Povežite se s nama

Sport

Črnko: Želimo zadržati kapetana, a uskoro će početi dolaziti i pojačanja

Četiri dana prije početka priprema za novu, potencijalno vrlo tešku sezonu, predsjednik HNK Gorice Nenad Črnko govori o promjenama u funkcioniranju kluba nakon Brkljačina odlaska, o njegovu nasljedniku, o slaganju kadra za trenera Vidovića…

Objavljeno

na

Kako u braku, tako i u goričkom nogometu, sedma godina je krizna, najteža za prebroditi. Neće u njoj, svojoj sedmoj prvoligaškoj godini, biti lako HNK Gorici, klubu koji se prometnuo u jednog od najistaknutijih simbola našega grada. Teško je doba u tijeku u životu kluba, financijske tokove današnjeg nogometa sve je teže pratiti, a to utječe i na veliku neizvjesnost koja vlada oko kluba u razdoblju između dvije sezone.

– Nema nikakvog razloga za paniku. Funkcioniramo normalno, planiramo budućnost i čekamo početak priprema – kaže predsjednik kluba Nenad Črnko, kao odgovor na rastuću količinu zabrinutosti za budućnost “ponosa grada”.

Uklopila se u to i vijest koja je govorila da Mario Brkljača više neće biti sportski direktor Gorice, da odlazi u Šibenik raditi isti taj posao. Naš je klub tako, uoči nesumnjivo jako zahtjevne sezone, ostao bez prvog čovjeka sportske politike, a bez njega će biti još najmanje neko vrijeme.

– Ne, u ovom trenutku ne tražim novog sportskog direktora. Ne zato što ga ne želim tražiti, nego zbog spleta drugih okolnosti. U stalnim smo kontaktima s potencijalnim investitorima, uvijek se tu nešto događa, a meni je logično da će netko tko dođe s novcem u klub, ako i kad se to dogodi, željeti imati pod kontrolom sportski segment kluba. I da će imati čovjeka za tu poziciju. U ovom trenutku sve razgovore i dogovore s igračima preuzeo sam na sebe, a sportskog direktora, na kraju krajeva, možemo imenovati i za mjesec dana – izvještava o aktualnom trenutku kluba predsjednik Črnko, cijela četiri dana prije početka priprema.

Prvi sastanak u novoj kampanji trener Rajko Vidović zakazao je za ponedjeljak, a na njemu će pojaviti više od 25 igrača. Trebao bi meni njima biti i kapetan momčadi Filip Mrzljak, kojem je ugovor istekao, ali ponuđen mu je novi, kojeg zasad nije potpisao. Ideja je da to svakako učini prije nego što pripreme počnu, jer to bi bilo u skladu sa statusom kapetana, jednog od vođa ove momčadi.

– Izuzmu li se Soldo, Munksgaard, Blummel i Ilečić, koji više nisu naši igrači, moguće je da ćemo u sezonu ući s gotovo istom momčadi kao prošle sezone. Pogotovo dogovorimo li produženje s Mrzljakom. Uz sve ostale, rado bismo ostavili i Tima Matavža još jednu godinu. U malo drukčijoj ulozi, više kao pomoć mladim napadačima Juriću, Cruzu i ostalima – otkriva predsjednik kluba.

Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da u sljedećim danima i tjednima bude još odlazaka, pri čemu se svi nadaju nekakvoj ponudi za nekog od društva iz goričkog izloga, ali i bez toga bi rastanaka moglo biti. Jednako kao i dolazaka novih igrača, pri čemu neće biti potrebe za prevelikim gomilanjem igrača.

– Svakako moramo pronaći pojačanje na poziciji desnog beka, na kojem trenutačno imamo samo mladog Đekića. Radimo na tome, a istovremeno bismo voljeli dovesti i po jedno pojačanje u svakoj od linija, obrani, sredini i napadu. Neki igrači vraćaju se s posudbi, ali u pregovorima smo i s nekolicinom potencijalnih pojačanja, tako da svakako možemo očekivati da će se ovaj aktualni kadar još mijenjati. Uostalom, uvijek je Gorica svoje prilike tražila i u onoj kasnijoj fazi prijelaznog roka, kad se i cijene malo korigiraju, što znači da svakako imamo dva mjeseca vremena. Iako, i u ovom trenutku vjerujem da imamo dovoljno kvalitetan kadar – kaže Črnko.

A pogled na taj aktualni kadar kaže da Gorica u ovom trenutku, nekoliko dana prije početka priprema, na raspolaganju ima ovaj sljedeće igrače:

GOLMANI: Banić, Radošević, Žiger, Debijađi (?)
BRANIČI: Maloča, Štiglec, Krizmanić, Leš, Matković, Josić, Đekić, Vuko
VEZNJACI: Pršir, Ndockyt, Mrzljak (?), Kapulica, Sagna, Lazarov, Vrzić, Jug, Skrbin, Majstorović, Brlek, Nezirović
NAPADAČI: Mitrović, Cruz, Jurić, Fall, Vujnović, Matavž (?)

Promjena će tu, kako kaže i predsjednik/v.d. sportski direktor, još biti, ali imena zasad nismo uspjeli izvući imena.

– Ma ne, nećemo u ovom trenutku o imenima, prije nego što nešto postane i službeno, ali pred realizacijom smo dolaska dvojice igrača. Svakako nam je želja i da Gabrijel Rukavina ostane s nama, pokušat ćemo pronaći rješenje u dogovoru s Dinamom. Ovisno o razvoju situacije, o eventualnim izlaznim transferima, planirat ćemo dalje – govori Črnko.

U svakom slučaju, akcija kreće od ponedjeljka, s pogledima prema novom prvenstvu, koje bi mogla otvoriti upravo Gorica. U prvom kolu na rasporedu je Varaždin doma, par idealan za petak, 2. kolovoza, u večernjem terminu, nadamo se i s lijepo ispunjenim tribinama. Gorici će ove sezone, kako god ispalo sve ovo skupa, podrška navijača trebati više nego ikad.

 

Na pripremama Gorica protiv Gorice?!

Popis prijateljskih utakmica tijekom priprema već je praktički potpuno posložen, uz još samo jedan upitnik, odnosno dvojbu po pitanju protivnika. Pripreme će Goričani otvoriti protiv bugarskog Hebara, a termin 10. srpnja popunit će ili rumunjski Agres ili imenjak iz Slovenije, ND Gorica. Nakon toga stižu nam doma Lokomotiva i saudijski Al Raed, kojeg vodi Igor Jovićević.

U završnom dijelu priprema protivnici će biti mađarski Budafoki i turski Konyaspor, da bi kao generalka za početak prvenstva trebao poslužiti ogled s dojučerašnjim prvoligašem Rudešom.

6. srpnja FC Hebar (Velika Gorica) 11:00
10. srpnja FC Agres ili ND Gorica?
13. srpnja Lokomotiva (Velika Gorica) 10:30
17. srpnja Al Raed (Velika Gorica) 18:00
20. srpnja Budafoki (Catez) 10:30
24. srpnja Konyaspor (Ljubljana) 18:30
27. srpnja Rudes (Velika Gorica) 18:30

Sport

Lovrić opet u Gorici… Koliko je to dobro za obje strane, a koliko realno?

Nakon što je Osijek otpisao Kristijana Lovrića, pojavile su se kombinacije koje su spominjale njegov povratak u Goricu. Analiziramo koliko bi takvo nešto bilo dobro za Goricu, a koliko za igrača, što sve tome stoji na putu…

Objavljeno

na

Objavio/la

Nogometaši Gorice ostavili su prvi tjedan priprema iza sebe, subota je bila posljednji radni dan uoči slobodne nedjelje, a za kraj im je stožer upriličio i jednu međusobnu utakmicu. Plavi protiv Crvenih igrali su tri puta po 20 minuta, uz neke promjene između momčadi tijekom same igre, a na kraju su Crveni slavili 2-1.

Crveni su nastupili u ovom sastavu: Radošević (Žiger od 21.) – Matković, Maloča, Gurlica (Leš od 41.), Štiglec – Mrzljak, Pršir – Kapulica (Lazarov od 21.), Nezirović, Vrzić (Majstorović od 21.) – Majić (Vujnović od 21.)

Među Plave raspoređeni su sljedeći igrači: Banić (Debijađi od 21.) – Josić (Sim od 21.), Krizmanić, Leš (Gurlica od 41.), Brlek – Jug, Skrbin – Lazarov (Kapulica od 21.), Majstorović (Vrzić od 21.), Cruz – Vujnović (Majić od 21.)

Mario Matković je pogodio za 1-0, izjednačio je Toni Majić, novi igrač koji je stigao na posudbu iz Dinama, da bi pobjedu Crvenima donio Nikola Vujnović. Neki su ovaj ogled i preskočili, a punu minutažu dobio je i Filip Mrzljak, koji se sredinom tjedna priključio pripremama, iako i dalje bez potpisanog novog ugovora. Onaj stari i dalje mu je važeći, traje do isteka lipnja, a lipanj istječe u nedjelju… Službene vijesti i dalje čekamo, no njegovo priključivanje trebalo bi značiti da su šane za ostanak kudikamo veće…

Što se dolazaka novih igrača tiče, zasad je sve stalo na stoperu Jakovu Gurlici i napadaču Toniju Majiću, dvojcu koji je stigao iz Dinama, a u tijeku je potraga za desnim bekom, napadačem, možda čak i dva krilna igrača… U tu zadnju kategoriju, među krila koja bi bila pojačanja od formata, spada i igrač čije se ime ovih dana puno provlačilo medijskim prostorom. I s više izvora ispadala je rečenica u stilu “u Gorici ne bi imali ništa protiv da im se vrati…”

Kristijan Lovrić, naime, u potrazi je za novim klubom. U Osijeku su ga označili prekobrojnim, rekli mu da ne računaju na njega, da ne mora dolaziti na pripreme i da može potražiti drugi klub. Dvije i pol godine, jednu tešku i nekoliko lakših ozljeda nakon što su ga u Osijeku navijači dočekali bakljama i pjesmom, kao veliku zvijezdu, dvije i pol godine nakon što je Gorica za njega dobila ozbiljnu odštetu, završila je njegova osječka era. Ostavio je iza sebe 64 nastupa, po 11 golova i asistencija te 15 žutih kartona, ali i ogromnu količinu upitnika.

U Osijeku, u to nema nikakve dvojbe, nije pokazao sve što može, unatoč povremenim bljeskovima i naznakama da je to i dalje onaj igrač koji je moćno harao ligom u dresu Gorice, došavši do zapanjujućih brojki: 120 nastupa, 56 golova, 28 asistencija! Iz ovih ili onih razloga, spletom raznih okolnosti, u Osijeku nije mogao doći do te razine i novi sportski direktor, Portugalac Jose Boto, odlučio je da je najbolja opcija da se Kiki i Osijek rastanu.

I logično je da se u toj priči odmah zavrtjela Gorica, jer nedvojbena je činjenica da je Lovrić upravo u Gorici igrao najbolji nogomet svoje karijere. Uostalom, u Gorici je ušao i u povijest kluba kao prvi igrač koji je iz našeg prvoligaša došao do reprezentacije, upisavši i onaj jedan nastup protiv Malte na Rujevici. U Gorici je, ukratko, uživao. Ne uvijek i ne u svakom trenutku, jer on ni nije takav tip, ali danas se vjerojatno rado prisjeti dana kad je trpao iz svih pozicija, pio kavu s Pevecom i – igrao nogomet života.

