Povežite se s nama

Moja županija

Prošla godina u Zagrebačkoj županiji bila je rekordna po broju dolazaka i noćenja turista

Gledano prema destinacijama najviše je gostiju boravilo u Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Nastavlja se trend pozitivnih turističkih pokazatelja u Zagrebačkoj županiji. Prema najnovijim podacima sustava eVisitor u Zagrebačkoj županiji je u 2023. godini ostvareno oko 18% više dolazaka i oko 15% više noćenja turista u odnosu na 2022. godinu.

U odnosu na turistički rekordnu 2019. godinu ostvareno je oko 7% više dolazaka i oko 18% više noćenja.

Gledano prema destinacijama najviše je gostiju boravilo u Velikoj Gorici, Jastrebarskom, Svetoj Nedelji, Samoboru i Ivanić-Gradu.

Podaci iz sustava eVisitor također pokazuju kako su najbrojniji gosti pored domaćih, bili gosti s tržišta Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Poljske, SAD-a, Austrije, Bugarske, Kine, Francuske, Srbije i Slovenije.

Prema organizaciji dolaska, ostvareno je oko 85 % individualnih dolazaka gostiju.

Moja županija

Klinci iz Pokupskog ‘rasturaju’ modelarstvo, a Magdalena i Josip predstavljat će županiju na državnom natjecanju

Za Magdalenu i Josipa ovo je drugi plasman na državno natjecanje.

Objavljeno

na

Objavio/la

Treću godinu zaredom Osnovna škola Pokupsko županijski je prvak u modelarstvu i sudionik državnog natjecanja. Nakon 2. kola Modelarske lige Zagrebačke županije, održane 29. travnja u Osnovnoj školi Novo Čiče, ekipa u sastavu Magdalena Muža i Josip Vranešić ostvarili su plasman na državno natjecanje.

– Ove smo godine smo imali dva kola lige, a u našoj županiji obično na natjecanju sudjeluje od 10 do 15 ekipa, uglavnom po jedna ekipa iz svake škole. Za Magdalenu i Josipa ovo je drugi plasman na državno natjecanje. Prošle godine na državno natjecanje išla je i drugoplasirana ekipa iz Dugog Sela koja je na kraju osvojila i prvo mjesto – priča nam učitelj tehničke kulture u OŠ Pokupsko, Mladen Dugonjić.

Foto: OŠ Pokupsko

Inače, modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva koje provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture u suorganizaciji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture te udrugama tehničke kulture i osnovnim školama.

– Naša modelarska liga je jako dobro popraćeno natjecanje, ekipe su jako uspješne, a mentori rade dobar posao s djecom. Jako sam ponosan na svoje učenike i ovo je odlična vrsta natjecanja jer je u pitanju praktični rad – dodaje Dugonjić, inače i predsjednik goričke Udruge TurTeh.
Ono što su ekipe morale izraditi u 2. kolu bio je model naočala. Učenici na temelju radioničkih crteža izrađuju tehničku tvorevinu od meke šperploče prema zadanom zadatku od 3 puna sata upotrebom strojne modelarske pile sigurne za rad.

– U svemu treba biti jako precizan i pažljiv, uredan, sposoban s rukama te imati praktične vještine u radu s alatima. S obzirom na to da već tri godine rade i pile, rezultat je došao – ističe Dugonjić te dodaje kako učenici imaju priliku vježbati svaki petak na satu modelarstva u sklopu izvannastavne aktivnosti.

Foto: OŠ Pokupsko

Državna razina planira se održati od 17. do 19. svibnja u Stubičkim Toplicama.

– Zadatak na državnoj razini je složeniji i tu dolaze iz svake županije najbolji. To su nijanse i detalji koji na kraju presude. Razlike su u milimetrima i mrvici lijepila. Nećemo se ništa posebno priprema, pripremali smo se za županijsko natjecanje, a sada će za nagradu ići uživati i družiti se s djecom, kupati se. Idemo opušteni i da se zabave – kaže nam ovaj učitelj koji zaista voli svoj poziv te dodaje:

– Volim to što radim, i djecu s kojom radim. Malo poslova daje takvu priliku da svake godine dolaze nove generacije djece, svake si godine uzor nekome te dobiješ priliku nekome prenijeti svoje znanje. Lijepo je to – naglašava.

Foto: OŠ Pokupsko

No, kada je u pitanju interes djece za modelarstvo, Dugonjić ističe kako ga ima. Iako je sve manje takvih, jer je novi hit postala robotika.

– Napretkom tehnologije, informatike, umjetne inteligencije sve je manje potrebe za takvim stvarima. Djeca vrijeme provode na ekranima, imaju neke druge podražaje i zanimacije pa je tu onda sve manje onih koji nešto izrađuju svojim rukama. Nadam se da će se u budućnosti vratiti i ponovno početi izrađivati sami i svojim rukama te da će više znati cijeniti to što izrade – zaključuje Dugonjić.

Suorganizatori 2. Kola Zagrebačke županije bili su Udruga TurTeh i Zajednica tehničke kulture Grada Velika Gorica.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Ispred Muzeja Turopolja sutra besplatno izmjerite tlak i šećer u krvi

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva akcije u županijskim gradovima organizira Dom zdravlja Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Medicinske sestre i tehničari nezaobilazna su sponu između pacijenta i liječnika, s puno ljubavi i pažnje pomažu mladim majkama, brinu o bolesnim članovima naše zajednice i starijima, a uz sve to su i desna ruka liječnicima.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva Dom zdravlja Zagrebačke županije sutra organizira diljem županije akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi. U Velikoj Gorici akcija će se održati od 8 do 10 sati ispred Muzeja Turopolja.

Inače, Međunarodni dan sestrinstva ili Međunarodni dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara obilježava se diljem svijeta 12. svibnja na datum rođenja Florence Nightingale, medicinske sestre koja se istaknula svojim radom i brigom za ranjenike u Krimskom ratu.

Potaknuta svojim iskustvima iz rata, ali i sviješću o važnosti pružanja pomoći ranjenicima te nužnoj edukaciji zdravstvenih djelatnika, osnovala je sestrinsku školu u bolnici St. Thomas u Londonu i time utemeljila moderno sestrinstvo.

U Hrvatskoj je 1921. godine otvorena prva škola za medicinske sestre pomoćnice u Zagrebu i od tada počinje organizirana, sustavna izobrazba medicinskih sestara u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Moja županija

Kreće projekt ‘Zaželi’ u Pokupskom zbog kojeg je posao dobilo 15 žena

One će tijekom 34 mjeseca pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starije životne dobi kao i onima s invaliditetom.

Objavljeno

na

Petnaest žena s područja općine Pokupsko potpisalo je ugovore o radu s općinskim načelnikom Božidarom Škrinjarićem.

One će tijekom 34 mjeseca pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za oko 90 korisnika, odnosno osoba starije životne dobi kao i onima s invaliditetom. Osim njih na projektu je zaposleno i dvoje mladih s područja općine na radna mjesta voditelja i asistenta projekta koji će obavljati administrativne i tehničke poslove tijekom provedbe projekta.

Glavni cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi.

Vrijednost projekta, financiranog iz Europskog socijalnog fonda plus, iznosi 765.000,00 eura te su svi planirani troškovi u potpunosti prihvatljivi.

Nastavite čitati

Moja županija

Županija s 390 tisuća eura sufinancira vrtiće na ruralnom području

Maksimalni iznos potpore iznosi 1000 eura po djetetu.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija sufinancirat će predškolski odgoj i obrazovanje na ruralnom području. Stoga poziva svoje gradove i općine da se jave na 390 tisuća eura vrijedan javni natječaj. Pravo prijave imaju jedinice lokalne samouprave s područja županije svrstane od I. do IV. skupine razvijenosti, a maksimalni iznos potpore iznosi 1000 eura po djetetu.

– U 2023. godini ovom mjerom koja ima za cilj zadržavanje stanovništva na ruralnom prostoru bilo je obuhvaćeno 533 djece u 11 općina u Zagrebačkoj županiji – ističu.

Natječaj je otvoren do 15. svibnja, a više informacija dostupno je ovdje.

Naslovna fotografija: Ilustracija/Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

Moja županija

Zamjenik župana Kolarec: ‘Učeničke zadruge su ponos Zagrebačke županije!’

Kumičićeva zadruga Vuzel proglašena je viceprvacima Županijske smotre učeničkih zadruga i putuju ove godine u Poreč na Državnu smotru! Čestitamo!

Objavljeno

na

U sportskoj dvorani srednje škole u Vrbovcu, krajem prošlog tjedna, u petak 26. travnja, održana je Županijska smotra učeničkih zadruga. Sudjelovale su 23 zadruge iz osnovnih i srednjih škola, te centara za odgoj i obrazovanje s područja Zagrebačke županije, a najbolji su se plasirali na državnu smotru.

Zamjenik župana Ervin Kolarec tom je prigodom istaknuo kako su zadrugari ‘ponos Zagrebačke županije’.

– Imamo oko 5200 aktivnih zadrugara koji njeguju duh poduzetništva i zajedništva, rade na tradiciji očuvanja običaja našeg kraja, a u tome imaju punu podršku Županije. Svake godine povećavamo sredstva za naše zadrugare, pa smo tako i u ovoj godini osigurali 23 tisuće eura – rekao je Kolarec.

Državna smotra učeničkih zadruga ove će se godine održati u Poreču, a među njima će biti i zadruga Vuzel iz velikogoričke OŠ Eugena Kumičića! Tema štanda viceprvaka ove smotre bila je ‘Slično, a različito’.

– Na Županijskoj smotri učeničkih zadruga osvojili smo drugo mjesto i prolaz na Državnu smotru! Inspirirani ornamentom podgutnice, koja je sastavni dio muške narodne nošnje Turopolja, osmislili smo dizajn sličnog, a različitog ornamenta kojim smo obogatili kolekciju torbi suvremenog dizajna – pojasnili su ponosni zadrugari.

Uspjeh je ostvarila još jedna učenička zadruga iz našeg grada, Izazov iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica također putuje za Poreč, a na smotri u Vrbovcu su s našeg područja nastupile i učeničke zadruge Eugen iz OŠ Eugena Kvaternika, Breza iz OŠ Nikole Hribara, te DAR-MAR iz OŠ Vukovina.

Gradonačelnik Vrbovca, grada domaćina smotre, čestitao je svim zadrugarima.

– Mi stariji govorimo kako djeca danas nisu zainteresirani za puno toga i da ih zanimaju samo ekrani, a vi danas pokazujete ovdje da ima i drugačijih primjera. I dalje ima djece koja su vrijedna i koja se trude. Čestitam vam na svemu što radite – rekao je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Glavna tajnica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga Blanka Horvat naglasila kako savez okuplja 729 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske.

– Učeničke zadruge djeluju u osnovnim i srednjim školama, te centrima za odgoj i obrazovanje i temeljem zakona one proizvode razne proizvode koje na kraju i prodaju. U cijelom tom procesu stječu razna iskustva, a ujedno vježbaju i poduzetničke vještine koje su danas jako bitne, pogotovo za budućnost – rekla je Horvat.

 

Ravnateljica Srednje škole Vrbovec Dubravka Borko zahvalila je svim zadrugarima i njihovim mentorima na njihovom zalaganju i trudu te istaknula zadovoljstvo što je upravo vrbovečka srednja škola domaćin ovogodišnje smotre.

Na smotri je sudjelovala i delegacija iseljenih Hrvata iz Karaševa u Rumunjskoj, koji su prošle godine ugostili županijske zadrugare s kojima su obišli Temišvar, Rešicu, parkove prirode i održali brojne radionica za učenike i mještane.

 

*Programski sadržaj u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno