Povežite se s nama

Moja županija

Kvržica veličine pšenice može promijeniti život, zato je pravilan samopregled dojke izuzetno važan

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije održala je Dan otvorenih vrata kako bi građane upoznala sa svojim radom i aktivnostima.

Objavljeno

na

Svega nekoliko minuta potrebno je izdvojiti, barem jednom mjesečno, kako bi na vrijeme spriječili i otkrili karcinom kojeg se u Hrvatskoj otkrije šest novih slučajeva dnevno. Riječ je o raku dojke od kojeg uglavnom obole žene, a rijeđe i muškarci.

Na području Zagrebačke županije već više od 23 godine, podići svijest i upozoravati o ranoj važnosti otkrianja ove bolesti, ali i educirati glavni je cilj i zadaća Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. Upravo kako bi svoju udrugu približile svakom građaninu, organiziran je Dan otvorenih vrata. Osim doznati nešto o udruzi, bila je to prilika i za izmjeriti krvni tlak ili šećer.

07.06.2024. – Dan otvorenih vrata Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Naša glavna zadaća je edukacija o pravilnom samopregledu dojke. No sam samopregled kao metoda nije nikako dovoljan i uz njega treba još ultrazvuk i mamograf. Činjenica je da svaka osoba svoje tijelo najbolje poznaje. Ukoliko radite samopregled jednom mjesečno, od 18. godine, u slučaju da i dobijete tumor dojke otkrit ćete ga na vrijeme, jer primijetit ćete na sebi promjenu koju prošli mjesec niste imali – priča nam predsjednica udruge Đurđa Dehin te dodaje kako je tu ona mogućnost veća za izlječenje i bolju kvalitetu života.

Foto: FB Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

– Žene koje su bile na našim edukacijama i koje su radile samopregled upravo onako kako smo im mi pokazali, našle su tumor veličine pšeničnog zrna. Tu ne govorimo više o nekakvoj velikoj bolesti ili velikoj operaciji, to je jedan mali zahvat. Na žalost dođu nam žene s tumorom koji je star 5 do 7 godina – naglašava Dehin.

Stoga, kako se to ne bi događalo, mnogo ulažu u samu edukaciju i to već od rane dobi.

– Svake godine educiramo učenike u srednjim školama na području cijele Zagrebačke županije. Već u rujnu nastavljamo s našim edukacijama po školama, jer to je najvažnije. Do sada smo imale edukacije u Crvenom križu, Zelini, Donjem Vukojevcu, Strmcu…rado se odazovemo gdje god nas pozovu – kaže nam predsjednica udruge.

Foto: FB Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

Edukacije provode edukatorice, kojih na žalost, zbog manjka slobodnog vremena i drugih obaveza ima sve manje. Jednako tako, udruga ima i sve manji broj članica.

– Nadam se da ćemo ove godine uspjeti skupiti nekoliko žena da ponovno organiziramo edukacije. Jer mi smo već stare, trebaju nam mlađe žene koje će to nastaviti. Kada smo počele raditi prije 23 godine, imale smo oko 3,500 tisuća članica, sada nas je tek 300. Broj se smanjio jer više ne idemo s mobilnim mamografom. Tada smo svakodnevno imale u grupi po dvadeset žena koje su došle na pregled. Tada su žene masovno dolazile jer je to bilo nešto novo za njih – govori Dehin.

Foto: FB Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

Najviše ih veseli kada netko sam iskaže interes za ovakvom vrstom edukacije.

– Nedavno smo bili na edukaciji u jednoj poslovnoj firmi, i to nam je zaista bilo jedno lijepo iznenađenje. Jedna gospođa koja je kao djevojka bila članica naše udruge te je završeni edukator. Jednoga dana me nazvala i pitala bi li voljela odraditi edukaciju u firmi u kojoj radi. Ostale smo zaista pozitivno i ugodno iznenađene cijelim pristupom – prepričava Dehin koja bi voljela da ovakvih poziva bude što više.
No, do tada u udruzi ne miruju. Planiraju se akcije i aktivnosti sve do kraja godine.

07.06.2024. – Dan otvorenih vrata Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Vraćamo se edukacijama po školama, čeka nas i naša humanitarna akcija Ružićasta vrpca kada ćemo ponovno prošetati ulicama grada s prepoznatljivim rozim kišobranima i balonima ukazujući na važnost samopregleda. Također u listopadu – mjesecu borbe protiv raka dojke, planiramo odraditi i jednu veliku tribinu na tu temu – objašnjava nam planove predsjednica Dehin te još jednom poručuje svim ženama…

– Svaka bolest je izliječiva, ako je rano otkrivena pa tako i rak dojke. Često kažem – Žene moje drage, reprize vam nema, život je samo jedan, čuvajte se, pazite se. To vam je pet minuta u mjesec dana, toliko možete izdvojiti za sebe – poručuje za kraj.

07.06.2024. – Dan otvorenih vrata Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Moja županija

‘Ne može se ni usporediti uloženo i dobiveno, ali ovo volim. Borila bih se i sa slomljenom rukom…’

Sadea Bećirović, karatistica KK samobora, najbolja sportašica Zagrebačke županije u 2023. i višestruka prvakinja države našla se na našem kauču u serijalu “Sport zagrebačke županije”

Objavljeno

na

Novinarska varijatna lova trajala je već neko vrijeme, odavno postoji želja da na sivi kauč video serijala “Sport Zagrebačke županije” sjedne najbolja sportašica županija u prošloj godini, ali Sadea Bećirović jednostvano je neuhvatljiva.

– Ritam je zadnjih mjeseci stvarno bio jako gust. Otkad je krenula 2024. godina, doslovno smo bez pauze. Prvo sam bila u Parizu, zatim u Antalyji, nakon toga i u Egiptu, a sad posljednje i u Maroku, u Casablanci. A sad sam, evo, konačno doma – sa smiješkom uvodno kaže Sadea, višestruka prvakinja Hrvatske u karateu, reprezentativka, cura iz Podsuseda, članica Karate kluba Samobor.

Samo ta činjenica, samo ta peta uzastopna titula prvakinje države, snažno bi je istaknula u utrci za titulu najbolje sportašice u županiji, ali daleko od toga da je domaća titula usamljena u toj priči…

– Ne mogu reći ništa drugo osim da je ta 2023. bila zaista sjajna. Osim što sam obranila titulu prvakinje Hrvatske petu godinu zaredom, osvojila sam i drugo mjesto na Europskom prvenstvu u Guadalajari, a na SP-u u Budimpešti bile smo treće. To je druga svjetska medalja za naš karate, prva nakon 12 godina, doživljena je kao ogroman uspjeh – uvodi nas još malo u svoju priču Sadea.

Reklo bi se, u skladu sa svim tim, da godina iza nas spada u rubriku neponovljivo dobrih, ali ona se neće složiti…

– Je, godina je bila baš jako dobra i uspješna, ali ne želim se jednog dana vraćati na tu 2023. u smislu nekakvog vrhunca. Želim ići dalje, prema još višim ciljevima. Velika je stvar osvojiti europsku i svjetsku medalju u istoj godini, mogu reći da je to – to. Ali, samo zasad…

Na krilima izvrsne prošle godine ušla je Sadea Bećirović i u ovu koja traje, a u njoj je doživjela i jedno razočaranje, kao i jednu neugodnu ozljedu.

– Ove godine bili smo domaćini Europskog prvenstva, koje se održavalo u Zadru. Budući da smo na sva tri posljednja europska prvenstva došle do finala, to se očekivalo i ovoga puta, sve su oči nekako bile uprte u nas… Nažalost, nakon što smo pobijedile Slovakinje, Poljakinje i Nizozemke, u polufinalu su nas zaustavile Talijanke. Otišle smo tako u borbu za broncu, a tamo smo ponovno poražene. Završile smo tako s drvenom medaljom, što je bilo baš jako bolno za sve nas – priznaje Sadea.

Bolno je za nju bilo i vrlo doslovno, jer već na startu turnira dogodila joj se nezgoda s prstom na ruci.

– Valjda sam u nekom trenutku zapela za kimono, ali znam da sam osjetila da me “pecnulo”. Nastavila sam borbu, da bi vrlo brzo shvatila da mi prst otječe. Fizioterapeut se odmah spustio s tribine, namjestio prst, zavezao ga, i nastavila sam dalje. A kad je borba završila, bilo je upitno hoću li uopće moći nastaviti turnir – prepričava uzdanica KK Samobora i hrvatske reprezentacije, koja je zadnju šansu za medalju morala loviti bez pomoći cure iz Podsuseda.

– Dok su se cure pripremale za borbu za medalju, ja sam sjedila u čekaonici na hitnoj u zadarskoj bolnici. Snimke su otkrile da mi je pukla, kako su rekli, distalna falanga, što je značilo da ništa neće biti od moje borbe za broncu… Postojala je i opcija da skinem longetu i svejedno odradim borbu, ali trener nije želio riskirati, vjerovao je da će cure uspjeti i bez mene. Nažalost, rasplelo se drukčije – žali i mjesecima poslije Sadea.

Iskustva s ozljedama, naravno, ima kao i svi vrhunski sportaši, ali u njezinu slučaju vrijede nešto drukčiji kriteriji.

– Specifična sam po tome što imam stvarno dosta visok prag boli. Toliko da vjerujem da bih mogla odraditi borbu i, recimo, za slomljenom rukom. Iako to dosad, srećom, nisam imala priliku probati… Ali imala sam velikih problema s leđima, disk mi je iskočio na dva mjesta, jer puno je tu rotacija… Dosta pate i koljena, a gležanj na treningu iskrenem po dva-tri puta tjedno!

Zahvaljujući nešto lošijem iskustvu iz Zadra, ostat će na pijedestalu uspomena lanjsko Svjetsko prvenstvo u Budimpešti. U “nogometnoj” atmosferi, uz glasno navijanje dvorane pune navijača domaćih karatistica, Sadea Bećirović odradila je najdražu borbu karijere.

– Atmosfera je bila doslovno nevjerojatna, nešto što se u svijetu karatea baš i ne može doživjeti, a ja sam si u jednom trenutku rekla: “E, sad ćete svi zašutjeti…” Znam da mi je i izbornik rekao: “Želim da svi zašute, da čujem samo naše navijače!” I tako je nekako i bilo, uvjerljivo sam pobijedila, potpuno smo ih deklasirale i tom pobjedom uzele brončanu medalju. To je definitivno borba koju ću jednoga dana prepričavati i svojoj djeci – kaže Sadea.

Veza karatea i Samobora snažna je, neraskidiva, jer junakinja naše priče samo je nastavak niza u kojem su brojne karatistice i karatisti najviše klase.

– Da, Samobor kao grad ima tradiciju karatea, ali u našem slučaju moram istaknuti Darka Šimuneca, mog trenera, čovjeka za kojeg doslovno nemam riječi. Stalno se bori za nas, često i s nepravdom, uvijek nas gura naprijed, traži još više, još bolje… Čak i kad je najteže, kad neki trening možda odrađuješ samo da ga odradiš, tu je da te digne. Poseban čovjek, u svakom slučaju.

S obzirom na to koliko je već u Samoboru, koliko je dobra i uspješna, nije čudo ni doznati da je cura iz karatea tamo čak i blaga verzija celebrityja…

– Je, zna se dogodi da me prepozna netko u pekari, dućanu, možda i na ulici. Ali to, naravno, više dođe kao iznenađenje nego kao pravilo – smije se Sadea.

Karate je upoznala još i prije petog rođendana, zaljubila se u ovaj sport uz stariju sestru, koja je trenirala. Ona nije, jer bila je premala. Konačno su je upisali u klub malo prije nego što je navršila šest godina i otad ljubav traje.

– Uloženo i dobiveno u karateu ne može se ni uspoređivati, ali ja ovaj sport volim, u njemu želim uspjeti i neću odustati sve dok ne ostvarim zacrtane ciljeve. Takav sam karakter…

Studira ekonomiju, završava treću godinu, upisuje još dvije, nije joj loša ideja da u budućnosti spoji ekonomiju i sport, pri čemu će taj sport biti samo – karate!

Nastavite čitati

Moja županija

Brigom o okolišu i boravkom u prirodi u Kravarskom brinu o svom mentalnom zdravlju

U OŠ Slavka Kolara u Kravarskom tijekom školske godine 2023./24. provodi se Erasmus+ projekt ‘Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe’.

Objavljeno

na

U posljednje vrijeme svjedoci smo smanjivanja boravka i aktivnosti djece na otvorenom, dok u istom razdoblju bilježimo sve veći broj djece koja doživljavaju teškoće u području mentalnog zdravlja. Briga za mentalno zdravlje djece danas je važna tema jer uz obitelj i svi sudionici odgoja i obrazovanja djece imaju svoju ulogu.

Jedan od načina kako se može promicati mentalno zdravlje učenika, jačati psihološku otpornost i razvijati kompetencije važne za nastavak školovanja i život je vrlo jednostavan, boravkom u prirodi, smatraju iz Osnovne škole Slavka Kolara u Kravarskom gdje se tijekom školske godine 2023./24. provodi Erasmus+ projekt ‘Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe’.

Foto: OŠ Slavka Kolara Kravarsko

Jedan od glavnih ciljeva projekta su zaštita i podrška mentalnom zdravlju učenika koristeći prirodu kao dostupan resurs za učenje i poučavanje. Smatraju kako su bogatstvo Vukomeričkih gorica šume koje trebaju sve češće postati učionice.

– Interdisciplinarnim pristupom izvan zidova učionice potaknut će se motivacija za učenje, aktivno učenje, promjena pristupa učenju, spremnost za rješavanje problema i odgovornost. Potiče se dubinsko i trajno učenje, posebice primjena znanja i vještina u novim situacijama i kreativnost učenika – ističu iz škole te naglašavaju važnost projekta za jednu ovako manju seosku školu.

Foto: OŠ Slavka Kolara Kravarsko

– Planirano je i realizirano deset aktivnosti mobilnosti učitelja koji su pohađali tečajeve u raznim europskim zemljama, dvije mobilnosti učitelja u kojima su učitelji posjetili odgojno-obrazovne ustanove kako bi se pratio rad sustručnjaka, realizirana je grupna mobilnost učenika te je u našu školu pozvan stručnjak kako bi prenio svoja specifična znanja našim učenicima i učiteljima – ističu iz Osnovne škole Slavka Kolara.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, a o svim projektnim aktivnostima u ovoj školi možete vidjeti ovdje.

Nastavite čitati

Moja županija

Ovako izgleda najljepša okućnica u Kravarskom za koju je zaslužna obitelj Matušin

Izbor je i ove godine organizirala Udruga žena općine Kravarsko.

Objavljeno

na

Udruga žena općine Kravarsko i ove je godine organizirala natječaj za izbor najljepše okućnice. Na natječaj je pristiglo više prijava, a jednoglasnom odlukom članica pobjeda je pripala obitelji Matušin iz Kravarskog.

– Ovu okućnicu krasi uređenost, sklad, čarolija boja i mirisa te zajedništvo cijele obitelji. Naime, svi su ukućani uključeni u njeno održavanje, zalijevanje bilja i cvijeća te košnju trave. Čim kročite u ovo dvorište kao da ulazite u neki drugi svijet. Cvijeće kao da priča neku dosad neispričanu priču. Uživale smo u raznolikosti cvijeća, grmova, boja i opojnih mirisa – otkriva nam Dragica Ceković, predsjednica Udruge žena općine Kravarsko.

Inače, cilj ovoga izbora je motivirati stanovnike općine da što ljepše urede svoje balkone i okućnice.

Foto: Udruga žena općine Kravarsko

Foto: Udruga žena općine Kravarsko

Foto: Udruga žena općine Kravarsko

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ispomoć kolegama na obali: Gorički vatrogasci noćas odlaze na dislokaciju na Ugljan

Tijekom ljeta će ukupno 12 goričkih vatrogasaca boraviti na redovnim dislokacijama, a po potrebi će uskočiti i dobrovoljni vatrogasci.

Objavljeno

na

Vatrogasci iz goričke Javne vatrogasne postrojbe večeras putuju na redovnu dislokaciju u Kukljicu na otok Ugljan. Jedna je to od lokacija na koju će otputovati županijski vatrogasci kako bi bili ispomoć u ljetnim mjesecima svojim kolegama na obali. Neki će tako uz Ugljan, otići u Nin, Brač ili Hvar.

– Večeras u noći putuju dvoje naših pripadnika s jednim kolegom iz Samobora, a ukupno će ih kroz dislokacije proći 12 goričkih vatrogasaca. Na otoku će uz naše snage, ali u samom mjestu Ugljan biti još dvoje pripadnika iz Ivanić-Grada – govori nam Ivica Maceković, zapovjednik JVP Velika Gorica koji je neposredno prije odlaska vatrogasaca obišao lokaciju na koju odlaze.

– Proteklih smo godina obišli sve udaljenije otoke, no na Ugljanu smo prvi puta na ovoj dislokaciji. Trebalo je provjeriti i upoznati se s terenom, vidjeti što nas tamo čeka, tko je domaćin i tko sve dolje organizira kako bi bili u korak s događanjima – ističe Maceković.

Foto: DVD Buševec

U planu je šest dislokacija, ovisno o vremenskim uvjetima, po 15 dana počevši od 20. lipnja pa sve do 12. rujna.

– Svaki operativni vatrogasac je osposobljen za gašenje takvih požara, a ostalo su sve specijalizacije. Imamo ljude koji imaju položeno za gašenje požara niskog raslinja i slično. To su požari koji zahtijevaju puno vremena i traju danima, tu se ulaže puno snage i energije jer se koriste vatrogasne naprtnjače i metlanice i puno se hoda na velikim opožarenim površinama. Stoga, prije svega vatrogasci moraju biti fizički spremni – ističe Maceković.

Gorička Vatrogasna zajednica neće slati svoje pripadnike dobrovoljnih vatrogasnih društava na redovnu dislokaciju već samo po potrebi na izvanredne dislokacije.

– Kada snage u Dalmaciji neće moći same riješiti požar, preko glavnog vatrogasnog zapovjednika zovu se dodatne snage. Unutar naših društava vatrogasci se moraju odazvati u kratkom roku od 15 minuta i krenuti na put.

Foto: FB Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

S obzirom da su vatrogasci najbrojniji dio Civilne zaštite, a njihova tehnička i stručna spremnost ključna je za protupožarnu sezonu. Svoje kapacitete snage Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije nedavno su predstavile na smotri u Ivanić-Gradu.

– Moramo pripremiti određeni dio naših snaga za ispomoć u bilo koji dio Hrvatske, a većinom je to naše priobalje i otoci koji tijekom ljeta bilježe povećan broj intervencija. Naši vatrogasci su dobro opremljeni, posjeduju svu zaštitnu opremu za požare otvorenog prostora i educirani su za sve zahtjevne zadatke. Za izvanredne dislokacije imamo 24 vozila i 102 pripadnika vatrogasnih postrojbi, a tu je još i određeni broj vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi koji će rukovoditi dislokacijama, što je za razliku od ostalih županija jedna respektabilna brojka – rekao je glavni županijski vatrogasni zapovjednik Dario Kezerić.
Osiguravanjem svih resursa potrebnih za gašenje požara, preveniraju se posljedice, podsjetio je predsjednik vatrogasne zajednice Slavko Povrlišek.

– Možemo sa sigurnošću reći da će čitavo priobalje biti puno sigurnije i bolje branjeno jer je stručnost vatrogasaca i njihova kvalitetna oprema garancija da će eventualni požari biti na vrijeme locirani i ugašeni. Znamo da je prevencija važan korak u sprječavanju katastrofa, tako da smo učinili sve da naši vatrogasci budu spremni. – naglasio je Povrlišek.

Foto: FB Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ulaganje u vatrogastvo danas, garancija je za sigurnije sutra, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada, Tomislav Cuvaj.

– Vatrogasci su dokazali da se na njih možemo osloniti, to su sve ljudi koji su spremni za sve izvanredne situacije u kojima je ugrožen i ljudski život i imovina, i njih čeka onaj najopasniji dio. Kao i na području cijele županije, vatrogastvo je važan faktor našega grada koji uključuje u vatrogastvo djecu od malih nogu. – poručio je Cuvaj.

Podsjetimo, Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije čine 34 stalne članice s 282 vatrogasna društva, 8 samostalnih dobrovoljnih društava i 4 javne vatrogasne postrojbe.

– Imamo preko 21 tisuću vatrogacasaca i usudim se reći da su vatrogasci najvažnija snaga Civilne zaštite u Zagrebačkoj županiji tako da opravdano zaslužuju našu punu podršku. – rekao je zamjenik župana i predsjednik županijskog Stožera Civilne zaštite Ervin Kolarec.

Za rad, djelovanje i projekte vatrogasne zajednice dugi niz godina Županija izdvaja značajna sredstva, koja u ovoj godini iznose 1,75 milijuna eura.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

Moja županija

Zavirite u gnijezdo roda, nadjenite ptićima ime i osvojite nagrade

Svoje prijedloge imena možete ostaviti u komentaru na Facebook stranici Javna ustanova Zeleni prsten sve do 5. srpnja.

Objavljeno

na

Treću godinu za redom uživamo u tajanstvenom svijetu roda zahvaljujući kameri koja prenosi što se događa u gnijezdu rode 24 sata na dan. Posebnu pažnju plijene mlade rode, koje rastu nevjerojatnom brzinom. Mala tri ptića svaki su dan sve veća i veća pa ja vrijeme da dobiju imena. I ove godine iz Javne ustanove Zeleni prsten pozivaju građane da daju svoje prijedloge imena uz kratko obrazloženje.

Sudjelovati možete putem Facebook stranice ustanove do 5. srpnja, a potom će djelatnici izbor suziti na pet najboljih prijedloga. Konačna imena odabrat će pratitelji stranice Javne ustanove Zeleni prsten. Autori odabranih imena na dobit će i vrijedne poklone.

– Život roda je vrlo dinamičan, rode stalno nešto rade. Trenutno možete pratiti kako rode brinu o svojim ptićima, kako ih hrane, a uskoro će ih učiti kako letjeti – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Tatjana Masten Milek.

U tijeku je i nagradni foto natječaj na temu bijele rode u ciljem promicanja važnosti zaštite i očuvanja ove strogo zaštićene vrste. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Zagrebačke županije, neovisno jesu li fotografije snimljene foto aparatom ili mobitelom. Krajnji rok prijema fotografija je petak, 2. kolovoza 2024. do 11 sati. Najbolje fotografije izabrat će žiri i pratitelji Facebook stanice JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, a Javna ustanova će ih otkupiti.

– Uživajte u tajanstvenom životu roda, fotografirajte rode, predložite imena za ovogodišnje ptiće i vjerujemo da ćete se i vi zaljubite u njih kao i one u naš prekrasan i bajkovit krajolik. Nagrade za najbolja imena kao i za najbolje fotografije vas čekaju – pozivaju iz Zelenog prstena.

Ako vas zanima tajanstveni život roda, što se događa u gnijezdu roda možete pratiti ovdje.

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno