Povežite se s nama

Moja županija

Ovog vikenda iz Vrbovca nitko neće otići gladan

Atmosferu će do samog vrhunca u ova tri dana festivala usijati Edo Maajka, Haris Džinović i Zlatko Pejaković

Objavljeno

na

Zadnjeg vikenda u kolovozu Vrbovcem se šire mirisi domaće hrane i delicija koje donosi već nadaleko poznati festival ”Kaj su jeli naši stri”. Jela koja su se nekada spravljala svakako neće nedostajati te nitko iz ovog malog županijskog gradića neće otići gladan. Ove je godine, glavna namirnica manifestacije grah.

– Ove godine očekuje nas 8 punktova sa starinskim tradicionalnim jelima vrbovečkog kraja, spremljenima s ljubavlju naših udruga žena i ugostitelja.Mislilo se baš na sve, stoga će jedan od punktova nuditi dašak vegetarijanske hrane pripremljene na domaći način. Šetnjom kroz Gastro blagavaonicu za svakog će se pronaći nešto od bogate i raznovrsne ponude hrane i pića pripremljenih od strane lovaca, ribiča, vatrogasaca, vinara te brojnih OPG-ova, domaćih radinosti i ugostitelja – ističu organizatori.

No, prije nego što odete kući, ne zaboravite kušati Vrbovečku peru, ponos i diku gastro ponude Vrbovca.

– Ne propustite ni ocjenjivanje jela i izbor za NAJ domaćicu Kaj su jeli naši stari. Tu su i brojne radionice, izložbe, kvizovi i sportska natjecanja. Naglasak manifestacije stavljen je na održivost koja postaje sve važniji kotačić u procesu baštinjenja tradicije i promociji destinacije – dodaju iz organizatori.

Neće nedostajati niti kulturno-umjetničkog programa, kao i raznolike glazbe. Atmosferu će do samog vrhunca u tri dana festivala usijati Edo Maajka, Haris Džinović i Zlatko Pejaković.

Naslovna fotografija: FB Kaj su jeli naši stari

 

Moja županija

Klinci iz Pokupskog ‘rasturaju’ modelarstvo, a Magdalena i Josip predstavljat će županiju na državnom natjecanju

Za Magdalenu i Josipa ovo je drugi plasman na državno natjecanje.

Objavljeno

na

Objavio/la

Treću godinu zaredom Osnovna škola Pokupsko županijski je prvak u modelarstvu i sudionik državnog natjecanja. Nakon 2. kola Modelarske lige Zagrebačke županije, održane 29. travnja u Osnovnoj školi Novo Čiče, ekipa u sastavu Magdalena Muža i Josip Vranešić ostvarili su plasman na državno natjecanje.

– Ove smo godine smo imali dva kola lige, a u našoj županiji obično na natjecanju sudjeluje od 10 do 15 ekipa, uglavnom po jedna ekipa iz svake škole. Za Magdalenu i Josipa ovo je drugi plasman na državno natjecanje. Prošle godine na državno natjecanje išla je i drugoplasirana ekipa iz Dugog Sela koja je na kraju osvojila i prvo mjesto – priča nam učitelj tehničke kulture u OŠ Pokupsko, Mladen Dugonjić.

Foto: OŠ Pokupsko

Inače, modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva koje provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture u suorganizaciji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture te udrugama tehničke kulture i osnovnim školama.

– Naša modelarska liga je jako dobro popraćeno natjecanje, ekipe su jako uspješne, a mentori rade dobar posao s djecom. Jako sam ponosan na svoje učenike i ovo je odlična vrsta natjecanja jer je u pitanju praktični rad – dodaje Dugonjić, inače i predsjednik goričke Udruge TurTeh.
Ono što su ekipe morale izraditi u 2. kolu bio je model naočala. Učenici na temelju radioničkih crteža izrađuju tehničku tvorevinu od meke šperploče prema zadanom zadatku od 3 puna sata upotrebom strojne modelarske pile sigurne za rad.

– U svemu treba biti jako precizan i pažljiv, uredan, sposoban s rukama te imati praktične vještine u radu s alatima. S obzirom na to da već tri godine rade i pile, rezultat je došao – ističe Dugonjić te dodaje kako učenici imaju priliku vježbati svaki petak na satu modelarstva u sklopu izvannastavne aktivnosti.

Foto: OŠ Pokupsko

Državna razina planira se održati od 17. do 19. svibnja u Stubičkim Toplicama.

– Zadatak na državnoj razini je složeniji i tu dolaze iz svake županije najbolji. To su nijanse i detalji koji na kraju presude. Razlike su u milimetrima i mrvici lijepila. Nećemo se ništa posebno priprema, pripremali smo se za županijsko natjecanje, a sada će za nagradu ići uživati i družiti se s djecom, kupati se. Idemo opušteni i da se zabave – kaže nam ovaj učitelj koji zaista voli svoj poziv te dodaje:

– Volim to što radim, i djecu s kojom radim. Malo poslova daje takvu priliku da svake godine dolaze nove generacije djece, svake si godine uzor nekome te dobiješ priliku nekome prenijeti svoje znanje. Lijepo je to – naglašava.

Foto: OŠ Pokupsko

No, kada je u pitanju interes djece za modelarstvo, Dugonjić ističe kako ga ima. Iako je sve manje takvih, jer je novi hit postala robotika.

– Napretkom tehnologije, informatike, umjetne inteligencije sve je manje potrebe za takvim stvarima. Djeca vrijeme provode na ekranima, imaju neke druge podražaje i zanimacije pa je tu onda sve manje onih koji nešto izrađuju svojim rukama. Nadam se da će se u budućnosti vratiti i ponovno početi izrađivati sami i svojim rukama te da će više znati cijeniti to što izrade – zaključuje Dugonjić.

Suorganizatori 2. Kola Zagrebačke županije bili su Udruga TurTeh i Zajednica tehničke kulture Grada Velika Gorica.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Ispred Muzeja Turopolja sutra besplatno izmjerite tlak i šećer u krvi

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva akcije u županijskim gradovima organizira Dom zdravlja Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Medicinske sestre i tehničari nezaobilazna su sponu između pacijenta i liječnika, s puno ljubavi i pažnje pomažu mladim majkama, brinu o bolesnim članovima naše zajednice i starijima, a uz sve to su i desna ruka liječnicima.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva Dom zdravlja Zagrebačke županije sutra organizira diljem županije akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi. U Velikoj Gorici akcija će se održati od 8 do 10 sati ispred Muzeja Turopolja.

Inače, Međunarodni dan sestrinstva ili Međunarodni dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara obilježava se diljem svijeta 12. svibnja na datum rođenja Florence Nightingale, medicinske sestre koja se istaknula svojim radom i brigom za ranjenike u Krimskom ratu.

Potaknuta svojim iskustvima iz rata, ali i sviješću o važnosti pružanja pomoći ranjenicima te nužnoj edukaciji zdravstvenih djelatnika, osnovala je sestrinsku školu u bolnici St. Thomas u Londonu i time utemeljila moderno sestrinstvo.

U Hrvatskoj je 1921. godine otvorena prva škola za medicinske sestre pomoćnice u Zagrebu i od tada počinje organizirana, sustavna izobrazba medicinskih sestara u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Moja županija

Kreće projekt ‘Zaželi’ u Pokupskom zbog kojeg je posao dobilo 15 žena

One će tijekom 34 mjeseca pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starije životne dobi kao i onima s invaliditetom.

Objavljeno

na

Petnaest žena s područja općine Pokupsko potpisalo je ugovore o radu s općinskim načelnikom Božidarom Škrinjarićem.

One će tijekom 34 mjeseca pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za oko 90 korisnika, odnosno osoba starije životne dobi kao i onima s invaliditetom. Osim njih na projektu je zaposleno i dvoje mladih s područja općine na radna mjesta voditelja i asistenta projekta koji će obavljati administrativne i tehničke poslove tijekom provedbe projekta.

Glavni cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi.

Vrijednost projekta, financiranog iz Europskog socijalnog fonda plus, iznosi 765.000,00 eura te su svi planirani troškovi u potpunosti prihvatljivi.

Nastavite čitati

Moja županija

Županija s 390 tisuća eura sufinancira vrtiće na ruralnom području

Maksimalni iznos potpore iznosi 1000 eura po djetetu.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija sufinancirat će predškolski odgoj i obrazovanje na ruralnom području. Stoga poziva svoje gradove i općine da se jave na 390 tisuća eura vrijedan javni natječaj. Pravo prijave imaju jedinice lokalne samouprave s područja županije svrstane od I. do IV. skupine razvijenosti, a maksimalni iznos potpore iznosi 1000 eura po djetetu.

– U 2023. godini ovom mjerom koja ima za cilj zadržavanje stanovništva na ruralnom prostoru bilo je obuhvaćeno 533 djece u 11 općina u Zagrebačkoj županiji – ističu.

Natječaj je otvoren do 15. svibnja, a više informacija dostupno je ovdje.

Naslovna fotografija: Ilustracija/Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

Moja županija

Zamjenik župana Kolarec: ‘Učeničke zadruge su ponos Zagrebačke županije!’

Kumičićeva zadruga Vuzel proglašena je viceprvacima Županijske smotre učeničkih zadruga i putuju ove godine u Poreč na Državnu smotru! Čestitamo!

Objavljeno

na

U sportskoj dvorani srednje škole u Vrbovcu, krajem prošlog tjedna, u petak 26. travnja, održana je Županijska smotra učeničkih zadruga. Sudjelovale su 23 zadruge iz osnovnih i srednjih škola, te centara za odgoj i obrazovanje s područja Zagrebačke županije, a najbolji su se plasirali na državnu smotru.

Zamjenik župana Ervin Kolarec tom je prigodom istaknuo kako su zadrugari ‘ponos Zagrebačke županije’.

– Imamo oko 5200 aktivnih zadrugara koji njeguju duh poduzetništva i zajedništva, rade na tradiciji očuvanja običaja našeg kraja, a u tome imaju punu podršku Županije. Svake godine povećavamo sredstva za naše zadrugare, pa smo tako i u ovoj godini osigurali 23 tisuće eura – rekao je Kolarec.

Državna smotra učeničkih zadruga ove će se godine održati u Poreču, a među njima će biti i zadruga Vuzel iz velikogoričke OŠ Eugena Kumičića! Tema štanda viceprvaka ove smotre bila je ‘Slično, a različito’.

– Na Županijskoj smotri učeničkih zadruga osvojili smo drugo mjesto i prolaz na Državnu smotru! Inspirirani ornamentom podgutnice, koja je sastavni dio muške narodne nošnje Turopolja, osmislili smo dizajn sličnog, a različitog ornamenta kojim smo obogatili kolekciju torbi suvremenog dizajna – pojasnili su ponosni zadrugari.

Uspjeh je ostvarila još jedna učenička zadruga iz našeg grada, Izazov iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica također putuje za Poreč, a na smotri u Vrbovcu su s našeg područja nastupile i učeničke zadruge Eugen iz OŠ Eugena Kvaternika, Breza iz OŠ Nikole Hribara, te DAR-MAR iz OŠ Vukovina.

Gradonačelnik Vrbovca, grada domaćina smotre, čestitao je svim zadrugarima.

– Mi stariji govorimo kako djeca danas nisu zainteresirani za puno toga i da ih zanimaju samo ekrani, a vi danas pokazujete ovdje da ima i drugačijih primjera. I dalje ima djece koja su vrijedna i koja se trude. Čestitam vam na svemu što radite – rekao je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Glavna tajnica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga Blanka Horvat naglasila kako savez okuplja 729 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske.

– Učeničke zadruge djeluju u osnovnim i srednjim školama, te centrima za odgoj i obrazovanje i temeljem zakona one proizvode razne proizvode koje na kraju i prodaju. U cijelom tom procesu stječu razna iskustva, a ujedno vježbaju i poduzetničke vještine koje su danas jako bitne, pogotovo za budućnost – rekla je Horvat.

 

Ravnateljica Srednje škole Vrbovec Dubravka Borko zahvalila je svim zadrugarima i njihovim mentorima na njihovom zalaganju i trudu te istaknula zadovoljstvo što je upravo vrbovečka srednja škola domaćin ovogodišnje smotre.

Na smotri je sudjelovala i delegacija iseljenih Hrvata iz Karaševa u Rumunjskoj, koji su prošle godine ugostili županijske zadrugare s kojima su obišli Temišvar, Rešicu, parkove prirode i održali brojne radionica za učenike i mještane.

 

*Programski sadržaj u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno