Povežite se s nama

Kultura

‘Učilište mora ostati svoje, ali i živjeti u skladu s vremenom’

Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, govori o životu u kulturi u doba korone, ali i o željama i ambicijama za doba poslije pandemije

Objavljeno

na

IMG 5247 scaled

Prolazi i četvrta godina otkako je Anita Pišković na čelu velikogoričkog Pučkog otvorenog učilišta, krovne gradske kulturne institucije. Kako to najčešće i biva u svijetu kulture, svoj mali tim vodi u tišini, bez prevelike pompe, pa tek prilikom događaja poput nedavne proslave 62. rođendana POU-a ravnateljica dobije riječ. I dobar je to vjerojatno trenutak da predstavimo sugrađanima ženu koja je na čelu jedne ovakve institucije. Točnije, da se sama predstavi. Sebe, svoje planove, vizije, poglede…

– Odrasla sam u Vrbovu Posavskom, mjestu 15-ak kilometara udaljenom od Velike Gorice, kojoj gravitira. Tako je i moje školovanje vezano uz Goricu, u kojoj sam pohađala Opću gimnaziju, kao i tečaj engleskog u našem Učilištu. Svaki dan, putujući u Zagreb na fakultet, prolazila sam kroz Goricu i izgleda da je bila fatalna, iako sam se kao mlađa vidjela u Zagrebu. Danas živim i radim u Velikoj Gorici i kad s ove perspektive razabirem, nije se bolje moglo posložiti. Grad je vrlo praktičan za obiteljski život, sve je blizu i dostupno, a ako se ima potreba otići nešto obaviti u Zagreb, i on je na dohvat ruke. Onima koji razmišljaju o selidbi u manji grad svakako preporučujem Goricu, dovoljno malu za ugodan život, a dovoljno veliku za svakakve razne obrazovne, kulturne i sportske sadržaje – kaže uvodno ravnateljica.

Sljedeće godine navršit će se cijelo desetljeće otkad je dio tima u POU-u.

– U Učilištu radim od 2013., a ravnateljicom sam imenovana 2018. Prije nego što sam se zaposlila ovdje, radila sam u gradskoj upravi i na radiju. Takvo radno iskustvo svakako je dobro došlo u sadašnjoj ulozi, nekako se dobro nadopunilo. Imala sam priliku upoznati funkcioniranje lokalne uprave, sudjelovati u organizaciji manifestacija, kulturnih i edukativnih programa, surađivati sa svim razinama institucija. Isto tako, imala sam priliku upoznati funkcioniranje Učilišta kroz posao koji sam radila i tek nakon toga “preuzeti kormilo”. Sve su to dobre okolnosti za nekoga tko je na ovoj funkciji, a ustvari je čovjek iznutra – istaknula je Anita Pišković.

anita piskovic

POU je ustanova koja se bavi kulturom i obrazovanjem, a osnivač mu je Grad, koji ga najvećim djelom i financira.

– Svake godine apliciramo i na razne pozive Ministarstva i Županije, koji sufinanciraju neke naše programe. Učilište uprihođuje i vlastita sredstva, a neke programe financijski pomažu organizacije koje nas vide kao dobrog partnera. Zadovoljna sam poslovanjem Učilišta 2018. i 2019. godine, no u proljeće 2020. sve je krenulo u neočekivanom smjeru zbog pandemije, čije posljedice nitko nije mogao predvidjeti. Epidemiološke mjere drastično su smanjile broj posjetitelja. Evo, u jednom periodu mogli smo popuniti samo 44 mjesta od ukupno 303. Daljnja objašnjenja su suvišna kad se usporedi ekonomičnost bilo koje predstave, koncerta ili drugog programa – govori ravnateljica i nastavlja:

– Velik dio mog mandata prate otegotne okolnosti, vjerujem da smo mogli još više da nas nije unazadila korona. No i tad smo napravili dobre stvari. Nakon uvedenog kartičnog poslovanja, učinjen je važan iskorak uvođenjem sustava online prodaje. Ta polivalentna digitalna platforma za upravljanje prodajom svakako doprinosi kvaliteti našeg rada i dostupnosti korisnicima, a i promociji Učilišta. Sad svaki naš korisnik može iz udobnosti doma kupiti ulaznicu za bilo koji program, uplatiti radionice…

I baš će u tome smjeru, modernizacije i hvatanja koraka s vremenom, Učilište djelovati i u godinama pred nama.

– Kroz povijest gledano, ova je ustanova ostavila snažan pečat u životu i razvoju grada. Smisao Učilišta kroz godine nije se promijenio, kultura i obrazovanje su bili i ostali svrha njegova postojanja, ali nekada je tu djelovalo puno više djelatnosti i većina Velikogoričana, posebno zrelije životne dobi, povezana je s Učilištem na neki način: ili su tu polagali vozački, ili tečaj stranog jezika… A neki su u goričkom kinu doživjeli i prvi poljubac. Stoga su mnogi naši sugrađani senzibilno vezani za Učilište – kazala je Pišković, pa dodala:

– Danas gradimo imidž Učilišta, s jedne strane, kao kuće koja prati suvremene dosege tehnologije i organizira moderne obrazovne i kulturne programe, a s druge kao jednog od glavnih podupiratelja baštinjenja kulture lokalne zajednice. Učilište treba ići ukorak s društvenim i tehnološkim napretkom, a pritom i nastaviti usku suradnju s relevantnim lokalnim kulturnim čimbenicima. Tako ćemo privlačiti i mlađe generacije, a kulturna autentičnost našeg kraja neće pasti u zaborav, držat ćemo je vitalnom.

U tom smislu mogu se promatrati i sve promjene koje se događaju.

– Uz online prodaju ulaznica te plaćanje radionica, knjiga i časopisa, digitalizirali smo i financijske procese, a svoje mjesto na svakom tiskanom plakatu i letku ima dvodimenzionalni QR kod koji ima mogućnost velike pohrane podataka, a očitati ga može svaki mobilni uređaj. U predvorju, iznad blagajne, postavljen je LCD ekran koji svakodnevno emitira spotove programa POUVG-a, a na info pultu je monitor na kojem se može vidjeti raspored mjesta u dvorani, informirati o cijeni ulaznica. Na jednoj od najfrekventnijih lokacija u gradu, kod autobusne stanice na Trgu Stjepana Radića, postavljen je digitalni totem gdje oglašavamo programe kroz različite audio i video sadržaje. Izdali smo i prvu zvučnu knjigu, roman “Slava” Stipe Bilića, a u planu je i druga izdanja “Albatrosa” izdati u digitalnom obliku.

DSC 0417

Svečana dodjela književne nagrade ”Albatros”… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pred nama su i ljetne manifestacije, i po tom pitanju POU ima važnu ulogu.

– Uvijek osluškujemo potrebe Goričana, pa tradicionalnu manifestaciju Goričke večeri koncepcijski organiziramo drugačije, jer znamo da se ljudi žele i zabaviti. Zadnje dvije godine svi programi Goričkih večeri su na otvorenom, većina u Parku iza Učilišta, neki na terasi Galženice, a do potresa smo bili i u dvorcu u Lukavcu. Uvijek imamo sadržaje koje je ugodno pratiti u prostranom parku, uz ponudu jela i pića. Vjerujemo da su takvom organizacijom Goričani sve zadovoljniji, a njihove dojmove pratimo i na društvenim mrežama.

Organiziraju u Učilištu, ističe ravnateljica, i koncerte kojima je cilj educirati publiku, ali i popularne, poput Zvonka Bogdana ili Amire Medunjanin. Pokrenuta je manifestacija Lučićevi dani, provode se edukacije, pripreme za mature… Odaziv Goričana je najčešće zadovoljavajući, ali bio bi i veći da Zagreb nije tako blizu…

– Kad živite u Gorici, blizina Zagreba velika je prednost. S druge strane,. teško je glavnom gradu konkurirati ponudom. Baš to je naš veliki problem, kako privući sugrađane da gledaju predstave u svom kazalištu, filmove u svom kinu, da radionice i tečajeve stranih jezika pohađaju u goričkom Učilištu. Pokušavamo tome doskočiti i statistika posjećenosti kaže da smo prilično uspješni. Godina prije korona virusa bila je najuspješnija u kategoriji broja korisnika i posjetitelja, a vjerujem da bi brojke bile još veće 2020. i 2021. da nas nisu pogodile nesretne okolnosti – rekla je Pišković i zaključila:

– Moram naglasiti i da je Galerija Galženica učinila veliki zaokret otvorivši se više lokalnoj publici. Izložbeni program nastoji pronaći skladan balans između izlaganja radova renomiranih suvremenih umjetnika, obećavajućih umjetnika mlađe generacije i na koncu kroz kustosku obradu aktualnih društvenih tema i tema autora od lokalnog značaja. Taj model publika je prepoznala i nagradila kroz povećan broj posjeta.

Kultura

FOTO Dani kruha obilježeni u Osnovnoj školi Šćitarjevo

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0795
DSC 0822

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0811

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježeni su jučer (ponedjeljak, 03.10.2022.) u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Različite vrste kruha, maštovito izrađena peciva, kolači, torte i brojni drugi proizvodi, koje su pripremili vrijedni učenici (od 1. do 4. razreda) zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima, predstavljeni su na stolovima na školskom igralištu. Školski pjevački zbor izveo je kraći glazbeni program.

DSC 0828

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izložene eksponate nakon kraće molitve blagoslovio je svećenik, vojni kapelan Željko Savić. Nakon toga svi su zajedno degustirali izložene proizvode, a stolovi su bili preplavljeni delicijama.

DSC 0867

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0853

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dani kruha povezani su sa Svjetskim danom hrane

Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. 16. listopada u spomen na godišnjicu osnivanja Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) slavi se Svjetski dan hrane. FAO je pri Ujedinjenim narodima osnovana 16.10.1945. godine, do sada djeluje u više od 130 zemalja u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu, zauzima se za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje te očuvanju biološke raznolikosti.

DSC 0835

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0882

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Datum kada se obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje povezan je sa Svjetskim danom hrane. Na žalost iz godine u godinu sve je više gladi u svijetu dok s druge strane ogromne su količine hrane koja se baci. U preko 150 zemalja svijeta organiziraju se brojne aktivnosti s ciljem očuvanja poljoprivredno-prehrambenog sustava, proizvodnje hrane, potrošnje te zdravstveno ispravne konzumacije hrane. Tih dana razmatraju se konkretni problemi koji se odnose na prehranu svjetskog stanovništva. Poseban apel stavlja se i na smanjivanje upotrebe pesticida u proizvodnji hrane i na zaštitu okoliša.

DSC 0846

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0885

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dani kruha u Hrvatskoj

DSC 0889

03.10.2022. Velika Gorica, Šćitarjevo. Dani kruha u Osnovnoj školi Šćitarjevo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kod nas u Republici Hrvatskoj se Dani kruha najviše obilježavaju u odgojno-obrazovanim ustanovama, u vrtićima, školama, učeničkim domovima i sl.
Kroz različite manifestacije, svečanosti, izložbe kruha, žitarica i sjemenja izražava se zahvalnost kako za kruh tako i za sve plodove zemlje. Organiziraju se prodajni štandovi, sajmovi, dobrotvorne akcije povodom Dana kruha, dok novac prikupljen od prodaje radova na temu kruha dobri ljudi doniraju onima u potrebi. Djeca uče o nastajanju kruha i njegovoj važnosti u prehrani, o tradiciji, hrvatskim običajima. O kruhu se uče i kroz poučne priče, recitacije, igrokaze, edukativne filmove i aplikacije. Djeci se kroz praktične aktivnosti i kreativne radionice prilagođene njihovim uzrastima prezentira izrada kruha, peciva, kolača. Potiče se sudjelovanje djece u izradi kruha, u školama i obiteljima. Naglasak se stavlja na zdravu prehranu. U aktivnosti kojima se obilježavaju Dani kruha uključene su i brojne udruge te poljoprivredni proizvođači sve u cilju poboljšanja prehrambenih navika i sveukupnog zdravlja, osobito djece.

(Izvor: AktualnoRealnoZanimljivo)

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Scena “Gorica” u potrazi za glumcima za novu dječju predstavu

Traži se troje glumaca za predstavu “Mama je kriva za sve”.

Objavljeno

na

Objavio/la

Poziv na audiciju

Gradsko kazalište – Scena „Gorica“ priprema novu predstavu za djecu i poziva sve zainteresirane glumice i glumce da se prijave na audiciju.

– Traži se troje glumaca za predstavu „Mama je kriva za sve“, prema tekstu Zorana Pongrašića, a u režiji Lee Anastazije Fleger. U prijavi je potrebno poslati: ime, prezime, adresu, broj mobitela, e-mail adresu, dvije fotografije i kratku biografiju.Prijaviti se mogu profesionalni glumci i studenti glume, a za audiciju je potrebno pripremiti dva monologa prema licima iz romana – ističu iz Scene “Gorica”.

Odabrani kandidati dobit će obavijest o točnom terminu audicije koja će se održati 20. listopada u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica

Prijave se zaprimaju do 14. listopada 2022. na e-mail: scena.gorica@pouvg.hr.  Planirani početak rada na predstavi je 5. prosinca, a premijera predstave je planirana za 28. siječnja 2023.

 

Nastavite čitati

Kultura

Pogledajte popis umjetnika koji će se predstaviti na 1.Velikogoričom salonu

Želja je prezentirati kvalitetne velikogoričke umjetnike, u sredini u kojoj djeluju, ali i pružiti priliku mladim umjetnicima, kao i studentima da predstave svoj rad.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velikogoricki salon

U okviru godišnjeg izložbenog programa Galerije Galženica i manifestacije Dani europske baštine u Velikoj Gorici čija je ovogodišnja tema održivost baštine, idući petak biti će otvorena skupna izložba pod nazivom “1.Velikogorički salon: Mapiranje lokalne scene”.

Autorica koncepcije kao i kustosica je voditeljica galerije Antonia Vodanović, koja ističe kako je cilj projekta „mapirati“ akademske umjetnike/ce s ovog geografskog područja, bez obzira na dob, spol i medij djelovanja, odnosno umjetnike/ce, koji su podrijetlom, trenutnim životom i radom, i/ili ranijim životom i djelovanjem vezani za područje Velike Gorice.

– Na ovaj način nastavljena su ranija nastojanja Galerije Galženica da prezentira kvalitetne velikogoričke umjetnike, u sredini u kojoj djeluju, ali i pružena prilika mladim neafirmiranim akademskim umjetnicima, kao i studentima s ovog područja da predstave svoj rad, stvarajući na taj način platformu za njihov daljnji rad, istraživanje i prezentaciju – dodaje Vodanović.

Uz Vodanović, selektorica je bila i Tea Gudek Šnajdar, a za prvo izdanje Velikogoričkog salona odabrale su 21 autora/icu: Dubravka Rakoci, Ljiljana Mihaljević, Marijana Stanić, Nevenka Arbanas, Mladen Mikulin, Matej Vuković, Mate Lovrić, Ivica Šiško, Duje Šuvar, Aleksandar Bezinović, Marija Lovrić, Ana Katulić / Irena Bočkai, Hana Hanak, Željka Cupek, Vinka Gašparuš, Tanja Cvetko, Mirna Savić, Lucija Oroz, Barbara Bjeliš, te studentice Tara Stanić i Sara Pukanić.

Otvorenje je u petak 7.listopada u 19 sati, a izložba će biti otvorena do 17.listopada.

 

 

Nastavite čitati

Kultura

Kulturna večer u gradu: Izložba “Pastele” i koncert “Klavir četveroručno”

Izložbu posjetite u Pučkom učilištu, a koncert poslušajte u Dvorani Galženica.

Objavljeno

na

Kulturna vecer u gradu

Vikend u gradu počinje izložbom i koncertom. Ljubitelji kulture večeras mogu uživati u izložbi “Pastele” sisačkog autora Želimira Šiška u Izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta.

Šiškova slikarska paleta isključivo je okrenuta motivima Posavine, Moslavine i Mediterana. Kao rođeni pejzažist vezan je isključivo za krajolike, pokazujući istinski stvaralački naboj kao i tvorbu osobne poetike svojom originalnošću i sadržajnošću osebujnog izričaja. Prizori s njegovih slika jasni su kao ocrti prirodnih ljepota te istovremeno pokazatelji stvarnog i duhovnog. Šiško u svojoj poetici govori o ljepoti prostora kao djelu univerzalne ljepote.

Izložbu će večeras u 19 sati otvoriti Ante Živković Fošar, a ostaje otvorena do 13.listopada.

A na drugoj strani grada, u Dvorani Galženica, večeras nastupaju Iva Ljubičić i Kosjenka Turkulin.

Riječ je o dvije mlade istaknute hrvatske pijanistice, obje s mnoštvom nastupa diljem Hrvatske i šire. Njihov repertoar obuhvaća niz djela od klasike do 21. stoljeća i uključuje najvažnije skladbe pisane za klavir četveroručno.

Koncert je u 19:30 sati, a cijena ulaznice je 20 kuna.

Nastavite čitati

Kultura

Matičin četvrtak donosi predstavljanje knjige “Po dragomu kraju”

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Podrucna knjiznica Galzenica

U sklopu 273.Matičina četvrtka biti će predstavljena poetska fotomonografija “Po dragom kraju”, autora Marijana Grakalića i Zorana Osrečaka. Naslov knjige preuzet je iz istoimene zbirke pjesama Dragutina Domjanića „Po dragomu kraju“ koja je tiskana davne 1933. godine. I upravo to jest posveta kulturi i baštini zelinskog kraja.

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije. Naime, Grakalić je u sažetim formama sublimirao doživljaj kraja, prolaznosti, memento mori, sve sutone i bljeskove zelinskog kraja, dok je Osrečak svojim objektivom pružio nimalo tipičnu sliku kraja. Umjesto raskošnih fotografija koje bi nudile ornamente i prikazivale kićenost svagdana, Osrečak se odlučio za crno bijele fotografije koje bilježe slike polja, napuštene kuće, kurije, crkve, mlinove, jezera, vinograde. Zanimljivo je da na fotografijama nema ljudi, već je sve posvećeno prirodi, te povijesnosti prirode i kraja, jer se protok vremena vidi i osjeća i u poeziji i na fotografijama.

Ako niste u prilici pogledati predstavljanje uživo koje će biti u Knjižnici Galženica u četvrtak u 19:30 sati, snimka će biti dostupna putem mrežne stranice Ogranka www.matica-gorica.hr.

 

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno