Povežite se s nama

Vijesti

Vukovina: Privremena regulacija prometa za blagdan Velike Gospe

Javni prijevoz prometovat će redovnom trasom i voznim redom, a sav ostali promet će ići obilazno kroz autocestu Zagreb- Sisak, prema Buševcu odnosno Sisku i obrnuto.

Objavljeno

na

Zbog blagdana Velike Gospe u Vukovini, u utorak 15.kolovoza, za sav promet zatvara se državna cesta DC30 Velika Kosnica (NC 311670) – čvorište Kosnica (A3) – V. Gorica – Petrinja – Hrv. Kostajnica – G. P. Hrv. Kostajnica (gr. BiH) na dijelu kroz naselje Vukovina u vremenskom periodu od 10,00 do 14,00 sati i nerazvrstana cesta ŽC327900, Školska ulica u vremenskom periodu od 07,00 do 19,00 sati.

Obilazni pravac za vozila koja prometuju iz smjera Velike Gorice prema Sisku (osim vozila javnog prijevoza) je državna cesta D31 gdje će se vozila preusmjeravati na autocestu A11 Zagreb-Sisak prema Buševcu odnosno Sisku, a za vozila iz smjera Siska prema Velikoj Gorici obilazni pravac je nerazvrstana cesta ŽC311640 (Vinogradska ulica) preko naselja Buševec na autocestu A11 Zagreb-Sisak.

Javni prijevoz prometovat će redovnom trasom i voznim redom. Promet će regulirati policija, redari i prometna signalizacija.

 

Naslovna fotografija: David Jolić/Cityportal.hr

Vijesti

FOTO Udruga VG Dijabetičar obilježila 3. Hrvatski dan šećerne bolesti (14. svibnja)

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 14.05.2024.  VG Dijabetičar obilježio 3.Hrvatski dan šećerne bolesti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vrijedni članovi Udruge VG Dijabetičar obilježili su 3. Hrvatski dan šećerne bolesti danas (utorak,14. svibnja 2024.) predavanjem o šećernoj bolesti, prevenciji i liječenju u Gradskoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici.

Velika Gorica, 14.05.2024.  VG Dijabetičar obilježio 3.Hrvatski dan šećerne bolesti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 14.05.2024.  VG Dijabetičar obilježio 3.Hrvatski dan šećerne bolesti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predavanje je održala Anica Badanjak, dr. med. internistica, endokrinologinja i dijabetologinja, koju je ove godine nagradio Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) za doprinos u radu i razvitku HSDU-a i unaprjeđenju skrbi osoba sa šećernom bolešću u Republici Hrvatskoj.

Velika Gorica, 14.05.2024.  VG Dijabetičar obilježio 3.Hrvatski dan šećerne bolesti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 14.05.2024.  VG Dijabetičar obilježio 3.Hrvatski dan šećerne bolesti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 14.05.2024.  VG Dijabetičar obilježio 3.Hrvatski dan šećerne bolesti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Proglašavanjem Hrvatskog dana šećerne bolesti 14. svibnja želi se podići svjesnost o ovom velikom javnozdravstvenom problemu ne samo u svijetu nego i u Hrvatskoj. To je prilika da uz obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti, ali i svim drugim aktivnostima, javnozdravstvenim i edukativnim kampanjama koje se provode tijekom cijele godine podsjetimo javnost na učestalost šećerne bolesti te važnost prevencije, ranog otkrivanja šećerne bolesti, njezinog pravovremenog liječenja te sprječavanja i odgađanja kroničnih komplikacija. Prema izvješću HZJZ-a o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2022. godini, šećerna bolest je četvrti vodeći uzrok smrti.

Velika Gorica, 14.05.2024.  VG Dijabetičar obilježio 3.Hrvatski dan šećerne bolesti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog na inicijativu Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije. Svjetski dan šećerne bolesti najveća je globalna kampanja podizanja svijesti o toj bolesti, a od 2006.godine je i službeno priznat od Ujedinjenih naroda.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Festival Oglede ove godine uz Dihotomiju i svjetski poznatu umjetnicu Ljiljanu Mihaljević!

Cilj festivala je i ove godine isti: ‘U glavnoj ulozi je Grad. Odnos prema gradu, promatramo ga iz različitih perspektiva. Želimo biti i ogledalo tome gradu – kroz izvođače koje pozivamo i kroz one koji nam se javljaju na Javni poziv’, rekla nam je Ana Katulić, umjetnička voditeljica Festivala Oglede.

Objavljeno

na

Objavio/la

Oglede, prvi velikogorički festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, u svom drugom izdanju, stiže u samo srce našeg grada početkom listopada. Nešto ostaje isto, nešto je novo, no ono što jest sigurno – bit će to trodnevna ‘fešta od suvremene umjetnosti’!

Foto: Najavna konferencija za medije drugog izdanja Festivala Oglede u Galeriji Galženica i Javni poziv umjetnicima na sudjelovanje/ G.Kiš, Cityportal.hr

Baš kao i prošle, prve godine festivala, koji je donio neke nove umjetničke vjetrove u našu Veliku Goricu, sve kreće s Javnim pozivom umjetnicima na sudjelovanje u 2. Oglede festivalu, koji je upućen s najavne konferencije za medije koja je održana u Galeriji Galženica.

– Drugo izdanje Festivala Oglede ove će se godine održati od 3. do 5. listopada, na istim lokacijama, Trg kralja Tomislava i na lokaciji Parka plemenite opčine turopoljske. Novo je da će nam festivalska baza biti smještena u novom Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja, a to će ujedno biti i prilika za neformalna druženja, kako u unutarnjem dvorištu, tako i u prostorijama samog centra – rekla nam je Ana Katulić, umjetnička voditeljica festivala.

Foto: Ljiljana Mihaljević, multimedijalna umjetnica, Ana Katulić, umj.vod.festivala Oglede i Antonia Vodanović, voditeljica i kustosica Galerije Galženica/G.Kiš, Cityportal.hr

Sjajan vjetar u leđa svim budućim izdanjima ovog festivala su zasigurno i prošlogodišnje brojke.

– Stvarno smo jako zadovoljni, u tri dana nastupilo je deset izvođača i deset izvedbenih kolektiva, a gostovanje svjetski poznatog umjetnika, Siniše Labrovića, dalo nam je i tu jednu međunarodnu dimenziju. U tom smjeru nastavljamo i ove godine, gostuje nam također svjetski priznata multimedijalna umjetnica Ljiljana Mihaljević.

Proizveli smo ukupno 16 sati festivalskog programa, stotinjak posjetitelja je jako dobra brojka za tu vrstu umjetnosti, a isto tako bih se posebno zahvalila volonterima goričke Srednje Ekonomske škole. Diljem Hrvatske smo odaslali i stotinjak razglednice Festivalske pošte, a poslane su i na razne strane svijeta, sve do daalekog Japana – otkrila nam je Ana Katulić.

Foto: Najavna konferencija za medije drugog izdanja festivala izvedbenih umjetnost i suvremenih praksi – Oglede,  u Galeriji Galženica/ G.Kiš, Cityportal.hr

Nositelji programa su Štoos teatar i Pučko otvoreno učilište VG, a nešto više o temi ovogodišnjih Ogleda otkrila nam je voditeljica i kustosica Galerije Galženica, Antonia Vodanović. 

– Ovogodišnja festivalska tema je ‘Dihotomija grada’, podijeljenost na dvoje, ali  Želimo sagledati naš Grad kao zrcalo tih podijeljenosti, odnos javni-provatni prostor, ruralni-urbani prostor,planirana-neplanirana gradnja.

Društvo u kojem živimo i prostor u kojem se krećemo obilježen je antagonističkim parovima, poput inferiornog i superiornog, individua naspram društva, razum naspram osjećaja i slično, a sve to se reflektira i u društvu.  Ali ne gledamo to na način crno/bijelo, već i sve što je između i promišljamo kako to približiti – istaknula je Vodanović.

Foto: Ljiljana Mihaljević, multimedijalna umjetnica, happeningom ‘Gozba’ otvara ovogodišnji Festival Oglede u V.Gorici /G.Kiš, Cityportal.hr

Ljiljana Mihaljević je multimedijalna umjetnica svjetskog glasa, koja je u našem gradu 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća ostavila veliki trag na kulturnoj i općenito urbanoj sceni Velike Gorice.

– Došla sam na poziv da svojim happeningom ‘Gozba’ otvorim ovaj Festival Oglede, što me silno obradovalo, jer je Gorica mjesto kojemu se uvijek vrlo rado vraćam. Taj moj rad je inače jedan od najizvođenijih u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, izveden je više od dvadesetak puta ne samo u našoj zemlji nego i diljem svijeta. Neću puno otkrivati, jer to bi bilo kao otvaranje poklona prije Božića, ali kako publika ovdje nije toliko u prilici vidjeti happening pojasnit ću ukratko formu.

Inače, moji svi radovi su dihotomija, uvijek su u suprotnostima, bogato-siromašno, racionalno-emocionalno. A happening, za razliku od performansa, ne kontrolira umjetnik, nego publika. Ja dajem ideju i input, a publika je ona druga strana cijele te priče, kreaciju prepuštam publici. I štogod se dogodi je happening, nemojte se samo tući i nemojte nikoga ubiti! Sve drugo je happening – pojasnila je multimedijalna umjetnica, Ljiljana Mihaljević.

Foto: Ana Katulić, umjetnička voditeljica Festivala Oglede pustila je video poruku i Javni poziv umjetnicima za sudjelovanje koji im je uputio međ.priznati umjetnik, Siniša Labrović/G.Kiš, Cityportal.hr

Cilj Festivala Oglede i ove godine ostaje isti.

– U glavnoj ulozi je Grad. Odnos prema gradu, promatramo ga iz različitih perspektiva. Želimo biti i ogledalo tome gradu – kroz izvođače koje pozivamo i kroz one koji nam se javljaju na Javni poziv. Želimo promatrati grad i kroz vrijeme, stanovništvo, njegovu kulturu i baštinu – rekla nam je Katulić.

Potencijalnim izvođačima ovogodišnjeg Festivala Oglede video poruku je uputio umjetnik Siniša Labrović, te pozvao izvedbene i interdisciplinarne umjetnike koji stvaraju u polju performansa, fizičkog, neverbalnog kazališta ili vizualnih umjetnosti da svoje prijave radove prijave do 21.lipnja.

Foto: Antonia Vodanović, Ana Katulić i Ljiljana Mihaljević/G.Kiš, Cityportal.hr

Najbolji rad osvaja i novčanu nagradu od 400 eura, a sve detalje pronađite na festivalskoj web stranici www.oglede.com i njihovim društvenim mrežama.

Umjetnička voditeljica prvog velikogoričkog festivala izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, Ana Katulić na kraju se zahvalila svim sponzorima koji podupiru festival i potporama koje su i ove godine osigurali Grad Velika Gorica, Zagrebačka županija i TZ Velike Gorice.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Rekreacija za sve: Gorički Rekreativni savez poziva na Nordijsko hodanju

Program je besplatan, a naučit ćete kako pravilno hodati. Priključiti se možete svaku srijedu u svibnju od 8 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Športsko rekreativni savez Grada Velike Gorice tri će srijede u svibnju, sutra 15. svibnja, 22. i 29. svibnja, u Velikoj Gorici provoditi nordijsko hodanje pod stručnim vodstvom trenera kineziologa. Hodači će tako proći nekoliko različitih ruta, dužine od pet do sedam kilometara.

Ova vrsta hodanja, odnosno fizičke aktivnosti pogona je za sve bez obzira na dob, spol ili pripremljenost. Riječ je o sigurnom, zdravom i biomehanički konkretnim pokretima i hodanju. Trening je to za cijelo tijelo, a kojim se pojačava cirkulacija i metabolizam.

Ono što je važno kod Nordijskog hodanja je pravilna tehnika, držanje i korištenje štapova.

Polazak je s betonskog igrališta u Cvjetnom naselju u 8 sati. Program je besplatan za sve Velikogoričane, a prijaviti se možete na [email protected]

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

HEP Toplinarstvo gasi grijanje u šest hrvatskih gradova, među njima i u Velikoj Gorici

Građani imaju prilike izvoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima.

Objavljeno

na

HEP-Toplinarstvo danas je započelo s podešavanjem regulacije u toplinskim podstanicama na ljetni režim rada, čime će završiti ogrjevnu sezonu 2023./2024. za približno 130 tisuća krajnjih kupaca spojenih na toplinske sustave u gradovima Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Za podešavanje regulacije u svim toplinskim podstanicama potrebno je tri dana.

– Krajnji kupci u razdoblju izvan ogrjevne sezone, odnosno do početka rujna 2024., imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima. Prije izvođenja radova trebaju se obratiti ovlaštenom predstavniku suvlasnika ili upravitelju zgrade, kako bi se putem HEP-Toplinarstva osiguralo pražnjenje pogonske vode iz sustava zgrade – ističu iz HEP-Toplinarstva te dodaju kako nakon završetka svih radova na unutarnjim instalacijama grijanja predstavnik suvlasnika treba dostaviti pisanu potvrdu da su svi radovi uspješno završeni i da je sustav grijanja u zgradi spreman za prihvat toplinske energije.

Za novu ogrjevnu sezonu sve će biti spremno 15. rujna, a grijanje će se u novoj sezoni uključiti u skladu s vremenskim uvjetima.

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO Crvenouhe kornjače, njih 33 uhvaćene na području županije imaju novi dom

Udomio ih je Zoolooški vrt Grada Zagreba, a živjet će u Prvom maksimirskom jezeru.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zoološki vrt Grada Zagreba udomio je prve ovogodišnje kornjače uhvaćene na području Zagrebačke županije. Svoj život u kontroliranim uvjetima nastavit će 15 mužjaka i 18 ženki crvenouhih kornjača. Najmanja i najlakša kornjača je teška svega 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma. Najmanja kornjača je dužine oklopa svega 9,7 cm a najveća čak 24,6 cm.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Jezera s područja županije posljednjih su godina nastanile invazivne strane kornjače koje ugrožavaju našu domaću barsku kornjaču. Invazivne, crvenouhe kornjače su veće, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje zavičajnim barskim kornjačama. Smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu te prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella.

– Kako bismo zaštitili autohtonu vrstu, kroz projekt „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ drugu godinu za redom izlovljavamo invazivne kornjače kojima nije mjesto u našim jezerima pomoću sunčališta i vrša. Hvatanje kornjača pomoću sunčališta je neinvazivna metoda i ne ozljeđuje kornjače. U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, a kornjače mogu slobodno plivati. Vrše se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci. Dio vrše se uvijek nalazi iznad vode kako bi kornjače koje uđu u vršu mogle disati – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije  Tatjana Masten Milek.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Vrijednost projekta ‘Spas za barske – stop za invazivne kornjače’ financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 265 tisuća eura.

– Briga za autohtone vrste otvara nam izazove vezane uz zbrinjavanje jedinki invazivnih vrsta životinja. Institucije međusobnom suradnjom i zajedničkim radom mogu pronaći kvalitetna rješenja u korist dobrobiti svih životinja. Upravo to potvrđujemo primjerom premještanja crvenouhih kornjača iz Zagrebačke županije u Prvo maksimirsko jezero. To je jezero u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture uređeno na način da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, no da ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu – rekao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno