama odlučile iznenaditi mališane iz Dječjeg vrtića Lojtrica u Velikoj Mlaki. Riječ je o donaciji igračaka koje će vrtićancima omogućiti savladavanje i učenje slova i riječi, rastavljanja na slogove, kao i rimu.

– Ove godine smo odlučile pomoći u vidu didaktičkih pomagala onim najmlađim i najosjetljivijim članovima našega društva. Posjetile smo dječji vrtić “Lojtrica” u Velikoj Mlaki. Zahvaljujemo se Sandri Maršić, odgojiteljima, članovima Stručnog tima i ravnatelju Branimiru Bakranu na suradnji i gostoprimstvu. Velika hvala vrtiću na zahvalnici za naše društvo, a korištenjem didaktičkih pomagala djeca razvijaju kognitivne i motoričke sposobnosti, uče o sebi i drugima – poručile su.

Didaktičke igračke žene iz Buševca kupile su sredstvima Zagrebačke županije.

FOTO: Društvo žena Buševec

Nastavite čitati

Vijesti

Dio stanovnika Zagrebačke ulice sutra prije podne bez vode

Cisterna s vodom nalazit će se na parkiralištu ispred zgrade kod kućnog broja 122.

Objavljeno

na

Dio stanovnika Zagrebačke ulice sutra će biti bez vode. Iz VG Vodoopskrbe javljaju kako zbog radova na vodoopskrbnom sustavu od 7:30 do 11 sati neće biti vode na kućnim brojevima 118, 120, 120/1, 122, 124, 126 i 128.

– Opskrba vodom bit će omogućena u najkraćem mogućem roku nakon završetka radova, a cisterna s vodom nalazit će se na parkiralištu ispred zgrade kod kućnog broja 122 – dodaju iz Vodoopskrbe.

Nastavite čitati

Reporter 440 - 29.08.2024.

Facebook

Izdvojeno