Povežite se s nama

CityLIGHTS

Kuhar s balkona: Svi su ludi za jelima s Davorova roštilja

Završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva, trenutno je na doktoratu i, uz stalni posao, predaje na dva fakulteta. No, on je i majstor za roštilj. Na njemu je kuhao sve, od juhe do deserta, a specijalitete koje priprema nećete pronaći u restoranima

Objavljeno

na

Nemojte začuditi ako tri puta tjedno vidite automobile parkirane pokraj ceste u Ulici Fausta Vrančića. Primijetit ćete u njima kako netko uživa u slasnom burgeru, svinjskim rebarcima, brisketu i mnogim drugim specijalitetima. Svu tu ukusnu hranu pripremio je na svom goričkom balkonu Davor Šušković (36). Da, dobro ste vidjeli. Hranu priprema na balkonu, a ovakvo nešto nećete naći niti u jednom restoranu u blizini. Neka od jela koja Davor radi rasprodana su i tjedan dana ranije, a po njih dolaze i iz Zagreba jer ni u metropoli, čija gastro ponuda u zadnje vrijeme cvjeta, nema restoran koji nudi ono što Davor radi. Sve funkcionira tako da objavi što će koji dan kuhati, ljudi naruče putem njegove internetske stranice, plate i dogovore vrijeme preuzimanja.

– Na balkonu radim većinu toga. Imam dva roštilja. Sva oprema je pomična i računa da se će uvijek biti neka druga lokacija, a identično izgleda kad kuham na svom balkonu i na festivalima. Onaj tko naručuje hranu kod mene uvijek može doći i vidjeti kako se radi. Slobodno uđite i pogledajte – poziva Davor i dodaje kako se pazi na sve, a čak i za druženja s prijateljima hranu priprema u rukavicama.

Foto: Davor Šušković

Kada čujete Davora kako govori o hrani, mislit ćete kako imate posla s kuharom nekog skupog restorana. I, prevarit ćete se. Roštilj Davoru čak nije ni glavni posao. Završio je Fakultet elektoritehnike i računarstva, trenutno radi u tvrtki koja se bavi prodajom slušnih pomagala, završava doktorat te, kao vanjski suradnik, predaje na dva fakulteta – Filozofskom i Edukacijsko-rehabilitacijskom.

– Sve iznenadi da je roštilj zapravo moj hobi. Magistrirao sam elektroakustiku i jako volim taj posao. Nema puno ljudi koji se bave sluhom s tehničke strane i primijetio sam da tu ima jako puno mjesta za napredak, i kod nas i u svijetu – obajsnio je Davor, kojega je na prvu radionicu, onu koja je iz temelja promijenila njegovo poimanje roštilja, prijavila supruga.

– Pričao sam kako bih išao na Weberovu radionicu, ali da nemam s kime jer su svi komentirali ‘kaj ću ja tamo, nema mene kaj netko učiti roštiljati’ – priča Davor i priznaje, da je znao kako će se priča razviti, otišao bi sam bez razmišljanja.

Foto: Davor Šušković

Ovaj strastveni ljubitelj mesa i roštilja toliko se oduševio onime što je tamo naučio da je u samo tri godine postao stručnjak za posebne komade mesa, ugljen, vatru, marinadu, suho zrenje, sporo kuhanje, metode direktnog i indirektnog pečenja…

– Tamo smo pekli pile na limenci piva, pizzu, burgere, rižoto sa škampima, desert s bananama, ribu i steakove – prisjeća se Davor i kaže kako su steakovi bili okidač da na radionicu uopće ode, a onda je krenuo eksperimentirati.

Kupovao je kuharice preko interneta, gledao videe na YouTubeu i učio. Na roštilju je skuhao juhu, ispekao krafne, muffine, kokice, ali i neka jako ekskluzivna jela. Prva prepreka bila je cijena mesa jer u restoranima koji nude odlične odreske, odnosno steakove, cijena im je i 800 kuna. Kilogram takvog sirovog odležanog komada platit ćete oko 500 kuna, a svježe meso s kosti je 50-ak kuna.

– Očito je velika razlika u cijeni i isplati se tu malo uložiti. Sa susjedom sam kupio prvi frižider i on se isplatio već nakon prve runde od 20 kilograma mesa. To je bio običan frižider kojem smo odspojili termostat jer smo trebali temperaturu ispod 4 °C, a najviše je mogao spustiti na 6 °C. Napravili smo USB cirkulciju zraka, stavljali sol zbog vlage i kontrolirali koliko se meso suši. Imali smo par rundi koje su bile jako dobre, ali to nije bilo dugoročno rješenje. Nakon toga smo uložili u ‘dry ager’ u koji stane 100 kilograma mesa, ima kontrolu bakterija, vlažnosti i to je profesionalna oprema. Sad mi stoji u sobi. Da mi žena dopusti, imao bih ga u dnevnoj sobi – našalio se Šušković.

Posebno je i to što komade mesa koje Davor koristi nikada nećete vidjeti u vitrini neke mesnice. Kako bi ih dobio kontaktirao je mesare, objasnio im kako mu trebaju izrezrati meso, koje komade želi i koliko da budu prošarani.

Foto: Davor Šušković

U međuvremenu je Davor otvorio instagram profil davors.quadrillage i vrlo brzo privukao velik broj ljubitelja roštilja.

– Quadrillage je zapravo fancy riječ za tragove grilanja na stakeu, a s druge strane označava i trag ili potpis koji sam ostavljam na onome što pečem – objasnio je.

Nakon toga je osmislio izazov u kojem su mu pratitelji navodili tri namirnice od kojih će napraviti jelo. Iz izazova su proizašla 24 jela. Bilo je tu stvarno neobičnih kombinacija – zec u whiskeyju, janjetina s čokoladom, palačinke sa sirom, plavi krumpir…

Veliki korak dalje za ovu kulinarsku priču je bio Davorov susret s Goranom Vrabecom koji vodi brend Volim ljuto i trgovinu u zagrebačkoj Ilici s craft pivama, umacima i začinima iz cijelog svijeta, ali i onima koje sam radi.

– Upoznali smo se prije dvije godine na rođendanu tog dućana. Pokazao sam mu svoj profil na instagramu, a on je nakon dvije minute predložio da nešto zajedno radimo – kaže Davor i prisjeća se kako su svega mjesec i pol nakon susreta napravili događaj prema kojemu je i cijela njihova priča dobila ime.

Foto: Davor Šušković

– BBQ Hot Yard smo napravili u Vintageu. Imali smo četiri dosta ekskluzivna jela. Poanta je bila da smo radili hranu po nabavnim cijenama, svako jelo je koštalo 18 kuna, i to nas je zapravo pregazilo jer je došlo milijun ljudi. Naravno da uopće nismo bili spremni na to. Hrane je bilo dovoljno, ali se na nju čekalo i po dva sata – prepričava Davor njihovo ‘vatreno krštenje’ i kaže kako im ipak nitko nije zamjerio, jer su svi bili zadovoljni onime što je ovaj dvojac pripremio.

Nakon toga, događaji na kojima je sudjelovao BBQ Hot Yard samo su se nizali. Bili su na festivalima piva, gastro festivalima, a krenuli su i s privatnim slavljima. Radili su sve, od krstitiki i svadbi do rođendana i dočeka Nove godine. Sa svojom hranom prošli su dobar dio Hrvatske, a počeli su snimati i edukativne gastro videe za You Tube te održavati radionice.

Foto: Davor Šušković

– Sad imamo ekipu s kojom možemo raditi evente za stotinjak ljudi, s osam slijedova jela, cjelodnevne evente. Cijela priča je otišla jako daleko. Nikada nismo dobili više pohvala za burger nego za naš Zmajček. Napravili smo ih 100 komada, a isti tren kada su ga probali ljudi su se vraćali pohvaliti nas. To je ono zbog čega mi to radimo. Znamo da smo dobri u tome, da radimo kvalitetno i stalno si dižemo ljestvicu i želimo biti bolji i uvoditi nove stvari. To nas tjera naprijed, to što su ljudi zadovoljni. I odličan je osjećaj – objasnio je ovaj majstor za roštilj koji se nada kako će uskoro, kada si malo oslobodi raspored, završiti i kulinarsku školu kako bi dobio temeljna znanja.

Za sve više od ovoga, kaže Davor, trebao bi se u potpunosti posvetiti kuhanju, ali se nada da još neko vrijeme neće morati birati između svoje dvije ljubavi – posla koji svakodnevno radi i kuhanja. Planovi su mnogi, a među njima je možda i otvaranje restorana.

–  Možda u nekoj daljoj budućnosti. Mislim da naši ljudi zaslužuju takvo mjesto, a trenutno na našim prostorima nema pravog ‘smoke housea’. Postoje vrhunski steak houseovi, ali ovoga nema i siguran sam da bi to moglo biti izvrsno – kaže Davor, a na pitanje postoji li mogućnost da to bude u Gorici odgovara: “Zašto ne, ja sam tu doma i sviđa mi se.”

A do tada, Davor će svoje specijalitete pripremati na balkonu. Od kraja kolovoza ljudi će ponovno autima dolaziti po njih i parkirati sa strane kako bi ih odmah pojeli. U rujnu kreću i radionice na koje dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, a u Gorici će organizirati i barem jedan event.

CityLIGHTS

FOTO Svečano otvoreno 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gimnazija Velika Gorica je domaćin 33. Državnog natjecanja iz kemije 2024., koje je svečano otvoreno danas (srijeda, 08. svibnja 2024. godine) u prostoru Garden Hill hotela. Svečanu uređenu dvoranu ispunili su učenici natjecatelji, njihovi mentori, ravnateljice i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, profesori i nastavnici, stručni suradnici, predstavnici izdavačkih kuća i mediji.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nazočne su redom pozdravili i kratko govorili: Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, Neven Karas, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, Ivica Radanović, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije, Olgica Martinis, doktorica znanosti, viša savjetnica iz kemije i predsjednica Državnoga povjerenstva natjecanja iz kemije.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uslijedile su zahvale na potpori Zagrebačkoj županiji i Gradu Velikoj Gorici, Turističkoj zajednici Grada Velike Gorice, svim izdavačima i medijima.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenik 3.e razreda Ante Matković, sudionik državnih natjecanja iz kemije, fizike i latinskogjezika, imao je čast da otvori 33. Državno natjecanje iz kemije u Velikoj Gorici.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kulturno glazbeni dio ispunili su Zbor Gimnazije Velika Gorica (GVG) uz vodstvo profesorice Ene Hadžiomerović i Lorena Štancl – violina, učenica 2.c razreda GVG-a i polaznica Srednje glazbene škole Franje Lučića.

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 08.05.2024.  33.Državno natjecanje iz kemije otvoreno u Garden Hill hotelu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon što je natjecanje otvoreno članovi Državnog povjerenstva održali su sastanak s mentorima, a nakon večere Državno povjerenstvo je nastavilo s pripremanjem za sutrašnje natjecanje u prostoru škole domaćina natjecanja.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Mraclinske ‘Anđele’ spremaju prvomajski bažul i malo iznenađenje, dojdite!

Čestitamo Praznik rada!

Objavljeno

na

Praznik rada i slobodan dan usred tjedna neki su ‘pospojili’ za mini-godišnji, no većini je to ipak dan odmora koji će provesti na razne načine, već kako kome odgovara – neki pred ekranom uz neki film, seriju, a za one druge koji su u potrazi za istraživanjem prelijepe nam okolice toplo preporučamo i da svrate na ručak u Mraclin!

Tamo vas čeka prvomajski bažul koje vam majstorski spremaju članice Društva žena ‘Anđela Lovreković’. 

– ‘Anđele’  i ove godine organiziraju proslavu 1. svibnja, koja će se, već tradicionalno, uz bažul s kobasama održati na terasi NK Mraclin u srijedu od 14 sati. Uz bažul, ‘Anđele’ pripremaju i malo iznenađenje. Kakvo? Dojdete i otkrijte, ‘Anđele’ vas očekuju s veseljem, kak’ i lani! – poručila je Vesna Tafra, predsjednica Društva putem mraclin.hr .

Screenshot mraclin.hr

Najveća proslava Praznika rada u našem kraju vodi vas do mjesta Turopolje, jer danas je i blagdan Josipa radnika, zaštitnika njihovog mjesta, pa će dvostruka proslava potrajati tijekom čitavog dana. Sva događanja održat će se u Parku turopoljskih branitelja, u ili pokraj društvenog doma Turopolje.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Prelet VBA Rafale iznad čitave Hrvatske povodom obljetnice Operacije Bljesak

Jedan od naših najvećih stručnjaka za sigurnost, Željko Matejčić Mata, pojasnio nam je značaj dolaska ovih zrakoplova u naš sustav obrane, te zašto su prošlog tjedna stigli tako tiho. Donosimo i satnicu današnjih preleta!

Objavljeno

na

Prije šest dana, u  četvrtak 25.travnja u Hrvatsku je doletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale. Sletjeli su upravo u Veliku Goricu, a u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ uz cijeli državni vrh, dočekali su ih i brojni naši sugrađani. Danas će ti borbeni avioni preletjeti iznad čitave Hrvatske i to povodom 29. godišnjice operacije Bljesak, kao znak zahvalnosti prema sudionicima operacije i hrvatskim braniteljima, izvijestili su iz MORH-a.

Foto: Cityportal.hr

Jedan od naših najvećih stručnjaka za sigurnost, koji je poznat i tražen i izvan granica Lijepe naše, Željko Matejčić Mata, pojasnio nam je značaj dolaska ovih zrakoplova u naš sustav obrane, te zašto su nam prošlog tjedna stigli tako tiho, iako su iz MORH-a, kao i danas, upozoravali na pojačanu buku, pa se i o tome raspravljalo.

– Prije svega kao hrvatski branitelj i čovjek koji se bavi poslovima sigurnosti jako sam sretan što je Hrvatska napravila ovaj potez, a razloge bih mogao nabrajati u još jednom velikom članku. Tu je prvenstveno poveznica s NATO, EU, jer mi smo dio svega toga i planski moramo pratiti razvoj i obnavljanje resursa, poglavito strateških, kao što su borbeni zrakoplovi, da sad ne ulazim u analizu tehničkih mogućnosti i opreme samih zrakoplova.

Foto: Željko Matejčić Mata privatna arhiva

Zašto su prvi došli “tiho”? Svi smo taj dan s ponosom gledali u nebo, pa je i laik mogao primjetiti da meteo uvjeti nisu povoljni za niske prelete iznad Zagreba i Velike Gorice tako da su piloti bili prisiljeni odraditi samo rutinsko slijetanje na pistu. Ministarstvo obrane je očigledno planiralo spektakularniji dolazak nego što su to objektivne meteorološke prilike dozvoljavale i vjerujem kako je i ljudima iz organizacije, kao i nama koji simpatiziraju ovakve poteze MORH-a i Vlade RH, jednako tako žao što preleti nisu bili spektakularniji. Bitno je da je prvih 6 ‘HR RAFALA’ u našem dvorištu! – rekao nam je Mata, koji je osim po pitanju sigurnosti, stručnjak i za konje, te je i zapovjednik poznate Kravat pukovnije, jedne od turističkih atrakcije Grada Zagreba.

 

Foto: G.Kiš/arhiva,Cityportal.hr

Ministarstvo obrane objavilo je i satnicu preleta, te upozorili na pojačanu buku iznad područja preleta, od 9 do 11 sati. 

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Jedan hrvatski Rafale letjet će po sljedećim rutama i vremenima:

2. Velika Gorica 09:15 – Duga Resa – Delnice – Kastav 09:29 – Pazin – Poreč 09:33 – Rovinj 09:35 – Pula 09:37 – Novalja 09:43 – Zadar 09:47 – Biograd 09:49 – Šibenik 09:52 – Kaštela – Split 09:56 – Omiš – Ploče – Dubrovnik 10:07 – Korčula – Hvar 10:21 – Trogir – Skradin – Obrovac – Gospić 10:34 – Otočac 10:36 – Ogulin 10:39 – Duga Resa 10:41 – Velika Gorica.

 

Naslovna fotografija:Arhiva MORH/ T. Brandt

 

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Savršen dan uz 32. Turopoljsko Jurjevo u središnjem goričkom parku!

Jurjevski krijesovi koji su se palili tijekom proteklog tjedna, ne samo u 12 sučija Plemenite opčine turopoljske, već i u brojnim drugim selima i mjestima našeg kraja, konačno otjeraše zimu! U našoj priči sa središnje proslave na Tuđmancu, otkrijte i zašto je sv.Juraj posebno važan i skautima diljem svijeta.

Objavljeno

na

Paljenjem središnjeg krijesa u parku dr. Franje Tuđmana završila je manifestacija 32. Turopoljsko Jurjevo. Uz topli plamen Jurjevskog krijesa, okupili su se brojni Velikogoričani, ali i posjetitelji iz gotovo svih dijelova našeg Turopolja, kao i dragi gosti iz drugih mjesta Zagrebačke županije. U iščekivanju najvećeg ovogodišnjeg turopoljskog krijesa publika se sjajno zabavila uz bogat folklorni program koji je započeo u kasno nedjeljno poslijepodne.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastupili su Ansambl tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu – Sielo, FA Turopolje, KUD Čiče, OSS Buševec, KUD ‘Stari grad’ Lukavec, KUD Mičevec i KUD ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Na Tuđmancu su se okupili i brojni članovi Turopoljske udruge skauta TUR, neizostavni dio ove velike manifestacije, a djeci su posebno zanimljiva bila i vatrogasna vozila DVD-a Velika Gorica, uz koje su bili i uvijek spremni naši gorički vatrogasci.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon što je Sunce pozdravilo okupljene i krenulo buditi ekipu na drugom kraju svijeta, nešto prije 20 sati, u tim trenucima još brojnija publika, povukla se sa središnjeg dijela livade na Tuđmancu, i nestrpljivo iščekivala početak ceremonijalnog programa kojim se njeguju stoljetni  turopoljske običaje usred suvremene nam Gorice! Jer, na scenu zelenu stupio je  – Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša. Spremno su ih i svečano tamo dočekali župan Plemenite opčine turopoljske, Juraj Odrčić, podžupan POT-a za Vrhovje, Marko Cvetković, te zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec.

Foto: Turopoljsko Jurjevo, Velika Gorica, 28.travnja 2024/Dražen Kopač/Zg.županija

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Paljenje velikog Jurjevskog krijesa tradicionalno je prepušteno u stručne ruke Turopoljske udruge skauta TUR, predvođene Alenom Konjevićem. Članovi te udruge u suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom, kao organizatorom svečanost, već dugi niz godina izrađuju svečani Jurjevski krijes u Velikoj Gorici, kao i onaj na središnjoj proslavi, koja se sve do potresa 2020. odvijala kod Starog grada Lukavec.

Turopoljski skauti Jurjevo doživljavaju i kao svoju svečanost, jer Sv. Juraj (St. Georg) je između ostalog i zaštitnik skauta u cijelom svijetu. Ovo je prigoda kada izviđači u Velikoj Gorici bivaju vidljivi u lokalnoj zajednici, a njihova aktivnost i suradnja s prijateljskim udrugama prepoznata u javnosti. Blagdan svog zaštitnika Turopoljski skauti redovito koriste kako bi na najsvečaniji način u članstvo udruge primili nove članove ili ih preveli u stariju uzrasnu kategoriju. To uključuje i davanje obećanja ili zavjeta, te dobivaju priliku staviti oko vrata primjerenu odredsku maramu u zelenoj boji svog odreda. Čestitamo svim članovima, njih desetak koji su dali obećanje ili zavjet na ovogodišnjem Jurjevu – rekao nam je Konjević.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Turopoljska udruga skauta TUR

Župan plemenite opčine turopoljske posebno se zahvalio kulturno-umjetničkim društvima koja su sudjelovala u ovogodišnjoj manifestaciji, kao i stanovnicima diljem goričkog kraja koji su se pridružili.

– Zahvaljujem se svim drugim naseljima i selima koji su organizirali proslave i paljenje Jurjevskih  krijesova i izvan naših organizacija, što pokazuje da je Jurjevo zbilja jedan krasan običaj, ukorijenjen u naš kraj.  Vjerujem da će se sljedeća, kada slavimo i 800 godina Plemenite opčine turopoljske, vratiti u Stari grad Lukavec, čija je obnova pri kraju – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

No, bez obzira na povratak središnje proslave u Lukavec, Jurjevski krijes će se paliti i idućih godina na Tuđmancu, jer i u našem gradu je jedna od sučija POT-a, najavio je.

– Svakako ćemo i na ovoj lokaciji nastaviti održavati i organizirati paljenje Jurjevskog krijesa, jer treba kak’ se od davnina kaže vatrom pozdraviti zimu, jer Jurjevo označava pravi početak proljeća u Turopolju. Jako nam je drago što postoji ovako veliki interes građana, zato im se na neki način i zahvaljujemo ovim koncertom večeras uz  ‘Gazde’ – poručio je završno.

Foto: Turopoljsko Jurjevo, Velika Gorica, 28.travnja 2024/Dražen Kopač/Zg.županija

Paljenju jurjevskoga krijesa u ime Zagrebačke županije prisustvovao je zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Ovo je naša tradicija, naša kulturna baština s kojom se možemo podičiti. Svega toga ne bi bilo bez marljivoga rada Plemenite opčine Turopoljske koja svojim radom njeguje duh tradicije i prenosi ga na mlade generacija – rekao je Kolarec.

Podsjetimo, tijekom protekloga tjedna, u čast sv. Jurja, zaštitnika Plemenite opčine Turopoljske, čiji se blagdan slavi 23.travnja, jurjevski krijes gorio je u 12 velikogoričkih naselja, sučijama POT-a, a o brojnima ste mogli čitati i na našem portalu.

Foto: Jurjevski krijes, Donja Lomnica, 23.travnja 2024.g./ Cityportal.hr

 

*Programski sadržaj u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO/VIDEO Ne propustite stoljetnu tradiciju ovog petka na Plesu! A kak’ tek popevaju…

‘Dođite nam na druženje uz toplinu Jurjevskog krijesa i spontano pjevanje na već poznatu lokaciju, livadu kod Društvenog doma’, poziva Vinko Cerovski, predsjednik Udruge VG Branitelji, suorganizatori događanja.

Objavljeno

na

Uz pozdrav ‘Došel je došel Juraj zeleni!’ i ovog se tjedna nastavlja tradicija paljenja Jurjevskog krijesa diljem našeg kraja. Tako se uoči središnje proslave Turopoljskog Jurjeva u nedjelju na Tuđmancu, već u petak možete proveseliti i ugrijati uz krijes i na Plesu.

Pleso i ove godine održava stoljetnu tradiciju, pa pozivam sve da nam se pridruže na livadi kod Društvenog doma. Organizatori su tradicionalno i ove godine Plemenita opčina turopoljska, sučija Pleso – Rakarje, tu su i naši vatrogasci iz DVD-a Velika Gorica, a naša je udruga suorganizator ovog događaja. Dođite nam na druženje uz toplinu Jurjevskog krijesa i spontano pjevanje! – rekao nam je Vinko Cerovski, predsjednik Udruge VG Branitelji – Velika Gorica.

Paljenje Jurjevskog krijesa održat će se u petak, 26. travnja na Plesu s početkom u 19:30 sati.

Foto: Udruga VG Branitelji -Velika Gorica

Foto: Udruga VG Branitelji -Velika Gorica

Foto: Udruga VG Branitelji -Velika Gorica

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno