Povežite se s nama

Zanimljivosti

30 kulinarskih grešaka koje biste odmah trebali prestati raditi

Od tupih noževa i neispravnog prženja do zanemarivanja higijene, ove kuharske pogreške mogu pokvariti obrok, ali i zdravlje.

Objavljeno

na

Foto: On Shot/pexels.com

U kuhinji svi griješimo, no neke navike mogu ozbiljno utjecati na kvalitetu hrane, okus jela pa čak i sigurnost ukućana. Ako vam se često dogodi da vam jela zagore, meso ostane žilavo, a povrće premekano, možda radite upravo ono što kuhari izbjegavaju pod svaku cijenu. Donosimo popis od 30 najčešćih grešaka koje biste trebali izbjegavati kako biste postali bolji kuhar i uživali u svakom zalogaju koje prenosi 24sata.

1. Meso iz hladnjaka odmah ide na tavu – Meso treba kratko odstajati na sobnoj temperaturi prije pečenja, inače može izgorjeti.
2. Teflonsku tavicu perete u perilici – Zaštitni sloj se može uništiti, a hrana će se početi lijepiti.
3. Ista daska za sve – Odvojite dasku za meso i povrće, higijena je ključna.
4. Ne oštrite noževe – Tupi noževi otežavaju pripremu i povećavaju rizik od ozljeda.
5. Previše miješate hranu – Povremeno protresite tavicu umjesto stalnog miješanja.
6. Režete meso dok je vruće – Meso treba „odmoriti“ nakon pečenja kako bi sačuvalo sokove.
7. Koristite maslinovo ulje za prženje – Ekstra djevičansko ulje brzo se dimi, koristite ga za hladna jela.
8. Ne pokrivate maslac – Upija mirise iz hladnjaka, stoga ga uvijek zamotajte.
9. Stružete po teflonu metalnim priborom – Koristite drvene ili plastične kuhače.
10. Ne znate koji nož za što služi – Svaki nož ima svoju funkciju, koristite ih pravilno.
11. Kućni ljubimci u kuhinji – Nije higijenski da životinje dolaze u kontakt s hranom.
12. Ne čitate recept do kraja – Prvo pročitajte upute, tek onda krenite s pripremom.
13. Ne čistite nakon kuhanja – Prljave površine mogu biti izvor bakterija.
14. Kuhate stalno ista jela – Varirajte recepte, monotonija ubija užitak.
15. Prokuhavate tijesto za lazanje – Nije potrebno ako ima dovoljno umaka i peče se dovoljno dugo.
16. Ne probate jelo tijekom pripreme – Okus se popravlja dok se kuha, ne kad je na tanjuru.
17. Zanemarujete vegetarijance – Ne pripremajte sve u istoj posudi ako kuhanje uključuje i meso.
18. Štedite na začinima – Pravi začini čine jelo savršenim, ne bojte se eksperimentirati.
19. Ližete kuhaču – Nehigijensko, pogotovo ako kuhate za druge.
20. Mjerite „odokativno“ – Pridržavanje mjera ključno je za uspjeh recepata.
21. Ignorirate rok trajanja – Pazite na datume, ali razlikujte „do“ i „najbolje upotrijebiti do“.
22. Pretrpavate tavu mesom – Komadi se neće jednako ispeći i dobit ćete neujednačeno jelo.
23. Perete meso prije kuhanja – To može proširiti bakterije, a ne ih ukloniti.
24. Pečete meso na jakom plamenu – Izvana zagoreno, iznutra sirovo – nije dobar ishod.
25. Ne perete povrće – Osim kukaca, tu su i ostaci prljavštine s transporta.
26. Hranu stavljate na hladnu tavu – Uvijek prethodno zagrijte tavu, posebno za meso.
27. Ne poštujete vrijeme kuhanja – Ako piše da treba sat vremena, nije bez razloga.
28. Prelijevate kavu vrućom vodom – Voda koja vrije uništava okus kave i čaja.
29. Otvarate vrata pećnice prečesto – Time narušavate temperaturu i usporavate pečenje.
30. Ne provjeravate začine – I začini stare i gube snagu – povremeno ih obnovite.

Mala promjena u kuhinjskim navikama može značiti veliku razliku u kvaliteti hrane. Počnite s osnovama: očistite radne površine, izoštrite noževe, pročitajte recepte do kraja i prestanite stalno otvarati pećnicu. Kuhanje ne mora biti komplicirano, samo treba biti promišljeno.

Zanimljivosti

Počinje nova školska godina! 296 tisuća osnovnoškolaca i 150 tisuća srednjoškolaca se vraćaju u klupe

Početak školske godine donosi povratak učenika u klupe, gužve u prometu i trgovinama, ali i rast troškova za roditelje.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Louis Bauer/pexels.com

Nakon gotovo tri mjeseca ljetnih praznika, osnovnoškolci i srednjoškolci vraćaju se u školske klupe. Nova školska godina 2024./2025. počinje za 296.141 osnovnoškolca i 150.608 srednjoškolaca. Među njima je i 35.881 prvašić koji će prvi put sjesti u klupe, a gotovo petina njih ima manje od sedam godina, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku.

Roditelji se, osim prilagodbe na novu rutinu, suočavaju i s financijskim izazovima. Udžbenici su u odnosu na prošlu godinu poskupjeli za 9,9 %, školski pribor za 2,4 %, a odjeća i obuća za 1 %. Trgovine bilježe pojačanu potražnju za bilježnicama, olovkama i drugim potrepštinama, samo u 2023. proizvedeno je više od 2.700 tona bilježnica, dok je ove godine uvezeno više od 34 milijuna komada olovaka i flomastera u vrijednosti 14,3 milijuna eura.

U hrvatskim osnovnim školama nastavu izvodi 37.826 učitelja, od čega je 82,3 % žena, dok u srednjim školama radi 27.737 nastavnika, od kojih dvije trećine također čine žene. Učenici srednjih škola na raspolaganju imaju 186 gimnazija, 269 tehničkih škola, 197 industrijskih i obrtničkih te 54 umjetničke škole, a djeluje i 64 srednje škole za mladež s teškoćama u razvoju.

S prvim školskim danima ponovno se povećava i prometna gužva. U Hrvatskoj je u 2024. registrirano više od 2,3 milijuna vozača, a prometnice u blizini škola postaju posebno osjetljiva mjesta. U prošloj je godini u prometnim nesrećama ozlijeđeno 1.547 djece i mladih do 18 godina. Stručnjaci apeliraju na vozače da budu posebno oprezni prema najmlađim sudionicima u prometu.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Novi jesenski paket mjera! Vlada usmjerava pomoć prema najugroženijima

Vlada do kraja rujna predstavlja jesenski paket, dok subvencije za energente polako izlaze iz primjene.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pixabay/pexels.com

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada do kraja rujna predstaviti novi paket mjera pomoći građanima, a one će, kako je naglasio, biti usmjerene prije svega na najugroženije skupine. Pritom je dodao da se postepeno izlazi iz dosadašnjih mjera, a o detaljima će se tijekom rujna razgovarati sa socijalnim partnerima, piše Mirovina.hr.

Mjere se ponajprije odnose na subvencioniranje cijena energenata i vaučere za plaćanje struje, koji trenutno iznose 70 eura mjesečno i vrijede do kraja rujna. Ministar gospodarstva Ante Šušnjar potvrdio je da država razmatra smanjivanje subvencija, dok je ministar Branko Bačić istaknuo kako će novi paket biti “kalibriran”.

Što se tiče gospodarskih pokazatelja, Plenković je izdvojio podatke o inflaciji, koja je u kolovozu ostala na istoj razini kao u srpnju. Na godišnjoj razini cijene su više za 4,1 %, a najveći rast bilježe hrana, piće i duhan, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Premijer očekuje postupno smanjenje inflacije s obzirom na završetak turističke sezone.

U kontekstu niske nezaposlenosti i rekordne zaposlenosti, Vlada planira nastavak pripreme paketa pomoći koji bi trebao biti predstavljen ove jeseni. Plenković je podsjetio i da u ponedjeljak, 8. rujna, započinje novi krug upisa trezorskih zapisa za građane, s tromjesečnim prinosom od 2,6 %.

Zaključio je da će odluke o budućim mjerama biti donesene u konzultacijama s partnerima, u skladu s europskim trendom postupnog povlačenja subvencija.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Automobilski divovi traže od EU popuštanje pravila – Hoće li 2035. ostati prekretnica?

Za tjedan dana Bruxelles odlučuje o sudbini motora s unutarnjim izgaranjem, industrija traži više fleksibilnosti, a u igru ulaze i alternativna goriva.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: pexels.com

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, 12. rujna sjeda za stol s predstavnicima europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA). Tema sastanka je sudbina jedne od najstrožih klimatskih mjera, ato je da od 2035. u EU smiju se prodavati samo vozila s nultom emisijom tzv. štetnih plinova. Automobilska industrija traži ublažavanje.

Kako prenosi HAK, direktor Mercedesa i predsjednik ACEA-e Ola Källenius tvrdi da je ostvarenje ciljeva za 2030. i 2035. u današnjim okolnostima “jednostavno neizvedivo”. Umjesto isključivog oslanjanja na električna vozila, ACEA predlaže širi pristup, od plug-in hibrida i hibrida do vozila na vodik, dekarboniziranih goriva i visokoučinkovitih motora s unutarnjim izgaranjem.

Argument industrije dodatno potkrepljuju brojke iz Nizozemske. Državna statistička agencija CBS objavila je kako je prometni sektor od 2005. do danas smanjio emisije dušikovih oksida s 205 na 78,5 milijuna kilograma. Riječ je o plinovima koji u najvećoj mjeri nastaju u dizelskim motorima, a koji znatno utječu na kvalitetu zraka.

Slabija prodaja električnih automobila već je promijenila planove nekoliko velikih proizvođača. Volkswagen, Mercedes, Volvo i Opel odgađaju predstavljanje novih električnih modela te produžuju životni vijek svojih benzinskih i dizelskih linija.

Ishod rujanskog sastanka mogao bi odrediti smjer europske autoindustrije za sljedeća desetljeća. Pitanje je hoće li Bruxelles ostati čvrst u svojim planovima ili će industriji otvoriti vrata većem broju tehnologija na putu prema “zelenoj” varijanti.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Hrvatski osnovnoškolci dobivaju novi predmet, uče o umjetnoj inteligenciji

Od rujna učenici petih i šestih razreda ulaze u svijet AI-ja kroz igru, istraživanje i praktične zadatke

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Kindel Media/pexels.com

S početkom nove školske godine hrvatske osnovne škole dobit će novu izvannastavnu aktivnost, kurikul o umjetnoj inteligenciji za učenike petih i šestih razreda. Program, koji počinje 8. rujna 2025., osmišljen je kako bi učenici stekli temeljna znanja o tehnologijama u nastajanju te razvili odgovoran i kritički odnos prema njihovoj primjeni, prenosi Studenski.hr.

Novi kurikul nosi naziv “Umjetna inteligencija: od koncepta do primjene”, a razvila ga je Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET u sklopu projekta “BrAIn”. Program uključuje osnovne pojmove umjetne inteligencije, njezine praktične primjene i utjecaj na svakodnevni život. Predviđeno je da učenici kroz igru, istraživanje i praktične zadatke usvajaju znanja i vještine potrebne za razumijevanje tehnologija koje oblikuju društvo.

Preporuka je da program vode nastavnici informatike, ali otvoren je i drugima koji žele umjetnu inteligenciju uključiti u svoj rad. Aktivnost se planira u trajanju od 35 sati godišnje, a kurikul je dovoljno fleksibilan da se može provoditi i unutar drugih predmeta, po tematskim cjelinama.

Na izradi kurikula sudjelovala je radna skupina sastavljena od učitelja i nastavnika različitih područja, od informatike i matematike, preko jezika i razredne nastave, do strukovnih predmeta. U timu su bili i pedagozi, stručnjaci za računarstvo te predstavnici gospodarstva.

Uvođenjem ovog kurikula osnovnoškolci će dobiti priliku već u ranoj dobi upoznati tehnologiju koja sve snažnije oblikuje današnjicu. Cilj nije samo razumjeti umjetnu inteligenciju, već i naučiti kako je odgovorno koristiti u školi i svakodnevnom životu.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Oh ne, opet ponavljanje gradiva… Roditeljski horor u šest epizoda – Back to school izdanje

Tko preživi, pričat će…

Objavljeno

na

Objavio/la

Tri mjeseca ljetnih praznika prođu u trenu, a onda dođe onaj trenutak – školska godina kuca na vrata. Klinci se vraćaju u klupe, a roditelji u svakodnevni ring preživljavanja. Ako mislite da ste spremni, evo male realnosti koja vas čeka od ponedjeljka:

  • Nedjelja navečer (22 sata) Mama ovo nije moja torba.
  • Ponedjeljak prije spavanja 21 sat – Mama ja sam u školskim papučama došao doma.
  • Utorak- 23 sata  Mama/tata zaboravio/la sam da mi treba nova bilježnica za hrvatski. U stvari već par dana pišem po papirima .
  • Srijeda- 00-30  Mami trebam  10 eura za osiguranje . Svi su platili osim mene.
  • Četvrtak – 01-15 sati – nemam zadaću iz prirode. Trebali smo za pokus posaditi grah .. Svi su ga donijeli osim mene.
  • Petak- u ponedjeljak je ispit iz matematike a malac ne zna ni kako se zove ni gdje mu je knjiga iz matke…

I tako to ide u krug, sve do sljedećih praznika, a tko preživi, pričat će…

Sretno roditelji i klinci!

Nastavite čitati

Reporter 452 - 28.08.2025.

Facebook

Izdvojeno