Povežite se s nama

Moja županija

Županija i dalje samo s jednim aktivnim slučajem koronavirusa

Objavljeno

na

Nema novooboljelih od koronavirusa u gradu Velikoj Gorici, kao niti na cijelom području Zagrebačke županije, javlja Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Proteklo je već 20 dana kako u županiji nema novih slučajeva COVID-19. Do danas u 11 sati je evidentirano 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Moja županija

Tjedan Crvenog križa: ZG županija dodijelila vrijednu opremu gradskim društvima

Gradskim društvima C.križa dodijeljeno je 38 tisuća eura, čime je nabavljeno osam isušivača vlage i osam pop up šatora, te ortopedska i medicinska pomagalima, koja će se koristit u sklopu projekta ‘Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala’.

Objavljeno

na

Svake godine 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, najbrojnije i najstarije svjetske humanitarne organizacije. Provođenjem svoje misije ta je organizacija prisutna u gotovo svim zemljama svijeta, a svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova i volontera.

U godini u kojoj Hrvatski Crveni križ (HCK) obilježava 145 godina postojanja i djelovanja na teritoriju današnje Republike Hrvatske, od 8.do 15. svibnja bio je u znaku Tjedna Crvenog križa. Sva društva HCK-a obilježila su ga raznim aktivnostima u lokalnoj zajednici s ciljem promocije svega što Crveni križ radi- od natjecanja mladih članova, dodjelom priznanja za volontera i volonterski tim godine, posebnih volonterskih priznanja. Čitavog tjedna se u jednom trgovačkom lancu prikupljali su se prehrambeni artikli u posebnim košarama diljem Hrvatske.

Foto: Povodom Tjedna C.križa Zagrebačka županija nabavila vrijednu opremu društvima C.križa/Zg.županija

Zagrebačka županija dodijelila je gradskim društvima 38 tisuća eura vrijednu opremu za djelovanje u kriznim situacijama i opremanje posudionice medicinskih pomagala.

Tim je sredstvima nabavljeno osam isušivača vlage i osam pop up šatora, te ortopedska i medicinska pomagala, koje je Društvo CK Zagrebačke županije nabavilo vlastitim sredstvima.

Foto: DCK V.Gorica

Koristit će se u sklopu projekta ‘Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala’, kojim se ljudima u potrebi omogućuje besplatno korištenje raznih ortopedskih i medicinskih pomagala.

Foto: Povodom Tjedna C.križa Zagrebačka županija nabavila vrijednu opremu društvima C.križa/Zg.županija

Pomagala su namijenjena osobama s trajnim invaliditetom, oboljelima od kroničnih bolesti, palijativnim bolesnicima, nepokretnim i gerijatrijskim bolesnicima kao i bolesnicima koji su privremeno nepokretni zbog oporavka od operativnih zahvata te naglo oboljelim osobama.

Foto: DCK V.Gorica

Ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, Drinka Sopta, ovom je prilikom zahvalila na svekolikoj pomoći i donaciji Zagrebačkoj županiji, u čije je ime dodjeli opreme nazočila pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak. Za više informacija o načinu posuđivanja pomagala potrebno je kontaktirati društvo Crvenog križa s područja mjesta stanovanja korisnika.

Foto: Zg.županija

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije doniralo je velikogoričkom Društvu CK ortopedska pomagala u vrijednosti 2.810 eura, tri električna bolnička kreveta, pet invalidskih kolica, tri hodalice, osam WC stolica princeza, te deset štaka.

– Naša posudionica ortopedskih pomagala i medicinske opreme djeluje već dugi niz godina, a program financira Grad Velika Gorica od 2009.godine. Osim vrijedne donacije za posudionicu naše županijsko Društvo doniralo je kroz ta sredstva i opremu za djelovanje u kriznim situacijama u vrijednosti 1.642,74 eura, a to su isušivač i pop-up šator – rekla nam je Renata Deak, ravnateljica GDCK V. Gorica.

Također napominje kako projekt posudionice nije zamišljen da se ortopedsko pomagalo daje u trajno korištenje već na rok od šest mjeseci.

Građani imaju pravo na kvalitetniji život te bolju zdravstvenu i socijalnu skrb, čemu posudionica ortopedskih pomagala doprinosi – poručila je Deak.

Foto: GDCK V.Gorica Renata Deak, CKZŽ, Drinka Sopta, pročelnica Ksenija Čuljak/Zg.županija

Foto: Zg.županija

*Sadržaj u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

Moja županija

Fotografirajte ljepote Zagrebačke županije i osvojite vrijedne nagrade

Prijave su otvorene do 15. lipnja.

Objavljeno

na

Nakon iznimnog uspjeha prethodnih godina, iz Turističke zajednice Zagrebačke županije pozivaju sve ljubitelje fotografije da sudjeluju u četvrtom izdanju natječaja Photo Zagreb County te se pridruže u kreativnoj avanturi i otkriju ljepote Zagrebačke županije kroz svoj objektiv.

Ovogodišnji natječaj koji je od danas i službeno otvoren, predstavlja izuzetnu priliku za sve fotografe, kako amatere tako i profesionalce, da pokažu svoj talent i kreativnost. Uz šest raznovrsnih tema, od aktivnog boravka u prirodi do eno-gastro motiva, pružamo vam priliku da istražite i zabilježite raznolikost naše prekrasne županije.

Foto: Dražen Kopač

– Nagradni natječaj ‘Photo Zagreb County’ već je postao tradicionalna aktivnost naše turističke zajednice. Kroz protekla izdanja, vidjeli smo izniman doprinos sudionika u promociji naše destinacije putem fotografije. Slika govori više od tisuću riječi i upravo se veselimo ponovo biti pred teškom odlukom odabira onih koji će kroz objektiv prikazati ono najljepše što naša županija nudi – istaknula je važnost natječaja za promociju turističkih atrakcija i ljepota naše županije, direktorica Ivana Alilović.

Osim prilike za osvajanje vrijednih nagrada, uključujući wellness vikend, večeru za dvoje i degustacije pjenušavih vina diljem Zagrebačke županije, najbolji radovi bit će izloženi na posebno organiziranoj izložbi, pružajući autorima priliku za dodatno predstavljanje, ali i priznanje.

Foto: Dražen Kopač

Prijave su otvorene do 15. lipnja, a više informacija o natječaju i načinu prijave pronađite ovdje.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika Gorica domaćin izbora za Miss Zagrebačke županije, za krunu se bori sedam ljepotica

Izbor je u petak u Pučkom otvorenom učilištu.

Objavljeno

na

Tomislava Dukić okrunjena je kao Miss Hrvatske i natjecati će se na izboru Miss Svijeta koji će se održati na proljeće sljedeće godine. I dok se lijepa Tomislava priprema za 72. Miss World kreću županijska natjecanja i borba za mjesto u finalu jubilarnog izbora 30. Miss Hrvatske.

Prvi u nizu dvadeset županijskih izbora je Miss Zagrebačke županije za Miss Hrvatske koji će se održati u petak u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. Sedam lijepih djevojaka pokušati će osvojiti ručno izrađenu krunu dizajnerice Ivane Milun. Nježna kruna iz Gallery Gemstone optočena je dragim kamenom smaragdom te poludragim kamenom moonstone i zaslužiti će je svaka pobjednica županijskog izbora koja uđe u veliko finale 30. Miss Hrvatske.

Za titulu se bori 20-godišnja Ines Opačić studentica fakulteta iformatičkog managementa, zatim 26-godišnja nogometašica Ana Tutić koja pohađa Medicinsku školu. Najmlađe među natjecateljicama su 18-godišnja Magdalena Pavlečić maturantica zagrebačke Sportske gimnazije te Leticija Hajnić maturantica zagrebačke Prve Ekonomske škole.

Tu je i studentica ekonomije, 21-godišnja Andrea Burtina i 25-godišnja Manuela Mlinar, profesionalni model koja je ujedno nosila reviju za poznatu modnu kuću Prada. Za titulu Miss Zagrebačke županije bori se i 22-godišnja Ema Helena Vičar koja studira Međunarodno poslovanje.

– Jako mi je drago da se izbor u Zagrebačku županiju vratio nakon četiri godine. Posebno se zahvaljujem pokroviteljima Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, Gradu Velika Gorica i gradonačelniku Krešimiru Ačkaru, hvala i Gradu Sv. Ivan Zelina, Gradu Dugo Selo, cvjećarnici White Poppy, Balon centru, Amuerte ginu i Chelos baru gdje je održan casting i gdje će biti službeni after party – izjavila je Iva Loparić Kontek vlasnica licence i direktorica Miss Hrvatske za Miss Svijeta.

Djevojke će predstaviti novu modnu kolekciju hrvatskog branda Calico Mood, a prošetati će pozornicom i u vjenčanicama Nikolina. Za šminku se brine Učilište Profokus, a za frizure Blowout bar. Voditelj programa je Davor Garić.

 

Nastavite čitati

Moja županija

Zdravstvenim, socijalnim i humanitarnim udrugama 400 tisuća eura

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj za financiranje programa i projekata.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija objavila je 400 tisuća eura vrijedan javni natječaj za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja.

Prijavitelji mogu biti udruge i druge neprofitne organizacije koje su upisane u Registar neprofitnih organizacija, a koje djeluju na području Zagrebačke županije. Također, prijavitelji moraju imati osigurane organizacijske kapacitete i ljudske resurse za provedbu programa javnih potreba i javnih ovlasti, odnosno pružanje socijalnih usluga.

Program i projekt koji provodi udruga ili druga neprofitna organizacija mora obuhvaćati osobe s prebivalištem na području županije, a njegovo provođenje ne smije trajati dulje od 12 mjeseci. Programi i projekti odnose se na zdravstvene, socijalne i humanitarne programe, programe i projekte zaštite od nasilja u obitelji te programe i projekte u području brige za umirovljenike i osobe starije životne dobi.

Financijska potpora za pojedini program/projekt može biti odobrena u iznosu od najmanje 1.000 eura do najviše 55.000 eura, a u okviru ovog javnog natječaja prijavitelji mogu prijaviti i ugovoriti samo jedan program/projekt.

Prijave se podnose do 24. svibnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO Crvenouhe kornjače, njih 33 uhvaćene na području županije imaju novi dom

Udomio ih je Zoolooški vrt Grada Zagreba, a živjet će u Prvom maksimirskom jezeru.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zoološki vrt Grada Zagreba udomio je prve ovogodišnje kornjače uhvaćene na području Zagrebačke županije. Svoj život u kontroliranim uvjetima nastavit će 15 mužjaka i 18 ženki crvenouhih kornjača. Najmanja i najlakša kornjača je teška svega 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma. Najmanja kornjača je dužine oklopa svega 9,7 cm a najveća čak 24,6 cm.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Jezera s područja županije posljednjih su godina nastanile invazivne strane kornjače koje ugrožavaju našu domaću barsku kornjaču. Invazivne, crvenouhe kornjače su veće, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje zavičajnim barskim kornjačama. Smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu te prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella.

– Kako bismo zaštitili autohtonu vrstu, kroz projekt „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ drugu godinu za redom izlovljavamo invazivne kornjače kojima nije mjesto u našim jezerima pomoću sunčališta i vrša. Hvatanje kornjača pomoću sunčališta je neinvazivna metoda i ne ozljeđuje kornjače. U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, a kornjače mogu slobodno plivati. Vrše se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci. Dio vrše se uvijek nalazi iznad vode kako bi kornjače koje uđu u vršu mogle disati – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije  Tatjana Masten Milek.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Vrijednost projekta ‘Spas za barske – stop za invazivne kornjače’ financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 265 tisuća eura.

– Briga za autohtone vrste otvara nam izazove vezane uz zbrinjavanje jedinki invazivnih vrsta životinja. Institucije međusobnom suradnjom i zajedničkim radom mogu pronaći kvalitetna rješenja u korist dobrobiti svih životinja. Upravo to potvrđujemo primjerom premještanja crvenouhih kornjača iz Zagrebačke županije u Prvo maksimirsko jezero. To je jezero u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture uređeno na način da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, no da ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu – rekao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno