Povežite se s nama

Vijesti

Prehranom, tjelesnom aktivnošću i boravku na otvorenom spriječite proljetni umor

Do umora dolazi zbog prilagodbe našeg organizma na vremenske promjene i produljenje dnevnih sati.

Objavljeno

na

Proljetni umor fiziološko je stanje koje ne spada u bolesti, ali ima simptome koje je potrebno nekako prevenirati ili ublažiti. Riječ je o skupu simptoma koji se najčešće javlja tijekom ožujka, a njegovo prisustvo može potrajati sve do svibnja.

Do umora dolazi zbog prilagodbe našeg organizma na vremenske promjene i produljenje dnevnih sati. Povećanje Sunčeve svjetlosti uzrokuje hormonalne promjene u organizmu i promjenu ritma bioloških funkcija u tijelu, pa oni koji su time zahvaćeni osjećaju simptome proljetnog umora.

Koji su načini prevencije ili ublažavanja simptoma proljetnog umora?

1. Zdrava i raznovrsna prehrana

Iako je u današnje vrijeme ponuda namirnica veća nego ikada i povrće i voće mogu se naći i izvan sezone, je li prehrana koju konzumiramo zapravo dovoljna?
Ljudi uglavnom dnevno unesu više kalorija i energije nego što im je potrebno, ali bitno je i kakve kvalitete je hrana koju unosimo u organizam, a ne sama kvantiteta. Vitamini i minerali koji se prirodno mogu dobiti iz hrane gube se već i samom pripremom i kuhanjem namirnica, pa prosječan čovjek zapravo ne unosi dovoljno nutritivno bogatih namirnica dnevno. Time dovodi organizam u stanje nedostatne količine esencijalnih tvari.

Esencijalne tvari nužne su za normalno funkcioniranje našeg organizma, ali ih naš organizam nije u stanju proizvesti, već ih moramo unositi hranom i/ili suplementacijom.

Za početak u svoju prehranu uvrstite više svježeg voća i povrća. Počastite se sokom od iscijeđenog voća, pojedite ukusnu voćnu salatu, umjesto teške zimske hrane pripremite salatu od miješanog povrća i piletine ili popijte revitalizirajući čaj od đumbira i metvice.

S obzirom na to da je hranom teško nadomjestiti taj nagli manjak esencijalnih tvari i povećanu potražnju organizma, preporučljivo je u proljeće uzimati dodatke vitamina i minerala.

  • Vitamin C:

Manjak vitamina C uzrokuje iscrpljenost i umor, stanice slabije troše kisik te je i imunološki sustav oslabljen. Zato u proljeće ljudi često boluju od viroza i respiratornih infekcija.

Vitamin C nalazi se u voću i povrću (špinat, blitva, maline, borovnica…) kojih nema mnogo u zimskim mjesecima pa se u proljeće osjeti njegov manjak u organizmu.

Nadomjestiti ga se može u raznim oblicima, od tekućeg dodatka prehrani, šumećih tableta, prašaka do kapsula ili tableta za žvakanje. Može ga se uzimati kao zaseban vitamin ili u kombinaciji s drugim vitaminima i mineralima, a dnevna potreba vitamina C kod odrasle je osobe 500-1000 mg.

  • Vitamini B skupine:

Vitamini B kompleksa služe kao koenzimi. Koenzimi su molekule vezane za enzime i potrebni su za njihovu normalnu biološku funkciju pa ih stoga možemo zvati „pomagačima“ enzima.

Manjak vitamina iz skupine B, njih 8, uzrokuje umor, poremećaje spavanja, nemir, depresiju, gubitak apetita, probleme s kožom i nedostatak energije.

Oni su poznati i kao antistresni vitamini jer utječu na raspoloženje i rad živčanog sustava. Kao dodaci prehrani dolaze uglavnom kao kompleks vitamina B. Sadrže ih također i multivitaminski preparati, a mogu se uzimati i pojedinačno.

• Magnezij:

Magnezij je makromineral koji je uključen u metabolizam ATP-a, ključne energetske molekule. Važan je i za tonus krvnih žila te djelujući kao snažan vazodilatator, sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka.

Vezan je i za promet i regulaciju kalcija pa je bitan i kod mineralizacije kosti. Njegov manjak osjeti se kroz slabost i grčenje mišića, tremor, nervozu i depresiju.
Magnezij kao dodatak prehrani postoji u nekoliko oblika, ali najčešće kao oksid, citrat, glicinat ili malat te ga se može uzimati u dozi 375-400 mg u obliku kapsula, šumećih tableta ili direkt prašaka.

  •  Kalcij:

Kalcij je jedan od minerala koji imaju i funkcionalnu i strukturnu ulogu u našem organizmu. Potreban je za izgradnju kostiju, ali sudjeluje i u metaboličkim aktivnostima organizma.

Najvažniji izvor kalcija jesu mlijeko i mliječni proizvodi, a za njegovu apsorpciju potreban je vitamin D. Kalcij se kao i magnezij može naći u ljekarni u različitim oblicima, te stoga svatko može izabrati najprikladniji za sebe.

  • Koenzim Q10:

Koenzim Q10 ima važnu funkciju u pretvorbi energije prehrambenih tvari u tjelesnu energiju. Njegov manjak dovodi do poremećaja energetske ravnoteže i drugih funkcionalnih poremećaja. Ujedno je i snažan prirodni antioksidans.

Njegova je uloga da štiti membrane stanica od slobodnih radikala koji nastaju različitim procesima prilikom stvaranja energije u mitohondrijima.

Najbolji izvori koenzima Q10 u hrani jesu orašasti plodovi, biljna ulja i crveno meso, a minimalna dnevna potreba kod odraslog čovjeka jest 30 mg. Može ga se nadomjestiti dodacima prehrani te se kao takav nalazi u multivitaminskim preparatima, ali i kao zaseban nutrijent u dozama od 60 ili 120 mg.

2. Boravak na otvorenom – Sunce je najbolji prijatelj dobrog raspoloženja

Izlazak na svjež zrak, odnosno boravak na otvorenom dokazano je jedan od najvažnijih čimbenika dobrog raspoloženja.

Boravak na dnevnoj svjetlosti, pogotovo ako je lijep i sunčan dan, povisuje razinu hormona serotonina, tzv. hormona sreće, a inhibira razinu melatonina, hormona koji uvodi u san.

No osim toga, Sunčeva svjetlost potrebna nam je zbog sinteze vitamina D, vitamina koji sudjeluje u imunološkom odgovoru i obrani organizma kao i u apsorpciji kalcija potrebnog za izgradnju i mineralizaciju kostiju.

Vitamin D troši se u zimskim mjesecima zbog učestalih viroza i bolesti, a teško se nadomješta zbog manjka Sunčeve i dnevne svjetlosti pa ga se može uzimati i u dodacima prehrani.

3. Tjelesna aktivnost

U svoju svakodnevicu uključite i neku tjelesnu aktivnost. Osim što na taj način doprinosite svom zdravlju, smanjujete tjelesnu težinu, prevenirate kronične bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, tjelesna aktivnost također podiže razinu energije i utječe na bolje raspoloženje.

Krenite s vožnjom bicikla, laganom šetnjom, uključite se u neki fitness ili plesni klub te na taj način aktivirajte svoj organizam i olakšajte mu prijelaz iz zimskog turobnog vremena u duže i sunčane dane.

4. Nahranite i svoju kožu

Često zaboravimo da promjena godišnjeg doba, osim iznutra, ostavlja tragove i izvana.

Naša koža isušena centralnim grijanjem tijekom hladnih mjeseci, oštećena hladnim zimskim zrakom, iscrpljena i dehidrirana, također treba revitalizaciju u proljeće.

Nagradite se novom kremom za lice i nahranite svoju kožu i vratite joj potrebnu elastičnost. Također, ne zaboravite i na zaštitni faktor ako se dulje izlažete suncu.

Naslovna: Image by Khusen Rustamov from Pixabay

Moja županija

DAN ŽUPANIJE Dobrodošlica s pričom! Po izlasku iz aviona putnici će dobiti majice s printom tradicijskih nošnji

Tako se dočekuju gosti – znak pažnje gostoljubive regije

Objavljeno

na

Objavio/la

Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji sa Zračnom lukom Franjo Tuđman, povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije, 17. srpnja, putnicima izabrane dolazne linije iskazat će toplu, autentičnu i simboličnu dobrodošlicu.

Naime, u prostoru za preuzimanje prtljage, uz prisustvo predstavnika TZ Zagrebačke županije, Zračne luke i medija, putnicima će uručiti 100 promotivnih majica s modernim prikazom tradicijskih nošnji Zagrebačke županije i Turopolja, kao izraz kulturne baštine i suvremene interpretacije našeg kraja.

–Na taj dan simbolično ćemo predstavili bogatstvo lokalne baštine, zajedništva i identiteta kroz mali, ali značajan znak pažnje putnicima koji pristižu u našu regiju. Želimo istaknuti važnost prvog dojma o destinaciji i snažno pozicionirati kontinentalnu Hrvatsku kao regiju gostoljubivosti, kulture i autentičnih vrijednosti – poručila je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Prvi dojam je najvažniji, a inicijativa za svaku pohvalu!

Nastavite čitati

Vijesti

Iz Arizone u Turopolje: Slavni BBQ majstor izroštiljao piletinu i rebarca „po američki“

Na BBQ Masterclassu u Velikoj Gorici okupio više od 100 sudionika iz cijele regije.

Objavljeno

na

U hladovini stoljetnih stabala parka Plemenite općine turopoljske, jučer je održan prvi veliki BBQ Masterclass u Velikoj Gorici, jedinstveni kulinarski događaj koji je privukao više od stotinu sudionika iz cijele regije. Radionica je organizirana u suradnji Hrvatskog BBQ Društva, Turističke zajednice Velike Gorice i Grada Velike, čime je, uoči Gastro Turopolja, otvorena nova kulinarska stranica u promociji turopoljske gastronomije.

Poseban gost bio je Sterling Smith, član BBQ Kuće slavnih, svjetski prvak iz 2022. godine i osnivač slavnog Loot N’ Booty BBQ tima. U Veliku Goricu stigao je iz Arizone, gdje inače roštilja pod pustinjskim suncem, a boravak u zelenilu Turopolja, kako je istaknuo, iznimno ga je ugodno iznenadio. Posebno ga se dojmila klima, bujna vegetacija i gostoprimstvo domaćina. Smith je naglasio kako Hrvatska već ima bogatu tradiciju roštiljanja, ali ovom je prilikom želio prenijeti američki BBQ duh i tehnike koje ga čine jednim od najboljih na svijetu.

Jučer, prije samog početka BBQ Masterclassa, održan je Great Welcoming za goste iz Sjedinjenih Američkih Država – Sterlinga Smitha, BBQ chefa i člana Kuće slavnih te Mariju i Waynea Lohmana, predstavnike Kansas City Barbeque Societyja. U ime Grada Velike Gorice i Turističke zajednice, goste je dočekala direktorica Turističke zajednice Maja Toth, ujedno i izaslanica gradonačelnika Krešimira Ačkara. Tom prigodom, kao znak dobrodošlice i simbol lokalne tradicije, Smithu je uručila turopoljsku podgutnicu – službeni suvenir i simbol identiteta Velike Gorice, koji se tradicionalno poklanja zaslužnim i dragim gostima našeg kraja.


Ovdje sam kako bih pokazao kako mi Amerikanci roštiljamo. Hrvatska ima snažnu roštilj-kulturu, ali želim podijeliti drugačiji pristup – od pripreme mesa, začina i temperature, do same izvedbe. Uživam ovdje – klima je divna, ljudi su nevjerojatni i zahvalan sam na ovako toplom dočeku – izjavio je Sterling.

Inače, Masterclass je bio podijeljen u četiri glavna slijeda: piletina, rebarca, brisket i pulled pork. Svako jelo pripremano je detaljno – od mariniranja i injektiranja mesa do začinjavanja i glaziranja. Uz edukaciju, sudionici su imali priliku degustirati svaki pripremljeni specijalitet i naučiti kako reproducirati profesionalne BBQ okuse u vlastitom dvorištu.

Organizatori iz hrvatskog tima BBQ Hot Yard, koji je trenutačno u top 10 u svim kategorijama europskih BBQ natjecanja, izrazili su veliko zadovoljstvo odazivom, atmosferom i kvalitetom radionice. Istaknuli su kako je ovo tek početak – u planu su nove radionice i natjecanja koja će dodatno pozicionirati Veliku Goricu na europskoj BBQ mapi.

 

BBQ Masterclass još je jedna potvrda da Velika Gorica ima što za ponuditi u segmentu gastronomskog turizma – kombinaciju tradicije, inovacije i vrhunske atmosfere, a ovaj događaj uvertira je u jesensku gradsku manifestaciju Gastro Turopolja.

Nastavite čitati

Vijesti

“Zovem se… još ne znam!” Pomozite rodama da dobiju ime

Građani mogu sudjelovati tako da u komentar ispod objave napišu broj seta koji im je najdraži…

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: JU Zeleni prsten

U tijeku je glasanje za odabir imena mladim rodama koje su se ove godine izlegle u Donjoj Zdenčini, a vi imate priliku do 15. srpnja u 10 sati odlučiti kako će se zvati tri pernate ljepotice koje su ovih dana napravile svoje prve letove. Izbor se suzio na tri kreativna seta imena.

JU Zeleni prsten, na temelju brojnih prijedloga građana, odabrao je tri završna seta imena, svaki s jedinstvenom pričom i značenjem.

Set broj 1 – Zefira, Kaja i Darla donosi dašak poezije i nježnosti. Zefira, što znači blagi zapadni vjetar, predstavlja slobodu i lakoću, Kaja unosi dječju zaigranost i radost, dok Darla budi osjećaj nježnosti i privrženosti.

Set broj 2 – Bela, Roko i Vida nudi smireniji, mudriji ton. Bela simbolizira tišinu i spokoj, Roko snagu i pouzdanost, a Vida mudrost i znanje.

Set broj 3 – Ori, Milka i Đuro posveta je lokalnoj zajednici i kulturnim ikonama. Ori nosi ime po Obiteljskom radiju Ivanić, Milka slavi opernu divu Milku Trninu, a Đuro odaje počast Đuri Deželiću, ocu hrvatskog vatrogastva.

Građani mogu sudjelovati tako da u komentar ispod objave napišu broj seta koji im je najdraži (1, 2 ili 3), a po želji i kratko obrazloženje. Glasanje traje do 15. srpnja ujutro, stoga se pozivaju svi koji žele sudjelovati da ne čekaju posljednji trenutak.

Nastavite čitati

Vijesti

KREĆU RADOVI Zatvara se dio Matice hrvatske, nova regulacija prometa već od ponedjeljka!

Donosimo sve detalje o zatvaranju ulice, obilaznim pravcima i promjenama u javnom prijevozu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Gorica.hr

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Matice hrvatske, na potezu od Ulice Slavka Kolara do Kurilovečke ulice, promet se zatvara za sva vozila osim stanara i gradilišne mehanizacije. Kako smo najavili ranije, radovi će trajati 120 dana, a za to vrijeme građani i vozači morat će se prilagoditi novoj prometnoj regulaciji i izmijenjenim trasama javnog prijevoza.

Tijekom trajanja radova, promet će biti preusmjeren na obilazne pravce, Ulicu Slavka Kolara, A. K. Miošića i Kurilovečku. Ova privremena regulacija obuhvaća i promjene na semaforima na križanju Kolarove i A. K. Miošića te Matice hrvatske i Kurilovečke, koji će biti preprogramirana kako bi omogućila bolji protok vozila.

ZET-ove linije 268, 290, 330, 310, 313 i 315 prometovat će redovnom trasom do kružnog toka Matice hrvatske – S. Kolara, nakon čega skreću desno na Slavka Kolara, zatim lijevo na A. K. Miošića, pa ponovno lijevo na Kurilovečku i desno natrag na Maticu hrvatsku prema terminalu.

Privremeno autobusno stajalište u Ulici A. K. Miošića neće se koristiti za ZET-ove autobuse.

ARRIVA mijenja trase za više linija. Linije 2, 8, 12, 13 i 15 nakon kružnog toka nastavljaju preko Ulice Slavka Kolara, A. K. Miošića i S. F. Jape prema terminalu. Linija 14 ide ravno od Slavka Kolara do A. K. Miošića, potom skreće lijevo na S. F. Jape.

Linije iz smjera juga dolaskom do križanja Ulice Slavka Kolara i A. K. Miošića skreću desno na Ulicu A. K. Miošića, na križanju s Ulicom S. F. Jape skreću lijevo i nastavljaju do autobusnog terminala.

Za linije 4, 5 i 6 uspostavlja se privremeno autobusno stajalište u Ulici A. K. Miošića između kućnih brojeva 17 i 19, koje zamjenjuje stajalište kod broja 77 u Ulici Slavka Kolara.

Građani Velike Gorice sljedeća četiri mjeseca morat će se prilagoditi složenijoj prometnoj situaciji, no sve je u službi obnove i unapređenja infrastrukture. Prometne izmjene bit će jasno označene, a vozačima se preporučuje strpljenje i praćenje signalizacije na terenu. Planirajte svoje rute na vrijeme, pogotovo ako se oslanjate na javni prijevoz, kako biste izbjegli gužve i kašnjenja.

Nastavite čitati

Najave

100 godina Kapelice Gospe Karmelske u Kobiliću – duhovna priprava, procesija povijesnih postrojbi i otkrivanje ploče

Stjepan Trupčević – Toby poklonio je drvene statue Svetog Josipa i Marije

Objavljeno

na

U povodu 100. obljetnice izgradnje Kapelice Gospe Karmelske, stanovnici Kobilića pripremaju sedmodnevno obilježavanje koje započinje u ponedjeljak, 14. srpnja. 

Spomendan svoje zaštitnice, mještani svake godine slave svečanom trodnevnicom, no ove godine, u čast velike obljetnice, obilježavanje i priprema traje cijeli tjedan. 

Središnje događanje bit će u nedjelju, 20. srpnja kada će Kapelica dobiti i posvećene statue Josipa i Marije, te ploču s natpisom, kada je i tko je kapelicu sagradio.  

 

Raspored obilježavanja: 

14.07.(Ponedjeljak) 

– Duhovna priprava u Kapeli Gospe Karmelske, Svetom misom u 19 i 30 sati 

– prije Svete mise molit će se krunica 

15.07.(Utorak) 

– Duhovna priprava u Kapeli Gospe Karmelske, Svetom misom u 19 i 30 sati 

– prije Svete mise molit će se krunica 

16.07.(Srijeda) 

– Duhovna priprava u Kapeli Gospe Karmelske, Svetom misom u 19 i 30 sati 

– prije Svete mise molit će se krunica 

17.07.(Četvrtak) 

– Duhovna priprava u Kapeli Gospe Karmelske, Svetom misom u 19 i 30 sati 

– prije Svete mise molit će se krunica 

– klanjanje i blagoslov s Presvetim 

18.07.(Petak) 

– Duhovna priprava u Kapeli Gospe Karmelske, Svetom misom u 19 i 30 sati 

– prije Svete mise molit će se krunica 

– u 21 sat u Društvenom domu bit će na platnu prikaz formiranja mjesne zajednice u Kobiliću 

19.07.(Subota) 

– Duhovna priprava u Kapeli Gospe Karmelske, Svetom misom u 19 i 30 sati 

– prije Svete mise molit će se krunica 

20.07.(Nedjelja) 

– od 10 i 30 do 13 sati bit će zatvoren dio ceste kroz naselje Kobilić, na potezu od dućana do Društvenog doma  

– prije Svete mise molit će se krunica, a prije krunice bit će organizirana procesija povijesnih postrojbi i ostalih vjernika koji u istoj žele sudjelovati, od sportskog objekta do same Kapele Gospe Karmelske 

– u 11 sati glavna proslava Svetom misom ( dolazak na Svetu misu Crkvenog zbora, povijenih postrojbi, te stanovnici Kobilića obučeni u tradicionalne Turopoljske narodne nošnje) 

– nakon mise Blagoslov i otkrivanje ploče postavljene na ulaz Kapelice na kojoj piše tko i kada je sagradio Kapelu, Blagoslov drvenih statua Svetog Josipa i Marije (poklon gospodina Stjepana Trupčevića – Tobya) 

– odlazak u Društveni dom  

– Govor Župnika Norberta Kopriveca 

– postavljanje epoxy ploče na kojoj je pjesma našeg pjesnika Stjepana Viteza ( poklon gospodina Ronalda Jurenića – Ronija)  

– recitacije pjesnika Stjepana Viteza 

– druženje uz švedski stol (okrijepa, kolači, „finger food“ ) 

Nastavite čitati

Reporter 450 - 26.06.2025.

Facebook

Izdvojeno