Povežite se s nama

Vijesti

Zvjezdane noći pred nama: Nedjelja i ponedjeljak navečer ispunjene suzama Sv. Lovre

Impresivna pojava nazvana suzama Svetog Lovre najbolje će se vidjeti u 11. i 12. kolovoza nakon 23 sata, pa sve do jutra

Objavljeno

na

Kad vidiš zvijezdu padalicu, zaželi želju…, kaže narodno vjerovanje. A ako je vjerovati vjerovanjima, dva dana pred nama bit će idealna za dobre želje uz posebne prizore na nebu iznad nas. Dolaze dani kad će iz visina padati čuvene Suze Svetog Lovre, pojavu koja oduševljava astronome i čini rijetke ljetne večeri posebnijima od drugih.

Kako nas upućuju iz Hrvatskog astronomskog saveza, ove godine uvjeti za promatranje padajućih meteora neće biti idealni, budući da je Mjesec postavljen tako da će umanjiti vidljivost, ali svejedno će se mnogi u nedjelju i ponedjeljak navečer ugodno smjestiti s pogledom na vedro nebo.

Trebalo bi biti vedro i bez oblaka, kažu vremenske prognoze, a najbolje vrijeme za uživanje u zvijezdama padalicama bit će nakon 23 sata u nedjelju, pa opet u istom terminu u ponedjeljak. I potrajat će, kažu, sve do prvih zraka sunca.

Sport

‘Ciljevi su najviši mogući, a mi smo dobri! I idemo dalje skupljati bodove…’

Rukometaši Gorice pobijedili su Karlovac u gostima 32-24, u utakmici u kojoj su dominirali, imali i dvoznamenkastu prednost… Trener Matej Mišković nakon dvije pobjede u dva prva kola ima dovoljno razloga za zadovoljstvo

Objavljeno

na

Objavio/la

Iskreno, i očekivali smo da će to izgledati ovako nekako. Od trenutka kad je rukometaše Gorice preuzeo Matej Mišković, sve informacije govorile su kako se radi o vrlo kvalitetnom mladom treneru, o čovjeku koji je u stanju unaprijediti stvari, jer to je i dosad radio praktički gdje god se pojavio. Kad se na to nadovezao i zanimljiv prijelazni rok, u kojem je Gorica ostala bez nekih važnih igrača, ali i dovela vrlo potentna, ali i dokazana pojačanja, kad su počele dolaziti izvještaji s prijateljskih utakmica, bilo je prilično jasno da Gorica lovi dobar smjer.

Sve to polako se potvrđuje već od prve sekunde nove sezone, zaključno s posljednjom sekundom 120. minute rukometa u kampanji 24/25. Prvenstvo je Gorica otvorila furiozno, visokom pobjedom 38-25 protiv Dubrave na domaćem parketu, ali neki upitnici su ostali s obzirom na stanje u kojem se protivnik trenutačno nalazi… Tjedan dana poslije, međutim, Gorica je na gostovanju u Karlovcu pokazala da nije baš sve ni do protivnika…

Nova pobjeda, opet visoka i uvjerljiva, ovoga puta 32-24, i evo Gorice u samom vrhu svoje skupine domaćeg prvenstva, s dvije vezane pobjede. I bez razloga za bilo kakvu euforiju, rano je još za to, uputnije je odmah se okrenuti sljedećoj utakmici.

– Uvijek je radno. Novi je tjedan, stižu nova iskušenja, nema vremena za predah sad kad je konačno krenulo – kaže trener Matej Mišković, ponudivši i osvrt na ono što se događalo između četiri rijeke u subotu navečer.

– Jako dobra utakmica s naše strane, ali tako i mora biti da bi nekoga pobijedio tako dominantnom na njegovom terenu. I zadovoljni smo, kako ne bismo bili. Dobro treniramo, dobro radimo, nema ozljeda, tako da ide dobro za sad jako dobro. I nadam se da će se tako nastaviti!

U prvom kolu napadački su blistali Juro Čakarić i Hrvoje Ceković, utrpali su zajedno 18 komada iz 20 pokušaja, a u Karlovcu im se pridružio i jedan od novih igrača, Marin Lisac. Zabio je osam puta, jednako kao raspucani Čakarić, a kapetan Ceki zaustavio se na sedam golova. Ruku je dao i golman Marin Sorić, s lijepih 11 obrana.

– Kad momčad funkcionira u sustavu, kad su svi zajedno, uvijek će netko od pojedinaca iskočiti u prvi plan. Ovoga puta ispalo je da su to bili Čakarić i Lisac, jednako kao i naš kapetan, ali moram istaknuti i da obrambeno sjajan posao radi Tomislav Barišić… Ukratko, svatko odrađuje svoj dio posla i zato guramo ovako dobro – govori smireni, ali i zadovoljni trener Matej.

– Stvarno smo u dobroj formi, imamo svoje ciljeve i idemo iz kola u kolo skupljati bodove. Pa ćemo vidjeti…

Nova potvrda teze da će Gorica ove sezone biti opako dobra tražit će se u subotu od 18 sati. U Gradsku sportsku dvoranu stiže Čakovec, nova momčad u ligi, ali i prvi susjed Goričanima u vrhu. Uz Nexe i Goricu, naime, još jedino Čakovec ima dvije pobjede u prva dva kola, prvo kod Spačve, a onda i doma s Varaždinom.

– Odlično su krenuli u sezonu, s dvije pobjede protiv dvije odlične momčadi, koje žele u Ligu za prvaka. Sigurno respektabilna momčad, koju vodi naš bivši igrač Filip Goričanec, i svakako nas čeka zanimljiva i teška utakmica – svjestan je Mišković.

Utakmica je važna, niz bi bilo sjajno nastaviti, ali bit će ovo zapravo samo jedan korak prema konačnom cilju.

– Klupski ciljevi su jasni, ali i ja kao trener uvijek namećem najveće moguće ciljeve. Želimo svakako u Ligu za prvaka, pokušat ćemo kroz nju izboriti i iskorak u europska natjecanja, a sezonu bi bilo sjajno zaokružiti nastupom na Final Fouru hrvatskog Kupa! Da, ciljevi su visoki, ali prihvatili smo ih i ja i momčad, to nas gura dalje, motivira, pa idemo korak po korak – zaključio je trener Mišković.

Pa ponovio još jedanput da je utakmica u subotu u 18 sati u Gradskoj dvorani.

– Pozivam sve Velikogoričane da dođu na utakmicu, da dođu podržati ove momke!

Nastavite čitati

Vijesti

Nastavlja se akcija za Ivana: Krenula aukcija dresova, za početak – dinamovci!

Dva dana nakon velikog humanitarnog okupljanja na Udarniku, MNE Kurilovec i udruga Turopoljsko srce organizirali su aukciju nogometnih dresova, od koje će sredstva ići za pomoć našem Ivanu Šćepini

Objavljeno

na

Dojmovi od nedjelje, s velikog humanitarnog okupljanja na Udarniku, nisu se još pošteno ni slegli, a akcija već ide dalje. Akcija za pomoć našem Ivanu Šćepini, naravno, 18-godišnjaku koji se hrabro bori za povratak normalnom životu nakon teške nesreće koju je doživio. Dok čekamo informaciju o tome koliki je dio od potrebnih 250.000 eura skupljen malonogometnim turnirom, koncertom i donacijama, doznajemo da je novi dio ove priče već započeo.

“Zajedno s MNE Kurilovec u sljedećim danima provodimo aukciju dresova, a sve s ciljem prikupljanja financijske pomoći za našeg sugrađanina Ivana Šćepinu. Humanitarnom akcijom prikupljaju se sredstva za robotsku neurorehabilitaciju (Poliklinika Glavić) i fizioterapiju (Poliklinika Body Balance) u trajanju od dvije godine”, objavila je ekipa iz udruge Turopoljsko srce, koja već godinama oduševljava svojim aktivnostima kroz prosinac, u blagdansko doba.

Pritom se to društvo specijaliziralo za aukcije nogometnih dresove, pa su se i ovoga puta odlučili za takav vid akcije.

“Uoči večerašnje utakmice s Bayernom, prigodno je da aukciju započnemo s potpisanim dresovima dinamovaca – Martina Baturine, Darija Špikića, Brune Petkovića i Marka Pjace”, istaknuli su prije nego što su objavili i pravila aukcije.

“Aukcija traje do četvrtka 19. rujna do 21 sat. Početna cijena svakog dresa je 150€. Aukcija se provodi u komentarima ispod objave i potrebno je napisati željeni dres i ponudu. U aukcijama mogu sudjelovati pravne i fizičke osobe. Najveća ponuda u prije predviđenom vremenskom roku odnosi pobjedu. Ukoliko se aukcija završi sa dvije iste ponude, administrator stranice može odrediti dodatno vrijeme za “pripetavanje”. Sva novčana sredstva s aukcija i ostalih donacija za Ivana uplaćuju se na račun Humanitarne udruge VG Legacy – HR7224840081502032607 (Obavezni opis plaćanja – 12.IGRAČ). Nakon završetka aukcije i uplate, potrebno je poslati u inbox potvrdu o plaćanju.”

Posjetite, dakle, svakako Facebook stranicu udruge Turopoljsko srce, uključite se koliko možete, doznajte što se sve nudi na aukciji…

Za kraj, ponovit ćemo još jedanput: svi koji su voljni donirati i na taj način pomoći našem Ivanu, mogu to učiniti na:

HR7224840081502032607
Obavezni opis plaćanja – 12.IGRAČ
Humanitarna udruga VG Legacy

Nastavite čitati

Crna kronika

Napustio nas je omiljeni pedijatar: Preminuo doktor Miljenko Raos

Nepunih mjesec dana nakon što je bio prisiljen prestati raditi kao pedijatar u velikogoričkom Domu zdravlja, posljednji put oči je sklopio primarijus doktor Miljenko Raos, liječnik koji je i u mirovini bio aktivan do samoga kraja

Objavljeno

na

Početkom nove radne godine, početkom rujna, roditelji velikogoričke djece obaviješteni su kako ćemo u narednom razdoblju imati još jednog pedijatra manje, budući da je prestao raditi prim. dr. Miljenko Raos. Njegove su pacijente preuzele doktorice Mikulčić i Hrčak, a ubrzo se proširila i vijest kako se popularni doktor Raos bori s teškom bolešću…

Tu je bitku, nažalost, mnogima omiljeni pedijatar izgubio. Početkom ovoga tjedna, naime, stigla je vijest kako je primarijus Raos preminuo, što nam je potvrđeno iz velikogoričkog Doma zdravlja. Vijest je to koja će rastužiti velik broj naših sugrađana.

“Doktor je, profesionalan, britak i jasan. Dijete mu je na prvom mjestu iako je i nas, roditelje, naučio štošta. Djeca nemaju straha i vole doći kod njega na pregled”, jedna je od recenzija na njegov rad na stranici najdoktor.com.

“Odličan doktor sa fokusom na pacijenta – dijete, a ne roditelja”, kaže drugi komentar.

“Odličan i iskusan liječnik! Ulijeva povjerenje. Ne potiče za svaku sitnicu trčati na dodatne pretrage niti prepisivati lijekove. Dijete ne gleda prema kutijama, deklaracijama, knjigama. Ne troši puno rijeci. Starog kova”, opisuje doktora Raosa treći pacijent.

Nešto slično govore i naša osobna iskustva s liječnikom koji je godine predviđene za mirovinu spremno posvetio velikogoričkoj djeci. S obzirom na velik nedostatak pedijatara, i u jeseni života pristao je raditi, pomagati, praktički sve do posljednjeg dana, sve dok ga bolest nije shrvala, i to je dominantna misao koja se javlja u trenucima kad se od njega opraštamo.

I zato, hvala Vam, doktore Raos… I počivajte u miru.

Nastavite čitati

Kultura

Folkloraši iz Gradića predstavit će Turopolje i hrvatsku kulturu na festivalu u Albaniji

Na svom putovanju boravit će i u Crnoj Gori gdje će sklopiti prijateljsku suradnju s tivatskim kulturno-umjetničkim društvom.

Objavljeno

na

Članovi KUD-a Gradići sutra u noći odlaze na put od nekoliko stotina kilometara kako bi predstavljali kulturu i tradiciju svojeg kraja u dalekoj Albaniji na međunarodnom festivalu folklora.

Na svom putovanju, kako nam javljaju iz KUD-a stat će i u Crnoj Gorici u gradu Tivatu gdje će ih dočekati direktorica tamošnje turističke zajednice Nina Lakićević i menadžerica magistra Stasija Kaluđerović.

Bit će ovo prilika da uz Tivat, obiđu i stari grad Kotor, ali će i predstaviti svoj rad društva kroz kraći vokalno-instrumentalni sastav. Također, upoznat će se i s voditeljem tivatskog kulturno-umjetničkog društva gdje će ujedno i sklopiti prijateljsku suradnju.

Po odlasku u Albaniju gostovat će u Draču na međunarodnom folklornom festivalu, a na kojem će nastupiti društva iz šest zemalja.

– Predstavit ćemo se s nekoliko glazbenih i vokalnih brojeva iz cijele Hrvatske, a udarna koreografija s kojom ćemo se predstaviti na festivalu je Turopolje. Osim nastupa, bit će prilike posjetiti samu Tiranu i stari grad Kruju, rodno mjesto Skenderbega, njihovog nacionalnog heroja – ističu iz KUD-a.

Također članovi će posjetiti i Veleposlanstvo RH gdje će ih dočekati veleposlanik Zlatko Kramarić. Folkloraši iz Gradića kući se vraćaju 24. rujna.

Bit će to još jedno zanimljivo putovanje, puno iskustva, doživljaja i stečenih novih prijateljstava, a prije svega promocija Gradića, Velike Gorice, Zagrebačke županije i Hrvatske.

 

Nastavite čitati

Vijesti

U kolovozu na goričkoj burzi bilo raspisano 181 radno mjesto, a tražili se poštari, pomoćnici u nastavi, odgojitelji…

Krajem kolovoza bilo je 1 070 nezaposlenih sugrađana.

Objavljeno

na

Na području Velike Gorice, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem kolovoza bilo je 1 070 nezaposlenih sugrađana. Iako je tek neznatno smanjenje u odnosu na srpanj od 0,1 posto, ali je čak za 10,2 posto manje u odnosu na kolovoz 2023. godine.

Posao je u kolovozu pronašlo 75 osoba iz evidencije, a najčešća zanimanja u kojima su osobe zaposlene su prodavač, skladištar, administrativni službenik, konobar, čistač ili frizer.

Kao i mjesec ranije, najtraženije zanimanje na goričkom tržištu rada i dalje je poštar. Tu je otvoreno bilo čak 30 pozicija, a iza toga je potraga za čistačima. U toj branši bilo je 18 slobodnih radnih mjesta.

Kako je krenula nova školska godina, škole su u potrazi za pomoćnicima u nastavi. Tažilo ih se 10, a tražilo se i osam odgojiteljica. Ukupno je na području Ispostave goričkog zavoda prijavljeno 181 slobodno radno mjesto.

Foto: Pixabay/Firmbee

Nastavite čitati

Reporter 440 - 29.08.2024.

Facebook

Izdvojeno