Povežite se s nama

HOTNEWS

Sunce ipak okupalo 14. Gastro Turopolja

Objavljeno

na

Tmurno i kišno vrijeme koje je ovih dana pohodilo Veliku Goricu nije išlo u prilog organizatorima tradicionalne manifestacije koja već 14 godina zaredom prezentira najbolje kulinarske specijalitete Turopoljskih kuhara i kuhinje. 14. Gastro Turopolja u organizaciji Turističke zajednice Velike Gorice i Udruženja obrtnika grada Velike Gorice, a pod visokim pokroviteljstvom grada Velike Gorice i ove godine je ispunio sva očekivanja i onih najstrožih kušača dobre hrane. Ovogodišnji Gastro ugostio je stare velikogoričke prijatelje iz Slovenije, točnije nekadašnje bratske općine Trebnje, a bili su tu uvijek dragi gosti Velike Gorice iz Omiša odnosno Korčule i Lastova.

Uz brojne velikogoričke restorane i kuhare Velikogoričanima se po dvanaesti puta predstavilo i udruženje obrtnika Korčula – Lastovo sa dalmatinskom kuhinjom. Dalmatinska kuhinja je u Turopolju oduvijek bila odlično prihvaćena a ove godine su Velikogoričani imali priliku isprobavati slanu ribu, riblju paštetu sa kaparom i motrom. Motar je trenutno hit Dalmatinske kuhinje, a radi se o travi koja raste tik uz more, a koja se bere u maju mjesecu, blanšira i stavlja u ocat. Osim slane ribe i paštete, Velikogoričanima su ponuđeni i specijaliteti od lignji i kozica, a iz Blata su posebno za ovu prigodu stigle breskve, hrustule, cukarine, te specijalitet Lumblija. Lumblija je kolač kruholikog oblika koji svoju povijest nosi nekoliko stotina godina unazad. “Blaćani će vam reći da je lumblija proizvod svega onog lijepog, zdravog i domaćeg što je siromašni seljak kroz godinu dana odvajao i sačuvao za te dane kako se ne bi zaboravilo na sve one drage ljude kojih više nema na ovome svijetu.”

14. Gastro Turopolja (13)Naravno, da Korčulani u svojoj dvanaestoj uzastopnoj godini gostovanja na velikogoričkom Gastru nisu zaboravili ni na maslinovo ulje, travaricu i svoja kvalitetna vina koja smo mogli isprobati na njihovom štandu.

Vrlo zadovoljan ovogodišnjim Gastrom bio je i dopredsjednik udruženja obrtnika i predsjednik Ceha ugostitelja Vladimir Birek: “Organizacija je zahtjevna kao i svake godine, a i ove godine je sve na visokoj razini jedino nam nedostaje koji temperaturni stupanj više.  Turopolje se doista ima čime pohvaliti, a na ovogodišnjem Gastru prisutno je 14 ugostitelja iz našeg grada, nekoliko slastičara, tu su i lovačka i vatrogasna društva, a ove godine imamo i natjecanje u pripremanju Turopoljske kotlovine za koje se prijavilo čak 27 ekipa.”
Uz brojne kuhare i restorane Velikogoričanima su se predstavili i članovi KUD-a Novo Čiče koji su ponudili specijalitet slatkovodne ribe – šaran na rašljama. Na naše pitanje o tajni pripreme Novočičani su se našalili kako je glavni začin za ovaj specijalitet Vegeta i kako se nadaju da će im Podravka za iduću godinu poslati za ovu reklamu barem pregače odnosno prsluke.

Ovogodišnji Gastro posjetila je i najviša delegacija Zagrebačke županije predvođena županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom županijske skupštine Draženom Bošnjakovićem. Naravno, njihov današnji domaćin bio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

14. Gastro Turopolja (29)

Župan Zagrebačke županije pohvalio je manifestaciju naglasivši da je Zagrebačka županija gastronomska riznica Hrvatske. Župan Kožić je naglasio da upravo ovakvi događaji pokazuju i tradiciju hrvatskog naroda kao što je i ova velikogorička tradicija nedjeljnog ručka. Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković također je u kratkoj izjavi pohvalio manifestaciju, kao i tradiciju očuvanja ovakvih priredbi u kojima naši ljudi predstavljaju autohtone recepture i promoviraju svoje gradove i samu županiju.

Gradonačelnik Velike Gorice bio je vrlo zadovoljan priredbom: “Jako sam zadovoljan. I ove godine unatoč teškoćama s vremenom uspjeli smo organizirati još jednu lijepu i kvalitetnu priredbu na radost svih Velikogoričana ali i naših ugostitelja. Velikogoričani pokazuju da su se naviknuli na Gastro i da im je ta gospodarsko – ugostiteljska – turistička priredba prirasla srcu i rado se pojavljuju na istoj. Drago mi je da smo svi zajedno ovdje na središnjem mjestu u našem gradu, a iznimno sam zadovoljan i činjenicom da ova manifestacija već drugu godinu zaredom poprima i međunarodni karakter.”

I ovogodišnji 14. po redu Gastro Turopolja potvrdio je da je ova manifestacija izrasla izvan okvira i grada i županije koje s ponosom predstavlja, a organizacijom i posjetom postaje još jedan od promotora turističke i gastronomske ponude Hrvatske. Stoga smo uvjereni da će već slijedećih godina vrijedni organizatori i grad Velika Gorica ponuditi još jedan kvalitetan iskorak u organizaciji, a većina se zadovoljnih posjetitelja razišla sa isčekivanjem novih kulinarskih iznenađenja velikogoričkih ugostitelja na slijedećem Gastru.  Opširnije o natjecanju i ostalim događanjima na ovogodišnjem Gastru pročitajte u novom besplatnom Reporteru koji izlazi u prvom tjednu studenoga.

galerija fotografija:

CityTV video prilog:

HOTNEWS

Zaustavljen u Hrašću Turopoljskom: Napuhao 2,16 promila pa završio na triježnjenju

Najviše kazni ponovno je ispisano zbog prebrze vožnje.

Objavljeno

na

Ukupno 33 prometnih prekršaja gorička prometna policija zabilježila je tijekom vikenda u pojačanoj kontroli vozila i vozača od 22. do 25. studenog. Najviše kazni ponovno je ispisano zbog nedopuštene brzine, a kažnjeno je 11 vozača.

Uhićen je jedan vozač i to 42-godišnjak koji je bio pod utjecajem alkohola. On je ujedno imao i najveću koncentraciju alkohola u krvi od zaustavljenih vozača koji su kontrolirani.
Policija ga je zaustavila u nedjelju 25. studenog iza ponoći. Vozio se ulicom Antuna Arbanasa u Hrašću Turopoljskom.

Nadzorom je utvrđeno da je vozio s 2,16 promila alkohola u krvi. Muškarac je je uhićen i smješten na triježnjenje. Danas će biti prepraćen na Općinski sud.

Također za vikend se dogodilo šest prometnih nesreća u kojoj je jedna osoba lakše stradala.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Grad želi potaknuti građane na brigu o gradskim stablima, kreće ciklus edukacija o njihovoj sadnji

Edukacije se provode u sklopu projekta ‘Zeleni laboratorij’, a do kraja godine provest će se osam zanimljivih predavanja.

Objavljeno

na

U Knjižnici Galženica sutra kreće ciklus edukacija Velikogoričana o sadnji stabala u sklopu gradskog projekta ‘Zeleni laboratorij’. Do kraja godine održat će se osam predavanja, a na kojima će građani moći saznati o ekološkim koristima stabala i njihovoj vrijednosti u urbanom ekosustavu s naglaskom na ublažvanje efekta klimatskih promjena.

Edukacije će sadržavati brojne korisne i zanimljive teme kao što su pravilan izbor gradskih stabala prilikom palniranja sadnje, kako ih pravilno posaditi, pravovremeno i dostatno navodnjavanje, dojava eventualnih promjena zdravstvenog stanja na temelju edukacije o relevatnim bolestima i štetnicima, građanska participacija u sadnji i održavanju mladih stabala, vrijednost očuvanja starih gradskih stabala i drugo.

– Cilj edukacije je osvijestiti građane o klimatskih promjenama i potaknuti ih za brigu o gradskim stablima koja predstavljaju vrijedan, jeftin i održiv način ublažavanja efekta klimatskih promjena – poručuju iz Grada.

Prva edukacija je sutra, 25. studenog u 18 sati, svi ste dobrodošli, a evo i rasporeda do kraja godine.

25.11. – 18 sati – Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5
26.11. – 19 i 30 sati –  Dvorana Gradske četvrti, Vinkovačka ul. 2
28.11.  – 18 sati – Vijećnica Grada, Trg kralja Tomislava 34
3.12. – 18 i 30 sati – NK Kurilovec, Sportska ul. 2
5.12. – 18 sati – Društveni dom, Ul. Šandora Brešćenskog 18
10.12. – 18 sati – Društveni dom, Rakarska ul. 55
17.12. – 18 sati – Atomsko sklonište, Cvjetno naselje 18 a
19.12. – 18 sati – Pučko otvoreno učilište, Zagrebačka 37

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Priveden 29-godišnji djelatnik i ravnateljica OŠ Novo Čiče

Tri kaznena djela iz domene kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta stavljaju se na teret 29-godišnjaku.

Objavljeno

na

Vijest koja je danas šokirala i zgrozila cijelu zajednicu, povećala zabrinutost roditelja za djecu, stigla je iz Policijske uprave zagrebačke. Djelatniku škole stavlja se na teret kazneno djelo zlostavljanja djeteta, a ravnateljicu zbog neprovođenja odluke zaštite djece i postupanju protiv pravilima struke.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim zaposlenikom odgojno obrazovne ustanove, zbog sumnje u počinjenje ukupno tri kaznena djela iz domene kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Iz policije su nam potvrdili kako se radi o Osnovnoj školi Novo Čiče.

Također kriminalističko istraživanje je provedeno i nad 48-godišnjakinjom, kao odgovornom osobom u istoj ustanovi, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina ili postupanje protivno pravilima struke.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, policijski službenici su osumnjičene u zakonskom roku predali pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija savjetuje djecu, mlade, roditelje i stručnjake koji rade s djecom, da za više informacija o samozaštitom ponašanju posjete Red Button, gdje mogu i anonimno prijaviti svoja saznanja o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece, ali i svim drugim oblicima nasilja ili povrede prava djece.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zvonko odlučio! Branka je pobjednica turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’

Branka: ‘Nisam iznenađena, ja sve osjetim’

Objavljeno

na

Farmer iz ‘Ljubav je na selu’ Zvonko Šantalab, ugostio je jučer Branku, Leu, Karla i Ivana u Buzinu posljednji dan turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’. Za svoju večeru osvojio je 33 boda, a kako su svi ostali imali po 37 bodova na Zvonku je bilo da odluči tko će odnijeti pobjedu, a on je brzo odlučio da će to biti Branka!

Zvonko je za glavno jelo pripremao patku s mlincima nazvanu ‘Posljednji let prema jugu’. Slijedila je priprema kokošje juhe za predjelo ‘Zajedno smo jači’, a na kraju je pripremio štrudlu od jabuke za desert, koju je nazvao ‘Zahvala iz voćnjaka’.

Domaćin je koristio domaće namirnice u pripremi i, iako se cijeli tjedan šalio kako ne zna kuhati, nije zavarao svoje protukandidate.

„Juha definitivno nije predjelo i ne klasificira se kao predjelo. Kao takvu ju neću ni prihvatiti“, najavio je Ivan.

Zvonko je postavio stol u vrtu i dočekao svoje goste u formalnom izdanju te ih ponudio prigodnim aperitivima, koji su se svima baš svidjeli.

„Zvonko mi se nije činio kao da ima tremu nego kao da je umoran. Nekako mi se činio kao da nije baš zadovoljan“, komentirala je Branka.

Foto: RTL.hr

Juha se Karlu najviše svidjela te je on komentirao kako mu je baš drago da je danas predjelo ‘na žlicu’, Branka je pohvalila domaćina: „Zvonko, mogu vam reći da vam je juha jako fina i baš mi paše“, a Ivan i Lea komentirali su kako juha nije predjelo te kako je u juhi nedostajalo povrća-

Kao i juhu, domaćin je i glavno jelo poslužio na sredinu stola kako bi si svaki gost izvadio koliko mu paše.

Karlo je i s glavnim jelom bio najzadovoljniji i čak je vadio još na tanjur. Branki je sve bilo u redu, ali nije bila impresionirana jer nije neka ljubiteljica pačjeg mesa, a Ivanu i Lei je nedostajalo soli.

Ipak, Ivan je priznao kako su mu mlinci, koje je ovom prigodom prvi puta kušao, bili baš fini.

Kao predjelo i glavno jelo, štrudla je najviše kritika dobila od Ivana i Lee, koji su smatrali da je presuha i pretjerano pečena. Branka je ponovno bila zadovoljna, ali ne baš impresionirana i rekla: „Štrudla k’o štrudla.“

Gosti su se slagali oko toga da su očekivali bolju atmosferu. „Očekivala sam malo življe, malo drugačije, a mislim da je i Zvonko očekivao drugačije i cijelo vrijeme imam osjećaj kao da mu nije išlo kako je zamislio“, rekla je Branka.

Nakon večere domaćin je gostima podijelio po deset domaćih jaja i maslinovo ulje iz svog maslinika u Biogradu, a zatim je kao iznenađenje pripremio gramofon kako bi gostima puštao ploče, ali je naišao na poteškoće – ploča je prvo svirala presporo, a zatim prebrzo, što je uzrujalo domaćina.

Zvonko je od Karla dobio deset bodova, od Branke i Ivana po osam bodova, a od Lee sedam bodova pa je s 33 boda na njemu bilo da odluči tko će odnijeti pobjedu – Branka!

– Osjećam se super, ali iskreno ne osjećam se iznenađeno jer ja sve osjetim. Nisam najbolje kuhala, ali je tako ispalo – možda zbog atmosfera, možda tako zračim – zadovoljno je komentirala pobjednica.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Besplatni pregledi vozila u stanicama za tehničke preglede

Od 25. do 30. studenoga provest će se preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom ”Dani tehničke ispravnosti vozila”.

Objavljeno

na

Sukladno Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, i ove će se, kao i proteklih godina kao stalna praksa u razdoblju od 25. do 30. studenoga provesti preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom ”Dani tehničke ispravnosti vozila”.

Akciju će na području Policijske uprave zagrebačke u zajedničkoj suradnji provesti Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i Policijska uprava zagrebačka.

– Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede vozila, a temelji se na poticanju što većeg broja vozača da vlastita vozila podvrgnu preventivnoj kontroli tehničke ispravnosti te na taj način otklone mogućnost događanja prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila. Napominjemo da će od akcije biti izuzeta vozila koja u navedenom razdoblju imaju zakonsku obavezu provođenja tehničkog pregleda i registracije – ističu iz policije.

Vlasnici vozila uključuju se u akciju dobrovoljno, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć od stručnjaka ukazivati će se na značaj uklanjanja neispravnosti na vozilu.

U spomenutom razdoblju policijski službenici će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća vozače upućivati na mogućnost besplatnog pregleda vozila u svim stanicama za tehnički pregled vozila.

Foto: Pexels/Artem Podrez

Nastavite čitati

Reporter 443 - 21.11.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.