Povežite se s nama

Vijesti

Na Vukomeričkim goricama berba pri kraju, do 70 posto manje ubranog grožđa nego prethodnih godina

Iduće godine pit će se manje, ali vina će biti vrlo dobra i kvalitetna.

Objavljeno

na

Ovogodišnja berba grožđa bliži se kraju, a vremenske prilike zasada su poslužile vrijedne vinogradare. No usprkos toga vinogradari Vukomeričkih gorica ostali su pomalo razočarani nažalost kao i većina vinogradara iz vinogradarskih regija Središnja bregovita Hrvatska te Slavonija i hrvatsko Podunavlje, budući je urod odnosno količina ubranog grožđa manja za oko 50 pa čak i 70 % nego proteklih godina.

Razlog toga su prije svega jaki proljetni mrazevi, a ponegdje i tuča. S obzirom na ranije spomenuto ove godine trsovi nisu bili jako opterećeni, nije bilo previše padalina stoga nije bilo ni značajnijih prisutnosti bolesti grožđa te je ono ubrano zdravo i u fazi pune zrelosti.

 

Sve to ukazuje da su omjeri sladora i kiselina vrlo dobri, mošt se neće morati puno doslađivati pa će se iduće godine piti puno manje, ali zato zasigurno vrlo dobra i kvalitetna vina.

Galerija fotografija:

 

Sport

Za što igra Gorica? Ozljede, izostanci, prilike i motivi za kraj teške sezone

Nogometaši Gorice u subotu od 17 sati igraju protiv Slaven Belupa, na pretposljednjem gostovanju sezone, uz gomilu problema s ozljedama i izostancima, ali i daleko od pravog ritma, pogotovo nakon poraza od Osijeka u prošlom kolu

Objavljeno

na

Objavio/la

Četiri utakmice daleko od završetka još jedne turbulentne i neobične sezone, nakon tri vezana poraza, nogometaši Gorice odrađuju posljednje pripreme za pretposljednje gostovanje u ovoj prvenstvenoj kampanji. S obzirom na okolnosti, na postojanje Rudeša s jedne i na udaljenost od Lokomotive s druge strane, velikog rezultatskog imperativa nema, no daleko od toga da u goričkim redovima vlada mir i spokoj u iščekivanju putovanja za Koprivnicu.

Porazi od Dinama, Rijeke i Osijeka, u kojima Gorica nije uspjela ni zabiti gol ni uloviti bod, svakako su ostavili posljedice, kako u mentalnom, tako i u fizičkom smislu. I iz jedne i iz druge perspektive sezona je izuzetno naporna i zahtjevna, rezultati su takvi da je preostalo igrati za ponos i čast, pa i ne čudi što se ožiljci vide i u energiji, i u pristupu, ali i u rubrici “ozlijeđeni”. Iako, sve to nisu razlozi da se sezona ne dovrši na najbolji mogući način, s najvećom mogućom željom i motivom, sa ciljem da se zgrabi svaka ponuđena prilika.

Međutim, da je lako – nije. Goricu trenutačno vodi treći trener ove sezone, Rajko Vidović naslijedio je momčad koju su vodili i pripremali Željko Sopić i Dinko Jeličić, a i to je detalj koji nosi svoje pluseve i minuse. Mijenjali su se načini rada, uloge u momčadi i rezultatske faze, pri čemu je ovo posljednje u 2024. godini na prilično niskoj razini. I to bi svakako trebalo popraviti, jer svakom bi igraču, kao i članu stožeru, zapravo bilo kome tko je u momčadi i oko nje, trebalo biti izuzetno važno da se sve skupa ne završi onako kako izgleda posljednjih mjeseci.

Uzme li se kao uzorak samo ova godina, pa doda li se tome i posljednji mjesec posljednje godine, gole brojke kažu da je Gorica odmah do Rudeša. I da je u posljednjih 17 utakmica uzela samo devet bodova. A na raspolaganju je bio, lako je izračunati, 51 bod. I to je loša stvar za klub, ali i za svakog od igrača, koji se možda žele prodati, možda izboriti za novi ugovor, možda za bolji status kod novog trenera… Nitko od potencijalnih kupaca, realno, neće ozbiljno shvatiti igrače koji u spomenutom razdoblju uzimaju 0,5 bodova po utakmici, nitko od navijača ne može biti blagonaklon prema takvom učinku, nitko od onih koji odlučuju o budućnosti kluba ne može gledati na takvo društvo s velikim optimizmom.

I zato je ova sama završnica prvenstva prilika da se situacija barem malo popravi, da dojam bude barem nešto bolji, da pozicija na tablici bude najbolja što može biti u ovom trenutku. Razlika je, i to velika, hoće li Gorica na kraju biti šesta, sedma, osma ili deveta. Zbog svega spomenutog, zbog dojma i doživljaja, a u krajnjoj liniji i zbog novca koji dolazi od TV prava. I sve su to i više nego dovoljno dobri razlozi da se u posljednje četiri utakmice sezone “pojede trava” na svakom sljedećem treningu, u svakoj sljedećoj utakmici.

Bez obzira na to što nije lako ni igračima, iscrpljenima i potrošenima u svakom smislu, a definitivno nije lako ni treneru. Rajko Vidović kod svojih igrača mora pokušati probuditi sve moguće motive, a istovremeno mora i “kemijati” s onima koje ima na raspolaganju. Dobra vijest je da će opet na raspolaganju imati Josipa Mitrovića, jednu od rijetkih svjetlih točaka u ovom tmurnog nogometnom proljeću, ali tu je i cijeli niz onih na koje neće moći računati.

Ni u Koprivnici tako neće biti Merveila Ndockyta, što je već odavno stara vijest, a neće biti ni Dina Štigleca, ni Kreše Krizmanića, ni Tima Matavža, vjerojatno ni Luke Kapulice, možda ni Filipa Mrzljaka, koji je također načet ozljedama, već duže je ozlijeđen i mladi Ino Vuko, a upitan je i Andrej Lazarov. Neki od njih mogli bi biti u kadru, ali radi se o vrlo značajnoj brojci izostanaka, pogotovo kad znamo da je već i počela selekcija za novu sezonu, u kojoj igrači Gorice, prilično je izvjesno, neće biti Alex Munksgaard i Sven Blummel. Pa ni oni, shodno tome, nisu u ozbiljnoj konkurenciji za momčad u samoj završnici sezoni.

Zbog svih tih problema s izostancima, trener Vidović priključio je treninzima prve momčadi trojicu juniora, pa cijeli tjedan s prvotimcima rade stoper Petar Raguž, veznjak Lovro Dukić i napadač Fran Stunja, sva trojica rođeni 2006. godine.

– Njih trojica neće biti u konkurenciji za utakmicu u Koprivnici, priključili smo ih kako bismo imali dovoljan broj igrača za trening, ali i kako bismo dobili bolju sliku o njima za budućnost – objasnio je trener Vidović, koji u pripremi ogleda sa Slaven Belupom neće imati previše manevarskog prostora.

Još malo konkretnije, u obrani će raspolaže s iskusnim Maločom, dokazanim Lešom, te nedokazanim Matkovićem i Đekićem, čemu možemo dodati još i 17-godišnjeg Josića i praktički otpisanog Munksgaarda. U veznom redu, uz upitnog kapetana Mrzljaka, tu su još i Soldo, Pršir, 17-godišnji Vrzić, eventualno i Lazarov, a na krilima konkuriraju Rukavina, Mitrović i Majstorović, plus otpisani Blummel, a daleko od tog statusa nije ni Ilečić. Za mjesta u napadu konkuriraju Vujnović i Jurić, s kojima priča zapravo i završava.

Daleko je to, dakle, od bilo kakve raskoši u izborima trenera koji ima zadatak davati priliku mladima, procijenjivati ih u ovim preostalim utakmicama, a uz to i pokušati uloviti što je više moguće bodova. Nije to nimalo lako pomiriti i upravo zato je pred Vidovićem težak i vrlo zahtjevan zadatak.

Najlakše bi u svemu tome bilo povesti se onom “samo neka sezona što prije završi”, ali nije to baš tako. Ugled i renome kluba, ali i svakog pojedinog igrača, gradi se jako dugo i mukotrpno, a ruši se i nestaje puno brže i jednostavnije. I zato je puno logičnije povesti se onom “samo neka sezona što bolje završi”, budući da trenutačno sve skupa nije daleko od slike koja je uokvirena prošle sezone, po svim kriterijima najlošije otkad je Gorica prvoligaš.

A to nikome ne treba.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uskoro kreću prijave za upis djece u vrtić i predškolu, a radi se i na proširenju vrtićkih kapaciteta

Ove pedagoške godine s radom bi trebao početi vrtić u Dubrancu i Gradićima, a proširuju se kapaciteti i u vrtiću u VG Goričanki.

Objavljeno

na

Objavio/la

Uskoro kreću upisi djece u dječje vrtiće na području Velike Gorice. Prijave će se provoditi od 9. do 17. svibnja putem aplikacije „e-Upisi“.

Zahtjev za upis djeteta može se podnijeti isključivo elektronskim putem u jedan dječji vrtić, a podnose se za ostvarivanje redovitih cjelodnevnih programa za djecu od navršene godine dana do polaska u školu te za ostvarivanje posebnih i alternativnih programa ukoliko ih vrtić provodi.

Osim upisa u vrtiće, upisuju se djeca i u program predškole koji je obavezan i besplatan za roditelje, a organiziran je u dječjim vrtićima Ciciban, Lojtrica, Velika Gorica i Žirek. Program će se provoditi od listopada 2024. do svibnja 2025. godine, a roditelji prijavljuju djecu koja su u godini pred polazak u školu i namijenjen je djeci koja ne polaze dječji vrtić. Razgovori za upis u program predškole bit će u rujnu.

Rezultati upisa djece u dječje vrtiće objavit će se na mrežnim stranicama dječjih vrtića 7. lipnja, a djeca u vrtić kreću početkom pedagodške godine 2. rujna.

– Stručni tim dječjeg vrtića obavit će inicijalni razgovor s upisanom djecom i roditeljima prije polaska djeteta u vrtić. Termini inicijalnih razgovora kao i daljnje upute bit će objavljeni uz rezultate upisa – ističu iz Grada.

Važno je napomenuti da Grad Velika Gorica proširuje vrtićke kapacitete. U istočnom dijelu zgrade VG Goričanke uređuje se novi prostor dječjeg vrtića za 120-ero djece, u objektu u Gradićima (Gradićka ulica 27) uređuje se područni vrtić za 60-ero djece, a u novoizgrađenoj područnoj školi u Dubrancu, bit će otvorena jedna odgojna skupina za 20-ero djece. Očekivani početak rada vrtića u VG Goričanki i Dubrancu je rujan, a u Gradićima studeni.

Roditelji i skrbnici imaju priliku iskazati interes za upis djece u navedene vrtiće, no oni se ne prijavljuju putem aplikacije „e-Upisi“ već izravno u Dječji vrtić u vrijeme prijava za upis.

– Nakon dovršetka uređenja prostora novih vrtića bit će organiziran upisni rok na kojem će roditelji moći predati zahtjev i potrebnu dokumentaciju – ističu iz Grada.

Više informacija pronađite ovdje. 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija otkrila dva kradljivca parfema iz Müllera, jedan je maloljetan

A tri krađe pripisane su 20-godišnjaku koji je krao parfeme i iz zagrebačkih trgovina.

Objavljeno

na

Policija je otkrila kradljivce parfema iz goričkog Mullera u Dobrilinoj ulici! Riječ je o dvije muške osobe. Provedeno je kriminalističko istraživanje koje je otkrilo da je parfeme u spomenutoj goričkoj trgovini 20. ožujka ukrao maloljetnik s područja grada Zagreba. Kako ističu, isti je počinio dva kaznena djela krađe, a s njim je bio, kako navodi policija, bio još jedan kradljivac koji za sada još nije utvrđen pa se kriminalističko istraživanje nastavlja. Protiv maloljetnika je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež podneseno posebno izvješće kao nadopuna ranije podnesenih kaznenih prijava.

Također, uhvaćen je i lopov koji je parfeme krao dva dana za redom. Prva krađa bila je 22. travnja, a druga je bila 23. travnja i to u dva navrata, oko podneva i pred kraj radnog vremena trgovine oko 19:30 sati. Ukupna šteta iznosi oko 4 tisuće eura.

Ovdje se radi o 20-godišnjaku kojem ovo nije prva krađa. Osim u Velikoj Gorici ukrao je parfeme iz Bipe u Horvaćanskoj ulici i iz Müllera na Trešnjevačkom trgu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Jedan dan u JVP Velika Gorica: Vatrogasne igre, žičara, Spidergasac i Fire combat natjecanje

Prvog dana lipnja od 10 sati gorički profesionalni vatrogasci pripremaju pregršt zanimljivih događanja u dvorištu postrojbe.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojba Velika Gorica prvog dana lipnja u 10 sasti ponovno otvaraju vrata postrojbe za sve sugrađane kao i one koji se žele upoznati s njihovim radom. Poseban naglasak bit će na najmlađima jer za njih i ove godine pripremaju prava vatrogasna natjecanja i vatrogasne igre. Mališani će imati prilike na jedan dan postati velikogorički vatrogasac i isprobati vatrogasnu žičaru, mini natjecanje Fire combat, malu vatrogasnu spusnicu, a i Spidergasac će navodno ponovno navratiti.

– Dođite i upoznajte ljude koji svaku sekundu čuvaju ovaj grad od svih mogućih prirodnih nedaća, upoznajte njihovu opremu i vozila, obiđite njihovu postrojbu gdje je u svako doba dana i noći dežurna ekipa koja je u minuti spremna izaći izvan postrojbe u pomoć našim sugrađanima i slučajnim prolaznicima – pozivaju iz JVP.

Osim što će cijelo dvorište ponovno biti ispunjeno dječjim smijehom i dobrom zabavom, s druge strane zgrade održat će se šesti Plamen Turopolja i treći Memorijal Ivana Galekovića – Galea u čast tragično preminulom goričkom vatrogascu i strastvenom ‘combatovcu’.

Riječ je o natjecanju vatrogasnih grupa, odnosno timova sastavljenih od dva vatrogasaca. Cilj je proći zahtjevnu stazu u što kraćem vremenu i po mogućnosti bez grešaka, a sve pod pritiskom težine od 20 kilograma zaštitne vatrogasne opreme. Kako ističu organizatori, riječ je o dvije najteže minute u vatrogastvu. Prijave traju do 30. svibnja na mail: [email protected]

– Dođite, sudjelujte ili samo podržite natjecatelje na jedinstvenom događaju u gradu gdje će se okupiti najbolji natjecatelji u Hrvatskoj i susjednim državama – pozivaju gorički vatrogasci.

Nastavite čitati

Vijesti

Sjajan rezultat i odaziv Velikogoričana na akciju darivanja krvi

Bilo je i 14 novih darivatelja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kada se svakom novom akcijom dobrovoljnog darivatelja krvi priključe novi darivatelji u goričkom Crvenom križu nema veće sreće.

Travanjskoj trodnevnoj akciji odazvala su se 293 darivatelja, a krv je uspješno darovalo 264 darivatelja.

– Opet sjajan rezultat i odaziv naših sugrađana! Na ovoj smo akciji imali i čak 14 novih darivatelja! Hvala svim darivateljima, najbolji ste! – oduševljeno su objavili iz Crvenog križa Velika Gorica.

Prema neslužbenim brojkama, od početka ove godine, bilježi se oko 40 novih darivatelja koji su postali članovi velike humane obitelji koja spašava živote.

Novu akciju gorički Crveni križ organizira krajem mjeseca, od 27. do 29. svibnja.

Foto: Crveni križ Velika Gorica

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno