Povežite se s nama

Sport

Gorica na Maksimiru: ‘Ime protivnika je nevažno, jedini cilj je prekinuti loš niz!’

U nedjelju od 17.15 sati nogometaši Gorice gostuju kod Dinama na Maksimiru, pri čemu trener Dinko Jeličić neće moći računati na petoricu važnih igrača. S druge strane je aktualni prvak, također ranjen, i tu svatko ima svoj plan…

Objavljeno

na

Sergej Jakirević, Valdas Dambrauskas, Siniša Oreščanin, Krunoslav Rendulić, Samir Toplak, Igor Angelovski i Željko Sopić. Svi su oni pokušavali, ali tek je Dinko Jeličić, osmi u tom nizu, uspio ući u povijest kao prvi trener Gorice koji je pobijedio Dinamo. Bilo je to 21. listopada prošle godine, Vujnović i Jurić zabijali su u pobjedi koja se pamti, a Jeličić je uživao u trenutku.

Cijelih 106 dana poslije vrijeme je za novi okršaj “modrih” i Goričana, ovoga puta u Maksimiru, a trenutak je bitno drukčiji. Dinamo ima svoje probleme, traje to praktički cijele ove sezone, da bi u posljednjih pet utakmica u negativnu seriju ušla i Gorica.

– Čeka nas izrazito zahtjevna utakmica, kod protivnika kod kojeg se teško vaditi, ali mi moramo napraviti sve da zaustavimo naš negativan niz. Momci rade ozbiljno i predano, sa željom da se vratimo u naše gabarite i kvalitetnom igrom, uz energiju na pravoj razinu, pokažemo ono što smo pokazivali u prvom dijelu sezone – uvodno je kazao Jeličić u najavi gostovanja na Maksimiru.

Samo jedan od mogućih 15 bodova u posljednjom razdoblju neizbježno dovodi do nesigurnosti, nedostatka samopouzdanja…

– Kod igrača ne vidim problematičnu mentalnu situaciju, jer svi zajedno svjesni smo da se ovakvi periodi događaju u nogometu. Nažalost, poklopilo se puno faktora koji su utjecali na to. Sve smo pokušali da izbjegnemo takav rasplet, rezultat je otišao totalno u krivo, no ova momčad puno je puta dokazala da ima tu mentalnu stabilnost. Po pitanju rezultata ne možemo ništa garantirati, pogotovo kad je s druge strane Dinamo, no siguran sam da će reagirati puno bolje nego u zadnjoj utakmici protiv Lokomotive. Naravno da smo pogledali i analizirali pobjedu Lokomotive 3-0 na Maksimiru, može se puno toga izvući, a mi ćemo neke stvari pokušati i preslikati na teren – ističe trener Gorice.

Roster je skraćen, osim već duže vrijeme ozlijeđenih Ndockyta i Majstorovića te suspendiranog Mrzljaka, za Dinamo neće konkurirati ni kartonirani Raspopović ni ozlijeđeni Vujnović.

– Roster je skraćen, ali probat ćemo nešto iščarobirati da iznenadimo Dinamo, iako mislim da je u utakmicama poput ove taktika manje bitna. Puno je važnija energija, stav, gard vraćanja u tračnice, što nas je krasilo tijekom dugog perioda prošle i najvećim dijelom ove sezone. Protiv Rijeke smo dobro reagirali, dok s Lokomotivom sve to nije bilo dobro, a toga su igrači i svjesni. I uvjeren sam da će reagirati puno bolje – optimističan je Jeličić.

S lošijim nizom rezultata došlo je i do pada na tablici, sa četvrtog mjesta Gorica je skliznula na šesto, ali odustajanja od visokih ciljeva nema. Kao ni opuštanja zbog “slučaja Rudeš”, odnosno izostanka opasnosti od ispadanja.

– Meni je svaka situacija u kojoj ne osvajamo bodove, u kojoj gubimo utakmice, izrazito teška. I tu nije važno jesam li prvi ili zadnji, borim li se za nešto ili ne. Naša obaveza prema klubu i navijačima je da u svakoj utakmici damo sve od sebe i pokušamo pobijediti. Nekad ne ode u tom smjeru, a to se se ni za što ne borimo… S tim se ne mogu složiti. Ako pogledamo tablicu, vidjet ćemo da je u igri za Europu cijeli niz klubova, što ukazuje na izjednačenost lige. I to je dobro za ligu, jer ja se prvi želim boriti za nešto više, želim to prenijeti na momčad. Ako smo šesti, želim se boriti za peto mjesto. Ako smo peti, želimo biti četvrti… Dok god se možemo za nešto boriti, mi ćemo se boriti. To što je manja mogućnost ispadanja možda se podsvjesno i reflektira kod pojedinaca, ali generalno je nevažno – pojašnjava Jeličić i dodaje:

– Nećemo tražiti nikakve alibije. Ja sam prvi koji je odgovoran za stanje momčadi i ne želim čuti bilo kakav alibi. Nije isto hoćeš li biti četvrti ili peti, odnosno osmi ili deveti. I ne, situacija nam nije komotnija zato što ja ne želim da mi bude komotnija.

S obzirom na izostanak petorice važnih igrača, morat će Jeličić pronaći neka nova rješenja, a bit će i dovoljno prostora za neke od mladih igrača.

– Od prvog dana pokušavamo balansirati između rezultata i prilike za mlade igrače, koje želimo pripremiti da što duže razdoblje mogu na što višoj razini držati prvoligaški kriterij. Ne želim riskirati da izgubim mlade igrače i zato treba biti jako oprezan. Mi živimo od mladih igrača, moramo ih proizvoditi jer klub živi od toga. S druge strane, mi smo prvoligaški klub, želimo nešto više i bolje, želimo napredovati na tablici, a tu se može vidjeti i tko se od tih mladih može nositi s takvom razinom pritiska. Moramo pratiti liniju u oba smjera, do kraja prvenstva – kaže trener Jeličić.

Ništa lakše neće biti Gorici ni nakon Dinama, jer slijede i ogledi protiv Rijeke i Osijeka.

– Nama je u ovom trenutku svaki protivnik ujedno i najteži protivnik. Koji nam god dođe. Naprosto moramo probiti tu barijeru, prekinuti negativan niz, tako da je svaka sljedeća najteža. Svi znamo što je Dinamo. Može on biti u krizi ili ne, ali koncentracija kvalitete je i dalja naglašena. Radimo sve na tome da ih iznenadimo, a hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo u nedjelju. U ovom trenutku uopće ne želim razmišljati o imenu protivnika, mi smo najvažniji. Mi i naša reakcija – govorio je Jeličić pa zaključio:

– Očekujem da će Dinamo biti na tragu onoga što su do sad pokazivali, sumnjam da mogu nešto drastično promijeniti u odnosu na ono što su dosad pokazivali. Dobili su Istru, vratili se pobjedama nakon poraza od Lokomotive, ali znamo i da je njima svaka sljedeća utakmica mač nad glavom, jer tako to ide u klubu poput Dinama ako sve ne bude po planu. Hoće li im to biti dodatni pritisak ili dodatni motiv, vidjet ćemo u ovih 90 minuta.

Sport

Rastanak s kapetanom: Mrzljak iz Gorice odlazi u Šibenik ili u – Indiju?!

Nakon jedne i pol sezone u Gorici, u kojoj je kapetan bio od prvog do posljednjeg dana, Filip Mrzljak više nije član našega kluba. Sreću će potražiti ili u rivalu u HNL-u, kod direktora Brkljače, ili na nogometno puno egzotičnijoj destinaciji

Objavljeno

na

Objavio/la

Neizvjesnost je trajala cijela prva dva tjedna goričkih priprema. Neizvjesnost oko statusa kapetana, jer Filip Mrzljak u pripreme je krenuo kao igrač Gorice na isteku ugovora, koji je prestao vrijediti u prvim sekundama srpnja. Nastavio je Mrzli i nakon toga trenirati s momčadi, i sam čekao kako će se stvari razviti i rasplesti, a sad je, čini se, odluka konačno i pala.

U prvoj pripremnoj utakmici, u pobjedi 1-0 protiv bugarskog prvoligaša Hebara u subotu, Mrzljak nije sudjelovao, a to je poslužilo kao dovoljno jaka poruka da je odluka pala. Iskusni veznjak nakon sezone i pol u Gorici, pri čemu je kapetan momčadi od trenutka kad je došao, napušta naš klub i odlazi svojim putem. Nakon početaka u Dinamu, seniorskih iskoraka kroz Sesvete i Lokomotivu, a zatim i godine u Rumunjskoj i Rusiji, Mrzljak je tako okončao još jednu epizodu svoje karijere, ovu goričku.

Generalno gledajući, vrlo uspješnu epizodu, jer u Gorici je Mrzljak sukreirao onaj čudesni povratak i ostanak u ligi u svojoj prvoj polusezoni, a zatim i vodio momčad u prilično uspješnoj jeseni prošle sezone. Proljeće iza nas ostat će za zaborav, i za Goricu i za njega, s čime veze ima i jedna neugodna ozljeda, i jedna suspenzija zbog crvenoga kartona, kad malo prežestoko, ali kapetanski stao u zaštitu suigrača Svena Blummela.

I taj detalj, uz sve ostalo, dobro opisuje Filipa Mrzljaka, igrača koji je Gorici puno dao. Na terenu, ali i u svlačionici, gdje je bio vođa kakvog svaka momčad treba. Spreman i odgajati klince koji dolaze, ali i primjerom pokazati kako bi to trebalo izgledati. Imao je na terenu i boljih i lošijih izvedbi, boljih i lošijih partija, no nakon svega ostaju samo i isključivo pozitivne slike iz Mrzljakovih dana u Gorici.

Praktički otkad je krenula sva ova priča oko Mrzljakova odlaska/ostanka, spominje se i mogućnost njegova odlaska u Šibenik. Sportsku politiku u novom prvoligašu vodi Mario Brkljača, čovjek koji je Mrzljakov broj valjda prvi okrenuo čim je došao u Goricu, a sve ove nabrojane karakteristike igrača razlog su zbog kojega ga Brkljača želi i ovoga puta imati uz sebe.

Međutim, ovih dana pojavila se i druga, puno egzotičnija, a vjerojatno i nešto lukrativnija opcija. Mrzljak, naime, navodno ima ponudu iz Indije, a ta je priča čak i kudikamo bliže realizaciji od odlaska u Šibenik. Službene potvrde zasad nema, ali iz perspektive poklonika Gorice to je zapravo u ovom trenutku i manje važan detalj.

Dva su pitanja, najmanje dva, trenutačno ipak puno važnija: prvo, tko će naslijediti Mrzljaka na njegovoj poziciji i, drugo, tko će nakon njegova odlaska ponijeti kapetansku traku?

Što se tiče uloge nove “šestice”, zadnjeg veznog, dosta će reći odluka trenera Vidovića uoči ogleda s Bugarima u subotu. Na tu poziciju postavio je ljevonogog stopera Matea Leša, koji to može pokriti, koji je to pokrivao i kod Dinka Jeličića, ali to definitivno nije rješenje. Jesu li to Vinko Skrbin ili Patrik Jug? Moguće, bilo bi idealno kad bi se barem jedan od njih kroz pripreme profilirao kao rješenje, ali ako bismo se morali kladiti, kladili bismo se na dolazak novog igrača na toj poziciji. Koga točno i kada će doći, pitanja su bez odgovora u ovom trenutku…

I po pitanju novoga kapetana, dojam je, puno je rekla utakmica protiv Bugara. U prvom poluvremenu, u trenucima kad je na terenu bila “prva postava”, odnosno nešto vrlo nalik tome, kapetansku traku nosio je Jurica Pršir. Ima već to iskustvo, bio je kapetan Gorice i nakon odlaska Aleksandra Jovičića, no dolaskom Mrzljaka odluka sportskog direktora i trenera bila je da kapetan više ne bude Jurica nego Filip. Kakva će biti definitivna odluka trenera Vidovića po ovom pitanju, tek ćemo vidjeti.

Broj odlazaka tako se, Mrzljakovim oproštajem, još malo povećao, pridružio se sad već bivši kapetan Munksgaardu, Blummelu, Ilečiću, Matavžu, Debijađiju, Soldi i Rukavini. Ovih dana, kako se da naslutiti, mogao bi se povećati i broj dolazaka, jer dio dogovaranih igrača navodno je pred vratima. S ovim ostalima trebat će malo pričekati, jer prijelazni rok traje još jako dugo, što znači i da su cijene igrača zasad i dalje prilično visoke. Puno više nego što će biti tamo u drugoj polovici kolovoza…

Nastavite čitati

Sport

Super start za Mitra! Ima više golova nego dana provedenih u novom klubu…

Dojučerašnji igrač Gorice Josip Mitrović debitirao je za novi klub u prijateljskoj utakmici već dan nakon što je stigao u Fortunu Sittard. U pobjedi 5-2 sudjelovao je u drugih 45 minuta, uz dva gola, uz dojmljivu partiju…

Objavljeno

na

Objavio/la

U srijedu navečer nervozno je cupkao nogama po tepihu čekaonice u Zračnoj luci Franjo Tuđman, u iščekivanju leta prema Nizozemskoj, četvrtak je proveo na detaljnim liječničkim pregledima, na kojima je potvrđeno ono što smo i znali, da je “turopoljski Lautaro” i zdrav i spreman kao zvijer, a u petak su se pojavile i fotografije Josipa Mitrovića u dresu Fortune iz Sittarda, grada na jugu Nizozemske.

“Josip je stigao!”, stajalo je u kratkom opisu, a kroz komentare se provuklo i jedno sitno proročanstvo očito upućenog štovatelja 24-godišnjeg Đakovčanina.

“Navijači Fortune, obožavat ćete ovog lika!”

Dobro je to sigurno zazvučalo svima onima kojima je bilo upućeno, svima onima koji su se već 24 sata poslije uvjerili da bi to stvarno moglo biti tako.

“Mitrogoat!”, komentirao je jedan od navijača te subote poslijepodne, nakon što je Josip Mitrović odradio ono što je drugi navijač okarakterizirao kao…

“E, ovo se zove debi iz snova!”

Sve to događalo se nakon prve prijateljske utakmice Fortune Sittard u ovim pripremama, koje su krenule 24. lipnja, baš kao i one goričke, na kojima je Mitar odradio prvi tjedan. Prvi protivnik bio je drugoligaš Helmond, a Mitar je utakmicu počeo na klupi. Do poluvremena su njegovi novi suigrači, koje još valjda nije ni pošteno upoznao, upali u zaostatak, Helmond je vodio 2-1,  da bi trener Danny Buijs na odmoru u pogon stavio svoje novo pojačanje iz Hrvatske.

Da će to doista i biti, pojačanje, Mitar je počeo pokazivati praktički odmah, a suigrači su mu dobrodošlicu izrazili ponudivši mu da izvede penal u 62. minuti, pri rezultatu 2-2. Mitrović je, naravno, uzeo loptu i poslao je u mrežu Helmonda, za svoj prvijenac u novom dresu.

Samo pet minuta kasnije, evo i drugoga gola, evo i prvoga iz igre. Igrala se 67. minuta, Mitrović je opet zatresao mrežu protivnika, i to spektakularno! Napadač je prenio loptu glavom na 30-ak metara, došla je do Mitra, a on je primjetio da je golman istrčao i lukavo, vrlo precizno, lijepim lobom pogodio mrežu protivnika 4-2 i praktički riješio utakmicu u rezultatskom smislu. A usput i pokazao i trener Buijsu i svim navijačima što zna i može.

Sve to radio je u dresu s brojem 28 na leđima, budući da omiljena 14-ica nije bila dostupna. Pa je smislio “14+14” varijantu…

Igrao je u ovom susretu i Ante Erceg, još jedna ovoljetna akvizicija Fortune, a u rosteru nije bio Alen Halilović, koji je navodno na odlasku iz kluba. Kroz nizozemske medije provlači se priča kako je na pomolu odlazak Halilovića iz Fortune, ali i iz Nizozemske, i to u višemilijunskom transferu…

Nastavite čitati

Sport

FOTO Lomnica i Šćitarjevo nastavili pobjedonosni niz

Objavljeno

na

Objavio/la

Utakmicama 03. kola nastavljena je 4. malonogometna liga VG Sjever jučer (subota, 06.07.2024.) na igralištu u Obrezini. Domaćin je u jučerašnjoj prvoj utakmici iznenadio Veliku Mlaku i rezultatom 3:1 pobijedio prošlogodišnjeg prvaka Lige.

Obrezina, 06.07.2024.  4.MNL VG Sjever-03.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Obrezina, 06.07.2024.  4.MNL VG Sjever-03.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dvije vodeće momčadi, Lomnica i Šćitarjevo, nastavile su svoj pobjedonosni niz i sada imaju maksimalnih 9 bodova. Ostatak Lige zasad je rezultatski izjednačen.

Obrezina, 06.07.2024.  4.MNL VG Sjever-03.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Obrezina, 06.07.2024.  4.MNL VG Sjever-03.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zanimljivu utakmicu odigrali su Kosnica i Kobilić, u kojoj je Kosnica imala vodstvo 4:2, ali je Kobilić uspio serijom od tri pogotka napraviti obrat i doći u prednost 5:4. Suci su prerano, jednu minutu, fućkali kraj, ali ta minuta je ipak odigrana i Kosnica je izjednačila – 5:5!

Obrezina, 06.07.2024.  4.MNL VG Sjever-03.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas se Liga nastavlja utakmicama 04. kola na igralištu NK Vatrogasac u Kobiliću, početak je u 17 sati.

Galerija fotografija

4.Malonogometna liga VG Sjever 2024., 03. kolo

Rezultati 03. kola (Obrezina, subota, 06.07.2024.): Obrezina – Velika Mlaka 3:1, Kobilić – Kosnica 5:5, Meštrica – Šćitarjevo 0:2, Kurilovec – Rakarje 2:2, Gradići – Lomnica 2:3, Pleso slobodni.

Raspored 04. kola (Kobilić, nedjelja, 07.07.2024.): 17:00 Velika Mlaka –  Kobilić, 17:40 Rakarje – Gradići, 18:20 Šćitarjevo – Kurilovec, 19:00 Kosnica – Meštrica, 19:40 Pleso – Obrezina, Lomnica slobodni.

Redoslijed (nakon 03.kola) 1. Lomnica 9 (3 3 0 0 9:2), 2. Šćitarjevo 9 (3 3 0 0 7:0), 3. Rakarje 5 (3 1 2 0 6:3), 4. Pleso 4 (2 1 1 0 12:2), 5. Kosnica 4 (3 1 1 1 13:17), 6. Obrezina 3 (3 1 0 2 4:10), 7. Kurilovec 2 (3 0 2 1 4:5), 8. Kobilić 2 (3 0 2 1 6:9), 9. Gradići 1 (2 0 1 1 4:5), 10. Velika Mlaka 1 (2 0 1 1 2:4), 11. Meštrica 0 (3 0 0 3 0:10).

Nastavite čitati

Sport

FOTO Vukovina preuzela vodstvo, Kuče i Poljana Čička poravnati

Objavljeno

na

Objavio/la

Utakmice 06. kola 10. Malonogometne lige Turopolja i Posavine odigrane su jučer (subota, 06.07.2024.) na dobro pripremljenom terenu u Okuju. Sudili su Tihomir Čunčić i Stjepan Sučić.

Okuje, 06.07.2024.  10.MNL Turopolja i Posavine-06.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Okuje, 06.07.2024.  10.MNL Turopolja i Posavine-06.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon poraza u 01. kolu Vukovina je serijom od 5 pobjeda preuzela vodstvo ispred Kuča i Poljane Čičke, koji imaju utakmicu manje odigranu. Rakitovec je s 12 bodova na 4. mjestu. Jagodno je zabilježilo prvu pobjedu.

Okuje, 06.07.2024.  10.MNL Turopolja i Posavine-06.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zanimljivo je bilo u susretu Okuja i Drnka (Dianežević u sastavu), nakon vodstva 2:0 Drnka u prvom poluvremenu. Domaćin je izjednačio (2:2), a onda je Drnek s igračem manje opet došao do prednosti (3:2). Okuje je s(p)retnim golom i potporom svojih navijača uspjelo izjednačiti za konačnih 3:3.

Okuje, 06.07.2024.  10.MNL Turopolja i Posavine-06.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Lista strijelaca: 10 – Brdek (Lazina Čička), 9 – Hajduk (Kuče), 8 – Milatović (Kuče), 6 – Augustić (Mraclin), 5 – Agatić (Poljana Čička), 4 – J.Jambrešić (Poljana Čička), Panižić (Vukovina), Filipović (Novo Čiče), J.Kovačić (Rakitovec), …

Okuje, 06.07.2024.  10.MNL Turopolja i Posavine-06.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas (nedjelja, 07.07.2024.) je u Turopolju na programu Kup Lige, koji će se igrati na igralištu NK Turopolje (početak u 15 sati).

Galerija fotografija

10.MNL Turopolja i Posavine 2024., 06. kolo

Rezultati06. kolo (Okuje, 06.07.2024.): Mraclin – Poljana Čička 1:3, Jagodno – Veleševec 2:0, Lazina Čička – Rakitovec 3:4, Okuje – Drnek 3:3, 19:10 Ribnica – Vukovina 0:6, Turopolje – Novo Čiče 3:3, Kuče slobodni.

Redoslijed (nakon 06. kola): 1. Vukovina 15 (6 5 0 1 22:10), 2. Kuče 13 (5 4 1 0 25:5), 3. Poljana Čička 13 (5 4 1 0 18:4), 4. Rakitovec 12 (6 4 0 2 13:19), 5. Novo Čiče 11 (6 3 2 1 10:7), 6. Drnek 8 (6 2 2 2 9:12), 7. Lazina Čička 7 (6 2 1 3 14:11), 8. Turopolje 6 (5 1 3 1 7:7), 9. Jagodno 5 (6 1 2 3 6:8), 10. Mraclin 4 (6 1 1 4 14:17), 11. Okuje 4 (5 1 1 3 4:9), 12. Ribnica 3 (5 1 0 4 4:16), 13. Veleševec 0 (5 0 0 5 1:22).

Nastavite čitati

Sport

FOTO Mlade šahistice Poleta uspješne na Kadetskom prvenstvu Hrvatske u Trogiru

Objavljeno

na

Objavio/la

Pojedinačno kadetsko prvenstvo Hrvatske u šahu održano je krajem prošlog mjeseca (od 22. do 28. lipnja 2024.) u Trogiru, u Hotelu Medena. Šahovski klub Polet iz Buševca imao je 12 predstavnika, 7 kadetkinja i 5 kadeta.

Trogir, lipanj 2024. PH u šahu za kadete. Foto: ŠK Polet

Trogir, lipanj 2024. PH u šahu za kadete. Foto: ŠK Polet

Polet na startu nije imao ni jednog predstavnika koji je važio za favorita odnosno konkurirao za najviši plasman. Ipak, djevojčica Ines Maračić je u konkurenciji do 7 godina osvojila 2. mjesto te je tako poboljšala svoj prošlogodišnji plasman (4. mjesto) u istoj kategoriji. Njena sestra Karla je u konkurenciji do 9 godina podijelila 3. mjesto, ali je po dodatnom kriteriju rangirana na 4. poziciju.

Trogir, lipanj 2024. PH u šahu za kadete. Foto: ŠK Polet

Trogir, lipanj 2024. PH u šahu za kadete. Foto: ŠK Polet

Ostali dio buševečke ekipe ostvario je očekivani rezultat, većina je osvojila preko 50% bodova, a to se ocjenjuje dobrim rezultatom. Primjerice, u konkurenciji do 12 godina Larisa Živčec je s 5 poena osvojila 10. mjesto, a Maja Kos 13. mjesto s istim brojem bodova. Rafaella Nevistić je s 4.5 boda u konkurenciji do 14 godina osvojila 12. mjesto.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno