Povežite se s nama

Kultura

FOTO Plesni klub Barbara organizirao 3. besplatnu radionicu i igraonicu

Objavljeno

na

Plesni klub Barbara i ove godine, uz potporu Srednje strukovne škole Velika Gorica i Gradskog bazena, organizirao je jednotjednu 3. plesnu radionicu i igraonicu školarcima Velike Gorice (od 26. do 30.08.2024.).

Velika Gorica, 26.-27.08.2024. PK Barbara-3. besplatna radionica i igraonica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 26.-27.08.2024. PK Barbara-3. besplatna radionica i igraonica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Besplatna zabava, druženje i učenje plesnih vještina za djecu od 7 do 12 godina, koju vode tri trenerice.

Velika Gorica, 26.-27.08.2024. PK Barbara-3. besplatna radionica i igraonica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 26.-27.08.2024. PK Barbara-3. besplatna radionica i igraonica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 26.-27.08.2024. PK Barbara-3. besplatna radionica i igraonica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Početak je bio u maloj sportskoj dvorani Srednje strukovne škole u ponedjeljak, 26. kolovoza u 09:30 sati. Djeca su plesala i igrala se do 12 sati, zatim su prešla u Gradski bazen i uživala u kupanju do 13 sati. Takav program je cijeli tjedan, završetak je u petak, 30. kolovoza.

Galerija fotografija

Kultura

I ove jeseni revija francuskih filmova u Retro kinu Galženica

Imate priliku pogledati odabrane naslove francuske filmske produkcije u sklopu programa Rendez-vous au cinéma.

Objavljeno

na

Počevši od ove subote 21. rujna pa sve do 19. rujna u Retro kinu Galženica imate priliku pogledati odabrane naslove francuske filmske produkcije u sklopu programa Rendez-vous au cinéma.
Deseta je ovo godina da se u goričkom kinu prikazuju francuski filmovi kako bi se svim filmoljupcima približila ta velika europska kinematografija.

Reviju će otvoriti nova francuska komedija “Drugi čin” kojom je otvoren ovogodišnji festival u Cannesu. Prikazat će se i klasik iz 1966., ratnu komediju u kojoj glavne uloge igraju poznati komičari onog vremena Bourvil i Louis De Funès – “Velika pustolovina”.

U prošlost će vas vratiti i remek-djelo “400 udaraca” iz 1959. koje se smatra inicijalnim ostvarenjem francuskog novog vala, a na ekranu ćete moći pogledati i jednu od najvećih filmskih zvijezda 20. stoljeća – Romy Schneider, u filmu snimljenom prema romanu “Intersection” – “Sitnice koje život znače”.

Reviju francuskog filma zatvorit će dokumentarcem dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux – “Godine super osmice”.

Ulaz na sve projekcije u okviru programa je besplatan, a svaka počinje u 18 sati.

Program u suradnji s nezavisnim kinima širom Hrvatske organiziraju Hrvatski audiovizualni centar, Kino mreža i Francuski institut.

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Spojila ih tradicija i kultura: Hrvati iz Montevidea održali koncert u Mraclinu

Rodilo se novo prijateljstvo u želji da se očuva hrvatska kultura i tradicija i na drugom kraju svijeta.

Objavljeno

na

Članovi Tamburaškoga orkestra i plesne skupine Hrvatskoga doma iz Montevidea oduševili su svojim nastupom ispunjenu dvoranu mraclinskog doma, piše Mraclin.hr.

Naime, urugvajsko-hrvatski folkloraši došli su na ovogodišnje Vinkovačke jeseni, pa su svoj nastup, glazbeni i plesni, ponovili i u Mraclinu gdje su ih s oduševljenjem dočekali novi prijatelji iz KUD-a Dučec.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Kako nam je ranije rekao predsjednik društva Matija Kos, do susreta je došlo sasvim slučajno i sve zbog jednog instrumenta koji ih je na kraju spojio i povezao.

Inače, Hrvatski dom u Montevideu osnovan je 1928. godine, kao reakcija na atentat na Stjepana Radića u beogradskoj Skupštini te se danas smatra jednom od najistaknutijih kulturnih i društvenih organizacija ljudi hrvatskih korijena koja kontinuirano djeluje u Južnoj Americi.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Svoje Društvo predstavio je Eduardo Antonić, tajnik za kulturne poslove Hrvatskog doma, voditelj tamburaškog orkestra i počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Urugvaj.

Dojmovi se još uvijek sliježu, a kako i ne bi kada vidite s koliko žara i ljubavi potomci hrvatskih iseljenika čuvaju kulturu i tradiciju svojih predaka. Još je posebnije kada znate da tek pokoji član ovog urugvajskog društva ‘natuca’ svega nekoliko hrvatskih riječi.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Uz goste, na koncertu su sudjelovali i mraclinski folkloraši, a predsjednik Kos u svom je govoru zahvalio Hrvatskoj matici iseljenika, goričkoj i županijskoj turističkoj zajednici na pomoći u organizaciji te je na kraju zaključio da se ovdje radi o početku jednog novog prijateljstva koje će se sigurno nastaviti – možda u Mraclinu, a možda i u Montevideu.

Foto: KUD Dučec Mraclin

Foto: KUD Dučec Mraclin

Foto: KUD Dučec Mraclin

Foto: KUD Dučec Mraclin

Nastavite čitati

Kultura

Folkloraši iz Gradića predstavit će Turopolje i hrvatsku kulturu na festivalu u Albaniji

Na svom putovanju boravit će i u Crnoj Gori gdje će sklopiti prijateljsku suradnju s tivatskim kulturno-umjetničkim društvom.

Objavljeno

na

Članovi KUD-a Gradići sutra u noći odlaze na put od nekoliko stotina kilometara kako bi predstavljali kulturu i tradiciju svojeg kraja u dalekoj Albaniji na međunarodnom festivalu folklora.

Na svom putovanju, kako nam javljaju iz KUD-a stat će i u Crnoj Gorici u gradu Tivatu gdje će ih dočekati direktorica tamošnje turističke zajednice Nina Lakićević i menadžerica magistra Stasija Kaluđerović.

Bit će ovo prilika da uz Tivat, obiđu i stari grad Kotor, ali će i predstaviti svoj rad društva kroz kraći vokalno-instrumentalni sastav. Također, upoznat će se i s voditeljem tivatskog kulturno-umjetničkog društva gdje će ujedno i sklopiti prijateljsku suradnju.

Po odlasku u Albaniju gostovat će u Draču na međunarodnom folklornom festivalu, a na kojem će nastupiti društva iz šest zemalja.

– Predstavit ćemo se s nekoliko glazbenih i vokalnih brojeva iz cijele Hrvatske, a udarna koreografija s kojom ćemo se predstaviti na festivalu je Turopolje. Osim nastupa, bit će prilike posjetiti samu Tiranu i stari grad Kruju, rodno mjesto Skenderbega, njihovog nacionalnog heroja – ističu iz KUD-a.

Također članovi će posjetiti i Veleposlanstvo RH gdje će ih dočekati veleposlanik Zlatko Kramarić. Folkloraši iz Gradića kući se vraćaju 24. rujna.

Bit će to još jedno zanimljivo putovanje, puno iskustva, doživljaja i stečenih novih prijateljstava, a prije svega promocija Gradića, Velike Gorice, Zagrebačke županije i Hrvatske.

 

Nastavite čitati

Kultura

Kulturne rute Hrvatske i Turopolja tema Matičinog četvrtka na početku još jedne sezone

Kreće nova sezona kulturnog druženja u knjižnici Galženica.

Objavljeno

na

O Kulturnim rutama Hrvatske i Turopolja bit će govora na novom izdanju Matičinog četvrtka, ovoga puta posvećenog Danima europske kulturne baštine. Naime, Ogranak velikogoričke Matice hrvatske u suorganizaciji s Gradom Velika Gorica i područnom knjižnicom Galženica, poziva na predavanje koje će održati Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, nematerijalnu i etnografsku baštinu pri Ministarstvu kulture i medija RH. Horvatić je inače i predstavnica Hrvatske u Proširenom parcijalnom sporazumu za Kulturne rute Vijeća Europe i članica Upravnog odbora Proširenog parcijalnog sporazuma o Kulturnim rutama Vijeća Europe.

Inače, program Kulturne rute Vijeća Europe osnovan je 1987. godine kako bi se podigla vidljivost kulturne baštine i oblikovala svijest o zajedničkom kulturnom prostoru europskih naroda, te o njihovim zajedničkim vrijednostima.

Od ukupno 48 ruta koje su do sada certificirane pri Vijeću Europe, Hrvatskom prolazi dvadeset i jedna, a Turopoljem jedna – ruta svetog Martina, sa župom Ščitarjevo kao aktivnim članom.

– Na predavanju će biti predstavljeni razlozi i ciljevi pokretanja programa Kulturne rute Vijeća Europe, ulozi koju navedena ruta ima u kulturnom i održivom turizmu, te o načinu na koji se provodi u Republici Hrvatskoj, kao i o potencijalima kulturne baštine velikogoričkog kraja u razvoju novih kulturnih ruta – ističu iz goričkog Ogranka Matice hrvatske.

Predavanje je u četvrtak u 19 sati u Područnoj knjižnici Galženica.

 

Nastavite čitati

Kultura

Nova sezona u Galeriji Galženica: Dubravka Rakoci izlaže svoje krugove

Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.

Objavljeno

na

Galerija Galženica u novu sezonu ulazi izložbom jedne od najdosljednijih i zanimljivijih slikarica na hrvatskoj likovnoj sceni, Dubravke Rakoci. Ova autorica velikogoričkih korijena predstavit će se u petak 20. rujna sa svojim karakterističnim krugovima, a upravo i sama izložba nosi naziv ‘Kruženje’.

– Na pod galerije položila je jedan poveći dripping – na kojemu je, kružnim kretanjem ruke, crnu boju izlijevala na papir, stvarajući monokromne ekspresivne kružne forme, pritom stavljajući naglasak na sam proces rada. Proces kruženja se ponavlja, stvarajući koncentrične nizove krugova, nekad usmjerenije, a nekad raspršenije, sa širenjem kapljica boje prema rubovima platna, tehnički na tragu pollockovskog akcijskog slikarstva – ističe kustosica Antonia Vodanović.

Posjetitelji će moći vidjeti i pet prostornih instalacija odnosno višemetarskih kružnih akrila na platnu, kreirajući specifičnu crno-crvenu vizualnu rapsodiju na tragu totalnog ambijenta i site-specific instalacije.

– Njeni Krugovi nipošto nisu samo muzejsko-galerijski izlošci. Oni u potpunosti mijenjaju ambijent galerije, ugođaj te iskustvo prostora. Izložbeni postav u Galeriji Galženica zaokružio je njenu umjetničku praksu od najranijih (studentskih) dana do danas, prateći istovjetnu nit, ideju, formu. Stoga, ”Kruženje” kao naziv izložbe funkcionira kao složena kretnja, i u doslovnom i u prenesenom značenju – ističe kustosica Vodanović.

Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.

 

 

 

 

Nastavite čitati

Reporter 440 - 29.08.2024.

Facebook

Izdvojeno