Povežite se s nama

Moja županija

Četiri Ruže Zagrebačke županije za izvrsnost u turizmu cvjetaju u Gradu Velika Gorica!

Popričali smo s laureatima nagrade Ruža Zagrebačke županije s našeg područja, evo što kažu obrtnice Ivana Belošević i Marina Šulentić, i član Uprave Hrvatske pošte, Siniša Šukunda. 

Objavljeno

na

Turistička zajednica Zagrebačke županije krajem svibnja uručila je nagrade za izvrsnost u turističkom djelovanju, Ruža Zagrebačke županije, a danas je u prostorijama TZ Grada Velike Gorice upriličen posebni prijem za četvero laureata s područja Grada Velike Gorice.

Prestižnu nagradu u kategoriji za promicanje održivog turizma i očuvanje okoliša primila je Ivana Belošević, vlasnica obrta ‘Turopoljski štrukli Cipov by Ivana’

– Proizvodnju štrukli imamo već 19 godina, a ja sam sretna je Turistička zajednica Zagrebačke županije ovom nagradom dala nama obrtnicima i potvrdu kvalitete, ali i poticaj svima nama koji svoje proizvode izrađujemo vlastitim rukama. Drago mi je da se cijeni taj obrt koji je u zadnje vrijeme u deficitu. No, stvari se možda pomalo mijenjaju, jer iu zadnje vrijeme ljudi sve više cijeni  i traže  proizvode domaćih OPG-ova i malih manufaktura. I to me jako veseli – rekla nam je Ivana Belošević, vlasnica obrta ‘Turopoljski štrukli Cipov by Ivana’

Foto:Turopoljski štrukli ‘Cipov by Ivana’ 

Nastavak je to obiteljske tradicije koju je započeo Ivanin tata otvaranjem pekarnice 1983. godine.

– Sa štruklima smo krenuli 2006.godine i evo traje ta priča do dan danas. Ja ću nastaviti dok god sam živa kako bi nastavili tu tradiciju. Naravno radim uvijek na tome da je kvaliteta na nivou – istaknula ova laureatkinja Ruže Zagrebačke županije.

Restoran Mon Ami dobitnik je nagrade za izvrsnu uslugu i inovativnost, dok je Hrvatska pošta nagrađena u kategoriji društveno odgovornog poduzetništva.

– Nakon što je sjedište Hrvatske pošte 120 godina bilo u Zagrebu, preselili smo sjedište tvrtke u rujnu prošle godine u Veliku Goricu, tu nam je i sortirni centar, pa gradonačelnik Ačkar s pravom kaže kako je ovo grad Hrvatske pošte. Svakodnevno u Velikoj Gorici kod nas radi 1700 ljudi tijekom dana, puno je ‘žutih auta’. Također, puno mladih Goričana radi kod nas. U Zagrebu smo bili smo na tri lokacije, pa kad smo preselili ovdje u Veliku Goricu, imali smo djelatnike koji su živjeli u Zagrebu pa su trebali ovdje doći i obrnuto. Bila je to, hokejaškim izrazom rečeno, leteća izmjena, kako bismo olakšali našim radnicima – rekao nam je član Uprave Hrvatske pošte, Siniša Šukunda. 

Gradovi Velika Gorica i Zagreb oduvijek su vezani, no naš grad je ipak posebna priča, kaže naš sugovornik.

– Uvije s ponosom kažem kako je Velika Gorica najljepši grad u okolici Grada Zagreba, gdje god krenuli iz Gorice nema problema s prometom, u Zagrebu je to sad katastrofa, teško i izaći iz njega – ističe.

Kao odgovornoj državnoj kompaniji, koja vodi brigu i o lokalnoj zajednici, svojim zaposlenicima i zelenoj tranziciji, nagrada Ruža Zagrebačke županije čitavoj Hrvatskoj pošti puno znači.

HP svaki dan dostavi milijun pošiljaka, nekad milijun i ponekad manje, pa nam itekako godi priznanje lokalne zajednice. Naše pošiljke rijetko kasne, a posebno smo ponosni na činjenicu kako samostalno zarađujemo svoje prihode, fer i korektno i ne ovisimo o državnom proračunu niti smo na teret poreznih obveznika. Mi smo na tržištu! Brinemo za naše radnike, naši poštari početnici imaju od 850 do 900 eura neto plaće, pa na više. Tu su još i poseban dodatak na plaću, uskrsnice, regres i božićnice, godišnja ocjena, a prošle godine smo uveli i nagradu za lojalnost u iznosu 1200 eura za operativne nagrade – rekao nam je završno Siniša Šukunda, koji je član Uprav HP od travnja 2022.godine, no napominje u samoj firmi radi već 26 godina, a krenuo je – od šaltera.

Foto: Hrvatska pošta

Obrt sa sjedištem u Gradićima, ‘HoTur’ nagradu je primio za inovativne proizvode i usluge, a vlasnica Marina Šulentić, otkriva nam kako se bavi izradom suvenira, te očuvanjem tradicijske baštine, ali na drugačiji način.

– Nagrada Ruža mi puno znači i velika mi je podrška, jer sam još friška obrtnica. Volim tu našu poculicu, a voljela bih da joj se pridruži i suvremena verzija podgutnice, kao nešto što možemo svakodnevno nositi i koristiti, kao broš primjerice. Ideja je da ti simboli našega kraja ne budu samo dio folkolora nego naše svakodnevice, kao nosivi i osuvremenjeni predmeti – otkrila nam je ova kreativka iz Gradića. Ponudu proizvoda možete pogledati na mrežnim stranicama obrta ‘HoTur’.

Foto: Poculica kao broš, iz radionice obrta ‘HoTur’/G.Kiš, Cityportal.hr

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović istaknula je kako je Ruža nagrada koja je nastala kako bi se pokazalo ono najbolje od najboljega.

Osrednji je najlakše biti, a ovom nagradom smo pokazali da svi težimo boljem, te nam je namjera kroz nagradu Ruža stvoriti jednu zajedničku priču u Zagrebačkoj županiji- rekla je, među ostalim, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Foto: Laureati nagrade Ruža Zagrebačke županije s područja Grada V.Gorica/G.Kiš, Cityporta.hr

Direktorica TZ Velike Gorice, Maja Toth, istaknula je kako su upravo ljudi poput njih ključ uspjeha u turizmu.

– U zadnje vrijeme se sve više priča o jačanju kontinentalnog turizma i s te strane vaše su djelatnosti, proizvodi i usluge od iznimne važnosti – naglasila je direktorica Toth.

Dobitnicima Ruže Zagrebačke županije čestitao je i velikogorički gradonačelnik, Krešimir Ačkar, koji je poručio kako se ovim projektom TZ Zagrebačke županije stvara i identitet jednog velikog grada.

Velika Gorica i naše Turopolje upravo pišu najljepše stranice povijesti u stvaranju identiteta grada od njegovog osnutka, a vi ste na tom polju napravili jedan veliki iskorak i to na najljepši mogući način. Velika Gorica više nije spavaonica, naš grad sve više dolazi na nacionalnu mapu, kako povijesno i zaslužuje. Za to su zaslužni ljudi, a bez ovakvih ljudi to bi bilo nemoguće – poručio je laureatima Ruže Zagrebačke županije s područja Grada Velike Gorice.

 

 

HOTNEWS

FOTO Županijski vatrogasci studeni iskoristili za osposobljavanje i školovanje

Prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije, stoga županijski vatrogasci moraju biti spremni na sve.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijski vatrogasci studeni su posvetili učenju i osposobljavanju. Iako se vatrogastvo često percipira kroz gašenje požara, prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije kao što su prometne nesreće, spašavanje iz ruševina, intervencije s opasnima tvarima ili spašavana s visina i dubina. Upravo kako bi vatrogasci bili spremni na sve i pomogli stanovništvu u nevolji, svakodnevno prolaze obuke, uvježbavaju različite scenarije te se školuju.

Tako je nedavno održano osposobljavanje županijskih vatrogasaca za 12 pripadnika iz šest Vatrogasnih zajecica, od kojih su Velika Gorica, Dugo Selo, Vrbovec, Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko. Na lokaciji Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica vatrogasci su prolazili obuku za Spašavanje iz dubina i visina 2. stupanj. Osposobljavanje je provodio Marijo Paluh, inače pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ujedno na ovom osposobljavanju g. Josip Vađić polaže za instruktora za spašavanje iz dubina i visina. Osposobljavanje je organizirala županijska Vatrogasna zajednica s Državnom vatrogasnom školom.

A od 4. do 8. studenog u prostorijama DVD Sveti Ivan Zelina održano je osposobljavanje Vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama 2. razine.

– Predavanja je održao Tihomir Varga. Osposobljavanju je pristupilo 11 vatrogasca iz: VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Vrbovec, VZG Jastrebarsko, JVP Nova Gradiška, JVP Grada Daruvara, JVP Grubišno Polje. Hvala Vatrogasnoj zajedici Grada Sveti Ivan Zelina i DVD Sveti Ivan Zelina na dobroj organizaciji – istaknuli su iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Županijski vatrogasci također su odradili četverodnevno osposobljavanje za ‘Požare otvorenih prostora’ prema francuskom modelu. Domaćin je bio DVD Samobor gdje je i održana obuka za 23 vatrogaca iz Vatrogasne zajednice Samobor, Zagrebačke županije te samog dobrovoljnog vatrogasnog društva, a priključili su im se i vatrogasci iz DVD-a Komiža s Visa i susjedi iz PGD-a Obrežje.

Osposobljavanje je otvorio Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj koji je tom prilikom naglasio koliko je velika suradnja hitnih službi Republike Francuske i Republike Hrvatske a započela je gotovo od same suverenosti Hrvatske te se sustavno nastavlja i nadograđuje a ovo osposobljavanje je samo jedna suradnja u nizu između naših republika.

Predsjednik DVD Samobor Tomislav Gregorić se zahvalio veleposlaniku i svim djelatnicima veleposlanstva na pruženoj prilici za organizaciju navedenog osposobljavanja.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Podršku i uspjeh u radu poželjeli su pomoćnik za operativno rukovođenje Županijskog vatrogasnog zapovjednika Zagrebačke Županije  Željko Barun, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i Predsjednik VZG Samobor Zdenko Jednar.

Osposobljavanje su provodili vatrogasci Francois Querrou i Jean-Francois Nardini, djelatnici vojne vatrogasne postrojbe Francuske vojske na Korzici, jedne od tri takve ustrojene jedinice u Francuskoj, a trenutno se ustrojava četvrta takva postrojba na jugo-zapadu Francuske.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

U četiri dana koliko traje osposobljavanje nadamo se stjecanju novih znanja i razmjeni iskustva što smo već prvi dan dobrim dijelom uradili. Slijede vježbe na otvorenom prostoru koje će zasigurno biti najznačajniji dio ovog osposobljava.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Županijska zimska služba spremno dočekuje zimu

Landeka: Naše službe su spremne, a resursi osigurani, doprinesimo zajednički sigurnosti na cestama.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije danas je predstavila svoj Operativni program radova održavanja državnih, županijskih i lokalnih cesta u zimskom razdoblju.

– I ove godine organiziramo provođenje zimske službe na 1.265 kilometara županijskih i lokalnih cesta raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine. Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije za što je osigurano 2,6 milijuna eura. – rekao je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka.

Foto: Zagrebačka županija

Za potrebe zimske službe spremno je ukupno 58 u potpunosti opremljenih vozila, a za državne, županijske i lokalne ceste osigurano je ukupno 10.000 tona soli i 6.500 mᶟ sipine.

Izvođač radova zimskog održavanja za državne, županijske i lokalne ceste su Županijske ceste Zagrebačke županije putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti – Okuje, Goričica, Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko, Ivanić-Grad.

–Na prometnicama diljem Zagrebačke županije u tijeku je postavljanje 1.000 dodatnih prometnih znakova koji upozoravaju na poledicu, takozvane ‘pahulje’, oko 300 komada dopunskih ploča opasnosti te više od 2.000 rubnih štapova. – istaknuo je direktor Županijskih cesta Tomislav Bačanek.

Foto: Zagrebačka županija

Na području naše županije nalazi se i 475 km državnih cesta s I. i II. razinom prednosti za koje su nadležne Hrvatske ceste. Pročelnik županijskog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Ivica Horvatinović podsjetio je i na povijesno ulaganje u prometnu infrastrukturu.

Nakon iznimno velikog ulaganja u sanaciju prometne infrastrukture oštećene potresima, podsjetit ću riječ je o 92 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, sada se nastavlja daljnja obnova i održavanje vlastitim sredstvima ŽUC-a te kreditnim zaduženjem. – podsjetio je Horvatinović.

–Zimski uvjeti mogu biti zahtjevni i stoga je suradnja između vozača i zimske službe ključna. Naše službe su spremne, a resursi osigurani, doprinesimo zajednički sigurnosti na cestama. – apelirao je Landeka.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Mladi iz Kravarskog ponovno pomažu! Humanitarni advent za obitelj iz Barbarića Kravarskih

Predbožićno humanitarno druženje počinje u 17 sati.

Objavljeno

na

“Jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti na ovoj zemlji je dati ljudima do znanja da nisu sami.” – poručuju mladi iz Kravarskog koji i ove godine nastavljaju sa stvaranjem lijepih priča o pomoći potrebitima u svojoj zajednici.

U najavi je još jedan Humanitarni advent u Kravarskom koji će se biti održan 7. prosinca ispred zgrade općine, a sa željom da se pomogne obitelji Goldstein iz Barbarića Kravarskih.

– Obitelj Goldstein sa troje maloljetne djece nalazi se u iznimno izazovnim vremenima zbog teške bolesti oca koji već neko vrijeme boravi u kliničkom centru. Zbog posljedica bolesti nakon otpuštanja iz bolničkog centra biti će mu potrebna višemjesečna rehabilitacija koja će mjesečno iznositi više od njihovih mjesečnih primanja. Ponukani njihovom dirljivom pričom, hrabrosti i nadom koju ulažu u njegovo ozdravljenje odlučili smo i mi biti dio te priče i financijski im pomoći da što lakše prebrode ta teška vremena koja su pred njima, a sve s ciljem njegovog ozdravljenja – ističu iz Udruge mladih Kravarsko.

Kao i svake godine do sada pripremaju kulturno zabavni program, a neće nedostajati niti bogate gastronomske ponude. U organizaciju su se uključile i brojne udruge koje djeluju na području općine kao i župe Uzvišenja Svetog Križa.

– Znamo koliko naša zajednica kada je to najpotrebnije pokaže svoje iskreno i veliko srce zato vas pozivamo da nam se pridružite i da zajedno pišemo još jednu lijepu božićnu bajku – poručuju iz udruge.

Nakon službenog djela programa za dobru zabavu pobrinut će se Tamburaški sastava Presto. D

– Prije svega neizmjerno vam se zahvaljujem na pomoći i trudu i svemu što radite za nas. Dugi niz godina i sama sam volontirala i drago mi je da u našem mjestu ima ljudi koji su spremni pomoći i da svojoj djeci mogu pokazati primjer na vama da dobri ljudi postoje – istaknula je Marija Čukman, majka obitelji u potrebi.

Nastavite čitati

Moja županija

Božićnice za umirovljenike, korisnike nacionalne naknade i branitelje iz općine Orle

Isplata božićnica bit će od 02. do 13. prosinca u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Orle, od 9 do 14 sati.

Objavljeno

na

Stižu božićnice za umirovljenike, korisnike nacionalne naknade i hrvatske branitelje iz Općine Orle. Tako će umirovljenicima s mirovinama do 250 eura dobiti 50 eura kao i branitelji bez primanja. Jednako toliko dobit će i korisnici nacionalne naknade koji primaju naknadu od 150 eura.

Umirovljenici koji imaju mirovinu od 251 do 350 eura dobit će 40 eura božićnice. Uspoređujući s prošlom godinom, ove je godine povećan cenzus kao i iznos božićnice, a novost je i ta da će božićnicu dobiti i korisnici nacionalne naknade kao i hrvatski branitelji bez primanja.

Kako bi ostvarili pravo svi koji ispunjavaju uvjete za isplatu dužni su prilikom preuzimanja božićnice dostaviti dokaz o prebivalištu, o visini mirovine, o prizavanju prava na nacionalnu naknadu za starije osobe dok branitelji moraju dostaviti potvrdu Porezne uprave o prihodima ostvarenima u 2024. godini.

Isplata božićnica bit će od 02. do 13. prosinca u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Orle, od 9 do 14 sati.

Nastavite čitati

Moja županija

Samobor ima češnjofku s pedigreom!

Zaštićeni proizvod na razini EU slavi se posebnom manifestacijom

Objavljeno

na

Objavio/la

Prepoznatljivi mesni proizvod kontinentalne Hrvatske u vrijeme svinjokolje ili kolinja, uz špek, čvarke i krvavice, svakako je kobasica češnjofka – kraljica kasne jeseni koja se od davnina priprema u mnogim domaćinstvima. Poznati gurmani – Samoborci, prije dvije godine svoju su posebnu recepturu pripreme češnjofki zaštitili na razini Europske unije oznakom zemljopisnog podrijetla.

A evo što točno kaže receptura:  „Samoborska češnjovka“/“Samoborska češnofka“ je dimljena kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. U kobasicu se dodaju mljeveni crni papar, slatka mljevena paprika, tucana ljuta paprika ili ukiseljeni ljuti feferoni te kuhinjska sol i nitritna sol. Nadjevena je u prirodno svinjsko crijevo i oblikovana u parove te toplo dimljena. Konzumira se kuhana, pirjana ili pečena. No, priprema ima “finese”, objasnio je Igor Runtas, predsjednik Udruge “Samoborska češnofka”.

Foto: Udruga Samoborska češnjofka

– Jedan od sastojaka, po kojem je ova kobasica i dobila ime je – češnjak koji se najprije kuha u vinu, tkzv. uvarak od češnjaka i vina koji se dodaje smjesi, zatim nakon punjenja u crijevo radi se “špajlanje”, odnosno vezanje u parove, nakon čega kobasica mora odstajati radi procesa fermentacije. Tu je zatim i dimljenje bukovim drvima, na prirodan način, od 4 do 6 sati. Tako da ovaj proces traje puna dva dana. – ističe Runtas.

Inače, Samoborska češnofka spominje još od 1915. godine u samoborskim zapisima a proizvodi se unutar administrativnih granica grada Samobora i okolnih naselja smještenih u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, te na istočnim obroncima Samoborskog gorja.

– Ovo je 38 proizvod iz Hrvatske s EU oznakom zemljopisnog podrijetla, i prvi polutrajni proizvod, i sada kada nosi ovu oznaku nitko ju, podsjeća Runtas, izvan spomenutih granica, pod tim nazivom ne smije proizvoditi.

Foto: Udruga Samoborska češnjofka

Stoga ovaj samoborski, stogodišnji specijalitet zaista zaslužuje promociju u obliku velike manifestacije. Naime, u subotu 16. studenog u organizaciji Udruge “Samoborska češnjofka” u Samoboru će se održati 2. Dani Samoborske češnofke, gdje će uz češnofku u glavnoj ulozi, biti i degustacija slanog tradicionalnog kolača Rudarska greblica, koja je također zaštićeni proizvod na razini EU, zatim radionica pripremanja Samoborske kotlovine, pečeni kesteni kao i samoborska vina iz vrhunskih podruma obitelji Filipec i Pavlin. Pitali smo predsjednika udruge, koja je ovaj proizvod i zaštitila posebnom EU oznakom, što najbolje “ide” uz Samoborsku češnjofku.

– Najbolje uz nju ide domaći kukuruzni kruh i obavezno Samoborska muštarda – pikantni umak od sjemena gorušice, uz dodatak slatkog mošta, te domaći hren. Na manifestaciji će u ponudi biti i naša vrhunska vina i mošt, dakle kompletan samoborski proizvod. – najavljuje organizator.

Organizaciju 2. Dana Samoborske češnofke financijski podržava i Zagrebačka županija koja je u ovoj godini za manifestacije na svom području iz proračuna izdvojila ukupno 150 tisuća eura. Na Dane Samborske češnjofke dođite u subotu na Trg Matice hrvatske od 14 do 19 sati.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 442 - 24.10.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.