Međutim, u svemu tome, u cijeloj ideji o povratku Lovrića na mjesto sreće, ima i jedna otegotna okolnost. Osijek bi, naime, volio nešto i zaraditi, tako da će prednost imati oni koji se eventualno pojave i ponude kakvu-takvu odštetu. Gorica je u ovom trenutku sasvim sigurno ne može ponuditi, pa ostaje jedina opcija da se – sve poklopi. I da na značajne ustupke pristanu i Lovrić i Osijek… U bilo kojoj drugoj situaciji, Kikijev povratak u Goricu nije realna solucija.

Zašto nije? Prije svega zato što će pokušati pronaći neku lukrativniji sredinu, klub koji može puno više platiti igrača njegovih kvaliteta, jer to je u 29. godini vrlo važan, ako ne i presudan kriterij. Teško je vjerovati da neće biti zainteresiranih za igrača Lovrićeve razine, i u HNL-u i u cijelom svijetu, pa zapravo ostaje uzdati se samo u emociju…

Lovrić bi Gorici u ovom trenutku, nogometno gledano, jako dobro došao. Donio bi kvalitetu više, došao bi u poznato okruženje i prilagodba bi mogla biti ekspresna, a samim time bi i učinak mogao biti barem na tragu onoga iz prvog mandata. Kroz asistencije i prije svega golove, koji su Gorici nedostajali praktički od njegova odlaska.

Gorica bi Lovriću u ovom trenutku, nogometno gledano, također jako dobro došla. Ako se ne pojavi neka vrhunska ponuda, iz kategorije onih koje izuvaju iz cipela, ako je sportski motiv dovoljno jak, a uvijek je bio, ne bi bilo loše možda i žrtvovati ponešto novca i pokušati se u okruženju u kojem se dobro osjeća vratiti na stare staze. I, zašto ne, preko Gorice ostvariti još jedan transfer… Kako god bilo, maštati možemo.

A stvarnost, s druge strane, kaže da će Gorica iduće subote odigrati prvu prijateljsku utakmicu, protiv bugarskog Hebara od 18.30 sati na glavnom terenu Gradskog stadiona. Bez Lovrića, vidjet ćemo da li s Mrzljakom.

Nastavite čitati

Sport

FOTO Damir Miljković novi trener KK Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Košarkaški klub Gorica, član Prve lige, predstavio je Damira Miljkovića kao novog trenera, jučer (petak, 28. lipnja 2024.) u Gradskoj sportskoj dvorani. Predstavljanje je upriličeno pred većim brojem igrača i članova klupske Uprave.

Velika Gorica, 28.06.2024. Damir Miljković novi trener KK Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 28.06.2024. Damir Miljković novi trener KK Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 28.06.2024. Damir Miljković novi trener KK Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uvodnu riječ imao je Dominik Živanović, a trener Miljković bio je kratak: – Igrači svoje umijeće pokazuju na parketu, a igračke ambicije ostvaruju se kroz redovni trenažni proces i ozbiljan pristup natjecanju.

Velika Gorica, 28.06.2024. Damir Miljković novi trener KK Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 28.06.2024. Damir Miljković novi trener KK Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Od starijih igrača početak treninga odnosno zagrijavanje vodio je kapetan Ante Mašić, a onda je trener do kraja treninga određivao dionice i tempo izvedbe. Prema riječima Igora Đurana, novog tajnika KK Gorica, pripreme za sezonu 2024./2025. planirane su za drugu polovicu kolovoza.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Sport

FOTO Startala 4. MNL VG Sjever 2024 u Velikoj Mlaki

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon što je momčad GČ Pleso osvojila 4. Kup Malonogometne lige VG Sjever, odigranom na betonskom igralištu u Kosnici (subota, 22.06.2024.), jučer (petak, 28.06.2024.) je startala Liga odigravanjem utakmica 01. kola. Domaćin je bila Velika Mlaka, koja je utakmice pomaknula na večernji termin.

Velika Mlaka, 28.06.2024.  4.MNL VG Sjever-01.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 28.06.2024.  4.MNL VG Sjever-01.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Favoriti za konačnu pobjedu Velika Mlaka i Pleso odigrali su neodlučeno (1:1), Rakarje i Šćitarjevo bili su uvjerljivi (3:0) u susretima sa Meštricom odnosno Kobilićem, a Kosnica je visoko pobijedila sa  7:1 Obrezinu. Lomnica je zabilježila minimalnu pobjedu proti Kurilovca.

Velika Mlaka, 28.06.2024.  4.MNL VG Sjever-01.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 28.06.2024.  4.MNL VG Sjever-01.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natječe se 11 timova, u odnosu na prošlu Ligu odustala je Selnica.

Velika Mlaka, 28.06.2024.  4.MNL VG Sjever-01.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Mlaka, 28.06.2024.  4.MNL VG Sjever-01.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Liga se nastavlja danas utakmicama 02. kola, domaćin je GČ Pleso.

Galerija fotografija

4.Malonogometna liga VG Sjever 2024., 01.kolo

Rezultati 01. kola (Velika Mlaka, petak, 28.06.2024.): Velika Mlaka – Pleso 1:1, Lomnica – Kurilovec 1:0, Rakarje – Meštrica 3:0, Šćitarjevo – Kobilić 3:0, Kosnica – Obrezina 7:1, Gradići slobodni.

Raspored 02. kola (Pleso, subota, 29.06.2024.): 17:00 Pleso – Kosnica, 17:40 Obrezina – Šćitarjevo, 18:20 Kobilić – Rakarje, 19:00 Meštrica – Lomnica, 19:40 Kurilovec – Gradići, Velika Mlaka slobodni.

 

Nastavite čitati

Najave

FOTO Derbi vodećih i neporaženih momčadi: Kuče – Poljana Čička

Objavljeno

na

Objavio/la

Utakmice 05. kola 10. Malonogometne lige Turopolja i Posavine igrati će se sutra (subota, 29.06.2024.) na terenu NK Turopoljac Kuče. Derbi susret je između dvije vodeće i neporažene momčadi: Kuče – Poljana Čička.

Velika Gorica, 28.06.2024.  10.MNL Turopolja i Posavine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 28.06.2024.  10.MNL Turopolja i Posavine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kuče je u 04. kolu visoko porazilo posljednje plasirani Veleševec rezultatom 9:1 (Milatović 4, Hajduk 3, Fabijančić, Jakovljević), a Poljana Čička je bila slobodna.

Galerija fotografija

10.MNL Turopolja i Posavine 2024., 05.kolo

Raspored05. kolo (Kuče, 29.06.2024.): 15:30 Novo Čiče – Ribnica, 16:10 Vukovina – Okuje, 16:50 Drnek – Lazina Čička, 17:30 Rakitovec – Jagodno, 18:10 Veleševec – Mraclin, 18:50 Poljana Čička – Kuče; Turopolje slobodni.

Rezultati 04. kola (Vukovina, 23.06.2024.): Ribnica – Turopolje 2:2, Mraclin – Rakitovec 4:5, Jagodno – Drnek 0:1, Kuče – Veleševec 9:1, Okuje – Novo Čiče 0:1, Lazina Čička – Vukovina 2:3, Poljana Čička slobodni.

Redoslijed (nakon 04. kola): 1. Kuče 12 (4 4 0 0 23:3), 2. Poljana Čička 9 (3 3 0 0 13:1), 3. Vukovina 9 (4 3 0 1 12:10), 4. Lazina Čička 7 (4 2 1 1 9:4), 5. Novo Čiče 7 (4 2 1 1 5:4), 6. Turopolje 6 (4 1 3 0 4:3), 7. Rakitovec 6 (4 2 0 2 7:15), 8. Drnek 4 (3 1 1 2 4:8), 9. Okuje 3 (3 1 0 2 1:2), 10. Jagodno 2 (4 0 2 2 3:6), 11. Ribnica 1 (3 0 1 2 3:8), 12. Mraclin 1 (4 0 1 3 6:14), 13. Veleševec 0 (3 0 0 3 1:13).

Nastavite čitati

Sport

U Mostaru ga još nisu ni prežalili, a Klaf se već smjestio – u Bačkoj Topoli!

Velikogorički trener Dean Klafurić novi je trener TSC-a iz Bačke Topole, trećeplasiranoga kluba srpskog prvenstva prošle sezone. Do novog angažmana došlo je samo desetak dana nakon rastanka s mostarskim Veležom

Objavljeno

na

Objavio/la

U životu Deana Klafurića ovog se ljeta stvari odvijaju filmskom brzinom. “Prekjučer” na odmoru, miran i spokojan, u iščekivanju svadbe najstarijeg sina Marka, još “jučer” u burnom i neobičnom razlazu s mostarskim Veležom, a danas već u – Bačkoj Topoli! Planovi su tu da bi se mijenjali, kaže stara ironična, ali baš da se ovako promijene…

Kući na odmor, nakon sezone u kojoj je uzeo treće mjesto u Premijer ligi BiH s mostarskim Veležom, vratio se zadovoljan i spokojan, pun motiva. S približavanjem početka priprema, rasla je i nervoza, bilo je jasno da stvari ne funkcioniraju onako kako je želio trener i sportski direktor Klafurić, koji se pojavio u Mostaru samo da bi rekao: “Tako ne želim raditi!” Popularni trener Veleža tako je postao bivši trener Veleža, što je razbijesnilo navijače, kod kojih je Klaf uživao veliku popularnost, a posljednično i donijelo probleme za predsjednika Senada Kevelja. Koji i dalje traži trenera…

Potrajalo je razduživanje stana i automobila, rješavanje svih papira, zadržao se Klaf u Mostaru još koji dan, kad je konačno došao doma – produžio je dalje! Poziv je stigao iz Bačke Topole, s oznakom “hitno”, jer i u tamošnjem TSC-u došlo je do iznenadne promjene na klupi. Uspješni trener Žarko Lazetić, koji je momčad prošle sezone dovukao do trećeg mjesta u srpskoj Superligi, prihvatio je poziv izraelskog Maccabija i TSC je tražio trenera. Sportski direktor kluba iz Bačke Topole je Ivan Kepčija, čovjek koji zna što Klaf može i sve se posložilo samo od sebe.

– Da, mogu potvrditi da sam novi trener TSC-a. Sve se dogodilo jako brzo, klub je iznenada ostao bez trenera, započeli smo razgovore i uspjeli se dogovoriti. Veselim se novom izazovu – kratko se javio Klaf iz Bačke Topole, nekoliko sati prije nego što se biti i službeno predstavljen kao novi trener hit kluba u Srbiji.

TSC je desetljećima bio niželigaš, klub koji je izbacio igrače kao što su Dušan Tadić, Nikola Žigić, Zvezdan Terzić, Andrija Kaluđerović… Međutim, u ovo što je danas klub se počeo pretvarati ulaskom u najviši rang 2019. godine, da bi se ekspresno ustabilili i u samom vrhu srpskog nogometa, u izlascima u Europu, uključujući i jedne kvalifikacije za Ligu prvaka.

Poklapa se to, naravno, s ulaskom kapitala iz susjedstva u klub, jer Bačka Topola je pod snažnim mađarskim utjecajem. Prvi čovjek kluba tako je Janos Zsemberi, pod čijim je ravnanjem izgrađen i novi stadion, bombončić za 4500 gledatelja, a uz to je i prekrasan trening centar, na kojem mora biti užitak raditi.

Klafa, u prijevodu, čeka veliki izazov. I nešto sasvim drukčije od onoga što ga je mučilo u Mostaru. Neće biti lako držati rezultate na toliko visokoj razini, ali preduvjeti su tu. Klub je uređen, stabilnih financija i visokih ambicija, s uvjetima na ozbiljnoj razini.

Preostaje samo krenuti raditi, a to je ono što Klaf i najviše voli.

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno