Povežite se s nama

Vijesti

Velikogoričani najbolji korisnici reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj

U 2023. godini u goričkim reciklažnim dvorištima odvojeno je 3.787 tona otpada.

Objavljeno

na

U sklopu održivog gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici i okolnim naseljima, osim prikupljanja otpada od vrata do vrata, važno je stanovnicima omogućiti donošenje vrijednih sirovina na lokacije reciklažnih dvorišta. Reciklažna dvorišta imaju značajnu ulogu u sustavu gospodarenja otpadom jer služe kao poveznica između građana, ovlaštenih sakupljača i ovlaštenih obrađivača otpada.

U Velikoj Gorici postoje dva stacionarna reciklažna dvorišta koja se nalaze na sljedećim adresama : Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava u Mraclinu i Reciklažno dvorište „ Velika Gorica“ na adresi I.G. Kovačića bb. U planu je otvaranje novog i modernijeg reciklažnog dvorišta u samom gradu, koje će vrlo brzo otvoriti svoja vrata svim stanovnicima Velike Gorice.

Foto: VG Čistoća

U naseljima i četvrtima koje nisu u blizini izgrađenog reciklažnog dvorišta, veliku ulogu ima mobilno reciklažno dvorište zahvaljujući kojem svaki stanovnik u svome naselju može odložiti sortirani otpad. Mobilno reciklažno dvorište postavlja se jednom godišnje na 54 lokacije na području grada Velike Gorice, a raspored postavljanja se šalje svim korisnicima početkom godine.

Popis materijala koji se smiju besplatno odložiti u reciklažnom dvorištu definiran je Pravilnikom o gospodarenju otpadom ( NN 106/2022), a odnosi se na razne materijale koji pravilnim zbrinjavanjem postaju korisna sirovina za daljnju obradu.

– Također je važno zbrinjavati otpad na pravilan način da ne završi odbačen u prirodi te tako onečisti zrak, tlo i vodu. U našim reciklažnim dvorištima moguće je BESPLATNO donijeti sve kategorije otpada određene Pravilnikom poput raznih vrsta namještaja ( kuhinjski, kupaonski, građevni iz kućanstva, vrtni namještaj, dječja oprema i sl.) pa sve do električnog i elektronskog otpada, lijekova, boja i lakova, stakla, metala i papira – ističu iz VG Čistoće.

Foto: VG Čistoća

Ukoliko niste sigurni možete li neki materijal odložiti u reciklažno dvorište, za informacije se uvijek možete obratiti na sljedeće brojeve telefona :

Reciklažno dvorište Velika Gorica Tel.: (01) 6646 982
Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava Tel.: (01)6268 078
Korisnička služba VG Čistoće : (01) 6566 757, (01) 6566 758

Foto: VG Čistoća

Da bi stanovnici imali pravo na besplatno odlaganje odvojenog otpada u reciklažna dvorišta, na ulazu su dužni pokazati identifikacijski dokument na kojem se vide ime i prezime te adresa korisnika ili drugi dokument/ punomoć ( za staratelje, skrbnike i sl.) te račun/odrezak za odvoz otpada na kojem se nalazi barkod koji se za svakog korisnika individualno generira.

Također, korisnici su obavezni donijeti već unaprijed sortiran otpad što znači da nije moguće donijeti miješani komunalni ili izmiješani građevni otpad ili bilo koju drugu vrstu izmiješanog otpada. Otpad treba biti odvojen po kategorijama, kao i u kućanstvu, te VG Čistoća nije dužna primiti izmiješani otpad.

Foto: VG Čistoća

– U 2023. godini reciklažna dvorišta Velike Gorice odvojeno su prikupila čak 3.787 tona otpada što je drugi najveći rezultat u Republici Hrvatskoj no sukladno broju reciklažnih dvorišta i veličini grada slobodno možemo reći kako su stanovnici Velike Gorice najbolji korisnici reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj. Hvala vam što odvajate otpad! – istaknuli su iz VG Čistoće.

Vijesti

Dio stanovnika Zagrebačke ulice sutra prije podne bez vode

Cisterna s vodom nalazit će se na parkiralištu ispred zgrade kod kućnog broja 122.

Objavljeno

na

Dio stanovnika Zagrebačke ulice sutra će biti bez vode. Iz VG Vodoopskrbe javljaju kako zbog radova na vodoopskrbnom sustavu od 7:30 do 11 sati neće biti vode na kućnim brojevima 118, 120, 120/1, 122, 124, 126 i 128.

– Opskrba vodom bit će omogućena u najkraćem mogućem roku nakon završetka radova, a cisterna s vodom nalazit će se na parkiralištu ispred zgrade kod kućnog broja 122 – dodaju iz Vodoopskrbe.

Nastavite čitati

Vijesti

‘Kotlić’ ekipe iz Starog Čiča su spremne, njih 11 borit će se za titulu najbolje

Ponesite žlice…

Objavljeno

na

Suho i sunčano vrijeme dovoljno je dobar razlog da u subotu 21. rujna, skoknete do Starog Čiča i pojedete nešto na žlicu. Nakon što su organizatori morali odgoditi manifestaciju, prognoza im ovaj vikend ide na ruku pa će se drugo izdanje manifestacije ‘Kaj to fino diši v Starom Čiču’ ipak moći održati.

Majstori kotlića i kuhače su spremni i nestrpljivo čekaju početak natjecanja koji će biti u 13 sati. Na livadi kod vatrogasnog doma natjecat će se 11 ekipa, javljaju nam iz Mjesnog odbora. Za prva tri mjesta osigurane su nagrade, a ove godine birat će se i najveselija ekipa.

– Žiri je spreman, kao i radionice za djecu, a i zabava za odrasle. Vrijeme nam je naklonjeno, dođite na livadu “Stara Odra” i družite se s nama….ponesite i žlicu – pozivaju.

Nastavite čitati

Vijesti

Najbolji hrvatski orači stižu u Veliku Goricu na državno natjecanje

Na poligonu u Kurilovcu, 24 natjecatelja pokazat će tehnike oranja u dvije kategorije – plugova ravnjaka i premetnjaka.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica bit će domaćin velikog državnog natjecanja u oranju. Drugi je to puta da se u našem gradu odvija ova manifestacija koja ove godine broji svoje 20. izdanje. Ovo najveće ruralno događanje u Hrvatskoj odvijat će u Kurilovcu, na državnim zemljištima gdje Agronomski fakultet provodi svoja znanstvena istraživanja. Upravo te parcele bit će poligoni za državno natjecanje.
Sve je spremno za dočeka najboljih hrvatskih orača, a koji će se natjecati u dvije kategorije – plugova ravnjaka i premetnjaka.

– Očekuje se 24 natjecatelja iz 12 županija. Ekipu pojedine županije čine dva orača, sudac koji dolazi iz te županije i pomoćni trener koji priprema zajedno s oračima početak oranja, a kasnije orač mora sam orati parcelu. Tada pomoć nije dozvoljena jer se ona kažnjava – ističe Tugomir Majdak državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede te dodaje kako je ovo ujedno i sama edukacija poljoprivrednika.

–  To je prva i osnovna operacija u agrotehnici, u poljoprivrednoj proizvodnji i tome se pridaje vrlo velika pozornost – kaže.

Foto: Cityportal.hr

Samo natjecanje održat će se u subotu 28. rujna, dok će natjecatelji pristizati dan ranije u petak 27. rujna kako bi odradili pripreme i trening, a izvlačit će se i startni brojevi.

– Parcele će biti identične kao i za svjetsko natjecanje. Dužine 100 metara, a širine 20 metara za ravnjake, a za premetnjake je oranje u takozvani klin gdje je širina parcele 16,24 metara. U propisanom vremenu od 3 sata, natjecatelji moraju savladati 13 zahtjevnih elemenata koje ocjenjuje sudačka komisija i na kraju ćemo dobiti hrvatske prvake za ovu godinu – govori nam Majdak te ističe kako očekuju velik broj posjetitelja baš kao što je to bilo 2016. godine kada je natjecanje došlo pogledati više od 15 tisuća ljudi.

Bit će tu i popratnog sadržaja jer će svaka županija imati priliku predstaviti i izložiti poljoprivredne proizvode svojih OPG-ova, a svakako će najzastupljenija biti Velika Gorica i Zagrebačka županija.

Foto: Cityportal.hr

Oni najbolji natjecat će se iduće godine na Svjetskom natjecanju koje će se održati u Češkoj. Spomenimo i kako će Hrvatska 2026. godine po drugi puta biti domaćin najboljim svjetskim oračima, a natjecanje će se održati u Osijeku.

Za sve posjetitelje osiguran je i velik besplatan parking.

No, uoči ovog velikog natjecanja, bit će održana i promocija monografije povodom 30. obljetnice natjecanja u oranju u RH, a čiji su autori dekan Agronomskog fakulteta Ivica Kisić, državni tajnik Tugomir Majdak, Siniša Hrgović i Ivica Prpić.

Nastavite čitati

Sport

Buna ima recept za uspjeh: Nova uprava, poznati brk, domaća ekipa i – Kamerunci!

NK Buna sjajno je krenula u novu sezonu jedinstvene 1. ŽNL, sa četiri pobjede iz prve četiri utakmice, uz samo jedan primljeni gol. Zlatko Petrac, alfa i omega nogometa na bregima, otkriva kako je došlo do ove lijepe niželigaške priče…

Objavljeno

na

Objavio/la

Prekrasan je ovih dana pogled na niželigaške tablice. U četvrtom rangu mjesto na vrhu s Ravnicama dijeli Kurilovec, u petom se na “jedinici” s ponosom kočopere nogometaši Mraclina, a u sedmom rangu, u 1. ŽNL, vrh drži – NK Buna! Četiri utakmicu su iza naših Brežana, četiri pobjede su upisali, uz impresivnu gol-razliku 10-1.

Nakon dva lokalna derbija, protiv Dinamo Hidrela i Mladosti iz Obrezine, Buna je sredila i Banovo, a ovog vikenda i Dinamo iz Jakovlja na domaćem terenu. Prvi i jedini gol primili su igrači trenera Marija Kožula tek u toj posljednjoj, četvrtoj utakmici, u pobjedi 3-1.

– Ma dobro, ovo je tek početak. Moramo priznati i da smo imali malo sreće sa ždrijebom na otvaranju sezone, ali naravno da smo zadovoljni što su rezultati tako dobri – javio se, nasmiješenog brka, tajnik kluba Zlatko Petrac.

Alfa i omega breškog nogometa pravi je čovjek za pobliže upoznavanje s jednom lijepom niželigaškom pričom, s glavnim akterima…

– Situacija u klubu je jako dobra. Imamo novu upravu, kojoj je na čelu predsjednik Josip Jerleković, poznatiji kao Bozanić, a tu je i dobra ekipa ljudi oko njega. Ali znate kako je to, kao i u svakom normalnom selskom klubu: imaš par bedaka koji sve to vuku i njih šest-sedam koji uskaču i pomažu kad zatreba – opisuje Zlatko nogometni život na Bregima.

U takvom formaciji, društvo koje vodi klub okupilo je dobru momčad za ovaj rang, što se najbolje očituje na rezultatima. A pritom je posebno važno da se tu gotovo u pravilu radi o domaćim dečkima, iz toga kraja. Uz, naravno, poneke iznimke…

– Trener prve momčadi je Mario Kožul, a u radu mu pomaže Miro Lukinić, naš prijatelj i dugogodišnji trener. Što se igrača tiče, uglavnom su to sve naši dečki zbregov. Imamo dvojicu iz Posavine, jednog iz Drnka, jednog iz Kurilovca… – nabrajao je Petrac, a onda posegnuo za posebnim dodatkom:

– A imamo i dva dečka iz Kameruna!

E, to se zove zaokret… U podnožju Vukomeričkih gorica, u jednom posebnom okruženju, dakle, nogomet igraju i dečki iz daleke Afrike.

– Zovu se Justin i Joel, kod nas su još od zime, igrali su i u drugom dijelu prošle sezone, pa nastavili sad. Došli smo do njih sasvim slučajno, preko jednog našeg prijatelja, koji ih je vidio da svaku večer trče po cesti. Jednom prilikom ih je zaustavio i pitao bi li igrali nogomet za Bunu, odgovorili su mu da bi i, evo, došli kod nas – govori Petrac i nastavlja:

– Za ovaj rang imaju ti dečki dosta dobru kvalitetu. Igrali su nešto nogomet i u Kamerunu, ali ne znam koliko dugo, jer riječ je o mladim dečkima… Rade kod nas, montiraju klima uređaje, a uz to i igraju nogomet. Super su se snašli, udomaćili su se, dobro igraju…

Taj domaći kadar, prožet s malom dozom Kurilovca, Drnka, Posavine i Kameruna, nadaju se u klubu, mogao bi biti dovoljan za proboj u viši rang. Iako, imperativa i nepotrebne nervoze na Buni neće biti.

– Mi bi htjeli otići u višu ligu ako se sve posloži kako treba, ako budemo i dalje dobri, bilo bi lijepo malo iskusiti i taj nogomet u višim ligama. Ali nema tu velike filozofije, idemo igrati i ako budemo dovoljno dobri, ići ćemo gore. Ako ne budemo, nećemo. Vrlo jednostavno – sa smiješkom govori gospon Petrac, dugogodišnji sudac, jedan od pokretača čuvene Breške lige, nogometni fanatik…

I daleko od toga da je jedini na Bregima, u selu sa nešto više od 260 žitelja nađe ih se sasvim dovoljno.

– Bude ljudi na utakmicama, dolazi nam standardni broj ljudi, njih stotinjak. Sve su to ljudi iz našega kraja, koji nas godinama već prate, a to je za jedan mali selski klub jako dobra praćenost – zaključio je Petrac.

Novi izazov slijedi za vikend, a donosi gostovanje kod Milke Trnine u Vezišću, u općini Križ. Tražit će se peta pobjeda u nizu…

Nastavite čitati

Vijesti

Za lakše i uspješno obrazovanje: Općina Orle svojim učenicima i studentima osigurala stipendije

Rok za dostavu prijava učeničkih stipendija je 1. listopad, a 11. listopad za studentske stipendije.

Objavljeno

na

Općina Orle osigurala je stipendije za učenike i studente sa svog područja. Kažu kako na taj način žele pomoći u podmirenju troškova vezanih uz školovanje, čime se potiče, motivira i omogućuje što većem broju učenika i studenata s područja općine uspješno stjecanje srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja.

Stipendije će se učenicima dodijeliti temeljem postignutog uspjeha i socijalnog statusa, a iznosit će 66 eura mjesečno. Nešto više, 93 eura mjesečno stizat će na račune svih studenata s prebivalištem na području Općine Orle.

Za ostvarivanje prava na stipendiju učenici i studenti moraju ispuniti nekoliko kriterija i priložiti potrebne dokumente koje možete vidjeti ovdje, kao i detalje natječaja.

Rok za dostavu prijava učeničkih stipendija je 1. listopad, a 11. listopad za studentske stipendije.

Nastavite čitati

Reporter 440 - 29.08.2024.

Facebook

Izdvojeno