Povežite se s nama

Moja županija

VIDEO City puls: Šef Nacionalnog stožera impresioniran našim snagama Civilne zaštite

Pogledajte i što nam donosi projekt Edutopija, te zašto smo ponosni na naš Brass festival!

Objavljeno

na

CityLIGHTS

FOTO Savršen dan uz 32. Turopoljsko Jurjevo u središnjem goričkom parku!

Jurjevski krijesovi koji su se palili tijekom proteklog tjedna, ne samo u 12 sučija Plemenite opčine turopoljske, već i u brojnim drugim selima i mjestima našeg kraja, konačno otjeraše zimu! U našoj priči sa središnje proslave na Tuđmancu, otkrijte i zašto je sv.Juraj posebno važan i skautima diljem svijeta.

Objavljeno

na

Paljenjem središnjeg krijesa u parku dr. Franje Tuđmana završila je manifestacija 32. Turopoljsko Jurjevo. Uz topli plamen Jurjevskog krijesa, okupili su se brojni Velikogoričani, ali i posjetitelji iz gotovo svih dijelova našeg Turopolja, kao i dragi gosti iz drugih mjesta Zagrebačke županije. U iščekivanju najvećeg ovogodišnjeg turopoljskog krijesa publika se sjajno zabavila uz bogat folklorni program koji je započeo u kasno nedjeljno poslijepodne.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastupili su Ansambl tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu – Sielo, FA Turopolje, KUD Čiče, OSS Buševec, KUD ‘Stari grad’ Lukavec, KUD Mičevec i KUD ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Na Tuđmancu su se okupili i brojni članovi Turopoljske udruge skauta TUR, neizostavni dio ove velike manifestacije, a djeci su posebno zanimljiva bila i vatrogasna vozila DVD-a Velika Gorica, uz koje su bili i uvijek spremni naši gorički vatrogasci.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon što je Sunce pozdravilo okupljene i krenulo buditi ekipu na drugom kraju svijeta, nešto prije 20 sati, u tim trenucima još brojnija publika, povukla se sa središnjeg dijela livade na Tuđmancu, i nestrpljivo iščekivala početak ceremonijalnog programa kojim se njeguju stoljetni  turopoljske običaje usred suvremene nam Gorice! Jer, na scenu zelenu stupio je  – Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša. Spremno su ih i svečano tamo dočekali župan Plemenite opčine turopoljske, Juraj Odrčić, podžupan POT-a za Vrhovje, Marko Cvetković, te zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec.

Foto: Turopoljsko Jurjevo, Velika Gorica, 28.travnja 2024/Dražen Kopač/Zg.županija

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Paljenje velikog Jurjevskog krijesa tradicionalno je prepušteno u stručne ruke Turopoljske udruge skauta TUR, predvođene Alenom Konjevićem. Članovi te udruge u suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom, kao organizatorom svečanost, već dugi niz godina izrađuju svečani Jurjevski krijes u Velikoj Gorici, kao i onaj na središnjoj proslavi, koja se sve do potresa 2020. odvijala kod Starog grada Lukavec.

Turopoljski skauti Jurjevo doživljavaju i kao svoju svečanost, jer Sv. Juraj (St. Georg) je između ostalog i zaštitnik skauta u cijelom svijetu. Ovo je prigoda kada izviđači u Velikoj Gorici bivaju vidljivi u lokalnoj zajednici, a njihova aktivnost i suradnja s prijateljskim udrugama prepoznata u javnosti. Blagdan svog zaštitnika Turopoljski skauti redovito koriste kako bi na najsvečaniji način u članstvo udruge primili nove članove ili ih preveli u stariju uzrasnu kategoriju. To uključuje i davanje obećanja ili zavjeta, te dobivaju priliku staviti oko vrata primjerenu odredsku maramu u zelenoj boji svog odreda. Čestitamo svim članovima, njih desetak koji su dali obećanje ili zavjet na ovogodišnjem Jurjevu – rekao nam je Konjević.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Turopoljska udruga skauta TUR

Župan plemenite opčine turopoljske posebno se zahvalio kulturno-umjetničkim društvima koja su sudjelovala u ovogodišnjoj manifestaciji, kao i stanovnicima diljem goričkog kraja koji su se pridružili.

– Zahvaljujem se svim drugim naseljima i selima koji su organizirali proslave i paljenje Jurjevskih  krijesova i izvan naših organizacija, što pokazuje da je Jurjevo zbilja jedan krasan običaj, ukorijenjen u naš kraj.  Vjerujem da će se sljedeća, kada slavimo i 800 godina Plemenite opčine turopoljske, vratiti u Stari grad Lukavec, čija je obnova pri kraju – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

No, bez obzira na povratak središnje proslave u Lukavec, Jurjevski krijes će se paliti i idućih godina na Tuđmancu, jer i u našem gradu je jedna od sučija POT-a, najavio je.

– Svakako ćemo i na ovoj lokaciji nastaviti održavati i organizirati paljenje Jurjevskog krijesa, jer treba kak’ se od davnina kaže vatrom pozdraviti zimu, jer Jurjevo označava pravi početak proljeća u Turopolju. Jako nam je drago što postoji ovako veliki interes građana, zato im se na neki način i zahvaljujemo ovim koncertom večeras uz  ‘Gazde’ – poručio je završno.

Foto: Turopoljsko Jurjevo, Velika Gorica, 28.travnja 2024/Dražen Kopač/Zg.županija

Paljenju jurjevskoga krijesa u ime Zagrebačke županije prisustvovao je zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Ovo je naša tradicija, naša kulturna baština s kojom se možemo podičiti. Svega toga ne bi bilo bez marljivoga rada Plemenite opčine Turopoljske koja svojim radom njeguje duh tradicije i prenosi ga na mlade generacija – rekao je Kolarec.

Podsjetimo, tijekom protekloga tjedna, u čast sv. Jurja, zaštitnika Plemenite opčine Turopoljske, čiji se blagdan slavi 23.travnja, jurjevski krijes gorio je u 12 velikogoričkih naselja, sučijama POT-a, a o brojnima ste mogli čitati i na našem portalu.

Foto: Jurjevski krijes, Donja Lomnica, 23.travnja 2024.g./ Cityportal.hr

 

*Programski sadržaj u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Poziv poduzetnicima: Stižu nove županijske potpore

Lani je poduzetnicima odobreno više od 240 županijskih potpora.

Objavljeno

na

U ovoj godini poduzetnicima je na raspolaganju ukupno milijun eura bespovratnih županijskih potpora, čime Zagrebačka županija osigurava kontinuitet u povećanju konkurentnosti poduzetnika na tržištu.

– Zaista je velik napredak poduzetnika, a govorim i o trgovačkim društvima i obrtnicima, dakle svim obveznicima poreza na dobit, a značajno su povećana i ulaganja u dugotrajnu imovinu. Bilježimo i porast u zapošljavanju kao i povećanju neto plaća, što našu županiju svrstava na vodeću poziciju u Hrvatskoj – podsjetio je pročelnik za gospodarstvo i fondove Europske unije Damir Fašaić, istaknuvši činjenicu da Županija dugi niz godina osigurava bespovratna sredstva poduzetnicima koje mogu uložiti u razvoj svojih poduzeća. Stoga će i ove godine u nekoliko kategorija poduzetnici moći kandidirati na natječaje Zagrebačke županije.

Aktualni natječaj za ovu godinu pomaže u startu poslovanja a vrijedan je 150 tisuća eura namijenjenih poduzetnicima početnicima.

– Želimo olakšati našim poduzetnicima koji ulaze svijet poduzetništva tako da mogu računati na sufinanciranje 75 posto prihvatljivih troškova i to za nabavu strojeva, alata i opreme, radnih strojeva, nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, kao i izradu internetske stranice i web shopa te nabavu uredskog i radnog namještaja, a mogu dobiti maksimalni iznos od 2 tisuće eura. Vjerujem da će to biti značajna pomoć, obzirom da svaki početak nosi sa sobom neizvjesnost i mnoge izazove – naglasio je Fašaić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Također, dodatnih 850 tisuća eura Županija je u ovoj godini namijenila poslovnim subjektima malog gospodarstva koji obavljaju proizvodne i neproizvodne djelatnosti, a odobrava se za samo jednu vrstu namjene, dok je postotak koji se sufinancira do 40 posto ukupnog iznosa njihovih troškova.

– Ove godine smo planirali sredstva za proizvodne djelatnosti u maksimalnom iznosu do 10 tisuća eura, a dodjeljivat ćemo ih za nabavu strojeva, alata, radnih strojeva poput viličara, i dizalica, dok bespovratna potpora neproizvodnim djelatnostima iznosi do 4 tisuće eura što poduzetnici mogu iskoristiti kao pomoć u nabavi strojeva i alata, informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu internet stranice i web shopa. Zaista imamo odličan odaziv na natječaje svake godine, i mogu reći da povratne informacije koje dobivamo su pozitivne u smislu daljnjeg razvoja naših poduzetnika, jer uz pomoć bespovratnih sredstava lakše mogu kupiti potrebne strojeve i tehnologiju, ali i unaprijediti način rada te proširiti svoje tržište – dodaje pročelnik.

Podsjetimo kako je poduzetnicima lani odobreno preko 240 županijskih potpora i to preko 80 za početak poslovanja, gotovo 60 za povećanje konkurentnosti za proizvodne te više od 100 za neproizvodne djelatnosti. Osim potpora poduzetnicima, Zagrebačka županija značajna sredstva ulaže i u razvoj i opremanje poduzetničkih zona koje su vrata u globalno tržište.

– Naglasio bih kako je obrtništvo i poduzetništvo generator gospodarskog razvoja i činimo sve kako bi bili na usluzi našim poduzetnicima, jer znamo da su oni i faktor zapošljavanja, garancija za ostanak stanovništva na ovom području, a svakako je i obrazovanje mladih novi moment u kvaliteti poduzetništva. Ove školske godine upisano je 120 djece više u obrtničke škole, a tome je uvelike „pomogao“ novi Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju gdje srednjoškolci uče radeći na suvremenim strojevima. To je odskočna daska u kvaliteti vještina s kojima će raspolagati budući maturanti koji se školuju za strukovna zanimanja. Sve navedeno je jedan zatvoreni krug koji omogućava potpunu podršku razvoju gospodarstva na našem području – naglasio je Fašaić.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Održan koncert u čast hrvatskim  braniteljima u novosagrađenoj crkvi u Kravarskom

Objavljeno

na

Objavio/la

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Koncert Tamburaškog orkestra HRT-a u čast hrvatskim braniteljima u organizaciji Općine Kravarsko, Zdruga hrvatske obrane ‘Nikola Šubić Zrinski’ i Udruga pripadnika 153.brigade HV-a Velika Gorica i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Zagrebačke županije održan je u novosagrađenoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom.

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uz tamburaše HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda nastupili su brojni gosti: Ansambl Jane, Josipa Gvozdanić, Zvonko Kompes, vlč. Ljubo Vuković, Gordana Ivanjek Tušek, Boris Ćiro Gašparac, Tatjana Matejaš Tajči, Stanko Šarić, Adalbert Turner Juci, Stjepan Vlahovac.

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je vodio Drago Celizić. Koncert je završen zajedničkom izvedbom ”Croatio iz duše te ljubim” i ”Zdravo djevo”. Ukupno su izvedene 22 glazbene točke.

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko, 28.04.2024. Koncert u čast hrvatskim braniteljima. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon koncerta svi, izvođači i posjetitelji, bili su pozvani na druženje u Dom kulture.

Galerija fotografija

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Dječje igre u Buševcu jedinstveni su festival za male fokloraše, a za kojeg postoji i lista čekanja

Dva je desetljeća iza ovog festivala, a kroz koji je na pozornici Doma kulture u Buševcu do sada nastupalo više od 3 500 tisuće malih fokloraša.

Objavljeno

na

Objavio/la

Entuzijastični i uvijek vrijedni članovi Ogranka Seljačke sloge Buševec, koji su sa svojom stoljetnom tradicijom čuvanja kulturne baštine postali prepoznatljivi u zemlji i svijetu, pokrenuli su prije točno dva desetljeća festival ‘Dječje igre’.

Jubilarno 20. izdanje održano je jučer u Domu kulture Buševec, kroz čiju je pozornicu prodefiliralo više od 200 malih folkloraša. Nastupili su folkloraši iz Mraclina, Stupnika, Čučerja, Slovačke, Moldavije i Slovenije te tri dječje grupe iz Buševca.

– Razmišljajući kako bi djeca, prvenstveno naša, ali i ostala imala gdje nastupati, jer u to vrijeme nije bilo toliko dječjih susreta u Hrvatskoj, odlučili smo pokrenuti ovaj festival za djecu. U početku su to bile naše domaće folklorne grupe iz susjedstva, ali manifestacije je iz godine u godinu postajala sve popularnija pa smo povremeno zvali inozemne grupe, što naših iseljenih Hrvata, ali dolazili su nam i mali folkloraši iz Slovačke i Slovenije – prisjeća se početak predsjednik Ogranka Nenad Rožić.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Budući da je Ogranak aktivna članica CIOFF organizacije, svjetske udruge organizatora festivala, koja je registrirana pri UNESCO-u, 2017. godine odlučili smo se na malo veći iskorak.

– Budući da u Hrvatskoj nema pravog CIOFF festivala za djecu, pa smo se udružili s folklornim grupama iz naše Zagrebačke županije. Prvo smo s KUD-om Pušća dogovorili da svatko ugosti po jednu inozemnu grupu. Pa nam se priključio i Vrbovec, tu smo već imali tri grupe iz stranih zemalja, a od ove godine surađujemo i KUD-om Kraluš iz Stupnika – dodaje Rožić.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Tako su ove godine mali folkloraši u petak prvo nastupili u Pušći na Međunarodnom dječjem festivalu folklora ‘Kriči, kriči Tiček’, jučer u Buševcu, a večeras će svu raskoš i s ponosom noseći narodno ruho pokazati što su naučili u Lučkom gdje će se program održati u 17 sati u osnovnoj školi.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Mnogo je godina iz ovog festivala, ali organizatori uvijek teže nečem boljem i višem, tako je i u ovom slučaju. Interesa za ovakvom vrstom festivala itekako ima.

– Težimo k tome da imamo pet grupa, što bi bilo po svim pravilima organizacije pod kojom djelujemo, a to je pet dana, pet aktivnosti i pet grupa. Nadamo se da ćemo to postepeno i uspjeti, još moramo zadovoljiti neke preduvjete. Već sada imamo oko 30 grupa iz cijeloga svijeta koje nam se javljaju da bi htjele doći na naš festival, ali s obzirom na kapacitete i financijske mogućnosti ne možemo sve ugostiti. Imamo listu čekanja do 2026. godine – otkriva nam Rožić.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kroz ovaj festival prošle su mnoge generacije djece, a brojka je u ovih 20 godina zaista impresivna.

– Kada bismo sve pokušali izbrojiti, došli bi sigurno do 3500 tisuće djece koja su prošla kroz ovu našu pozornicu u Buševcu. Bilo je tu oko 40 grupa djece iz stranih zemalja, a još više naših domaćih malih čuvara baštine. Mogli bi reći da festival ima jedan svoj lijepi renome. Vjerujemo da smo mnogima zanimljivi jer nema toliko dječjih festivala po svijetu. I na ovaj smo način upisali naš mali Buševec na kartu svijeta kada su u pitanju festivali ovakvog tipa – ističe prvi čovjek ovog folklornog društva.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Djeca osim što se upoznaju i čuvaju kulturnu baštinu svoga kraja, imaju višestruke dobiti.

– Tako odgajamo male dobre folkloraše, ali i dobre ljude koji će kroz ovo upoznati i druge kulture, naučit se biti tolerantniji, imati prijatelje po cijelom svijetu. Mislim da je to bogatstvo folklora i na kraju cilj ovih susreta. Vjerujem da su djeci, ali i roditeljima, ovakva događanja, dodatan motiv da se i dalje odlučuju baviti folklorom i čuvati našu kulturnu baštinu – zaključuje Rožić.

Više fotografija možete pogledati na našoj društvenoj mreži.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Za programe i projekte braniteljskih udruga na raspolaganju 80 tisuća eura

Financijska potpora za pojedini program i projekt može iznositi najmanje 700, a najviše 11 tisuća eura.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija raspisala je 80 tisuća eura vrijedan javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Cilj natječaja je jačanje kapaciteta udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području Zagrebačke županije putem njihovih programa i projekata, koji se odnose na socijalno i psihološko osnaživanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, podizanje učinkovitosti skrbi o socijalno ugroženim i teško bolesnim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima te promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Financijska potpora za pojedini program i projekt može iznositi najmanje 700, a najviše 11 tisuća eura. Prijavljeni program ili projekt mora biti besplatan za korisnike kojima je namijenjen, a korisnici moraju biti stanovnici Zagrebačke županije. Također, program ili projekt mora se odnositi na prioritetne aktivnosti te mora biti jasno određeno područje provedbe i ciljana skupina korisnika, a sama provedba ne smije trajati dulje od 12 mjeseci.

Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji, a više informacija može se dobiti u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, Ulica grada Vukovara 72/VI, Zagreb te na brojeve telefona: 01/6009-485 i 01/6052-865.

Natječaj je otvoren do 24. svibnja.

Naslovna fotografija: Ilustracija

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno