Povežite se s nama

Vijesti

Postanite softver tester, edukacija počinje početkom lipnja

Prijaviti se možete do 12 svibnja.

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica u suradnji s HZZ-om kroz projekt #StartupVG Inkubator upisuje 13. generaciju polaznika #StartupVG IT Akademije za zanimanje Softver tester. Program je namijenjen nezaposlenim osobama, prijavljenima u evidenciju HZZ-a. Program traje 6 mjeseci u punom radnom vremenu, a obavlja se kombinacijom praktične i teoretske nastave.

– Zainteresirani kandidati proći će proces selekcije koji se sastoji od testiranja predispozicija, predznanja i motivacije. Planirani početak edukacije je početak lipnja. Za vrijeme trajanja programa polaznici primaju naknadu u iznosu minimalne plaće, kao i plaćene troškove prijevoza – ističu iz

Prijaviti se možete do 12 svibnja.

 

Kultura

FOTO ‘Gozbom’ otvoreno drugo izdanje Oglede festivala, evo što vas čeka večeras

Festival traje još danas i sutra.

Objavljeno

na

U četvrtak, 3. listopada, u Velikoj Gorici je održano svečano otvorenje 2. Oglede festivala, koji će trajati sve do 5. listopada i uključivati niz inovativnih izvedbi suvremenih umjetnika. Festival je otvoren u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja happeningom “Gozba” Ljiljane Mihaljević, koja je privukla brojne posjetitelje.

– Iako je ovaj festival osmišljen kao festival u javnom prostoru, na kišu nismo mogli utjecati. No kiša je zapravo dobra metafora i ovog festivala, ali i umjetnosti same. To je često nešto novo, nepoznato, možda stvara određeni strah, nelagdu ili otpor jer moramo izaći iz svoje zone komfora. No sve nas to nagrađuje i nadograđuje – rekla je Ana Katulić, organizatorica Oglede festivala te je zahvalila svima koji su pomogli i podržali ovaj projekt.

Foto: Matej Marjanović

Interaktivna instalacija Ljiljane Mihaljević koja je popratila otvorenje 2. Oglede festivala je metafora suvremenog potrošačkog društva. Sama instalacija je tražila od publike da sudjeluje u događanju na razne načine. Uz visoko postavljen stol prepun hrane, posjetitelji su morali pronalaziti kreativne načine da se domognu slastica, što je za cilj imalo izazivanje promišljanja o socijalnim preprekama koje se događaju u našem društvu.

Foto: Matej Marjanović

Petra Gotal, u ime Grada Velike Gorice je pozvala sve da se pridruže i u nastavku programa.

– Ovaj festival je toliko autentičan i odražava temelj Turopolja, naše tradicije na nov način. Čestitam svim sudionicima i onima koji su omogućili da se Festival održava – izjavila je.

Foto: Matej Marjanović

Program se nastavlja i danas. U Centru za posjetitelje u 18:30 sati održat će se interaktivna debata Debatnog kluba Velika Gorica na tezu “Participacija građana u urbanizaciji: ZA/PROTIV, a u 19:30 slijedi kazališna predstava Teatra Verrdi „Kronika nestajanja“ u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja.

Foto: Matej Marjanović

Foto: Matej Marjanović

Foto: Matej Marjanović

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Mladi budući vozači uz edukativni kviz i ‘pijane naočale’ učili o odgovornom ponašanju u prometu

Gorički gimnazijalci danas su sudjelovali u projektu ‘Sigurna vozačka dozvola’, a učenik Nikola koji je pokazao najviše znanja i spretnosti na kvizu i poligonu osvojio je besplatno osposobljavanje za vozača „B“ kategorije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kao sudionici u prometu i mladi vozači, uskoro će se naći i gorički gimnazijalci, a koji su danas sudjelovali u projektu ‘Sigurna vozačka dozvola’ usmjeren na prevenciju stradavanja mladih vozača kroz edukaciju i podizanje svijesti o sigurnosti u prometu.

– Program je namijenjen učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola, s ciljem poticanja odgovornog ponašanja u vožnji. Mladi budući vozači tako sudjeluju u nizu edukativnih aktivnosti, uključujući interaktivne radionice, simulacije i kvizove koji im pomažu u shvaćanju rizika u prometu – pojasnila nam je Iva Šalamon Reškovac ispred organizacijskog tima.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

Projekt se provodi u kontinuitetu još od 2018. godine te se dosad provodio u pet gradova, dok ove godine zbog toga što je sufinanciran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa širi svoj doseg na čak dvadeset gradova diljem Hrvatske. Program u Velikoj Gorici ujedno je i svečano otvorenje ovogodišnjeg izdanja projekta.

– Iskustva su takva da djeca zaista slušaju predavanje i vrlo su aktivni na tim radionicama. Vjerujemo da je svaka edukativna akcija dodatni poticaj mladima da odgovorno ponašanje, kao i na smanjenje njihova stradavanja u prometu – dodala je Šalamon Reškovac.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

Gorički gimnazijalci prvo su poslušali predstavnike MUP-a gdje su imali priliku raspravljati o opasnostima u prometu i potom se okušati u kvizu znanja.

– Cilj nam je osvijestiti mlade i potaknuti ih na razmišljanje o opasnostima koje ih čekaju u budućnosti kao mlade vozače. Osvijestiti ih na to da su oni kreatori svoje sigurnosti i sudjelovanja u prometu. Želimo smanjiti stradavanja na najmanju moguću mjeru. Prezentirali smo im kako to mladi najčešće stradavaju te ih pozvali da upravo to ne čine i da budu uzorni vozači – istaknuo je Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije te podsjetio da postoje četiri glavne ubojice u prometu.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

– Od toga nisu zaštićeni niti mladi. To su brzina, alkohol, distrakcija mobiteli i ne vezanje pojasa. Mogu reći da su gorički gimnazijalci jako dobro upućeni u sve. Nadam se da to neće prestati sjedanjem za volan ili čim počnu sudjelovati u prometu već da će se naših savjeta i samozaštitnog ponašanja sjećati do duboke starosti – poručio je Salopek.

Drugi dio programa bio je praktični dio na otvorenom, gdje je deset najboljih učenika u kvizu znanja sudjelovalo u zabavnom poligonu uz korištenje ‘pijanih naočala’.

– Bilo je fora. Pričali su nam o prometnim pravilima, alkoholu, drogi i što ne trebamo raditi. Bilo je baš edukativno i svidjelo mi se. Kviz nije bio težak s obzirom da smo prethodno poslušali predavanje. Posebno je zanimljiv bio poligon s ‘pijanim naočalama’. Kada ih staviš vidiš duplo, bilo je zabavno gledati prijatelje ovako sa strane – rekao nam je Nikola koji je ujedno osvojio besplatan tečaj za vozača u Auto školi AK Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

– Drago nam je što smo se uključili u ovaj projekt koji ima za zadatak educirati i osvijestiti mlade na važnost sigurnosti sudjelovanja u prometu. Kao partneri projekta osigurali smo vrijednu nagradu za najboljeg učenika a to je besplatan tečaj za B kategoriju što zapravo roditeljima predstavlja jedan dodatan trošak – rekao nam je Toni Lukačević, stručni voditelj i tajnik Autokluba Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

 

Nastavite čitati

Najave

Adrenalin i kesteni – za vikend Tur Challenge Buševec

Objavljeno

na

Objavio/la

Tradicionalno početkom listopada Udruga Moj Buševec organizira kestenijadu i jedinstvenu atrakciju – utrku traktor kosilica. Vikend pred nama „pomazit“ će vremenska prognoza koja za ovu nedjelju najavljuje pretežno sunčano vrijeme, tako da nedjeljno poslijepodne iskoristite za dolazak u Buševec. Sve će se odvijati na Trgu seljačke sloge od 15 sati.

– Ovo je 11. godina kako organiziramo Buševsku kestenijadu i sve je spremno! Nabavili smo oko 200 kilograma kestena koji je ove godine odlične kvalitete, a znamo da uz to ide i tradicionalni jesenski napitak – mošt. Radimo ga sami, počevši od berbe grožđa, zato dođite i degustirajte. – pozvao je predsjednik Udruge Danijel Rožić.

No, osim uživanja u plodovima jeseni, članovi udruge i ove su godine, paralelno s kestenijadom, pripremili adrenalinski izazov – jedinstvenu utrku traktorskih kosilica – šesti TUR Challenge, koji počinje u 16 sati.

– Svake godine ova specifična utrka okupi sve veći broj natjecatelja, ali i gledatelja, jer su utrke na standardnim traktorskim kosilicama zaista prava rijetkost. Sat vremena ranije natjecatelji prolaze kvalifikacije u kojima svaki prolazi stazu pojedinačno i mjeri se vrijeme prolaska kruga na temelju čega se određuje startna pozicija. Kako bi utrka bila „fer“, pravilo je da najsporiji traktor ima prvu startnu poziciju a onaj s najkraćim vremenom prolaska kruga u kvalifikacijama, utrku starta na zadnjoj poziciji. – objasnio je Rožić.

Ako i vaša kosilica stoji u garaži i u niskom startu čeka košnju trave, u međuvremenu joj zaposlite kotače u utrci – i možda je pehar ove godine baš vaš! Prijave za TUR Challenge su u tijeku, a bit će moguće i na dan utrke.

Nastavite čitati

Moja županija

Zbog utrke Cro Race posebna regulacija prometa i u Velikoj Gorici

Kroz naš grad biciklisti bi trebali proći oko 12 sati.

Objavljeno

na

Biciklisti međunarodna biciklistička utrka Cro Race i ove će godine u svojoj posljednjoj 6. etapi proći Velikom Goricom. Start je u nedjelju u Ulici Marijana Stilinovića u Svetoj Nedelji u 11:20 sati, a završava oko 15 sati u Zagrebu kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Okupljanje na startu utrke je od 9 sati.

Iz Policijske uprave zagrebačke izvijestili su kako će u nedjelju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba biti posebna regulacija prometa od 11:20 do 15:05 sati.

Biciklisti će se kretati trasom od Svete Nedelje (start) preko Samobora i dalje u smjeru Kerestinca i Lučkog, zatim prometnicama grada Zagreba (Avenija Dubrovnik, Savezne Republike Njemačke i Avenije Većeslava Holjevca) prema Velikoj Gorici i dalje Dugo Selo, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Soblinec, autocesta A4, grad Zagreb – Slavonska avenija – Hrvatske bratske zajednice do ulaska u dva završna kruga (Hrvatske bratske zajednice i Avenija Većeslava Holjevca od Ulice grada Vukovara do Avenije Dubrovnik s ciljem ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice).

Prije i za vrijeme prolaska biciklista, promet će na navedenim ulicama biti zatvoren ili otežan, dok će na području ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Ulici Hrvatske bratske zajednice promet biti zatvoren na zapadnom kolniku od 8 do 17 sati dok će istočni kolnik Hrvatske bratske zajednice te istočni i zapadni kolnik Avenije Većeslava Holjevca do Avenije Dubrovnik biti zatvoren za promet od 13 do 17 sati, jer se voze dodatna dva kruga utrke na HBZ i AVH od Ulice grada Vukovara do Avenije Dubrovnik.

– Preporučujemo vozačima da u vrijeme održavanja utrke izbjegavaju odlazak prema užem centru Svete Nedelje i Samobora te da izbjegavaju prometnice kojima će se utrka kretati – ističu iz policije.

Kroz Veliku Goricu biciklisti bi trebali proći oko 12 sati.

Nastavite čitati

Vijesti

Mraclinske Spelancije sele se u društveni dom

Objavljeno

na

Objavio/la

Dučecove spelancije, koje su se sutra trebale održati na Jančetovom gruntu u Mraclinu, neće biti otkazane, ali zbog vremenskih uvjeta imat će novu lokaciju.

– Stalna kiša, a i osjetni pad temperature, prisilili su nas da promijenimo lokaciju i zavučemo se pod krov Društvenoga doma. Kotlovi će, dakako, biti na otvorenom, ali oko njih je ionako uvijek toplo, dok će se folklorni program – u kojem sudjeluju naši gosti iz Kaštela, kao i Dučecov podmladak – održati na domskoj pozornici. Prema tome, nema straha ni od kiše, ni od zime, a posluženje će biti prema najavama – ističu iz Dučeca

”Paljenje rakije” i druženje u Mraclinu bit će od 14 sati.

 

 

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno