Povežite se s nama

Kultura

‘Učilište mora ostati svoje, ali i živjeti u skladu s vremenom’

Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, govori o životu u kulturi u doba korone, ali i o željama i ambicijama za doba poslije pandemije

Objavljeno

na

Prolazi i četvrta godina otkako je Anita Pišković na čelu velikogoričkog Pučkog otvorenog učilišta, krovne gradske kulturne institucije. Kako to najčešće i biva u svijetu kulture, svoj mali tim vodi u tišini, bez prevelike pompe, pa tek prilikom događaja poput nedavne proslave 62. rođendana POU-a ravnateljica dobije riječ. I dobar je to vjerojatno trenutak da predstavimo sugrađanima ženu koja je na čelu jedne ovakve institucije. Točnije, da se sama predstavi. Sebe, svoje planove, vizije, poglede…

– Odrasla sam u Vrbovu Posavskom, mjestu 15-ak kilometara udaljenom od Velike Gorice, kojoj gravitira. Tako je i moje školovanje vezano uz Goricu, u kojoj sam pohađala Opću gimnaziju, kao i tečaj engleskog u našem Učilištu. Svaki dan, putujući u Zagreb na fakultet, prolazila sam kroz Goricu i izgleda da je bila fatalna, iako sam se kao mlađa vidjela u Zagrebu. Danas živim i radim u Velikoj Gorici i kad s ove perspektive razabirem, nije se bolje moglo posložiti. Grad je vrlo praktičan za obiteljski život, sve je blizu i dostupno, a ako se ima potreba otići nešto obaviti u Zagreb, i on je na dohvat ruke. Onima koji razmišljaju o selidbi u manji grad svakako preporučujem Goricu, dovoljno malu za ugodan život, a dovoljno veliku za svakakve razne obrazovne, kulturne i sportske sadržaje – kaže uvodno ravnateljica.

Sljedeće godine navršit će se cijelo desetljeće otkad je dio tima u POU-u.

– U Učilištu radim od 2013., a ravnateljicom sam imenovana 2018. Prije nego što sam se zaposlila ovdje, radila sam u gradskoj upravi i na radiju. Takvo radno iskustvo svakako je dobro došlo u sadašnjoj ulozi, nekako se dobro nadopunilo. Imala sam priliku upoznati funkcioniranje lokalne uprave, sudjelovati u organizaciji manifestacija, kulturnih i edukativnih programa, surađivati sa svim razinama institucija. Isto tako, imala sam priliku upoznati funkcioniranje Učilišta kroz posao koji sam radila i tek nakon toga “preuzeti kormilo”. Sve su to dobre okolnosti za nekoga tko je na ovoj funkciji, a ustvari je čovjek iznutra – istaknula je Anita Pišković.

POU je ustanova koja se bavi kulturom i obrazovanjem, a osnivač mu je Grad, koji ga najvećim djelom i financira.

– Svake godine apliciramo i na razne pozive Ministarstva i Županije, koji sufinanciraju neke naše programe. Učilište uprihođuje i vlastita sredstva, a neke programe financijski pomažu organizacije koje nas vide kao dobrog partnera. Zadovoljna sam poslovanjem Učilišta 2018. i 2019. godine, no u proljeće 2020. sve je krenulo u neočekivanom smjeru zbog pandemije, čije posljedice nitko nije mogao predvidjeti. Epidemiološke mjere drastično su smanjile broj posjetitelja. Evo, u jednom periodu mogli smo popuniti samo 44 mjesta od ukupno 303. Daljnja objašnjenja su suvišna kad se usporedi ekonomičnost bilo koje predstave, koncerta ili drugog programa – govori ravnateljica i nastavlja:

– Velik dio mog mandata prate otegotne okolnosti, vjerujem da smo mogli još više da nas nije unazadila korona. No i tad smo napravili dobre stvari. Nakon uvedenog kartičnog poslovanja, učinjen je važan iskorak uvođenjem sustava online prodaje. Ta polivalentna digitalna platforma za upravljanje prodajom svakako doprinosi kvaliteti našeg rada i dostupnosti korisnicima, a i promociji Učilišta. Sad svaki naš korisnik može iz udobnosti doma kupiti ulaznicu za bilo koji program, uplatiti radionice…

I baš će u tome smjeru, modernizacije i hvatanja koraka s vremenom, Učilište djelovati i u godinama pred nama.

– Kroz povijest gledano, ova je ustanova ostavila snažan pečat u životu i razvoju grada. Smisao Učilišta kroz godine nije se promijenio, kultura i obrazovanje su bili i ostali svrha njegova postojanja, ali nekada je tu djelovalo puno više djelatnosti i većina Velikogoričana, posebno zrelije životne dobi, povezana je s Učilištem na neki način: ili su tu polagali vozački, ili tečaj stranog jezika… A neki su u goričkom kinu doživjeli i prvi poljubac. Stoga su mnogi naši sugrađani senzibilno vezani za Učilište – kazala je Pišković, pa dodala:

– Danas gradimo imidž Učilišta, s jedne strane, kao kuće koja prati suvremene dosege tehnologije i organizira moderne obrazovne i kulturne programe, a s druge kao jednog od glavnih podupiratelja baštinjenja kulture lokalne zajednice. Učilište treba ići ukorak s društvenim i tehnološkim napretkom, a pritom i nastaviti usku suradnju s relevantnim lokalnim kulturnim čimbenicima. Tako ćemo privlačiti i mlađe generacije, a kulturna autentičnost našeg kraja neće pasti u zaborav, držat ćemo je vitalnom.

U tom smislu mogu se promatrati i sve promjene koje se događaju.

– Uz online prodaju ulaznica te plaćanje radionica, knjiga i časopisa, digitalizirali smo i financijske procese, a svoje mjesto na svakom tiskanom plakatu i letku ima dvodimenzionalni QR kod koji ima mogućnost velike pohrane podataka, a očitati ga može svaki mobilni uređaj. U predvorju, iznad blagajne, postavljen je LCD ekran koji svakodnevno emitira spotove programa POUVG-a, a na info pultu je monitor na kojem se može vidjeti raspored mjesta u dvorani, informirati o cijeni ulaznica. Na jednoj od najfrekventnijih lokacija u gradu, kod autobusne stanice na Trgu Stjepana Radića, postavljen je digitalni totem gdje oglašavamo programe kroz različite audio i video sadržaje. Izdali smo i prvu zvučnu knjigu, roman “Slava” Stipe Bilića, a u planu je i druga izdanja “Albatrosa” izdati u digitalnom obliku.

Svečana dodjela književne nagrade ”Albatros”… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pred nama su i ljetne manifestacije, i po tom pitanju POU ima važnu ulogu.

– Uvijek osluškujemo potrebe Goričana, pa tradicionalnu manifestaciju Goričke večeri koncepcijski organiziramo drugačije, jer znamo da se ljudi žele i zabaviti. Zadnje dvije godine svi programi Goričkih večeri su na otvorenom, većina u Parku iza Učilišta, neki na terasi Galženice, a do potresa smo bili i u dvorcu u Lukavcu. Uvijek imamo sadržaje koje je ugodno pratiti u prostranom parku, uz ponudu jela i pića. Vjerujemo da su takvom organizacijom Goričani sve zadovoljniji, a njihove dojmove pratimo i na društvenim mrežama.

Organiziraju u Učilištu, ističe ravnateljica, i koncerte kojima je cilj educirati publiku, ali i popularne, poput Zvonka Bogdana ili Amire Medunjanin. Pokrenuta je manifestacija Lučićevi dani, provode se edukacije, pripreme za mature… Odaziv Goričana je najčešće zadovoljavajući, ali bio bi i veći da Zagreb nije tako blizu…

– Kad živite u Gorici, blizina Zagreba velika je prednost. S druge strane,. teško je glavnom gradu konkurirati ponudom. Baš to je naš veliki problem, kako privući sugrađane da gledaju predstave u svom kazalištu, filmove u svom kinu, da radionice i tečajeve stranih jezika pohađaju u goričkom Učilištu. Pokušavamo tome doskočiti i statistika posjećenosti kaže da smo prilično uspješni. Godina prije korona virusa bila je najuspješnija u kategoriji broja korisnika i posjetitelja, a vjerujem da bi brojke bile još veće 2020. i 2021. da nas nisu pogodile nesretne okolnosti – rekla je Pišković i zaključila:

– Moram naglasiti i da je Galerija Galženica učinila veliki zaokret otvorivši se više lokalnoj publici. Izložbeni program nastoji pronaći skladan balans između izlaganja radova renomiranih suvremenih umjetnika, obećavajućih umjetnika mlađe generacije i na koncu kroz kustosku obradu aktualnih društvenih tema i tema autora od lokalnog značaja. Taj model publika je prepoznala i nagradila kroz povećan broj posjeta.

Kultura

Izlog knjižnice Galženica ukrašen unikatnim slikama i drvcima naše sugrađanke Ruže

Izložbu možete razgledati do 23. veljače.

Objavljeno

na

Unikatne slike i ukrasna drvca do 23. veljače krasit će izlog knjižnice Galženica. Radi se o izložbi amaterskih likovnih radova naše sugrađanke 70-godišnje Ružice Mamić.

Iako je u mirovini, ne miruje. Svoje vrijeme posvetila je kreativnim aktivnostima pa tako šije, izrađuje goblene, ukrasne jastučiće, slika i izrađuje ukrasna drvca. Svi izloženi radovi su unikatni, a radi ih od raznih materijala koje pronalazi svuda oko sebe.

Iz knjižnice Galženica ističu kako je ova izložba ujedno i prodajnog karaktera.

Nastavite čitati

Kultura

Poslušajte kako zvuči kada zasviraju otac i sin, brat i sestra

Ulaz na koncert je slobodan.

Objavljeno

na

Umjetnička škola Franje Lučića pokrenula je zanimljiv projekt. Nastavnica flaute Antonija Jurin Starčević došla je na ideju o zajedničkom koncertu članova obitelji. Radi se o koncertu “Glazbene obitelji” u kojem će zajedno zasvirati braća i sestre, roditelji i djeca, ali i bratići i sestrične.

Kako to sve zajedno zvuči možete čuti sutra, 2. veljače u 19:30 sati u dvorani Galženica. Ulaz je slobodan.

 

 

Nastavite čitati

Kultura

Škrijna Turopolska na Matičinom četvrtku u Galženici

Časopis će predstaviti Stjepan Rendulić, Đurđa Parać i Ana Plehinger

Objavljeno

na

Objavio/la

Svoj časopis na turopoljskom dijalektu Škrijna Turopolska, odnosno njegov peti broj izdan u 2022. godini, predstavit će Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici na 279. Matičinom četvrtku, 2. veljače u 19.30 sati u Područnoj knjižnici Galženica.

Časopis će predstaviti glavni urednik Stjepan Rendulić, članica uredništva Đurđa Parać i predsjednica Ogranka i članica uredništva Ana Plehinger.

Za sve one koji nisu u mogućnosti doći u knjižnicu, predavanje će u narednim danima biti dostupno na internetskoj stranici Ogranka www.matica-gorica.hr.

Nastavite čitati

Kultura

Mraclinci prikupljaju uspomene za stoljetni album škole

Ove godine obilježit će stotu obljetnicu izgradnje zgrade škole u mjestu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ove godine mještani Mraclina obilježit će sto godina od izgradnje mraclinske školske zgrade, koja je podignuta prema nacrtima goričkog građevinskog inženjera Nikole Hribara, a sve zahvaljujući plemenitoj sučiji mraclinskoj i županu Franji pl. Lučiću.

Škola u Mraclinu datira još od 1908. godine, a kroz nju su prošle generacije učenika i učitelja. Kako bi dostojno obilježili ovaj veliki jubilej u Mraclinu planiraju nekoliko manifestacija, a glavno događanje trebalo bi biti u lipnju, piše mraclin.hr.

KUD “Dučec” i portal mraclin.hr tako su pokrenuli akciju prikupljanja uspomena kroz fotografije i drugih dokumenata pod nazivom “Stoljetni album naše Škole”.

– Pozivamo sve one koji mogu pridonijeti svojim sjećanjima ili zabilježenim sjećanjima svojih predaka da se jave uredniku portala Matiji Kosu na mail mraclin@mraclin.hr, grafičkoj suradnici Maji Mravec ili samoj školi – poručuju iz mraclin.hr. 

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Premijerno prikazana predstava ‘Mama je kriva za sve’

Popularna lektira Velikogoričane će zabavljati i sa kazališnih daski

Objavljeno

na

Scena Gorica ima novu predstavu. Radi se o adaptaciji romana “Mama je kriva za sve” Zorana Pongrašića. Predstava je svjetlo dana ugledala u subotu, 28. siječnja u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Predstavu je režirala Lea Anastazija Fleger, a glumačku postavu čine Ivan Magud, Jurica Marčec i Roko Protić.

– Poznata kazališna imena svojim su dolaskom na premijeru dala podršku ekipi nove predstave Scene Gorica! Čestitamo cijelom timu na odlično odrađenom poslu i sigurni smo da će ova predstava dugo zabavljati brojne učenike, nastavnike i roditelje! Pogledajte predstavu prvom prilikom, oduševit će vas! – pozvali su iz Scene Gorica.

Foto: Novković/Scena Gorica

Galerija fotografija

 

 

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno