Povežite se s nama

Kultura

‘Učilište mora ostati svoje, ali i živjeti u skladu s vremenom’

Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, govori o životu u kulturi u doba korone, ali i o željama i ambicijama za doba poslije pandemije

Objavljeno

na

Prolazi i četvrta godina otkako je Anita Pišković na čelu velikogoričkog Pučkog otvorenog učilišta, krovne gradske kulturne institucije. Kako to najčešće i biva u svijetu kulture, svoj mali tim vodi u tišini, bez prevelike pompe, pa tek prilikom događaja poput nedavne proslave 62. rođendana POU-a ravnateljica dobije riječ. I dobar je to vjerojatno trenutak da predstavimo sugrađanima ženu koja je na čelu jedne ovakve institucije. Točnije, da se sama predstavi. Sebe, svoje planove, vizije, poglede…

– Odrasla sam u Vrbovu Posavskom, mjestu 15-ak kilometara udaljenom od Velike Gorice, kojoj gravitira. Tako je i moje školovanje vezano uz Goricu, u kojoj sam pohađala Opću gimnaziju, kao i tečaj engleskog u našem Učilištu. Svaki dan, putujući u Zagreb na fakultet, prolazila sam kroz Goricu i izgleda da je bila fatalna, iako sam se kao mlađa vidjela u Zagrebu. Danas živim i radim u Velikoj Gorici i kad s ove perspektive razabirem, nije se bolje moglo posložiti. Grad je vrlo praktičan za obiteljski život, sve je blizu i dostupno, a ako se ima potreba otići nešto obaviti u Zagreb, i on je na dohvat ruke. Onima koji razmišljaju o selidbi u manji grad svakako preporučujem Goricu, dovoljno malu za ugodan život, a dovoljno veliku za svakakve razne obrazovne, kulturne i sportske sadržaje – kaže uvodno ravnateljica.

Sljedeće godine navršit će se cijelo desetljeće otkad je dio tima u POU-u.

– U Učilištu radim od 2013., a ravnateljicom sam imenovana 2018. Prije nego što sam se zaposlila ovdje, radila sam u gradskoj upravi i na radiju. Takvo radno iskustvo svakako je dobro došlo u sadašnjoj ulozi, nekako se dobro nadopunilo. Imala sam priliku upoznati funkcioniranje lokalne uprave, sudjelovati u organizaciji manifestacija, kulturnih i edukativnih programa, surađivati sa svim razinama institucija. Isto tako, imala sam priliku upoznati funkcioniranje Učilišta kroz posao koji sam radila i tek nakon toga “preuzeti kormilo”. Sve su to dobre okolnosti za nekoga tko je na ovoj funkciji, a ustvari je čovjek iznutra – istaknula je Anita Pišković.

POU je ustanova koja se bavi kulturom i obrazovanjem, a osnivač mu je Grad, koji ga najvećim djelom i financira.

– Svake godine apliciramo i na razne pozive Ministarstva i Županije, koji sufinanciraju neke naše programe. Učilište uprihođuje i vlastita sredstva, a neke programe financijski pomažu organizacije koje nas vide kao dobrog partnera. Zadovoljna sam poslovanjem Učilišta 2018. i 2019. godine, no u proljeće 2020. sve je krenulo u neočekivanom smjeru zbog pandemije, čije posljedice nitko nije mogao predvidjeti. Epidemiološke mjere drastično su smanjile broj posjetitelja. Evo, u jednom periodu mogli smo popuniti samo 44 mjesta od ukupno 303. Daljnja objašnjenja su suvišna kad se usporedi ekonomičnost bilo koje predstave, koncerta ili drugog programa – govori ravnateljica i nastavlja:

– Velik dio mog mandata prate otegotne okolnosti, vjerujem da smo mogli još više da nas nije unazadila korona. No i tad smo napravili dobre stvari. Nakon uvedenog kartičnog poslovanja, učinjen je važan iskorak uvođenjem sustava online prodaje. Ta polivalentna digitalna platforma za upravljanje prodajom svakako doprinosi kvaliteti našeg rada i dostupnosti korisnicima, a i promociji Učilišta. Sad svaki naš korisnik može iz udobnosti doma kupiti ulaznicu za bilo koji program, uplatiti radionice…

I baš će u tome smjeru, modernizacije i hvatanja koraka s vremenom, Učilište djelovati i u godinama pred nama.

– Kroz povijest gledano, ova je ustanova ostavila snažan pečat u životu i razvoju grada. Smisao Učilišta kroz godine nije se promijenio, kultura i obrazovanje su bili i ostali svrha njegova postojanja, ali nekada je tu djelovalo puno više djelatnosti i većina Velikogoričana, posebno zrelije životne dobi, povezana je s Učilištem na neki način: ili su tu polagali vozački, ili tečaj stranog jezika… A neki su u goričkom kinu doživjeli i prvi poljubac. Stoga su mnogi naši sugrađani senzibilno vezani za Učilište – kazala je Pišković, pa dodala:

– Danas gradimo imidž Učilišta, s jedne strane, kao kuće koja prati suvremene dosege tehnologije i organizira moderne obrazovne i kulturne programe, a s druge kao jednog od glavnih podupiratelja baštinjenja kulture lokalne zajednice. Učilište treba ići ukorak s društvenim i tehnološkim napretkom, a pritom i nastaviti usku suradnju s relevantnim lokalnim kulturnim čimbenicima. Tako ćemo privlačiti i mlađe generacije, a kulturna autentičnost našeg kraja neće pasti u zaborav, držat ćemo je vitalnom.

U tom smislu mogu se promatrati i sve promjene koje se događaju.

– Uz online prodaju ulaznica te plaćanje radionica, knjiga i časopisa, digitalizirali smo i financijske procese, a svoje mjesto na svakom tiskanom plakatu i letku ima dvodimenzionalni QR kod koji ima mogućnost velike pohrane podataka, a očitati ga može svaki mobilni uređaj. U predvorju, iznad blagajne, postavljen je LCD ekran koji svakodnevno emitira spotove programa POUVG-a, a na info pultu je monitor na kojem se može vidjeti raspored mjesta u dvorani, informirati o cijeni ulaznica. Na jednoj od najfrekventnijih lokacija u gradu, kod autobusne stanice na Trgu Stjepana Radića, postavljen je digitalni totem gdje oglašavamo programe kroz različite audio i video sadržaje. Izdali smo i prvu zvučnu knjigu, roman “Slava” Stipe Bilića, a u planu je i druga izdanja “Albatrosa” izdati u digitalnom obliku.

Svečana dodjela književne nagrade ”Albatros”… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pred nama su i ljetne manifestacije, i po tom pitanju POU ima važnu ulogu.

– Uvijek osluškujemo potrebe Goričana, pa tradicionalnu manifestaciju Goričke večeri koncepcijski organiziramo drugačije, jer znamo da se ljudi žele i zabaviti. Zadnje dvije godine svi programi Goričkih večeri su na otvorenom, većina u Parku iza Učilišta, neki na terasi Galženice, a do potresa smo bili i u dvorcu u Lukavcu. Uvijek imamo sadržaje koje je ugodno pratiti u prostranom parku, uz ponudu jela i pića. Vjerujemo da su takvom organizacijom Goričani sve zadovoljniji, a njihove dojmove pratimo i na društvenim mrežama.

Organiziraju u Učilištu, ističe ravnateljica, i koncerte kojima je cilj educirati publiku, ali i popularne, poput Zvonka Bogdana ili Amire Medunjanin. Pokrenuta je manifestacija Lučićevi dani, provode se edukacije, pripreme za mature… Odaziv Goričana je najčešće zadovoljavajući, ali bio bi i veći da Zagreb nije tako blizu…

– Kad živite u Gorici, blizina Zagreba velika je prednost. S druge strane,. teško je glavnom gradu konkurirati ponudom. Baš to je naš veliki problem, kako privući sugrađane da gledaju predstave u svom kazalištu, filmove u svom kinu, da radionice i tečajeve stranih jezika pohađaju u goričkom Učilištu. Pokušavamo tome doskočiti i statistika posjećenosti kaže da smo prilično uspješni. Godina prije korona virusa bila je najuspješnija u kategoriji broja korisnika i posjetitelja, a vjerujem da bi brojke bile još veće 2020. i 2021. da nas nisu pogodile nesretne okolnosti – rekla je Pišković i zaključila:

– Moram naglasiti i da je Galerija Galženica učinila veliki zaokret otvorivši se više lokalnoj publici. Izložbeni program nastoji pronaći skladan balans između izlaganja radova renomiranih suvremenih umjetnika, obećavajućih umjetnika mlađe generacije i na koncu kroz kustosku obradu aktualnih društvenih tema i tema autora od lokalnog značaja. Taj model publika je prepoznala i nagradila kroz povećan broj posjeta.

Kultura

‘Čarolija prirode’: Fotograf Zvonimir Randeli vodi vas u srce Islanda

Izložba fotografija u izlogu Knjižnice Galženica može se razgledati do 22. travnja.

Objavljeno

na

U srce Islanda, kroz fotografije, vodi vas hrvatski istaknuti fotograf Zvonimir Randeli koji je uspio dočarati atmosferu, svjetlost i boje koje krase neobične prostore sjevernog otoka.

Seriju fotografija “Islandska saga: čarolija prirode” možete vidjeti u izlogu Knjižnice Galženica. Svaka fotografija je pažljivo komponirana, kako bi uhvatila suštinu surove ljepote islandskih krajolika.

Ova izložba nije samo estetsko iskustvo, već i poziv na razmišljanje o nama i zemlji. Fotografije su prije svega duboko emotivno putovanje kroz surove islandskih krajolike, koji nas zovu da istražimo ljepotu koja leži izvan granica uobičajenog.

Izložba fotografija se može razgledati do 22. travnja.

Naslovna fotografija: Fotografije Zvonimir Randeli

Nastavite čitati

Kultura

Pet dana pet besplatnih projekcija, počinje TDF u Retro kinu Galženica

Teme koje dokumentarci obrađuju su raznolike, od glazbe, aktivizma, života poznatih ličnosti, društvenih razlika i socijalno osjetljivih skupina.

Objavljeno

na

U Retro kinu Galženica sutra počinje Tjedan dokumentarnog filma. Na rasporedu je pet zanimljivih i višestruko nagrađivanih dokumentarnih filmova domaćih i inozemnih autora. Tako možete pogledati domaći film Snajka: Dnevnik očekivanja, brazilski Miucha: Glas bossa nove, čileanski Beskrajno sjećanje, poljski Zalagaonicu ili francuski Na adamantu: Nitko nije savršen.

Projekcije filmova u sklopu ovog programa trajat će sve do ponedjeljka 15. travnja, a teme koje dokumentarci obrađuju su raznolike, od glazbe, aktivizma, života poznatih ličnosti, društvenih razlika i socijalno osjetljivih skupina.

Svaki dan organizirana je po jedna projekcija dokumentarca i to u 19, a ulaz je besplatan. Raspored pronađite ovdje. 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Tradicionalni koncert za Mali Uskrs vratio se u Gradiće!

‘Izuzetno smo ispunjeni, i u duhu i u srcu, bilo je predivno’, rekla nam je nakon koncerta ‘Jezuš nam je gore vstal’, Gordana Kovačić, predsjednica KUD-a Gradići. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon par godina pauze uzrokovane pandemijom i potresima, u Gradiće se na Bijelu nedjelju vratio tradicionalni koncert ‘Jezuš nam je gore vstal’ koji već 15-tak godina organizira Kulturno umjetničkog društva Gradići. Uz domaćine nastupili su i zagrebački ženski komorni zbor ‘Cantus ante omnia’, KUD ‘Dučec’ iz Mraclina, te HPD ‘Kučani’ iz Kuča.

– U našoj prepunoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog bilo je pravo zadovoljstvo nastupiti i vratiti se nakon duže pauze. Izuzetno smo ispunjeni, i u duhu i u srcu, jer je koncert zbilja bio predivan. Već se veselimo onom dogodine! – rekla nam je Gordana Kovačić, predsjednica KUD-a Gradići.

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Najbolje kratke priče napisale su Ksenija Nestorović (kajkavski) i Marija Karacsonyi (hrvatski standardni)

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je 26. rujna 2023. godine 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica” za proznu formu kratka priča, napisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj je bio otvoren do 25. prosinca 2023., do tog roka pristigla su ukupno 42 rada iz cijele Hrvatske. Kajkavskim jezikom napisano je 13 radova, a hrvatskim standardnim jezikom 29 radova.

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autori radova su iz sljedećih mjesta: Bjelovar, Brezovac , Buševac, Dubrovnik, Ivanić Grad, Križevci, Labin, Lobor, Ludbreg, Ogulinec, Okuje, Opatija, Osijek, Pakrac, Požega, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Veleševec, Velika Gorica, Velika Mlaka, Vrbovec i Zagreb.

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svečana objava rezultata natječaja bila je jučer (četvrtak, 04.04.2024.) u VIP sali Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. Uvodnu riječ imala je Ana Plehinger, predsjednica Ogranka Velika Gorica, koja je i saopćila najbolje radove. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof.dr.sc. Bernardina Petrović (predsjednica), Đurđa Parać, prof. i Božidar Prosenjak, prof. odabralo je po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom hrvatskom jeziku te još četiri rada (dva na kajkavskom i dva na standardnom), koji su ušli u najuži izbor.

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najbolje kratke priče napisale su Ksenija Nestorović (Velika Gorica) – ”Fačuk” (kajkavski) i Marija Karacsonyi (Virovitica) – ”Zagonetni posjetitelj” (standardni). Autori radova izabrani u uži izbor su: Đurđa Vukelić Rožić (Ivanić Grad) – ”Seno” (kajkavski), Darko Raškaj (Lobor) – ”Jesen z brazdami i šalami ofarbana” (kajkavski), Jasminka Hržić Grubelić (Rijeka) –  ”Kiša” (standardni) i Ljiljana Vidović (Sisak) – ”McDonald’s” (standardni).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Ne propustite – koncert klasične glazbe ove subote u crkvi bl. Alojzija Stepinca

Koncert pod nazivom ‘Glazba je glas duše’ izvode bivši učenici umjetničkih škola, a počinje u 20 sati.

Objavljeno

na

Ove subote, 6. travnja, u Župnoj crkvi Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici održat će se koncert klasične glazbe na kojem će nastupiti bivši učenici umjetničkih škola, a većinom će to biti glazbenici koji su pohađali Umjetničku školu Franje Lučića. Koncert pod nazivom ‘Glazba je glas duše’ počinje u 20 sati, svi ste pozvani!

 

 

Naslovna fotografija: Župa bl. Alojzija Stepinca

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno