Povežite se s nama

Vijesti

Ništa bez dozvole! Ležerno branje kestena moglo bi vas koštati i više od 900 eura!

Srećom, za ovu dozvolu ne morate stajati u redu ispred šaltera, no svakako obratite pozornost na ‘sitna slova’, odnosno posebna ograničenja.

Objavljeno

na

Za vožnju auta treba vam dozvola, ni kuću bez građevinske dozvole ne bi smjeli graditi, a ako niste znali i za branje kestena po šumama isto treba imati dozvolu, jer u suprotnom mogli biste platiti nemale kazne. No, za razliku od prve dvije navedene dozvole, izradu ove ne morate platiti, dapače, sami si ju isprintate. Bar nešto!

Sve to je propisano Pravilnikom Hrvatskih šuma o sakupljanju šumskih plodina za osobne potrebe u nekomercijalne svrhe, kojom je ujedno i ograničen dnevni ‘ulov’ kestena na do 10 kilograma dnevno. Plus, ima naravno i dodatnih ograničenja, ako recimo odlučite branje kestena u šumi pretvoriti u lijepi obiteljski izlet, pa Pravilnik kaže ‘ako je više punoljetnih članova obitelji u skupljanju kestena, svatko od njih mora imati dozvolu, ako količina koju zajedno prikupe prelazi dopuštenih 10 kilograma’. Ukratko, ako to činite bez dozvole, prijeti vam kazna od od 133 do 933 eura.

Foto: Julia Volk/pexels.com

No, srećom, za ovu dozvolu ne morate stajati u redu ispred nekog šaltera, jer je svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena samostalna izrada dozvole putem web aplikacije, koju ćete naći na mrežnim stranicama Hrvatskih šuma, a poveznica je na kraju članka.

Postoji tu i kod izrade dozvole pokoja ‘caka’, a vezana je uz lokaciju šume. Dozvola se izrađuje tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju, a za svaku podružnicu je potrebno napraviti novu dozvolu.

Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail, a onda dozvolu morate isprintati i nositi sa sobom.

Web-aplikacija za izradu Dozvole nalazi se OVDJE.

 

Naslovna fotografija: Ulrick Trappschuh/ pexels.com

Moja županija

VIDEO ‘Nema života bez hokeja na travi! U Zelini se igra i pobjeđuje već 70 godina’

Hokej klub Zelina sljedeće godine će proslaviti sedam desetljeća postojanja. Kapetanica ženske ekipe Petra Hrupec i dokapetan seniorske momčadi Marko Šoić otkrili su nam kako je Zelina postala sinonim za hokej na travi…

Objavljeno

na

Objavio/la

Kad je sport u pitanju, svaka sredina u Zagrebačkoj županiji ima nešto svoje, specifično, prepoznatljivo. U slučaju Sv. Ivana Zeline to je – hokej na travi! Zelinjani već gotovo sedam desetljeća čuvaju tradiciju sporta koji u ostatku Hrvatske praktički uopće nije raširen.

– Uz naš, Hokejski klub Zelina, svi ostali klubovi su iz Zagreba. Postoje pokušaji da se nešto pokrene u Splitu i Kninu, nešto se pokušava i u Varaždinu, a ranije su klubove imali Samobor i Petrinja. Nažalost, više nemaju, tako da je naš sport zasad vezan isključivo uz Zagreb i Zelinu – kaže Marko Šoić, dokapetan seniorske momčadi gostujući u serijalu “Sport Zagrebačke županije”.

Uz njega, svoj sport i svoj klub došla je prezentirati i kapetanica seniorske ekipe Petra Hrupec, koja željno iščekuje vikend.

– Odigrale smo dosad dva kola, upisale dvije pobjede, a sad nas čeka utakmica protiv Mladosti, naših najvećih rivala. Dečki su već igrali s Mladosti, oni su pobijedili, sad je red na nama – govori Petra.

– To vam je nešto kao Dinamo i Hajduk u nogometu. Mi smo tu, naravno, Dinamo – sa smiješkom dodaje Marko.

Ima u svemu ovome još nekoliko dodirnih točaka s nogometom.

– Hokej na travi igra se 11 na 11, iste su i pozicije kao u nogometu, desni bek je i kod nas desni bek, i mi imamo braniče, vezne igrače, krila… Puno sličnosti ima i kad je riječ o taktici, na sličan način se napada, brani, ide u presing. Uostalom, i formacije na terenu su identične, i mi igramo 4-4-2, 4-3-3… – objašnjava Šoić, reprezentativac i s 25 godina jedan od najstarijih igrača seniorske momčadi.

Pripreme za novu sezonu, pričaju Petra i Marko, počele su čim je završila prošla. Vremena za predah nema previše, budući da je specifičnost svijeta hokeja na travi i u tome da se u jednoj sezoni igraju dva, prilično različita prvenstva.

– Od rujna do studenog igramo prvu polusezonu vani, pa selimo u dvoranu i igramo dvoransko prvenstvo, što gotovo da nije isti sport. Na proljeće se igra drugi krug vani, a četiri najbolje momčadi idu u play-off – ističe Marko, a nadovezuje se Petra:

– Razlika između vanjskog i dvoranskog hokeja može se usporediti s nogometom i futsalom. Drukčije su palice i loptice, u dvorani igramo 5+1, s mantinelama… Puno hokejaša ni ne igra u dvorani, ali mi u Hrvatskoj smo tu na vrhunskom nivou. Na to bi se vjerojatno trebalo i usmjeriti, jer tu možemo napraviti jako dobre rezultate. Potrebno je manje igrača, poveća se kvaliteta… Dečki su već napravili jedan vrhunski rezultat, reprezentacija je bila druga na Svjetskom kupu, i mi cure sanjamo da jednog dana uspijemo napraviti takvo nešto.

A sve to počinje i završava u Zelini. Tu se igra najveći dio dvoranskog prvenstva, bude tu i ljudi, jer u ovom gradu vole i prate hokej već generacijama.

– Klub je osnovan 1955. godine, a jedan od osnivača Ivan Kralj, koji je do kraja života bio počasni predsjednik kluba, u to je vrijeme bio jako aktivan u popularizaciji i promociji hokeja na travi, život je posvetio tome, što se i danas vidi. Svake godine idemo po školama u našem kraju, prezentiramo sport, pa se dosta djece i priključi. Imamo oko 200 članova kluba u svim uzrastima – kaže Marko.

Sezona koja se posebno pamti u povijesti zelinskoga hokeja vraća nas u u 1973. godinu, kad su Zelinjani osvojili dvostruku krunu, i prvenstvo i kup Jugoslavije. Nedavno se ta generacija, oni koji su i dalje među nama, okupila na proslavi 50 godina tog uspjeha.

– I moj djed je bio jedan od igrača, pa je za mene to bilo dosta emotivno. Djed redovito dolazi gledati nas na utakmice, a sad smo i mi mogli vidjeti kako je to izgledalo u njihovo vrijeme. Kad se pogleda te slike, vidiš puno sličnosti s našim vremenom. I oni su igrali iz velike ljubavi, kao i mi danas. Osobno, ne mogu zamisliti život bez hokeja! Često zapostavim sve drugo zbog hokeja, nažalost ponekad i faks, a na tim djedovima slikama vidi se koliko je to bilo veliko i u njihovo vrijeme. Valjda cijeli grad došao na to finale, a puno detalja znam i iz djedovih priča, koje slušam cijeli život. Kod nas je hokej obiteljska stvar, od djeda, preko tate, pa sve do mene – priča Petra.

Tradicija će se, prema svemu sudeći, nastaviti i dalje. Zelina i hokej na travi su jedno tijelo i jedna duša, a nedostaje jedino malo pozornosti.

– Naš sport se u Hrvatskoj ne doživljava posebno ozbiljno, nije baš da imamo i osobitu podršku, ali mi se ionako ovime bavimo iz ljubavi. I uživamo. Puno smo proputovali kroz sport, upoznali puno ljudi… – poručuje dvojac iz Zeline.

Nastavite čitati

Moja županija

Županija u ovoj godini podržala 233 programa u kulturi, predložite programe za iduću godinu

Prijave su do 24. listopada.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2025. godinu dok je u ovoj godini  podržala je 233 različita programa u kulturi u ukupnom iznosu od 478.540 eura.

Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, nakladničku, audiovizualnu i muzejsku djelatnost, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i kulturno-umjetnički amaterizam, zaštitu, očuvanje i održivo upravljanje kulturnom baštinom te transverzalna područja.

– Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi i medijima, kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine. Ovisno o prijaviteljima, broj mogućih prijava se razlikuje pa tako pučka otvorena učilišta i centri za kulturu mogu podnijeti do pet prijava, knjižnice, muzeji i galerije do četiri prijave, udruge do dvije prijave, a ostali prijavitelji jednu prijavu – ističu iz Županije.

Prijedlozi programa zaprimaju se do 24. listopada 2024. godine.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zrinko Miličić i Saša Višak u Velikoj Gorici osvojili titulu državnih prvaka u oranju

Inače, Saši Višku ovo je peta pobjeda na državnim natjecanjima.

Objavljeno

na

Zrinko Miličić iz Osječko-baranske županije najbolji je hrvatski orač u kategoriji plugova premetnjaka, a Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije u kategoriji plugova ravnjaka. Rezultati su to jubilarnog 20. Državnog natjecanja u oranju održanog u Velikoj Gorici.

Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija – njih 13 u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka.

Od ostalih rezultata u kategoriji plugova premetnjaka drugi je bio Domagoj Vuk iz Krapinsko-zagorske, a treći Mijo Samardžija iz Požeško-slavonske županije. U ravnjacima drugo mjesto osvojio je David Aleksa iz Vukovarsko-srijemske, a treće Fran-Andrej Jalušić iz Međimurske županije.

David Aleksa je i najmlađi natjecatelj s tek navršenih 18. godina, a Saši Višku je ovo peta pobjeda na državnim natjecanjima.

Županijske udruge u oranju tijekom godine organiziraju županijska natjecanja, a pobjednici istih dolaze svake godine na državno natjecanje kako bi odmjerili znanje i vještine obrade tla po standardima i pravilima Svjetske oračke organizacije. Na natjecanju sude certificirani suci koji ocjenjuju 15-ak različitih karakteristika oranja uz unaprijed zadanu dubinu oranja.

Pobjednici ovogodišnjeg 20. Državnog natjecanja će predstavljati Republiku Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj

Nastavite čitati

HOTNEWS

Za vikend 10 prometnih nesreća, a u jednoj sudjelovao 67-godišnjak u Ščitarjevu

Izmjereno mu je više od 2 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

Ovog vikenda gorička policija uhitila je jednog vozača zbog vožnje s alkoholom u krvi, a isti je sudjelovao i u prometnoj nesreći koja se dogodila u petak 27. rujna u 19:30 sati u Ščitarjevu.

Riječ je o 67-godišnjaku kojemu je nakon alkotestiranja utvrđeno 2,12 promila alkohola u krvi. Isti je uhićen i smješten u policiju na triježnjenje potom je uz Optužni prijedlog prepraćen na Općinski sud – prekršajni odjel.

Spomenimo i kako se, od 27. do 30. rujna, na goričkim prometnicama dogodilo čak deset prometnih nesreća. Uglavnom su sve bez ozlijeđenih osoba, osim u jednoj gdje je osoba lakše ozlijeđena.

U pojačanom nadzoru vozila i vozača, na području policijske postaje Velika Gorica ukupno je utvrđeno 37 prometnih prekršaja, a gotovo polovica vozača kažnjena je zbog prebrze vožnje.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički vatrogasci uspješni na natjecanju u Jaski, posebno oni iz Ribnice

Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice sudjelovala je s 12 natjecateljskih odjeljenja.

Objavljeno

na

Na stadionu NK Vinogradar Mladina u Jastrebarskom održano je županijsko vatrogano natjecanje odraslih u organizaciji Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Natjecanje je okupilo gotovo sva vatrogasna društva s područja županije, a naša gorička Vatgrogasna zajednica sudjelovala je s 12 natjecateljskih odjeljena raspoređenih u svih 5 kategorija natjecanja.

Najuspješnije su bile vatrogaskinje i vatrogasci iz Ribnice koji su osvojili prvo mjesto u kategorjii Članice A i Članovi B te drugo mjesto u kategoriji članice B. U istoj kategoriji vatrogakinje iz Mraclina bile su treće, dok su vatrogasci iz Strmca Bukevskog bili treći u kategoriji članovi B.

– Tri naše ekipe potvrdile su već osvojene plasmane na državno natjecanje. Ponovno smo pokazali da smo jedno od najuspješnijih natjecateljski društava u Zagrebačkoj županiji – istaknuli su iz Ribnice.

Ekipa iz JVP Velika Gorica osvojila je treće mjesto u svjoj kategoriji.

Inačem, u Jastrebarskom još su se natjecali vatrogasci iz Starog Čiča i Velike Bune.

– Čestitamo svim natjecateljskim odjeljenjima na ostvarenim rezultatima – poručili su iz goričke Vatrogasne zajednice.

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno