Povežite se s nama

Vijesti

Samobor tuguje: U teškoj nesreći stradala jedna od najvećih čuvarica samoborske baštine, Ivanka Brekalo

Gradski muzej bio joj je drugi dom, a ta je samoborska kroničarka bila i idejna začetnica povijesno-turističke manifestacije, Bitka kod Samobora 1441., koja je godinama jedno od najpopularnijih događanja u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

na

U teškoj prometnoj nesreći koja se ovog utorka dogodila u Samoboru, smrtno je stradala jedna od najboljih poznavateljica povijesti tog kraja, muzealka i povjesničarka u mirovini, Ivanka Brekalo. Brojni sugrađani opraštaju se putem društvenih mreža od te čuvarice samoborske baštine, koja je bila i jedna od pokretačica nadaleko poznatih turističkih manifestacija, poput Samoborske salamijade ili povijesne bitke, ali i brojnih drugih kulturnih događanja

– Tragična pogibija naše ugledne sugrađanke Ivanke Brekalo rastužila je građane Samobora. Povjesničarka i samoborska kroničarka, Ivanka Brekalo ostavila je neizmjeran trag u društvenom i kulturnom životu Samobora. Ivanka Brekalo čitav svoj radni vijek provela je radeći u Samoborskom muzeju, proučavajući povijest Samobora i stvarajući zavičajnu muzejsku zbirku, a bila je i voditeljica Povijesnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Samoboru. Idejna je začetnica povijesno-turističke manifestacije Bitka kod Samobora 1441., koja se s godinama razvila u jednu od najznačajnijih samoborskih manifestacija. Ivanka Brekalo aktivna je bila i u brojnim kulturnim događanjima, autorica je mnogih kataloga, zbornika, knjiga, brošura i turističkih vodiča. Ivanku Brekalo pamtit ćemo po izrazio predanom i stručnom radu te skromnosti i samozatajnosti. U ime Grada Samobora obitelji izražavamo iskrenu i duboku sućut – poručili su iz Grada Samobora.

Samoborci ističu kako je zaslužna i za iniciranje brojnih kulturnih programa, posebno koncerata u muzejskim prostorima.

Živjela je za Samobor, njegovu povijest, sadašnjost i budućnost. Zatečeni tužnom vijesti o tragičnoj pogibiji Ivanke Brekalo, naše drage sugrađanke, suradnice i dugogodišnje znanice, prije svega izražavamo iskrenu sućut obitelji. Samoborci, ali i brojni drugi vjerni posjetitelji našega grada i Samoborskog muzeja, znaju što sve je Ivanka radila i dala za svoj Samobor. Muzej joj je, uz obitelj, bio drugi dom, u kojem je stvarala i ostvarivala svoj profesionalni i životni opus inicirajući brojna kulturna događanja, a i nakon zaslužene mirovine istraživala je samoborsku povijest, te inspirirala kolege i nasljednike svojim predanim radom i idejama – objavili su na stranicama ‘Glasnika Samobora i Svete Nedelje’.

 

Naslovna fotografija: Grad Samobor

 

 

HOTNEWS

FOTO/VIDEO Čestitamo Dan državnosti! Donosimo i snimku s prve konstituirajuće sjednice Sabora, 30. svibnja 1990.godine

Hrvatski branitelji, ali i brojni civili koji su na oltar Domovine položili svoje živote, omogućili su svima nama, građankama i građanima Republike Hrvatske, da danas, 34 godine kasnije, s ponosom slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske. U našim su mislima i molitvama – dok nam živo srce bije!

Objavljeno

na

Čestitamo vam Dan državnosti, državni praznik koji obilježavamo u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog hrvatskog parlamenta, Sabora, predstavničkog tijela građanki i građana i nositelja zakonodavne vlasti naše države, 30. svibnja 1990. godine.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa, podsjećaju sa mrežnih stranica Hrvatskog sabora.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Wikipedia

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Tudjman.hr

Tuđman je u tom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako ‘konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji’, podsjećaju arhivski zapisi.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Tudjman.hr

Hrvatski branitelji, ali i brojni civili koji su na oltar Domovine položili svoje živote, omogućili su svima nama, građankama i građanima Republike Hrvatske, da danas s ponosom slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske.

U našim ste mislima i molitvama – dok nam živo srce bije!

Koliko se diljem svijeta cijeni naša zemlja, ali i velika žrtva koju su podnijeli svi patrioti kojima ostaje naša vječna zahvala i duboko poštovanje, ali i svi prognanici i svi oni koji su ostali bez svojih najmilijih, pokazao je i Google, najpopularnija Internet tražilica, koji je na svoju početnu stranicu stavio čestitku za jedna od najvećih nacionalnih praznika Lijepe naše!

screnshot Google

 

 

Video: Digital VHS Archive/YouTube

Naslovna fotografija: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/ Neda Orsolić/ arhiva Matica hrvatska

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Dance Explosion – medalje i diplome u 29 finala

Objavljeno

na

Objavio/la

Plesna manifestacija Dance Explosion (29. svibnja do 02. lipnja 2024.) u organizaciji Plesnog kluba Megablast i Hrvatskog Show dance saveza (HSDS) startao je jučer (srijeda) u Sportskoj dvorani srednjih škola u Velikoj Gorici (od 9:00 do 21 sat).

Velika Gorica, 29.05.2024. Dance Explosion. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prvog dana natjecala su se samo djeca u kategorijama solo, parovi, grupe i formacije u plesovima: balet, show dance, jazz dance, modern/contemporary, musica/theatre, lyrical. Medalje i zahvalnice dodijeljene su za ukupno 29 finala.

Velika Gorica, 29.05.2024. Dance Explosion. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditelj programa je Tomislav Novosel, a sve se odvija pod budnim okom Gordana Križaja, alfa&omega Megablasta.

Velika Gorica, 29.05.2024. Dance Explosion. Foto: David Jolić/cityportal.hr

HSDS je nacionalni plesni Savez osnovan s ciljem unapređenja i razvitka plesne scene u disciplinama uličnih, umjetničkih i parovnih plesova.

Velika Gorica, 29.05.2024. Dance Explosion. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 29.05.2024. Dance Explosion. Foto: David Jolić/cityportal.hr

HSDS organizacijom svojih natjecanja okuplja plesače svih dobnih skupina u svrhu postizanja vrhunskih rezultata u sljedećim plesnim disciplinama: ulični plesovi (hip hop, break dance, poping, disci dance, street show), umjetnički plesovi (show dance, step, moderni/suvremeni, jazz dance, step), parovni plesovi (salsa, argentina tango, bachata, disco fox).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Sport

FOTO Mraclin u najefikasnijoj utakmici sezone ‘pregazio’ Moslavac!

Pred 110 gledatelja i navijača Mraclin je pobijedio goste iz Popovače rezultatom 7: 1 !

Objavljeno

na

Objavio/la

Mraclin je odigrao najefikasniju utakmicu ove sezone, dvoboj za prestiž, jer gosti iz Popovače uoči utakmice bili su dva boda viška, a kako su i Rugvičani poraženi u Gradićima mraclinska momčad zasjela je na četvrtu poziciju poretka. Uz to blistao je i domaći veznjak Filip Dianežević – tri gola i dvije asistencije.

U prvom dijelu utakmica je otvorena zicerom za domaće, u 7. minuti Marjanović je imao ogled “oči u oči” protiv vratara gostiju koji je izašao kao pobjednik. U 12. minuti Kos je kasnio u petercu na loptu djelić sekunde. Tek u 29. minuti na centaršut Kaurina u srce šesnaesterca, Dianežević prima i smiruje loptu te poentira za vodstvo.

Mraclin je drugu dionicu dvoboja odigrao perfektno.

Na 2:0 povisio je sigurnom egzekucijom iz penala Dianežević, prethodno je Ždinjak u kaznenom prostoru pokosio Marjanovića. Desetak minuta kasnije Matić s lijeve strane pronalazi pred golom Smolkovića koji rezultat podiže na 3:0.

U 71. minuti gosti su pogodili prečku, točnije njihov igrač Sabljak. U 74. minuti najbolji pojedinac susreta Dianežević podvalio je okomitu lopta za Sudara, njegov izlazak na golmana gostiju završava pogotkom za nedostižnih i zasluženih 4:0.

Kod gola za 5:0, Kos se vješto probio u šesnaesterac, asistirao Dianeževiću, slijedi njegov okret i nizak udarac ispod vratara. Potom je u 80. minuti Marjanović s desne strane uputio lijep ubačaj na drugu stranu gdje iz voleja nisko loptu poklapa Kos i pogađa u mrežu Moslavca.

Gosti su do počasnog gola došli iz prekida, lopta je ubačena pred domaći gol, a Sabljak je glavom sprema pod prečku. Pola minute prije zadnjeg sučevog zvižduka golijadu završava Kos, još jednom asistencijom Dianeževića napadač Mraclina Kos niskim poentiranjem u malu mrežicu stavlja rezultatski točku na “i” svojim drugim golom, za najefikasniju utakmicu Mraclina ove sezone.

 

IV. NL SREDIŠTE ZAGREB – B , 28. kolo

MRACLIN – MOSLAVAC 7:1

SRC Nova graba. Gledatelja 110

Sudac: Sopić (Samobor). Pomoćnici: Jukić (Farkaševac) i Jantoljak (Vrbovec).

STRIJELCI: 1:0 – Dianežević (29), 2:0 – Dianežević (56 – 11 m), 3:0 – Smolković (67), 4:0 – Sudar (74), 5:0 – Dianežević (77), 6:0 – I. Kos (80), 6:1 – Sabljak (88) , 7:1 – I. Kos (90).

MRACLIN: Dražić, Grižić (od 64. Borovac), J. Domitrović, Rajič, Marjanović, Smolković (od 68. Sudar), Rakas, Dianežević, Matić, Kaurin (od 85. Perić), I. Kos. TRENER: Tomislav Škrinjarić.

MOSLAVAC: Sliško, Sertić, Burić, Bartolić, Acel (od 82. Pavličević), Ždinjak, Cink (od 64. Malekinušić), Krznarić, Sabljak, Filipović, Bekavac. TRENER: Davor Kunert.

 

 

 

 

 

Nastavite čitati

Kultura

VIDEO Na klupici u Cvjetnom s Marijom Kolb: ‘I u mom gradu moje lice zvuči poznato…’

Velikogorička glumica Marija Kolb svoje dane započinje na koturaljkama na betoncu u Cvjetnom, gdje smo je posjetili i popričali o nastupu u showu “Tvoje lice zvuči poznato”, ali i o projektu s kojim 16. lipnja dolazi u naš, odnosno svoj grad

Objavljeno

na

Objavio/la

Betonsko igralište u Cvjetnom naselju, rano prijepodne, mir, tišina, tek poneki prolaznik i – glumica na koturaljkama! Doista, nije prolaznika bilo previše, ali koliko ih je bilo, toliko je i pogleda otišlo prema djevojci koja “osvaja” popularni gorički betonac svojim figurama, vrti se, okreće, izvodi kojekakve vratolomije…

– Kad god mogu, ujutro sam tu. Nakon prve jutarnje kave dođem, odradim trening, pripremim se za dan – priča nam Marija Kolb, gorička glumica koja je u posljednje vrijeme dospjela i na brojne naslovnice nacionalnih medija.

Svoju uspješnu glumačku karijeru “gura” već dugi niz godina, u najvećoj mjeri to čini kroz kazalište i radijske drame, za koje je primala i nagrade hrvatskoga glumišta, a širu prepoznatljivost stekla je nastupima u showu Nove TV “Tvoje lice zvuči poznato”. Svoju priču ispričala nam je još prije nekoliko godina, ali recentna zbivanja učinila su se kao dobar povod da sa svojim kamerama krenemo prema Cvjetnom i doznamo što se događalo, ali i što će se događati u njezinu životu i karijeri…

Iz naše, velikogoričke perspektive, posebno je važno ono što će se dogoditi 16. lipnja od 19 sati u Dvorani Galženica.

– Radi se o projektu “Šest glumica traži autora” i glavnom programu pod nazivom “Čitanje NJE”, kroz koji afirmiramo i prezentiramo hrvatsku suvremenu dramu s naglaskom na ženska lica. Projekt provodimo diljem Hrvatske već pet godina, a 16. lipnja stižemo i u naš grad.  Drame prezentiramo kroz formu scensko-koncertnog čitanja, a ovog puta predstavit ćemo neobjavljenu i neizvedenu dramu osječke autorice Ivane Šojat “Agregatna stanja”. Gostuju nam goričke i zagrebačke glumice i glumci, u režiji Romane Rožić, naše Velikogoričanke – ispričala nam je Marija.

Što nam je još sve otkrila, kakva nas sve iznenađenja čekaju tog 16. lipnja, ali i još puno toga doznajte u videu iznad…

Nastavite čitati

Vijesti

Pripremite kante! Odvoz otpada sutra ide prema rasporedu

Objavljeno

na

Objavio/la

Kako su obavijestili iz VG Čistoće, odvoz miješanog komunalnog otpada sutra, na Dan državnosti i blagdan Tijelova, odvijat će se normalno prema rasporedu. No, ako ste planirali odraditi čistku podruma i tavana, reciklažna dvorišta u Velikoj Gorici i Mraclinu neće raditi pa ćete za odvoz morati pričekati do petka.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno