Povežite se s nama

Vijesti

Baš ono što je trebalo Gorici! Po novome, na Plesu se najbolje papa

Potraga za dobrom klopom u Velikoj Gorici odvela nas je na Pleso, nedaleko od aerodroma, na terasu novoga restorana “PapaMò”, koji je ispao – otkriće

Objavljeno

na

Vi ovdje u Gorici imate sve, grad je super za život, ali jedno vam fali… Malo je tu pravih, vrhunskih restorana, mjesta gdje možeš dovesti nekoga na poslovni sastanak, ali i na opušteno druženje…

Tako mi govorio prijatelj, već godinama s adresom u inozemstvu, deklarirani ljubitelj ića i pića, prije nekoliko godina. Često je i kasnije vrtio tu mantru, teoriju o “gradu s premalo vrhunske gastronomije”, pa sam ga jedva čekao na aerodromu kad je ovoga puta dolazio. Avion je, naravno, ponovno kasnio, ali stigao je baš na vrijeme za ručak.

– Idemo, vodim te na ručak na jedno mjesto – izgovorio sam odmah nakon pozdrava.

Ništa mu drugo nisam želio otkriti, no sve je vrlo brzo bilo jasno. Minutu, dvije poslije parkirao sam nedaleko od aerodroma, na adresi Pleška 105, a prijatelj je gledao…

– Izlazi, tu smo! – požurivao sam ga.

– Opa, ovo je nešto novo… – odvratio je dok je odvezivao pojas i gledao u natpis.

Oči su se raširile već na prvom koraku, nakon što odmjerio prve naznake interijera. Znao sam da ni takav “šmeker” poput njega neće odoljeti ovoj kombinaciji stakla i drva uz dodatke poput dizajnerskih lustera i stalaža ispunjenih bocama vrhunskih vina.

– Dobro nam došli, izvolite menije – prišla nam je nasmiješena konobarica, prijatelju se i taj dio svidio, a nakon što je otvorio meni, krenula je već i lagana euforija.

– Carpaccio od juneće pisanice za predjelo, teleća koljenica s rižotom alla milanese za glavno jelo i za kraj malo salate od hobotnice – izgovarao je narudžbu već nekoliko minuta poslije, očito želeći pred ljupkom konobaricom ispasti još malo važniji i pompozniji nego što doista jest.

– Pizzu s pršutom – dobacio sam puno manje pompozno, a on me u čudu pogledao.

– Čekaj, uz sve ovo ti ćeš jesti pizzu?!

– Ništa ne brini, nisam poludio… Nije ovo obična pizza – objasnio sam ukratko.

Sa svakim zalogajem sve je više uživao, a kad je konačno odložio pribor, duboko je udahnuo i okrenuo se prema konobarici.

– Oprostite, molio bih vas da mi pozovete šefa! Želim razgovarati s njim!

Zbunjena djevojka ponudila je pomoć, pokušala doznati što nije u redu, pretpostavljajući da postoji neki problem, ali ovaj je baš inzistirao. Želi šefa. I baš nam u tim trenucima prilazi čovjek…

– Ja sam vlasnik restorana, u čemu je problem – upitao je, a prijatelj je ustao.

– Majstore, svaka čast! – povikao je srdačno, a konobarica je odahnula…

I sjeo nama je za stol, a priča je krenula od jednog temeljnog, ali logičnog pitanja:

– U čemu je tajna?

Svašta je taj moj prijatelj prošao, brojne restorane, ali ovo je bilo nešto drukčije. Hrana naprosto ima drukčiji okus.

– Naša jela pripremaju se ‘sous vide’ tehnikom kuhanja, na niskoj temperaturi, u vakuumu, što jelo čini bogatijim baznim, odnosnim aromama i punijim okusom. Sva hranjiva svojstva ostaju u namirnici i zato je ona takva – odgovorio je gazda na pitanje koje je glasilo otprilike “kako je moguće da je meso meko kao putar”.

– Imamo u kuhinji i grill smoker, koji omogućuje ravnomjerno pečenje, veću sočnost i bolje arome dima, i kad se sve spoji…

Ok, sve to skupa djelovalo je kao dovoljno dobro objašnjenje, ali prijatelj je išao dalje.

– Probao sam i njegovu pizzu, takvo nešto nisam još probao. U čemu je tu stvar?

Odgovor je bio spreman.

– Na to smo posebno ponosni. Kreirali smo Delikates pizzu, od premium namirnica, baš za prave gurmane poput vas, s originalnom talijanskom mozzarellom i svim drugim visoko kvalitetnim sastojcima, a tijesto je naše, posebno, autorski rađeno od četiri vrste brašna. Miješa se posebnom miješalicom tehnikom velike hidratacije s umješavanjem velike količine zraka zbog čega je u konačnici ono vrlo prozračno. Na kraju se pizza stavlja u pećnicu koja u 60 sekundi odradi posao kako bi tijesto bilo lagano, prozračno, izvana hrskavo, a u sredini mekano – objašnjavao je gazda.

 

I krenula je šetnja, razgledavanje.

– Vidite, imamo i izdvojeni VIP dio s 20-ak mjesta, idealan za poslovne ručkove, domjenke i proslave, tu je i malo dječje igralište za klince, a imamo i sobe za opuštanje, s privatnim jacuzzijem i saunom – nabrajao je gazda i impresionirani prijatelj mogao je samo zaključiti:

– E, to je baš ono što je Gorici trebalo!

 

Savršen desert – Amelie kolači

A kad je sve gotovo, kad je želudac pun, vrijeme je za desert… Uz slatke deserte s potpisom chefa Deana, kao što su ukusni semifreddo ili panakota, koji se svakodnevno pripremaju u kuhinji, ljubitelje slatkoga svakako će zanimati i informacija da u ponudi PapaMó restorana su i kolači izravno iz kuhinje Slastica Amelie, omiljenog zagrebačkog odredišta za sladokusce koje je sada stiglo i na Pleso!

Vijesti

Popunjena sva mjesta za edukaciju o fiskalizaciji 2.0! Saznajte kada će se održati sljedeća

Nakon što su popunjena sva mjesta za edukaciju 9. lipnja, Udruženje obrtnika Velika Gorica najavilo je novi termin radionice o fiskalizaciji 2.0 za 16. lipnja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Iz udruženja obrtnika Velike Gorice javljaju kako su sva mjesta za edukaciju „Pripremimo se za fiskalizaciju 2.0” popunjena.

Zbog velikog interesa za edukaciju o nadolazećim promjenama u sustavu fiskalizacije organizira dodatnu radionicu koja će se održati u ponedjeljak, 16. lipnja 2025. godine, od 15 do 17 sati.

Podsjećamo, novi Zakon o fiskalizaciji odnosi se na sve pravne osobe, bilo da se radi o obrtu, d.o.o.-u, j.d.o.o.-u, samostalnom zanimanju, udruzi, OPG-u, ustanovi i tako dalje. Od 1. siječnja 2026. svi računi će morati biti fiskalizirani, bez obzira na način plaćanja. Stoga, važno se informirati na vrijeme kako bi se izbjegle moguće komplikacije prilikom poslovanja.

S obzirom na to da je broj mjesta ograničen, potrebno je popuniti te poslati prijavnicu u što kraćem roku na [email protected].

Nastavite čitati

Najave

Društvo žena Pešćenica poziva na 6. Festival bakinih kolača

Ocijenit će se i najbolja turopoljska pita!

Objavljeno

na

Objavio/la

Vrijedne članice Udruge žena Pešćenica iz općine Lekenik pozivaju ove nedjelje, 08. lipnja na manifestaciju koja kolačima daje posebno gastro mjesto.

Izložba domaćih kolača koji su izrađeni po starinskim receptima bit će na betonskom igralištu, a okupljanje počinje u 14.30 sati.

Manifestaciju posvećenu slasticama pratit će i kulturno-umjetnički program od 15 sati, dok je otvaranje i degustacija kolača u 16 sati.

U sklopu događanja ocijenit će se i najbolja turopoljska pita, a nakon proglašenja najbolje pripremljenih kolača slijedi i zabava uz Luna band u velikom šatoru. Pridružite se!

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Gorički vrtićanci “na policijskom zadatku”

Svi do jednog, kada odrastu žele biti – policajci!

Objavljeno

na

Objavio/la

Danas je starija vrtićka skupina djece Dječjeg vrtića Velika Gorica imala važan dan.

U društvu odgojiteljica Nade i Marijane, otputili su se na “službeni” zadatak – upoznati naše gradske policajce. U Policijskoj postaji dočekali su ih službenici kako bi im prezentirali svoj rad, no nisu očekivali navalu pitanja malih Velikogoričana, koji svi do jednog, kada odrastu žele biti – policajci.

Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

–Kako lovite lopove? Jesu li lisice dovoljne za uhititi lopova? Jurite li na motoru za njima ili autom? Gdje je zatvor? Je li škola za policajce teška…? – samo su neka od pitanja naših malih znatiželjnika.

Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

Kako bi ih nagradili za veliko zanimanje za posao policajca, Služba prometne policije Ravnateljstva policije u suradnji sa Policijskom upravom zagrebačkom, našim klincima pripremila je prigodne poklone, a to je samo nastavak edukacije koju su prošli s tetama u vrtiću.

Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

 

–Upravo na inicijativu naše djece smo počeli provoditi program „POLICAJAC“ jer ih to zanimanje u njihovoj dobi jako intrigira, stalno su u toj ulozi, tako da smo duži period posvetili tom zanimanju puno pažnje. Izgradili smo u našoj skupini policijsku postaju, izrađivali smo odore od najlona, rekvizite, iskaznice, igrali se detektiva, istraživali sve o policijskoj akademiji i o policiji općenito iz enciklopedije…tako da je ovaj današnji posjet praktični dio naučenog u vrtiću. Jedva su čekali vidjeti policijska vozila i postaviti pitanja policajcima – rekla nam je odgojiteljica Nada Mišević.

Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

Službene prostorije Policijske postaje Velika Gorica, tako su danas bile u drugačijem ozračju, ispunjene dječjom znatiželjom, a vozni park naše policije dobio je nove vozače!

Ipak…najviše je stradala policijska sirena 🙂

FOTO galerija:

 

Nastavite čitati

Vijesti

Turopoljske mažoretkinje proširuju ekipu – u tijeku prijave

Djevojčice i djevojke ispunite slobodno vrijeme zajedništvom u plesu!

Objavljeno

na

Turopoljske mažoretkinje djeluju na području Velike Gorice i svojim radom promiču sport, zajedništvo i ljubav prema glazbi i plesu, i rado otvaraju vrata novim članicama.

U ovom trenutku upisuju nove članice svih uzrasta, a sve zainteresirane mogu se prijaviti ili dobiti više informacija na brojeve 098 9675 845 ili 097 914 8067.

Ova uspješna ekipa vas očekuje!

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kolarec preuzeo ugovore za dogradnju škola vrijedne 8,4 milijuna eura

Radi se o dogradnji OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom, dogradnji škole i male sportske dvorane PŠ Kerestinec, te rekonstrukciji i dogradnji Osnovne škole Pavla Belasa u Brdovcu.

Objavljeno

na

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano su dodijeljeni ugovori za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole, sufinanciranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Nove ugovore ukupne vrijednosti 8,4 milijuna eura zamjeniku župana Ervinu Kolarecu uručili su predsjednik Vlade Republike Andrej Plenković i ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs.

Foto: Zagrebačka županija

Radi se o dogradnji OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom, dogradnji škole i male sportske dvorane PŠ Kerestinec, te rekonstrukciji i dogradnji Osnovne škole Pavla Belasa u Brdovcu.

Projektom dogradnje OŠ Pavao Belas ukupne vrijednosti 5,7 milijuna eura predviđena je rekonstrukcija i dogradnja školskog prostora kojom će se izgraditi 11 novih učionica s pratećim sadržajima, čime će škola imati ukupno 20 razrednih odjela. Projektom dogradnje OŠ Josipa Badalića ukupne vrijednosti 2,23 milijuna eura predviđena je dogradnja dvije nove učionice s pratećim sadržajima i knjižnicom, čime će škola imati ukupno osam razrednih odjela. Projektom dogradnje PŠ Kerestinec ukupne vrijednosti 1,82 milijuna eura predviđena je dogradnja jedne učionice s pratećim sadržajima te dogradnja male dvorane, čime će škola imati ukupno pet razrednih odjela.

Foto: Zagrebačka županija

–Zahvaljujući odobrenim sredstvima za izgradnju i dogradnju škola, stvorit će se uvjeti za jednosmjenski rad u školama. Do sada je Zagrebačkoj županiji iz NPOO-a dodijeljeno 55 milijuna eura za osam projekata ukupne vrijednosti 65 milijuna eura, a razliku sredstava od 10 milijuna eura osigurat će Županija.

Na putu do cilja jednosmjenske nastave u resornom ministarstvu je u tijeku evaluacija četiri prijavljena projekta dogradnje škola na području županije ukupne vrijednosti 23 milijuna eura.

Dodajmo kako je do sada za osam školskih projekata iz NPOO-a Zagrebačkoj županiji dodijeljeno 55 milijuna eura.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 448 - 14.05.2025.

Facebook

Izdvojeno