Povežite se s nama

Vijesti

GOSPA NAD BREGIMA Viktorija Skrbin (16) iz Roženice1: ‘Znam što sam vidjela, neću šutjeti o tome’

UKAZANJA U ROŽENICI Djeca Marija, Ivan i Alojz 24. lipnja 1951. ugledali su Majku Božju na vrhu drveta šljive. Bili su prisiljeni na šutnju, zatvarani, maltretirani. Točno 72 godine i jedan mjesec poslije, Viktorija Skrbin iz istoga sela snimala je oluju. I ostala u šoku…Odlučila je progovoriti za javnost.

Objavljeno

na

Bila je to jedna sasvim obična ljetna večer. Vrućinu srpanjskih dana pratila su upozorenja naših prognostičara o mogućem grmljavinskom nevremenu u noćnim satima tog 24. srpnja. Baš kao i brojni drugi mladi, i 16-godišnja Viktorija Skrbin u svojoj se sobi u obiteljskoj kući u Roženici 1, selu sa stotinjak duša u Vukomeričkim goricama, spremala uhvatiti kamerom mobitela najbolji trenutak kad munja “zapara” nebom. Iako nikada nije snimala munje, na to ju je potaknuo razgovor s prijateljima koji su joj oduševljeno pričali o svom novom hobiju, pa se i sama htjela u tome okušati.

I te je noći, u 23:17 sati, Viktorija snimila puno više od bljeskova na nebu. Snimila je nešto zbog čega je istovremeno osjetila i uzbuđenje i strah i čuđenje.

– Nikad nisam snimala tak nešto, ali rekla sam sebi ‘ma idem probati’. Jednostavno, djelovalo mi je da bi moglo biti zabavno. Te noći je dosta sijevalo, u sobi sam sjela na stol da bih što bolje uhvatila kadar i u trenutku kad sam počele snimati dogodilo se To. Ukazanje. Na očigled sam vidjela Bogorodicu – priča nam Viktorija dok se prisjeća tih trenutaka.

– Kad sam išla pregledati video, kad sam uvećala i usporila snimku, to mi se potvrdilo. Mama je baš izlazila iz kupaonice, došla sam do nje, ruke su mi se tresle, ne znam je li od straha ili uzbuđenja, i ona je vidjela isto što i ja. Ostala je bez teksta, baš kao i tata. Svi smo ostali u čudu – govori u jednom dahu Viktorija.

Video snimku je postavila na svoje društvene mreže i na stranicu vjerske televizije. Iako je bilo dosta skeptičnih i negativnih komentara, nije se pokolebala, smatrajući kako svatko ima pravo misliti i vjerovati što želi.

– Znam što sam vidjela i snimila. Iste večeri javila mi se i jedna cura iz Gorice, rekla da je i ona snimila Bogorodicu, a njezinu priču objavili su i neki mediji. A meni je to bila potvrda da je to definitivno bilo to. A oni koji ne vjeruju… Njihovo pravo! – kaže Viktorija.

Nakon što smo je kontaktirali, zatražila je malo vremena. Nekoliko tjedana je promišljala o svemu i na koncu ipak odlučila prvi put izaći u javnost sa svojom pričom i svjedočanstvom.

– Odlučila sam to podijeliti s javnošću jer mislim da takvo nešto ne treba tajiti. Naše selo poznato je po brojnim viđenjima Majke Božje, još od davnih vremena. Međutim, kako su nam pričali stariji sumještani, ranije se to moralo skrivati. A ja mislim da je vrijeme da se šutnja prekine – rekla je Viktorija.

Mnogi to vjerojatno ni ne znaju, ali za Roženicu se prvi put kao za mjesto ukazanja Majke Božje doznalo prije pune 72 godine, koliko god se tadašnji režim trudio svim silama zataškati tu vijest.
Naše mjesto susreta bilo je upravo kod kapelice  Bezgrešno srce Marijino, koja je izgrađena u spomen na ukazanje Blažene Djevice Marije u Roženici 24. lipnja 1951. godine, što stoji i zapisano na spomen ploči koja je ugrađena na nju. Pa da, za one koji možda još nisu čuli za tu priču, ukratko ponovimo…

Na sam blagdan svetog Ivana Krstitelja, 24. lipnja 1951. godine, djeca Marija, Ivan i Alojz bila su na paši  sa svinjama, a životinje su bile nekako uznemirene, kao da su predosjećala kako će uslijediti neobična događanja. I doista, djeci se na stablu stare šljive ukazao lik Majke Božje. Bilo je to prvo u nizu Gospinih ukazanja u Roženici 1.

Foto: Stjepan Markuz/G.Kiš, cityportal.hr

I tu se ova sadašnja priča i priča iz davne prošlosti počinju povezivati. Naime, ključ od kapelice čuva se u obližnjoj kući. Otvara nam nasmijani domaćin Stjepan Markuz, sin vidioca Ivana i nećak vidioca Alojza, te unuk Josipa Markuza, koji je diljem kraja poznat kao Joža Sveti ili Sveti Joža.

– Moj deda Joža je zapisivao apsolutno sve što su njegovi sinovi i nećakinja Marija vidjeli. Dao je sve od sebe da se to ne zaboravi. Tadašnji režim je kroz tajnu službu Udbu na svu silu htio to uništiti, spriječiti da se o tome pročuje, da se zapamti, no sačuvali su se podaci, neki zapisi. Zbog svih tih trauma koje su prolazili, vidioci su malo pričali o ukazanju. Bili su i u zatvoru, kao i djed – priča nam Stjepan i nastavlja:

– To je zanimljiva priča. Djed je trebao biti u zatvoru mjesec i pol, ali ostao je samo tri dana. Pustili su ga. Svaki put kad bi ga zaključali, ujutro su našli otvorena vrata njegove ćelije. I tako svako jutro! Policajci dođu na posao, a on otključan. I onda je, treći dan, šef Udbe Zorko rekao: ‘Puštaj Jožu van, ovo nisu čista posla!’ Tak’ mi je pričal. Slično je bilo i s djecom, s mojim ocem, stricem i tetkom. Maltretirali su ih, nagovarali da kažu da su sve izmislili, ali nikad nisu zanijekali ono što su vidjeli.

 

Otkriva i bizarni detalj kako je majka dotičnog Udbaša i sama vidjela Gospu, a on ju je zbog toga na dva dana zaključao u – svinjac!

Nije bilo milosti, iako je i taj šef progonitelja potajice priznao kako je i sam svjedočio jednom od ukazanja. Većina starijih seljana ovdje u mjestu znaju za to, svjedoci su svega toga, a neki su također vidjeli neke znakove. Bilo je svakakvih svjetala, blještale su i ograde… Ima dosta tih priča. Gdje god dođemo, kad kažemo da smo iz Roženice, krenu pitanja o ukazanju iz 1951. godine. A mi pričamo kak’ su nama pričali.

Foto: Stjepan Markuz u kapelici podignutoj u čast Gospinom ukazanju 1951. u Roženici1/G.Kiš, cityportal.hr

Ipak, priče o Gospinu ukazanju na vukomeričkim bregima desetljećima su prešućivane jer strah od progona i zlostavljanja doista bio velik. Naime, čim se vijest pročula, počeli su stizati hodočasnici sa svih strana. Međutim, na ulazu u selo bile su jake policijske, odnosno udbaške snage, pa čak i konjica. Ljude se batinalo, rastjerivalo, čak su i konje puštali na vjernike!  I, jasno, nitko više nakon toga nije dolazio na mjesto ukazanja.

No, od te 1951. do danas u Roženici je značajan broj mještana doživio ili osjetio neka neobjašnjiva zbivanja. Među njima je i naš sugovornik.

– Da, imao sam i ja neka neobična iskustva. U kapelici sam napravil’ oltar, a cifru koju sam izveo… Kao da me nešto vodilo. Kad sam krenuo piliti, pila nikako nije htjela ići u smjeru u kojem sam želio. A to je bilo skroz čudno za mene koji sam od malih nogu delal u našoj pilani. Ma skoro nemoguće, jer bio sam baš jako spretan s pilom. Probao sam par puta po svome, ali nije išlo. Onda sam se prepustio i napravljeno je tak kak je, bez ikakvih nacrta i šema. To sam i velečasnom ispričal. Neka bude čija je volja. Kad tak nekaj čovjek proživi, ne treba nikakvih pojašnjenja – kaže.

Foto: U kapelici se čuva dio drveta šljive, mjesto prvog ukazanja Majke Božje u Roženici1/G.Kiš, cityportal.hr

Ističe kako je kapelica napravljena u spomen na ukazanje, a obitelj Markuz dala je zemlju. Otkriva nam i još poneki zanimljivi detalj vezan uz jedinstvenog umjetnika iz sela, dedu Jožu.

– Svi mještani su sudjelovali i radili, donirali, zajednički smo to sve napravili. Moj deda je napravil kip, i prvi križ koji je napravio. Bio je samouki majstor, ali kaj je zamislil, to je napravil. Dosta sam se ko dečkić s njim družil…  – prisjeća se Stjepan i nastavlja:

– Deda Joža je uvijek znao kakvo će vrijeme biti, a kad je vidio da ide oluja, on je rasteral oblake. Sve je rješaval krunicom. I sve što je govorio da će biti, to se 99 posto tak i ostvarilo. Ratovi, bolesti, sve je najavio. Kao što je najavio i da će biti još većih bolesti. Među zadnjima kaj je rekel bilo da će nas pokoriti druga rasa i vjera… Ovo sve prije se izdogađalo. Zato su ga zvali Sveti Joža, iako je mnogima bio i čudan. Realno, bio je malo, onako, na svoju ruku. Mene su zanimale te priče, ali nisam sve vjerovao do sad, dok se to nije dogodilo. Točno kak je deda Joža rekel’.

Foto: Spomen na vlč.Antuna Pećara u Roženici1/G.Kiš, cityportal.hr

U kapelici je  i dalje dio stabla šljive na kojoj su djeca vidjela Gospu.

Svećenik Antun Pećar, koji je bio jako naklonjen svemu tome, darovao nam je zvono, bio je začetnik gradnje zvonika i obnove kapelice, a svakog  24. u mjesecu u kapelici je služio misu. Bio je fenomenalan čovjek, sva vrata su mu se otvarala – prisjeća se Stjepan.

Dodaje i kako su se župnici koji su kasnije dolazili u selo, nakon njegove smrti, držali na distanci, nisu se upuštali u pokretanje nečeg većeg.

– Malo su se bojali, ne znam ni sam zašto. Mi seljani svake godine nešto malo uredimo, napravljen je Križni put, imamo i to hodočašće iz Kravarskog… Volio bih vidjeti da se tu izgradi jedna prava, lijepa crkva – kaže završno Stjepan Markuz nakon razgledavanja kapelice.

Foto: Viktorija Skrbin s obitelji, mama Marina, otac Josip i brat Nikola/G.Kiš, cityportal.hr

Pozdravljamo ga i krećemo do obiteljske kuće Skrbinovih, gdje Viktorija živi s mamom Marinom, tatom Josipom i 12-godišnjim bratom Nikolom. Priča kako život u bregima ne bi nikad mijenjala za onaj u gradu, iako dosta vremena zbog škole, sad i posla, preko školskih praznika, provede upravo u Gorici. U Roženici živi od svoje treće godine i priča kako je i njezin otac kao mali dosta vremena provodio sa Svetim Jožom, jer bili su sličnih godina. I roditelji nam pričaju kako su doživjeli Viktorijino viđenje Gospe. Uostalom, upravo su oni prvi pogledali snimku.

– Bila je sva preplašena, a to ukazanje koje je snimila je bilo točno nad kapelom. Vidi se da je lik Gospe, došla je s istoka, mislim da nas je došla zaštiti od nevremena. Mi godinama tu nemamo ni tuče, ni nikakve štete. Majčica Božja nas štiti, čvrsto vjerujem u to – kažu.

Viktorijin otac Josip ispričao je i kako je vjera promijenila njegov život na bolje.

– Iako se većinom u svim ispitivanjima proglašavamo jednom od zemalja s najviše katolika, to je samo površinski. Vidim to svaki dan. Možda je sedam do deset posto praktičnih vjernika. Tako sam i ja dugo živio, išao sam na Uskrs i Božić na misu, govorio da vjerujem u Boga, ali to je bilo samo površinski. Dok nisam prošao duhovne obnove, svakako sam živio, pušio više od 20 godina po dvije, tri kutije cigareta dnevno. Jedne večeri, kad sam išao zapaliti, samo sam čuo glas: ‘Ostavi to…’ Kad sam ponovo krenuo, više mi nije bilo do pušenja. Općenito, puno puta sam osjetio Duha Svetog. A zašto se Gospa ukazuje djeci? Zato jer su ona čista srca, a mi odrasli smo već pokvareni. Djeca neće lagati, a mi ipak gledamo svoje interese. Kažem, znam o čemu pričam jer sam i sam prije  tako živio – otvoreno nam priča.

Foto: Viktorija Skrbin (16) – ‘Znam što sam vidjela i snimila te noći, neću šutjeti o tome’/G.Kiš, cityportal.ht

Mama Marina, kaže, trenutak kad joj je Viktorija pokazala snimku doživjela je jako emotivno, pa joj  i gotovo mjesec dana nakon tog događaja suze same krenu. Neobične situacije, tvrdi, najviše se događaju suprugu i kćeri, no ona osobno pamti situaciju kad je Viktorija bila tromjesečna beba.

– Na dan našeg vjenčanja krstili smo Viktoriju. Kad smo došli doma, pojavilo se crveno svjetlo u sobi. Poput loptice za stolni tenis, lagano se spuštalo od stropa prema dolje. Kad je došlo do visine kreveta, nestalo je. Pitali smo drugi dan svećenika što bi to moglo biti, a on nam je rekao: ‘Dok je svjetlo, dobro je.’ To nam je bio prvi susret s nečim takvim, neobjašnjivim.

Naša vidjelica, Viktorija Skrbin, kaže da joj se život od noći 24. srpnja nije značajnije promijenio.

– I dalje me trnci prolaze dok gledam tu snimku. Nakon svega toga, na svijet ipak gledam malo drugačije. I prije sam u ljudima tražila ono dobro, a sad još i više. Nije lako, svijet je danas dosta pokvaren. Treba izdržati. Ljudima bih samo poručila neka se svatko od nas potrudi da svijet bude bolje mjesto, da budu dobri jedni prema drugima! – kaže za kraj vidjelica iz Roženice 1, Viktorija Skrbin.

HOTNEWS

Na području Velike Kosnice 48-godišnjak nezakonito obrađivao otpad

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosu oko 8000 eura.

Objavljeno

na

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Ugrožavanje okoliša otpadom“.

– Sumnja se, da je osumnjičeni kroz dulje razdoblje, a sve do početka lipnja 2024. godine na zemljištu na području općine Velika Kosnica, na više katastarskih čestica u vlasništvu više različitih osoba, kao i na zemljištu koje je u vlasništvu pravne osobe s javnim ovlastima, a koje se nalazi u vodozaštitnom području, počinio kazneno djelo na način da je nezakonito sakupljao, odlagao, obrađivao te svojim radnim strojem trasirao odnosno gospodario veću količinu građevinskog otpada i to: zemlju, betonske ostatke, drvene materijale, razni željezni i konstrukcijski otpad te smeće u količini od oko 2000 m3 – ističu iz Policijske uprave zagrebačke.

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosu oko 8000 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je 48-godišnjaka podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Vijesti

Vatrogasci iz Buševca prisjećaju se Habe: U tijeku prijave za memorijalno natjecanje

Održat će se u subotu 29. lipnja na školskom igralištu između Vatrogasnog doma Buševec i osnovne škole.

Objavljeno

na

Dobrovoljni vatrogasci iz Buševca u sjećanje na svog preminulog počasnog predsjednika Josipa Robića – Habe, a koji je dao velik doprinos razvoju vatrogastva u ovoj maloj lokalnoj sredini kao i radu s djecom i mladima, organiziraju već 12 godina za redom istoimeni memorijal.

Riječ je o vatrogasnom natjecanju ženskih i muških desetina, a koje će se održati u subotu 29. lipnja na školskom igralištu između Vatrogasnog doma Buševec i osnovne škole.

Natjecanje će se provoditi prema Pravilniku Hrvatske vatrogasne zajednice, a na natjecanju će se izvoditi dvije vježbe bez štafetne utrke. Vježba s brentačama za kategoriji podmlatka te vježba s preprekama za mladež.

Početak natjecanja je u 10 sati, a u tijeku su prijave koje traju sve do 28. lipnja do 20 sati. Prijaviti ekipu možete kod zapovjednika Nenada Lukića na 091/6364-003 ili na 091/6364-005 Branislava Katulića, a prijavu možete poslati i na mailove [email protected] ili [email protected].

Za prva tri osvojena mjesta osigurani su pehari, a svi natjecatelji dobit će i zahvalnicu za sudjelovanje na Memorijalu.

 

 

Nastavite čitati

Vijesti

Gorički teniski tereni glavno mjesto druženja pod praznicima

Nakon treninga klice čeka osvježenje na bazenima i gledanje dječjih filmskih klasika.

Objavljeno

na

Teniski klub iTeam Velika Gorica i ove godine organizira teniski kamp pod nazivom ‘Ljeto na teniskom terenu’. Ovo je prilika da djevojčice i  dječaci za vrijeme ljetnih praznika upotpune svoje slobodno vrijeme uz odličnu zanimaciju.

Kamp je organiziran na tjednoj bazi, od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati, u razdoblju od 1.7.-26.7., te od 26.8.-30.8.

U cijenu je uračunat boravak na teniskim terenima, treninzi i nadzor, korištenje kompletne opreme, reketa, loptica. Program vode teniski i kondicijski treneri i asistenti. Djeca će igrati i razne društvene igre, koristiti rekvizite za druge sportove, ali i koristiti Pješčanu Arenu, koja se nalazi u neposrednoj blizini teniskih terena.

– Nakon tenisa i kondicijskog treninga slijedi rashlađivanje na gradskom bazenu, ručak, odmor užina i nezaboravni Walt Disney klasici. Sve ostale detalje možete saznati na 091 33 44 031 – javio nam je Miha Troha, voditelj programa.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uzorci vode iz Kurilovca poslani na analizu, neugodnog mirisa gotovo više da i nema

No i dalje je na snazi preporuka da se voda ne koristi.

Objavljeno

na

Neugodnog mirisa gotovo više da i nema te je situacija na terenu dosta bolja – rekli su nam iz VG Vodoopskrbe čiji su djelatnici i dalje na terenu i ispiru sustav.

– Ispirali smo sustav sinoć do 22 sata i nije više bilo neugodnog mirisa, i sada ispiremo na nekim lokacijama oko Kirinčićeve i Horvatove. Na kraju nije obuhvaćen cijelo naselje već pojedini dijelovi oko spomenutih ulica. Izgleda da je u nekom djelu bilo ustajale vode koju smo sigurno ispiranjem riješili, ali ćemo i dalje nastaviti s time sve dok ne dobijemo konkretne nalaze – dodaju iz Vodoopskrbe.

Nakon analize vode u internom laboratoriju VG Vodoopskrbe svi su parametri su u granicama normale. A preliminarni rezultati kemijske i bakteriološke analize za sada ništa ne pokazuju, a konkretne nalaze imat će tek oko 15 sati.

– Uzeli smo uzorke vode i poslali smo ih na analizu u laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije kao i u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. No, rezultate ćemo morati pričekati dva dana. Razumijemo zabrinutost građana zbog neugodnog mirisa, ali vjerujemo da nije ništa opasno – kažu nam iz Vodoopskrbe.

S obzirom na to da je i dalje na snazi preporuka građanima da ne koriste vodu za piće, kuhanje i osobnu higijenu, na dvije lokacije postavljeni su spremnici s pitkom vodom. I to u Ulici I. G. Kovačića na parkiralištu ispred k. br. 26 i u ulici A. K. Miošića ispred k. br. 4a, a po kvartu kruži i cisterna s pitkom vodom.

Također, preporučuje se i građanima da i iz svojih internih instalacija isperu neugodan miris.

Nastavite čitati

Najave

Za Petrovo u Rakitovcu udruge su pripremile zanimljiv zabavni program

Naglasak će biti na najmlađe, ali neće nedostajati niti sadržaja za one malo starije.

Objavljeno

na

Svoje zaštitnike svetog Petra i Pavla u subotu će proslaviti mještani Rakitovca. Nedavno osnovana Udruga žena ‘Naš Rakitovec’ zajedno s mjesnim odborom, vatrogasnim društvom i potporom Turističke zajednice Velika Gorica, organiziraju program za sve uzraste.

Program počinje svetom misom u 11 sati u mjesnoj kapelici, a nastavlja se u 14 sati kada najmlađe očekuju ‘Dječje igre’. Igrat će se nogomet, povlačiti uže, utrkivati u tačkama, skakati u vrećama, a moći će se okušati i u vatrogansom poligonu. Bit će tu i velika animacijska staza na napuhavanje za djecu, besplatan hot-dog i sokovi za najmlađe. Igre će potrajati do 16 sati, a osim toga ljubitelji konja imat će priliku i za jahanjem sve do 22 sata.

Potom u 17 sati slijedi još jedna sveta misa, a nakon koje će ulicama sela do društvenog doma proći prošencija uz pratnju HPD Kučana i Turopoljskog banderija.

Od 18 sati čeka vas zabava i druženje uz Exclusive band.

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno