Povežite se s nama

Kultura

Trodnevni velikogorički festival ‘Oglede’ oživjet će umjetnost u prostoru

Tema prvog izdanja festivala koji će se održati od 5. do 7. listopada je tema „zamjene“.

Objavljeno

na

Pred nama je prvi velikogorički festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi. „Oglede“ festival potrajat će od 5. do 7. listopada na nekoliko atraktivnih lokacija Trga kralja Tomislava u Velikoj Gorici, a ponudit će performanse, predstave, ali i radove vizualnih umjetnika, instalacije i skulpture.

– Cilj nam je oživjeti umjetnost u prostoru, uklopiti je u grad. Velik dio programa su hodajuće točke i performansi u pokretu koji ne mogu funkcionirati u zatvorenim prostorima – govori umjetnička ravnateljica festivala, glumica i izvođačica Ana Katulić.

Festival želi senzibilizirati publiku za suvremene umjetničke prakse, ali i otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjivanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone. Tema prvog izdanja festivala je tema „zamjene“, pa tako i umjetnički radovi komuniciraju zadanu temu i perspektivu.

Foto: Oglede

Program će otvoriti rad Siniše Labrovića i Ismaila Balde Kouyate „Drago mi je da se razumijemo“, u četvrtak, 5.listopada u 18:30 sati, na lokaciji Trg kralja Tomislava 8.

Hrvatska, kao dio EU i bogatog Zapada, postala je privlačna destinacija za mnoge ljude kojima je život težak ili nemoguć u njihovim zemljama. S druge strane, prema popisu iz 2021. Hrvatska je i sama u zadnjih 10 godina izgubila skoro 10 posto stanovništva. U Velikoj Gorici pokušat će se vidjeti, čuti i razumjeti jedan Senegalac koji živi u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan Hrvat koji je pobjegao iz Hrvatske 2018. godine – stoji, među ostalim, u opisu rada.

– Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj EU, pa i cijelom svijetu, jedna od glavnih tema jesu izbjeglice i azilanti. Odnos prema njima izvor je i međudržavnih sporova i sukoba unutar samih država. Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti, a odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti, simboličko ubojstvo – poručio je Labrović uoči performansa.

Trodnevni festival predvodi velikogorički umjetnik, kipar, Matej Vuković, te studentica Akademije likovnih umjetnosti, Velikogoričanka Paulina Vukoja, a stižu i splitski performer Gildo Bavčević, Osječanka Mia Štark, pulski umjetnički kolektiv „Zoolektiv“, kao i Nikolina Majdak (Zagreb), AMV Kolektiv (Ana Marija Maravić i Vita Jončić), Teatar Cirkus Punkt, te KFS Propuh/ Triko cirkus teatar.

 

Kultura

Festival Oglede ove godine uz Dihotomiju i svjetski poznatu umjetnicu Ljiljanu Mihaljević!

Cilj festivala je i ove godine isti: ‘U glavnoj ulozi je Grad. Odnos prema gradu, promatramo ga iz različitih perspektiva. Želimo biti i ogledalo tome gradu – kroz izvođače koje pozivamo i kroz one koji nam se javljaju na Javni poziv’, rekla nam je Ana Katulić, umjetnička voditeljica Festivala Oglede.

Objavljeno

na

Objavio/la

Oglede, prvi velikogorički festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, u svom drugom izdanju, stiže u samo srce našeg grada početkom listopada. Nešto ostaje isto, nešto je novo, no ono što jest sigurno – bit će to trodnevna ‘fešta od suvremene umjetnosti’!

Foto: Najavna konferencija za medije drugog izdanja Festivala Oglede u Galeriji Galženica i Javni poziv umjetnicima na sudjelovanje/ G.Kiš, Cityportal.hr

Baš kao i prošle, prve godine festivala, koji je donio neke nove umjetničke vjetrove u našu Veliku Goricu, sve kreće s Javnim pozivom umjetnicima na sudjelovanje u 2. Oglede festivalu, koji je upućen s najavne konferencije za medije koja je održana u Galeriji Galženica.

– Drugo izdanje Festivala Oglede ove će se godine održati od 3. do 5. listopada, na istim lokacijama, Trg kralja Tomislava i na lokaciji Parka plemenite opčine turopoljske. Novo je da će nam festivalska baza biti smještena u novom Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja, a to će ujedno biti i prilika za neformalna druženja, kako u unutarnjem dvorištu, tako i u prostorijama samog centra – rekla nam je Ana Katulić, umjetnička voditeljica festivala.

Foto: Ljiljana Mihaljević, multimedijalna umjetnica, Ana Katulić, umj.vod.festivala Oglede i Antonia Vodanović, voditeljica i kustosica Galerije Galženica/G.Kiš, Cityportal.hr

Sjajan vjetar u leđa svim budućim izdanjima ovog festivala su zasigurno i prošlogodišnje brojke.

– Stvarno smo jako zadovoljni, u tri dana nastupilo je deset izvođača i deset izvedbenih kolektiva, a gostovanje svjetski poznatog umjetnika, Siniše Labrovića, dalo nam je i tu jednu međunarodnu dimenziju. U tom smjeru nastavljamo i ove godine, gostuje nam također svjetski priznata multimedijalna umjetnica Ljiljana Mihaljević.

Proizveli smo ukupno 16 sati festivalskog programa, stotinjak posjetitelja je jako dobra brojka za tu vrstu umjetnosti, a isto tako bih se posebno zahvalila volonterima goričke Srednje Ekonomske škole. Diljem Hrvatske smo odaslali i stotinjak razglednice Festivalske pošte, a poslane su i na razne strane svijeta, sve do daalekog Japana – otkrila nam je Ana Katulić.

Foto: Najavna konferencija za medije drugog izdanja festivala izvedbenih umjetnost i suvremenih praksi – Oglede,  u Galeriji Galženica/ G.Kiš, Cityportal.hr

Nositelji programa su Štoos teatar i Pučko otvoreno učilište VG, a nešto više o temi ovogodišnjih Ogleda otkrila nam je voditeljica i kustosica Galerije Galženica, Antonia Vodanović. 

– Ovogodišnja festivalska tema je ‘Dihotomija grada’, podijeljenost na dvoje, ali  Želimo sagledati naš Grad kao zrcalo tih podijeljenosti, odnos javni-provatni prostor, ruralni-urbani prostor,planirana-neplanirana gradnja.

Društvo u kojem živimo i prostor u kojem se krećemo obilježen je antagonističkim parovima, poput inferiornog i superiornog, individua naspram društva, razum naspram osjećaja i slično, a sve to se reflektira i u društvu.  Ali ne gledamo to na način crno/bijelo, već i sve što je između i promišljamo kako to približiti – istaknula je Vodanović.

Foto: Ljiljana Mihaljević, multimedijalna umjetnica, happeningom ‘Gozba’ otvara ovogodišnji Festival Oglede u V.Gorici /G.Kiš, Cityportal.hr

Ljiljana Mihaljević je multimedijalna umjetnica svjetskog glasa, koja je u našem gradu 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća ostavila veliki trag na kulturnoj i općenito urbanoj sceni Velike Gorice.

– Došla sam na poziv da svojim happeningom ‘Gozba’ otvorim ovaj Festival Oglede, što me silno obradovalo, jer je Gorica mjesto kojemu se uvijek vrlo rado vraćam. Taj moj rad je inače jedan od najizvođenijih u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, izveden je više od dvadesetak puta ne samo u našoj zemlji nego i diljem svijeta. Neću puno otkrivati, jer to bi bilo kao otvaranje poklona prije Božića, ali kako publika ovdje nije toliko u prilici vidjeti happening pojasnit ću ukratko formu.

Inače, moji svi radovi su dihotomija, uvijek su u suprotnostima, bogato-siromašno, racionalno-emocionalno. A happening, za razliku od performansa, ne kontrolira umjetnik, nego publika. Ja dajem ideju i input, a publika je ona druga strana cijele te priče, kreaciju prepuštam publici. I štogod se dogodi je happening, nemojte se samo tući i nemojte nikoga ubiti! Sve drugo je happening – pojasnila je multimedijalna umjetnica, Ljiljana Mihaljević.

Foto: Ana Katulić, umjetnička voditeljica Festivala Oglede pustila je video poruku i Javni poziv umjetnicima za sudjelovanje koji im je uputio međ.priznati umjetnik, Siniša Labrović/G.Kiš, Cityportal.hr

Cilj Festivala Oglede i ove godine ostaje isti.

– U glavnoj ulozi je Grad. Odnos prema gradu, promatramo ga iz različitih perspektiva. Želimo biti i ogledalo tome gradu – kroz izvođače koje pozivamo i kroz one koji nam se javljaju na Javni poziv. Želimo promatrati grad i kroz vrijeme, stanovništvo, njegovu kulturu i baštinu – rekla nam je Katulić.

Potencijalnim izvođačima ovogodišnjeg Festivala Oglede video poruku je uputio umjetnik Siniša Labrović, te pozvao izvedbene i interdisciplinarne umjetnike koji stvaraju u polju performansa, fizičkog, neverbalnog kazališta ili vizualnih umjetnosti da svoje prijave radove prijave do 21.lipnja.

Foto: Antonia Vodanović, Ana Katulić i Ljiljana Mihaljević/G.Kiš, Cityportal.hr

Najbolji rad osvaja i novčanu nagradu od 400 eura, a sve detalje pronađite na festivalskoj web stranici www.oglede.com i njihovim društvenim mrežama.

Umjetnička voditeljica prvog velikogoričkog festivala izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, Ana Katulić na kraju se zahvalila svim sponzorima koji podupiru festival i potporama koje su i ove godine osigurali Grad Velika Gorica, Zagrebačka županija i TZ Velike Gorice.

 

Nastavite čitati

Kultura

Hrvatski jezik glavna tema predavanja u goričkoj knjižnici

Hrvatski jezikoslovac Marko Alerić govorit će o jeziku kao općem, javnom i zajedničkom dobru.

Objavljeno

na

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici u suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica organizira u četvrtak, 16. svibnja u 18 sati, predavanje na temu hrvatskoga jezika – Jezik kao opće, javno i zajedničko dobro.

Predavanje će održati prof. dr. sc. Marko Alerić, hrvatski jezikoslovac i predstojnik Katedre za metodiku nastave hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

– Pitanje o hrvatskom jeziku bilo je u žiži interesa protekle godine kada je i donesen, po prvi puta, Zakon o hrvatskom jeziku. No, pitanje o jeziku ostaje uvijek aktualno. Bez jezika kao instrumenta komunikacije gotovo ne bi bilo ni čovjeka, ni ljudskog društva kakvo poznajemo. Pravo na jezik podrazumijeva pravo svake i uže i šire društvene zajednice na to da svoj komunikacijski sustav oblikuju u skladu sa svojim potrebama, da ga nazivaju svojim imenom, da njime oblikuju i prenose svoj identitet i svoje posebnosti, da svoje jezične sustave mijenjaju i preoblikuju, kao i da ih nastoje sačuvati od raznih utjecaja i naposljetku prenesu svojim potomcima – ističu organizatori.

Ulogu moderatorice preuzet će Katja Matković Mikulčić, inače upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici.

 

 

Nastavite čitati

Kultura

Večeras u Zavičajnoj zbirci na Ključićkom poslušajte o tradiciji i običajima brega

Saznajte kako su se obilježavali blagdani, ženidbe, sprovodi, kakva je bila narodna medicina, tko su to barberi…

Objavljeno

na

Nastavlja se serija predavanja o Vukomeričkim goricama. Nakon iznimno posječenog i od publike aktivnog prvog predavanja, Nikola Pejak večeras će vas odvesti na put kroz tradiciju i običaje brega. Imat ćete priliku saznati kako su se na Vukomeričkim goricama obilježavali blagdani, ženidbe, sprovodi, kakva je bila narodna medicina, tko su to barberi, zašto su se stare bake molile mladomu mjesecu i još mnogo toga.

Predavanje počinje u 19 sati u Zavičajnoj zbirci u Ključić Brdu. Treće predavanje bit će 20. svibnja na istom mjestu u isto vrijeme, a tema će biti narodne legende Vukomeričkih gorica.

Foto: Cityportal.hr

Nastavite čitati

Kultura

Pobjednička pisma natječaja ‘Pišem ti pismo’ stigla iz Belovara, Zaprešića i Zadra

Tema natječaja bila je “Pismo sebi – pisanje za unutarnji mir”, a pristiglo je 31 pismo.

Objavljeno

na

Završio je 13. natječaj Gradske knjižnice Velika Gorica Pišem ti pismo… natječaj za naj pismo kojim je knjižnica oblježila Svjetski dan pisanja pisama.

– Pisma su ove godine odgovarala temi natječaja “PIŠEM TI PISMO” – “Pismo sebi – pisanje za unutarnji mir” i pristiglo je 31 pismo iz Hrvatske. Pisma su konkurirala u tri kategorije: naj dječje pismo, naj srednjoškolsko pismo i naj pismo odraslih, a nagrađeno je po jedno pismo iz svake kategorije – ističu iz knjižnice.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ema Berger, te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Maja Petrošević i Anja Kaltnecker, odlučilo je o pobjednicima natječaja.

Naj dječje pismo napisao je Neo Ujlaki iz Belovara kod Zagreba, naj srednjoškolsko pismo Tara Turk iz Zaprešića dok je naj pismo odraslik napisala Marina Maras iz Zadra.

Nagrađena pisma bit će objavljena u online brošuri dostupnoj na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Velika Gorica.

Nastavite čitati

Kultura

U Galeriji Galženica otvara se izložba panoramskih fotografija ‘Obruč’ autora Ivana Posavca

Fotografije su snimljene sovjetskim panoramskim fotoaparatom FT2 koji je izvorno služio za procjenu rezultata topničke paljbe.

Objavljeno

na

Galerija Galženica postat će privremeni dom panoramskih fotografija Ivana Posavca, jednog od najuspješnijih i najutjecajnijih suvremenih hrvatskih fotografa. Njegova samostalna izložba ‘Obruč’ donosi njegov izbor fotografija, koje pokrivaju širok raspon njegova umjetničkog i osobnog puta, obilježenih introspekcijom i autoreferencijalnosti.

Fotografije su panoramskog formata (3,60 x 0,90 metara), a snimljene su sovjetskim panoramskim fotoaparatom FT2 koji je izvorno služio za procjenu rezultata topničke paljbe.

– Iako nije zamišljena retrospektivno, izložba Obruč predstavlja panoramske fotografije snimljene u širokom vremenskom rasponu od 2000. do 2022. godine. To pokazuje da nije riječ o autorovoj trenutnoj zanesenosti ovom specifičnom tehnologijom snimanja, već o iskrenom nadahnuću njenim potencijalima koji su joj osigurali posebnu poziciju unutar njegova opusa. Na izložbi je stoga predstavljen izbor iz većine tematskih ciklusa koje je izveo panoramskom kamerom – stoji u tekstu predgovora kojeg je napisao kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Branko Franceschi.

Otvorenje izložbe je sutra u 19 sati, a umjetničke fotografije možete razgledati do 7. lipnja.

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno