Povežite se s nama

HOTNEWS

Veliki iskorak Velike Gorice: Od jeseni besplatni vrtići za male Velikogoričane

Grad će na sebe preuzeti i onaj iznos koji su do sada plaćali roditelji, a vrtići će na svoje račune dobiti jednaku količinu sredstva s kojima će raspolagati.

Objavljeno

na

Na sutrašnjoj 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice donosi se povijesna odluka kojom vrtići u Velikoj Gorici postaju besplatni za roditelje. Jedno je to od glavnih predizbornih obećanja gradonačelnika Krešimira Ačkara, a koje će se realizirati početkom nove pedagoške godine. Kako će biti ostvaren ovaj strateški cilj, pojasnio je danas gradonačelnik Ačkar na konferenciji za medije u Dječjem vrtiću Lojtrica.

– Sustavno smo radili na tome i zadovoljavali sve preduvjete koji su prethodili ovoj odluci, a prema kojoj ćemo roditeljima rasterećenjem budžeta povećati standard i kvalitetu života. Otkako smo prije tri godine preuzeli odgovornost za našu Veliku Goricu, otvorili smo više od 500 novih vrtićkih mjesta, podigli smo materijalna prava zaposlenika u našim vrtićima, a u pregovorima smo i za još jednim povećanjem – istaknuo je gradonačelnik te zahvalio svim djelatnicima na predanom radu jer upravo na njima počiva predškolski odgoj koji je na visokoj razini.

Ukupan broj djece rane i predškolske dobi, iduće godine doseći brojku od 3 600 što je 94 posto djece koja polaze institucionalni oblik predškolskog odgoja i obrazovanja. Ta brojka je iznad razine Europske unije i po čemu Velika Gorica u društvu velikih gradova itekako prednjači.

– Besplatni vrtići neće narušiti standard i kvalitetu u predškolskom odgoju. Ekonomska cijena po djetetu vrtića je 344 eura. Oko 20 posto plaćaju roditelji, a 80 posto subvencionira grad. Ekonomska cijena će i dalje biti ista, samo će Grad na sebe preuzeti i onaj iznos koji su do sada plaćali roditelji. Vrtići će na svoje račune dobiti jednaku količinu sredstva s kojima će raspolagati – pojasnio je prvi čovjek grada.

Također, država će, po prvi puta u povijesti isplatiti 20 eura subvencije po djetetu u predškolskom odgoju.

– Spomenimo i kako je prošle godine ekonomska cijena vrtića bila 280 eura, no zbog inflacije i porasta cijena ona je danas 344 eura. Grad Velika Gorica već sada je preuzeo tih 64 eura razlike na sebe – dodao je Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityporal.hr

Važno je istaknuti kako će vrtići biti besplatni za one koji polaze redovan program, dok će cijena za posebne programe biti i dalje biti ista. Jedan od uvjeta za besplatan vrtić je i da roditelji i skrbnici imaju isključivo prebivalište na području Velike Gorice.

O proširenju vrtićkih kapaciteta, za gotovo 200 novih mjesta, u novoj pedagoškoj godini govorila je pročelnica Lana Krunić-Lukinić.

– Pripremaju se novi kapaciteti u VG Goričanki koja će biti područni vrtić Cicibana. Tamo će se smjestiti šest odgojnih skupina. Zatim Gradići s tri odgojne skupine koji će biti područni vrtić Lojtrice te jedna skupina u sklopu nove škole u Dubrancu – dodala je pročelnica Krunić-Lukinić te naglasila kako se u idućoj 2025. godini kreće s izgradnjom dva potpuno nova vrtića.

– Oni će biti ukupnog kapaciteta za 400 djece, sada se rješava projektna dokumentacija, a ove godine na jesen će se dobiti glavni projekt koji kreće prema građevinskoj dozvoli i samoj izgradnji. Spomenimo i partnerstvo s Općinom Orle gdje će također biti izgrađen novi dječji vrtić, a on će spadati pod DV Velika Gorica. To partnerstvo osigurat će nova vrtićka mjesta za goričke mališane, odnosno njega će pohađati djeca koja žive u naseljima koja graniče s općinom – rekla je pročelnica.

Grad je krenuo i s izradom projektne dokumentacije za dva nova dječja vrtića s po dvije odgojne skupine i to u Kobiliću i Turopolju.

– U budućnosti imamo u planu da svaki gradski vrtić ima proširenje kapaciteta za djecu s teškoćama u razvoju. U ovom trenutku to imaju dvije odgojne skupine i to u Žireku. Svjesni smo da je takvih potreba sve više pa nam je to ujedno i strateški plan za buduće razdoblje – spomenula je Krunić-Lukinić.

Predškolski sustav nije samo usluga roditeljima već i pravo svakog djeteta na primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada, naglasila je savjetnica Arijana Mataga-Tintor.

– Želim naglasiti da djeca koja polaze u vrtiće dobivaju najbolju moguću podlogu za svoj budući život. Kako u kognitivnom tako u emocionalnom i socijalnom smislu. Izuzetno me veseli ova odluka i zapravo smo prvi veliki grad u Hrvatskoj koji će osigurati priuštiv, dostupan i inkluzivan vrtić za svako dijete – zaključila je na kraju Mataga-Tintor.

 

HOTNEWS

VG Legacy prikuplja stvari za poplavom stradalo stanovništvo u BiH, odazovite se…

Pomoć će se prikupljati u utorak 8. listopada u sportskoj dvorani OŠ Eugena Kumičića od 9 do 19 sati.

Objavljeno

na

Teški su dani iza stanovnika poplavom pogođenih područja u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Ljudi su u ovoj nesreći izgubili svoje voljene, obitelj, prijatelje i domove. Kako bi pomogli susjedima u nevolji VG Legacy poziva Velikogoričane da se odazovu akciji prikupljanja humanitarne pomoći.

– Situacija je dramatična u cijeloj zemlji, a najviše su pogođeni Tarčin, Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic… Vodena bujica je tokom noći odnijela mostove, poplavila kuće i potpuno odsjekla pojedine puteve – ističu iz orgnaizacije Pomozi.ba.

Nakon što je Udruga dobila potrebne informacije o stanju potrebama na terenu sastavljen je popis artikala koje će prikupljati u utorak 8. listopada u sportskoj dvorani OŠ Eugena Kumičića od 9 do 19 sati. Potrebne su lopate, gumene čizme, rukavice, konzervirana hrana, voda, higijenske potrepštine, deke, svijeće i lampe, vreće za spavanje, analgetici, hrana za pse..

– Naša Marija Šapina Gale je u kontaktu s Udrugom Pomozi.ba i Domom zdravlja Jablanica pa smo dobili informacije što je sve stradalima potrebno. Molimo vas sve da nam pomognete prikupiti potrebne artikle za najstrašnije pogođeno područje jer ekipe na terenu trebaju našu pomoć kako bi zbrinuli ljude i sve rasčistili – ističu iz VG Legacy-a.

Također, pozivaju i mole sve autoprijevoznike ili vlansike kombija da im se jave ukoliko su u mogućnosti humanitarnu pomoć prevesti u sabirni centar koji će javiti bosanskohercegovačka udruga.

– Prijatelj je tu u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje. Hvala od srca svima za svaku podršku I share, jer biti prijatlj u nevolji je najbolje ogledalo pred kojim ćete stajati – poručuju iz Legacya.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Grad obojan u ružičasto! Šetnja kao poticaj na brigu o zdravlju

Dan je ružičaste vrpce! Zdravlje nema cijenu, a pet minuta vam može spasiti život!

Objavljeno

na

Objavio/la

Kišobrani su grad obojili u ružičasto! Šetnju sa svrhom povodom Dana ružičaste vrpce danas je tradicionalno organizirala Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije u znaku podrške oboljelima od raka dojke, ali i podizanju svjesnosti o važnosti prevencije. Članicama udruge, pridružili su se brojni članovi obitelji, prijatelji i građani koji su prošetali Velikoj Goricom kako bi potaknuli i osvijestili žene, ali i muškarce da samopregled kao i rano otkrivanje bolesti može poboljšati kvalitetu života, ali i da su velike šanse za izlječenje.

– Tradicionalno već 20 godina šećemo Velikom Goricom, svaki puta s drugim rekvizitima, a unazad pet godina to su kišobrani. Bavimo se edukacijom zdravih žena o pravilnom samopregledu. Pokušavamo skrenuti pažnju na to da se rak dojke otkrije na vrijeme. Svaka bolest otkrivena na vrijeme šanse su 90 posto da se izliječi – ističe predsjednica Udruge Đurđa Dehin te dodaje kako je iznimno ponosna što Udruga u kontinuitetu dobro i kvalitetno radi, a istaknula je i brojke kada je u pitanju rak dojke.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Broj žena koje obolijevaju je između i 800 i 900, ali broj umrlih se bitno smanjio s oko 900 je pao na 600. U Hrvatskoj ipak ta naša prevencija radi. To što mi radimo daje neke rezultate i to je najvažnije. Vjerujem kako će žene sada kada nas vide barem u nekom narednom periodu se sjetiti i odlučiti na pregled koji im život znači – naglašava Dehin.

Kako je to oboljeti, nositi se s bolešću i izliječiti se najbolje zna Mirjana Dragojević iz Drnka kojoj je ovaj zloćudni rak dijagnosticiran s 48 godina.

–  Prije dvije godine odazvala sam se redovnoj mamografskom pregledu i otkriven mi je karcinom u prvoj fazi. Sreća, nije bilo metastaza. Operirana sam i primila sam četiri kemoterapije radi prevencije te 15 terapija zračenjem. Sada već godinu dana sam zdrava žena. Bila sam nedavno na kontroli i sve je uredu – ispričala nam je Mirjana te dodala i poslala snažnu poruku ženama.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Taj mamograf, da ja nisam otišla na pregled, možda danas ne bi bila ovdje. Stoga bi preporučila i apelirala na žene da se odazovu mamografskim pregledima jer to je samo pet minuta vremena. Na kraju, što je pet minuta u odnosu na cijeli život. Ako i otkrijete karcinom, isplačite se, a onda stisnite zube i krenite se boriti. Život je borba – istaknula je Mirjana.

– Svake prve subote u listopadu nalazimo se u Velikoj Gorici gdje naša vrijedna Udruga nosi ovu aktivnost s namjerom da ovom šetnjom podignemo svijest žena koliko je zapravo važno voditi računa o svom zdravlju. Udruga održava mnoge edukacije i tribine na području županije koliko je važan samopregled dojki. Svi ćemo danas zajednički ukazati na ovaj problem, koji je naročito prisutan kod žena, i ova šetnja neka bude odraz prema javnosti da je prevencija vrlo važna i da žene vode računa o svom zdravlju – istaknula je županijska resorna pročelnica Ksenija Čuljak.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Šetnji gradom pridružio se i gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima, a koji je ovom prilikom zahvalio Udruzi edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije što iz godine u godinu kroz svoje aktivnosti usmjerava pažnju žena da je zdravlje na prvom mjestu.

– Hvala Udruzi koja u našem gradu već tradicionalno obilježava Dan ružičaste vrpce kako bi skrenula pozornost na preventivni pregled ove zloćudne i teške bolesti koja, na žalost zahvaća jako puno žena u Hrvatskoj, ali i kako bi se dala podrška onima koji su se pronašli u toj bolesti. Hvala svima koji pomažu i koji su uključeni kroz cijelu godinu u ovo plemenito djelovanje i akciju i mogu reći da kao Grad ćemo i dalje podržavati njihove aktivnosti – poručio je gradonačelnik Ačkar.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Mladi budući vozači uz edukativni kviz i ‘pijane naočale’ učili o odgovornom ponašanju u prometu

Gorički gimnazijalci danas su sudjelovali u projektu ‘Sigurna vozačka dozvola’, a učenik Nikola koji je pokazao najviše znanja i spretnosti na kvizu i poligonu osvojio je besplatno osposobljavanje za vozača „B“ kategorije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kao sudionici u prometu i mladi vozači, uskoro će se naći i gorički gimnazijalci, a koji su danas sudjelovali u projektu ‘Sigurna vozačka dozvola’ usmjeren na prevenciju stradavanja mladih vozača kroz edukaciju i podizanje svijesti o sigurnosti u prometu.

– Program je namijenjen učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola, s ciljem poticanja odgovornog ponašanja u vožnji. Mladi budući vozači tako sudjeluju u nizu edukativnih aktivnosti, uključujući interaktivne radionice, simulacije i kvizove koji im pomažu u shvaćanju rizika u prometu – pojasnila nam je Iva Šalamon Reškovac ispred organizacijskog tima.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

Projekt se provodi u kontinuitetu još od 2018. godine te se dosad provodio u pet gradova, dok ove godine zbog toga što je sufinanciran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa širi svoj doseg na čak dvadeset gradova diljem Hrvatske. Program u Velikoj Gorici ujedno je i svečano otvorenje ovogodišnjeg izdanja projekta.

– Iskustva su takva da djeca zaista slušaju predavanje i vrlo su aktivni na tim radionicama. Vjerujemo da je svaka edukativna akcija dodatni poticaj mladima da odgovorno ponašanje, kao i na smanjenje njihova stradavanja u prometu – dodala je Šalamon Reškovac.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

Gorički gimnazijalci prvo su poslušali predstavnike MUP-a gdje su imali priliku raspravljati o opasnostima u prometu i potom se okušati u kvizu znanja.

– Cilj nam je osvijestiti mlade i potaknuti ih na razmišljanje o opasnostima koje ih čekaju u budućnosti kao mlade vozače. Osvijestiti ih na to da su oni kreatori svoje sigurnosti i sudjelovanja u prometu. Želimo smanjiti stradavanja na najmanju moguću mjeru. Prezentirali smo im kako to mladi najčešće stradavaju te ih pozvali da upravo to ne čine i da budu uzorni vozači – istaknuo je Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije te podsjetio da postoje četiri glavne ubojice u prometu.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

– Od toga nisu zaštićeni niti mladi. To su brzina, alkohol, distrakcija mobiteli i ne vezanje pojasa. Mogu reći da su gorički gimnazijalci jako dobro upućeni u sve. Nadam se da to neće prestati sjedanjem za volan ili čim počnu sudjelovati u prometu već da će se naših savjeta i samozaštitnog ponašanja sjećati do duboke starosti – poručio je Salopek.

Drugi dio programa bio je praktični dio na otvorenom, gdje je deset najboljih učenika u kvizu znanja sudjelovalo u zabavnom poligonu uz korištenje ‘pijanih naočala’.

– Bilo je fora. Pričali su nam o prometnim pravilima, alkoholu, drogi i što ne trebamo raditi. Bilo je baš edukativno i svidjelo mi se. Kviz nije bio težak s obzirom da smo prethodno poslušali predavanje. Posebno je zanimljiv bio poligon s ‘pijanim naočalama’. Kada ih staviš vidiš duplo, bilo je zabavno gledati prijatelje ovako sa strane – rekao nam je Nikola koji je ujedno osvojio besplatan tečaj za vozača u Auto školi AK Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

– Drago nam je što smo se uključili u ovaj projekt koji ima za zadatak educirati i osvijestiti mlade na važnost sigurnosti sudjelovanja u prometu. Kao partneri projekta osigurali smo vrijednu nagradu za najboljeg učenika a to je besplatan tečaj za B kategoriju što zapravo roditeljima predstavlja jedan dodatan trošak – rekao nam je Toni Lukačević, stručni voditelj i tajnik Autokluba Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Policija na nasipu Save pronašla ukradeni Golf, u potpunosti je izgorio

Vozilo će biti vraćeno vlasnici.

Objavljeno

na

Jučer, 3. listopada oko 12 sati u mjestu Trnje, na nasipu rijeke Save, policijski službenici pronašli su ranije otuđen osobni automobil marke Golf dvojku zagrebačkih registarskih oznaka.

– Vozilo je u potpunosti izgorjelo, ostala je samo tzv. školjka. Provjerom šasije utvrđeno je da je ukraden između 19. i 20. rujna na području Novog Zagreba. Vozilo će kao takvo biti vraćeno vlasnici – istaknuli su iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ružičasta povorka proći će gradom i podsjetiti na važnost prevencije protiv opake bolesti

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije već više od 20 godina svake prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce.

Objavljeno

na

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, stoga se diljem svijeta održavaju javnozdravstvene akcije s ciljem podizanja svijesti o raku dojke te važnosti ranog dijagnosticiranja i liječenja ove bolesti, što poboljšava ishode izlječenja i preživljena.

Kako bi podsjetili žene, ali i muškarce o važnosti ranog otkrivanja te bolesti Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije već 20 godina svake prve subote u listopadu obilježavaju Dan ružičaste vrpce.

– Prvih godina to smo obilježavali u Zagrebu, a onda smo shvatile da mi to možemo organizirati same s obzirom da se Udruga bitno proširila. Kako nam je sjedište Udruge u Velikoj Gorici tu i organiziramo akciju – istaknula je predsjednica Udruge, Đurđa Dehin.

I ove godine članovi i članice, prijatelji i simpatizeri okupit će se sutra oko 9 sati ispred sjedišta udruge u Velikoj Gorici odakle će krenuti u simboličnu šetnju gradom, Zagrebačkom ulicom pa sve do Pučkog učilišta. Nosit će kao i obično prigodne ružičaste vrpce koje će ovoga puta zamijeniti bedževi, ali i kišobrane.

Osim toga 15. listopada, predsjednica Dehin, najavila je i tribinu u Pučkom otvorenom učilištu.

– Predavanje ćemo organizirati u suradnji s Medicinskim centrom Gorica i goričkim Rotary klubom, a tema govorit će se o prevenciji raka dojke. Stoga ovim putem pozivam sve žene da dođu i odvoje sat vremena kako bi čule vrijedne informacije koje se tiču njihova zdravlja – ističe predsjednica Dehin.

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno