Povežite se s nama

Vijesti

Evo koja će deficitarna zanimanja Grad stipendirati u novoj školskoj godini

Listu su izradili Hrvatski zavod za zapošljavanje i Udruženje obrtnika Velike Gorice.

Objavljeno

na

Hrvatski zavod za zapošljavanje i Udruženje obrtnika Velike Gorice izradili su listu deficitarnih zanimanja prema kojoj će Grad Velika Gorica stipendirati učenike koji se obrazuju upravo za obrtnička zanimanja s popisa.

Svaku školsku godinu Gradonačelnik utvrđuje Listu zanimanja, broj i iznos stipendija. Na listi se nalazi 34 različitih zanimanja od staklara, zidara, slastičara, tokara, pekara, cvjećara….a dodijelit će se 50 stipendija koje će mjesečno iznositi 70 eura.

Natječaj za dodjelu gradskih stipendijaza učenike prvih razreda koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva za školsku godinu 2024./2025. bit će raspisan početkom rujna.

Listu zanimanja možete pronaći ovdje. 

HOTNEWS

FOTO Najbolji hrvatski orači danas su u Velikoj Gorici pokušali izboriti plasman na Svjetsko natjecanje

Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija. Njih 13 u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na parceli u Kurilovcu, unatoč kiši i lošim vremenskim uvjetima, sastali su se hrvatski orači na jubilarnom 20. Držanom natjecanju u oranju. Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija. Njih 13 u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Tugomir Majdak zahvalio je svim organizatorima, suorganizatorima i sponzorima, a posebno Agronomskom fakultetu koji je prihvatio izazovnu organizaciju državnog natjecanja u godini obilježavanja njihove 105. godine rada i postojanja.

– Zadovoljstvo mi je vidjeti kako oranje sve više interesira mlade generacije i kako se s njima mijenja i naša poljoprivreda. Vlada će uvijek davati podršku i sredstva kroz programe za poljoprivredu. Unatoč klimatskim nepogodama, nastojimo nadoknaditi poljoprivrednicima gubitke i podupirati njihov daljnji rad. Nastavi ćemo tako i u budućnosti, a podržavat ćemo i ovakva natjecanja koja promiču poljoprivredu i ruralni razvoj – naglasio je Majdak.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Da smo jednu ovakvu kišu imali u srpnju na Svetoga Iliju pa onda još jednu za Veliku Gospu u kolovozu, mi bi ove godine govorili o 23 tone kukuruza, oko 8 tona soje, govorili bi o vrhunskim prinosima repe. Na žalost, godina je takva kakva je i to je poljoprivreda. No, idemo dalje, gledajmo u budućnost. Ravna brazda i uspjeh. Svi ste pobjednici – istaknuo je dekan zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivica Kisić.

Iako je kišno vrijeme značajno utjecalo na samu organizaciju, sve je proteklo u natjecateljskom duhu uz podršku navijača. Manifestaciju su posjetili i iz slovenske udruge orača predvođeni njihovim predsjednikom Udruge Marjanom Kardinarom.

– Ovo natjecanje ne simbolizira samo našu dugu tradiciju, već i našu ljubav i poštovanje prema zemlji koja nas sve hrani i spaja. Svaki od vas svojim trudom i vještinom pokazuje kako je rad na zemlji zahtjeva srce, predanost i znanje. Vi ste čuvari ove plemenite vještine i našeg poljoprivrednog nasljeđa. Zajedno svojim primjerom promičemo važnost poljoprivrede i njezin ključni utjecaj na naše gospodarstvo i zajednicu. Neka ovo bude prilika za nova prijateljstva, učenje i ponosno predstavljanje onoga što znamo i volimo – Morana Tomičić, predsjednica HUONO-a.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U ime gradonačelnika Krešimira Ačkara prisutne je pozdravio Marko Kos te poželio svima sreću i ravne brazde.

Nedeljko Krajnović iz Vrbovca prošle je godine na Županijskom natjecanju u Općini Dubrava izborio plasman na ovogodišnje državno natjecanje gdje je ujedno jedan od predstavnika Zagrebačke županije.

– Natječem se kategoriji plugova ravnjaka. Vrijeme nam ne otežava jer strojevi su dobri i jaki, trudimo se što boljem uspjehu. Iza mene je nekoliko županijskih natjecanja, a ovo mi je prvo državno. Najbitnija je dobra volja i trening. Pripremao sam se na svojim parcelama strnokosa i kukuruzišta – kazao nam je mladi poljoprivrednik Krajnović.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prvo natjecanje u oranju održano je 1995. godine prisjeća se Dario Pardo iz Ministarstva poljoprivrede, ali inače predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije.

– U ovim natjecanjima sam od samih početaka te sada s toliko godina odmaka mogu reći da smo postigli one zacrtane ciljeve. Jedan od je bio da se ujednačimo s tehnologijom koja se koristila u drugim zemljama, sada smo došli do toga da imamo natjecatelje u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka na razini cijele države. Oni su uspjeli nabaviti malo bolje plugove na kojima se to može podešavat. Najvažnija stvar je da su se svi ti orači iz naših krajeva počeli međusobno družiti i razmjenjivat informacije o samom oranju. To je ono što smo mi htjeli postići. Natjecanja imaju edukacijski karakter. Da bi opremu koju imamo dobro iskoristili moramo znati kako ju podeseiti i s njome raditi – ističe Padro te dodaje kako će već idući vikend u Farkaševcu biti održano 22. Županijsko natjecanje orača.

Natjecanje se provodi pod 16 kriterija ocjenjivanja koji su zadani od Svjetske oračke organizacije. No, on je prilagođen hrvatskim oračima te postoji 12 ocjena, ali se ocjenjuje 16 kriterija. Suci su prošli obuku i certificirani su da bi mogli ocjenjivati od ulaza, izlaza, pravca, naoranosti…što su i neki od kriterija natjecanja.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, ove godine Zagrebačka županija izdvojila je 2,7 milijuna eura za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora.

– Javni pozivi su pri kraju i sve će biti utrošeno. Bit će dovoljno za ovu godinu, a nastavit ćemo s potporama pa naši poljoprivrednici mogu i iduće godine očekivati iste ili slične mjere. Što se tiče biljnih proizvodnja, suša je sve pogodila i svi trpe štetu smanjenih prihoda i više troškova. Tako da je prinos manji u prosjeku za 20 posto na ratarskim kulturama, a kod voćarskih do 30, a nekim nasadima i 50 posto niži prinos. U velikogoričkom kraju tu je prinos čak i do 50 posto niži – istaknuo je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, pobjednici ovogodišnjeg 20. Državnog natjecanja će predstavljati Republiku Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj.

– Ovim putem najavljujem kako će Republika Hrvatska po drugi puta biti domaćin Svjetskog natjecanja. U rujnu 2026. godine u Osijeku će se okupiti najbolji svjetski orači, a mi ćemo ponovo pokazati kakvi smo dobri domaćini – najavio je Majdak.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kiša odgodila utakmicu Gorice sa Slaven Belupom

Poznat je i novi termin.

Objavljeno

na

Zbog obilne kiše i nepovoljnih uvjeta za igru, dva prvoligaška kluba svoj će derbi koji je trebao biti odigran danas u 17:30 sati na travnjaku goričkog Gradskog staidona ipak odigrati za dva dana.

Naime, iz kuba su obavijestili o odgodi utakmice 8. kola i novom terminu koji je zakazan za ponedjeljak 30. rujna u 16 sati.

– Svi navijači koji imaju kupljene ulaznice, s istima će na stadion moći ući u ponedjeljak – istaknuli su iz HNK Gorice.

Nastavite čitati

Moja županija

Besplatni pregledi kože u Ljekarnama Zagrebačke županije, evo termina…

Potrebno je rezervirati termin pregleda.

Objavljeno

na

U čak osam podružnica Ljekarni Zagrebačke županije organizirani su besplatni preventivni preglede kože kako bi se rano otkrili zloćudni tumori kože, poput melanoma.

– Rak kože je jedan od najčešćih, ali ujedno i najizlječivijih tumora ako se otkrije na vrijeme. Zato mislimo na Vaše zdravlje i potičemo vas da se naručite na pregled – ističu iz Ljekarni.

TERMINI PREGLEDA:

01.10.2024. | Mraclin, Braće Radića 89 | Tel: +385 1 6268 161
02.10.2024. | Jastrebarsko, Trg Ljube Babića 30 | Tel: +385 1 6281 643
03.10.2024. | Samobor, Trg kralja Tomislava 11 | Tel: +385 1 3360 217
08.10.2024. | Pisarovina, Karlovačka 6 | Tel: +385 1 6291 008
09.10.2024. | Strmec Samoborski, Kralja Tomislava 3 | Tel: +385 1 3384 886
17.10.2024. | Marija Gorica, Gorička 18/a | Tel: +385 1 3396 432
17.10.2024. | Sveti Ivan Zelina, Zagrebačka 62 | Tel: +385 91 3296 156
19.10.2024. | Kupljenovo, Matije Gupca 60 | Tel: +385 1 3315 203

Termini pregleda su od 9 do 13 sati, osim u Jastrebarskom, gdje će se pregledi održati od 16 do 20 sati. Za više informacija i rezervaciju termina nazovite navedene brojeve telefona.

Program je to sufinanciran sredstvima Zagrebačke županije, a u 2023. godini pregledano je 365 osoba, a na daljnju obradu zbog sumnje na karcinom kože upućeno je njih 56.

Podsjećamo, redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti otvaraju mogućnost potpunog izlječenja.

Foto: Pexels/cottonbro studio

Nastavite čitati

Vijesti

Goričani u rujanskoj akciji darovali 275 doza krvi

Biti heroj i spasiti nekome život možete 28., 29. ili 30. listopada.

Objavljeno

na

Iz mjeseca u mjesec Velikogoričani iznova dokazuju da znaju da jedna darovana doza krvi može spasiti čak tri života. Stoga se svaki puta, u velikom broju odazovu akciji dobrovoljnog darivanja krvi koje orgnaizira Crveni križ Velika Gorica. Iako ovog mjeseca nije bilo onih koji su se ohrabrili i pristupili ovom činu prvi puta, prikupljeno je izvrsnih 275 doza krvi.

– Naši su darivatelji opet potvrdili da se na njih uvijek možemo osloniti – istaknuli su iz Crvenog križa Velika Gorica.

Biti heroj imate priliku postati 28., 29. ili 30. listopada kada će se održati nova akcija dobrovoljnog darivanja.

Nastavite čitati

Vijesti

Kazna od 1 580 eura za pijanog vozača koji se zabio u zaštinu ogradu kod Kušanca

Policija ga je uhitila i završio je na sudu.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je kako je 49-godišnji muškarac na sudu kažnjen s 1 580 eura zbog prometne nesreće koju je skrivio u Velikoj Gorici.

– Naime, u srijedu, 25. rujna oko 18.20 sati u Velikoj Gorici dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom koju je skrivio 49-godišnjak, na način da je pod utjecajem alkohola od 1,59 g/kg u organizmu upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se spojnim kolnikom autoceste A11 i sjevernog kolnika Ulice 153. brigade Hrvatske vojske u smjeru jugozapada. Dolaskom za 230 metara istočnije od raskrižja s kolnikom Ulice Slavka Kolara nije prilagodio brzinu kretanja vozila, zbog čega je izgubio nadzor nad vozilom, te prednjim djelom vozila naletio na metalnu zaštitnu ogradu – stoji u izvješću policije.

Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te je idući dan doveden na nadležni općinski prekršajni sud.

 

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno