Povežite se s nama

Kultura

Sudjelujte u kreiranju Ljetopisa: Napišite osvrt na gradska događanja, priče iz vašeg mjesta…

Tekstove možete poslati najkasnije do kraja ove godine.

Objavljeno

na

Kako brojni događaji ne bi pali u zaborav dolaskom novih, iz izdavaštva Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica pozivaju građane da ih zabilježe i na taj način sudjeluju u obogaćivanju Ljetopisa Grada Velike Gorice za 2024. godinu.

– Opišite i pošaljite nam svoj osvrt na događaj za kojega smatrate da je važan za bogatstvo našega grada i našega kraja. Podsjetite i druge kako su se obilježavali neki blagdani, koji su to društveni događaji, kao i obiteljske priče koje su obilježile povijest vašeg mjesta. Također, tu su i kulturni, sportski i drugi događaji, koji su obilježili ovu godinu u našem gradu i Turopolju, a kojih ste možda i vi bili sudionici – ističu iz Pučkog učilišta koji su naveli i neke smjernice koje bi autori trebali poštivati prilikom pisanja teksta.

Tekstovi će se vrednovati prema kvaliteti i primjerenosti sadržaja, te interesu publike i u odnosu na ostale pristigle radove.

Izdavač se ne obvezuje svaki pristigli tekst objaviti u Ljetopisu, a uredništvo može zadržati tekst za objavu u sljedećem broju Ljetopisa. Osim toga, urednik ima pravo zatražiti ispravak teksta od autora te korigirati tekst uz konzultacije s autorom.

Tekstovi se trebaju dostaviti najkasnije do kraja godine, a uz njih je obavezno priložiti popratne fotografije i kontakt podatke. Dostaviti ih možete e-mailom na [email protected].

Kultura

Povijesni zemljovidi kao svjedoci! Daniel Glavan ispričat će kako su se mijenjale granice Turopolja

Ulaz je besplatan.

Objavljeno

na

U sklopu Dana europske baštine Gradska knjižnica Velika Gorica u utorak 17. rujna organizira predavanje Turopolje na povijesnim zemljovidima.

– Područje regije Turopolje, pojavu i razvoj toponima koje i danas koristimo u nazivima sela i općina ovoga kraja te promjene u upravno-teritorijalnim podjelama moguće je pratiti na zemljopisnim kartama kroz povijest još od rimskog doba. U predavanju Daniela Glavana, voditelja Antikvarijata Biblos iz Zagreba, vidjet ćemo kako su se granice ovog područja mijenjale kroz povijest te kako o tome svjedoče povijesni zemljovidi – ističu iz Gradske knjižnice.

Predavanje će se održati u 18 sati u Središnjem odjelu. Ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sve zbog jednog – bajsa! Folkloraši iz Urugvaja stižu novim prijateljima u Mraclin

Koncert je u ponedjeljak u 19 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Hrvatsko folklorno društvo ‘Hrvatski dom’ iz urugvajskog Montevidea na svom proputovanju po Hrvatskoj stiže i u Mraclin. Tim povodom domaćini, mraclinski folkloraši dočekat će svoje nove prijatelje kako bi ovaj početak suradnje obilježili zajedničkim koncertom u ponedjeljak 16. rujna.

– Suradnja je nastala slučajno. Društvo iz Urugvaja koje je dolazilo u Hrvatsku na turneju i Vinkovačke jeseni, trebao je bajs pa su nas zamolili bi li im mi posudili instrument. Tako smo kroz razgovor dogovorili da nas dođu posjetiti u Mraclin – priča nam predsjednik društva Matija Kos.

U Urugvaju živi mnogo iseljenih Hrvata, a mnogi od njih aktivno čuvaju pradjedovsku baštinu.

– Društvo je osnovano 1928. godine, a osnovali su ga hrvatski iseljenici. Članovi koji dolaze njihovi su potomci, a izvode hrvatski folklor. To je zajednica koja 36 godina nije bila u Hrvatskoj i svega nekolicina njih priča hrvatski jezik jer su to već šukun unuci naših iseljenika. Zaista se veselimo ovom druženju i novom prijateljstvu. Pozivamo sve mještane, ali i ljubitelje folklora da dođu u ponedjeljak u Mraclin i pogledaju što smo zajednički pripremili – dodaje Kos.

Posjet je organiziran u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, a s folklorašima i tamburašima u Mraclin stiže i počasni konzul RH u Montevideu, Eduardo Antonić. Potporu je pružio i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Ulaz na koncert je besplatan, a počinje u 19 sati u Društvenom domu u Mraclinu.

Nastavite čitati

Kultura

Upisi u tijeku! Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica traži nove članove

Probe orkestra održavaju se u prostorijama društva na prvom katu iznad Javne vatrogasne postrojbe, utorkom od 20:30 – 22:00 sata.

Objavljeno

na

Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica u potrazi je za novim članovima! Limena glazba sastavni je dio ovog goričkog dobrovoljnog vatrogasnog društva od 1930. godine te od tada djeluje neprekidno. Danas ovaj orkestar broji tridesetak članova, a sudjeluju u brojnim manifestacijama u Velikoj Gorici, Turopolju, a svoju glazbu pronose i diljem Hrvatske.

Članovi su uglavnom djeca i mladi, a koji pod dirigentskom palicom profesor Mire Taradija sviraju raznovrsnu domaću i stranu glazbu.

Iz orkestra ističu kako je članstvo besplatno, a pridružiti se mogu oni koji imaju glazbenog predznanja, čitaju note, ako su pohađali glazbenu školu i možda odustali od glazbenog školovanja, a žele se nastaviti amaterski baviti sviranjem. Priključiti se mogu i svi oni koji žele nadograditi svoje glazbeno znanje, dobro se zabaviti i putovati.

– Instrumenti koji nam se mogu pridružiti su flauta, klarinet, saksofon, truba, trombon, tenor, bariton, tuba, bubnjevi, udaraljke, bas gitara, klavijature… – ističu iz Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica.

Probe orkestra održavaju se u prostorijama društva na prvom katu iznad Javne vatrogasne postrojbe, utorkom od 20:30 – 22:00 sata.

Ako još imate dvojbi i niste sigurni bi ste li se priključili, možete poslušati i kako orkestar zvuči na njihovoj Youtube stranici.

Sve informacije o priključivanju u orkestar možete dobiti na broj 091 5064 963 ili jednostavno dođete utorkom na probu.

Nastavite čitati

Kultura

Poznat je detaljan program Oglede festivala, stižu brojni zanimljivi umjetnici i performeri

Festival će se održati na nekoliko lokacija u gradu, a trajat će od 3. do 5. listopada.

Objavljeno

na

Poznat je program za ovogodišnje izdanje Oglede festivala u organizaciji Štoos teatra i Galerije Galženica i uz podršku Platforme za medije i kulturu! Središte izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, Velika Gorica će postati od 3. do 5. listopada.

Festival će se održati na lokacijama u Parku Plemenite Općine Turopoljske i novo otvorenom Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici. Program uključuje umjetnike i performere koji će sudjelovati u nizu interaktivnih izvedbi, od arhitektonskih šetnji do happeninga na otvorenom.

Festival se otvara u četvrtak, 3. listopada u 18 sati happeningom “Gozba” Ljiljane Mihaljević, a slijede izvedbe i performansi koji će kroz tri dana obogatiti kulturnu scenu Velike Gorice. Ove godine je Oglede festival uključen i u poznatu manifestaciju Petek na Gorice koju će svojim izvedbama upotpuniti Vice Tomasović, Nikolina Butorac, kreativna agencija Vrisak, Debatni klub Velika Gorica te Teatro Verrdi.

Uz raznovrsne performanse, predstave i umjetničke intervencije, ovogodišnja tema “Dihotomija grada” istražuje kako prostor oblikuje naš identitet i iskustvo. Posjetitelji će moći istraživati grad na potpuno nove načine, kroz umjetničke intervencije i instalacije na zanimljivim lokacijama, čime će grad privremeno transformirati u platformu za istraživanje identiteta i prostora.

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Dučecov vikend uz Koranu. Na festivalu folklora predstavili svoje Turopolje

Osobito emotivan bio im je susret s njihovim Mraclincem, dugogodišnjim članom Dučeca i rastočkim zetom Silviom Mučnjakom.

Objavljeno

na

‘Ajoj, Slunju, mjesto moje rodno, u tebi je živjeti ugodno!’ pjeva se tako u slunjskom kraju, a u isto su se uvjerili i članovi KUD-a Dučec koji su ovoga vikenda nastupili na folklornom festivalu “Raduj nam se, Slovin gradu”.

– Gostovanje se spremalo već duže, posredstvom zagrebačkih i domaćih Slunjana, a osobito je emotivan susret bio s našim Mraclincem, dugogodišnjim članom Dučeca i rastočkim zetom Silviom Mučnjakom – ističu iz KUD-a Dučec.

Svoje slobodno vrijeme prije nastupa Mraclinci su iskoristili za obilazak muzeja podzemne baštine Speleon, a razgledali su i ljepote Rastoka. Na sam dan festivala, turopoljski predstavnici bili su jedini gost izvan slunjskog područja.

– Sudjelovali smo u svečanom mimohodu folklornih društava, a zajedno sa svim sudionicima festivala, hodočasnika i domaćih mještana okupili smo se oko župne crkve Presvetoga Trojstva na blagdanskoj misi Male Gospe, koja se u ovom kraju osobito štuje. Nakon mise i blagoslova djece na pozornici na glavnom gradskom trgu predstavili smo se svojim turopoljskim pjesmama i plesovima. Bilo je lijepo susresti se s autentičnim zvukom hrvatskog Korduna, s onim snažnim pjevanjem koje drži na distanci “i vuke i Turke” – rekli su iz Dučeca.

 

Nastavite čitati

Reporter 440 - 29.08.2024.

Facebook

Izdvojeno