Povežite se s nama

Obrazovanje

Poslušajte interaktivno predavanje na temu “Posvojeno dijete u vrtićkom i školskom okruženju”

U sklopu predavanja održat će se i promocija knjige Grga traži obitelj autora Tome Vege, a sve počinje u 18 sati…

Objavljeno

na

djeca 1

“Posvojeno dijete u vrtićkom i školskom okruženju” naziv je psiho-edukativnog predavanja kojeg će sutra na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održati predavačica Vlasta Grgec-Petroci.

S obzirom da djeca i mladi provedu približno jednu trećinu dana u vrtiću ili školi, kvaliteta vremena i međuljudskih odnosa u vrtićkom i školskom okruženju, stil poučavanja, očekivanja odgajatelja, učitelja, roditelja od silne je važnosti za razvoj djece i oblikovanje ličnosti.

Na ovom interaktivnom predavanju razgovarat će se o karakteristikama razvoja posvojene djece predškolske, školske i adolescentske dobi. Predavačica će odgovoriti na pitanja trebaju li roditelji u vrtiću ili školi reći da je dijete posvojeno, kako odgajatelji i učitelji mogu olakšati prilagodbu posvojene djece, koje su posebnosti s kojima se mogu susresti učitelji u radu s posvojenom djecom i brojna druga pitanja.

Predavanje i radionica namijenjena je budućim posvojiteljima, roditeljima posvojene djece, odgajateljima, učiteljima, stručnim suradnicima i svima koje zanima ova tema. U sklopu predavanja održat će se i promocija knjige Grga traži obitelj autora Tome Vege, a sve počinje u 18 sati.

Iz Dječjeg odjela istaknuli su kako je za sudjelovanje potrebna prijava na broj telefona 6260 689, a ukoliko se prijavite i ne možete doći potrebno je nazvati.

 

Moja županija

Županijski zadrugari upoznali Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Cilj ovog projekta je upoznavanje zadrugara s posebnostima drugih županija, usvajanje novih znanja i vještina te stjecanje novih poznanstava i prijateljstava.

Objavljeno

na

Meduzupanijska suradnja1

U sklopu projekta Međužupanijske suradnje učeničkih zadruga, 54 zadrugara iz 18 učeničkih zadruga Zagrebačke županije, zajedno s voditeljima i predstavnicima županije, posjetili su Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Škola domaćin ovogodišnje Međužupanijske suradnje bila je Osnovna škola Garešnica. Županijski zadrugari tijekom svog trodnevnog posjeta sudjelovali su na radionici izrade starih glazbala i izrade crtanog filma, obišli su Daruvar, vidjeli najstarije stablo ginka u ovom dijelu Europe, a penjali su se i na Papuk i osvojili Petrov vrh na visini od 614 metara.

Ucenici zadrugari u posjeti Bjelovarsko bilogorskoj zupaniji

Foto: Zagrebačka županija

U Garešnici su posjetili prvi hotel za pčele, dok su na edukativnom punktu Kaniška Iva saznali puno toga o projektu Natura 2000 te su se u okruženju prepunom jezera okušali u pecanju i dalekozorima promatrali biljni i životinjski svijet.

Posjetili su i Kulturni centar Mato Lovrak gdje su prošetali po vlaku iz filma „Vlak u snijegu“, vidjeli mlin iz filma „Družba Pere Kvržice“ i poslušali mnogo zanimljivih priča iz tog doba. Na ranču Letec u Čazmi susreli se s jelenima, srnama, muflonima, obišli staje s kozama te degustirali kozji sir i mlijeko.

Cilj ovog projekta je upoznavanje zadrugara s posebnostima drugih županija u Republici Hrvatskoj, usvajanje novih znanja i vještina te stjecanje novih poznanstava i prijateljstava.

Nastavite čitati

Obrazovanje

Digitalna akademija za klince: Uče programirati, izrađivati igrice, ali i kritički razmišljati

Drugu godinu zaredom i u našem se gradu djeci nudi mogućnost da se kroz projekt Digitalne akademije 4.0 uče “računalnom razmišljanju”, ali i druže, zabavljaju, izgrađuju kao ljudi…

Objavljeno

na

Algebra DA 02

U moru ponude za naše najmlađe sugrađane, među aktivnostima svih vrsta, nekako se posebno izdvajaju one koje klincima donose malo drukčije benefite, koji ih na najbolji mogući način predstavljaju za izazove koje donose moderna vremena. I zato je teško “promašiti” Digitalnu akademiju 4.0, sadržaj koji se savršeno uklapa u taj opis.

U okviru Algebrina projekta, koji se u Velikoj Gorici održava u Helen Doron English Centru, okupljaju se učenici osnovnih škola, bez obzira na to koji razred pohađaju, budući da se sadržaj prilagođava svakom djetetu, ovisno o njegovoj dobi, mogućnostima… Pa tako klinci, između ostaloga, uče kako programirati, kako se nositi s virtualnom stvarnošću, što treba znati kako bi se ušlo u svijet robotike, 3D printanja, a dobivaju i još niz drugih znanja.

A njima je, naravno, u svemu tome najzanimljiviji dio učenje kako izraditi vlastitu video igru, u što ulazi i istraživanje Minecraft grada, razvoj 3D igara, a sve to kroz vrijedno znanje programiranja.

– Digitalna akademija kod djece razvija računalno razmišljanje, ali na ispravan način, kroz istraživanje, uz puno kreativnosti i opuštenog druženja. Bitno nam je približiti djeci nove tehnologije, pri čemu je važno da ne budu njihovi pasivni potrošači. Radi se na razvoju kreativnosti, znatiželje, ali i kritičkog razmišljanja, što pomaže djeci da izrastu u svestrane, nesebične i odgovorne mlade ljude – objašnjavaju iz Digitalne akademije.

I nije ovaj projekt posebnost samo našega grada, budući da od nove školske godine Digitalna akademija kreće na 18 lokacija u cijeloj Hrvatskoj, ali lijepo je znati da već drugu godinu zaredom priliku za ovakvo nešto imaju i velikogorička djeca.

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Održan tečaj za buduće roditelje

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0489
DSC 0474

23.09.2022. Velika Gorica. Održžan tečaj za buduće roditelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica organizirao je ”Tečaj za buduće roditelje”, od 19. (ponedjeljak) do 23. rujna (petak) 2022. godine. Tečaj je bio namijenjen budućim majkama i očevima, koji su se pripremali za optimalnu trudnoću, porod kao i za prve mjesece s novorođenom bebom.

DSC 0476

23.09.2022. Velika Gorica. Održžan tečaj za buduće roditelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Naime, iskustva djeteta s neposrednom okolinom utječu na razvoj strukture dječjeg mozga, a te promjene su trajne pa one stoga bitno utječu na cjelokupni razvoj djeteta i kasnije razvoj odrasle osobe. Najvažniju ulogu u djetetovom životu imaju njegovi/njeni roditelji. Za podizanje djece potrebna su znanja i iskustva, pa stoga Centar za djecu mlade i obitelj i ovim Tečajem ulaže napore u dodatne edukacije (budućih) roditelja imajući u vidu da dijete nije samo briga roditelja i uže obitelji nego i šire zajednice.

DSC 0480

23.09.2022. Velika Gorica. Održžan tečaj za buduće roditelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tečaj za buduće roditelje bio je sastavljen od pet interaktivnih predavanja – od teorijskih i praktičnih dijelova te se nastojalo buduće roditelje pripremiti sa što više konkretnih primjera i vježbi u kojima su budući roditelji sudjelovali.

DSC 0493

23.09.2022. Velika Gorica. Održžan tečaj za buduće roditelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Spomenuta predavanja održali su ginekologinja dr. Elvira Matijević, patronažna sestra Ljubica Zrno, psihologinja Gordana Novković Poje, fizioterapeutkinja Ines Tomić Šandrk i Mirna Trumbetaš. Nutricionistkinja Mirna Trumbetaš (nastavnica u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica) svoje predavanje je održala u petak (23.09.2022.), u prostoru Centra za djecu, mlade i obitelj.

DSC 0502 1

23.09.2022. Velika Gorica. Održžan tečaj za buduće roditelje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tečaj je održan zahvaljujući financijskoj podršci Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

Tjedan posvećen morskom konjicu, jesenskoj salati i učenju ukrajinskog

Od ove subote, pa sve do sljedeće nedjelje, u Velikoj Gorici obilježavat će se Tjedan cjeloživotnog učenja, ali i Europski dan jezika

Objavljeno

na

Tjedan cjelozivotnog ucenja u POUVG u

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove godine, od 26. rujna do 2. listopada, organizira Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalnu obrazovnu kampanju u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.

Svrha cjeloživotnog obrazovanja i učenja sastoji se u činjenici da je ono potrebno svim naraštajima kako bi odgovorili izazovima na tržištu rada i samim time unaprijedili kvalitetu života. U skladu s tim POUVG, osim što nudi niz pogodnosti za umirovljenike i osobe treće životne dobi, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i znanosti provodi programe osposobljavanja i usavršavanja odraslih te tečajeve i radionice za djecu.

Prvi dan ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja poklapa se i s Europskim danom jezika. Europski dan jezika (EDL) obilježava se 26. rujna svake godine kako bi se na taj dan građani prisjetili važnosti učenja jezika u cijeloj Europi. Svrha obilježavanja ovog dana je jačanje svijesti o raznolikosti jezika u Europi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti te poticanje ljudi svih dobi na učenje jezika.

U sklopu ovogodišnje kampanje Tjedna cjeloživotnog učenja i Europskog dana jezika POUVG je pripremio besplatne radionice prema sljedećem rasporedu:

pou 1 pou 2 pou 3

Nastavite čitati

Obrazovanje

Uspjeli smo! Ema ušla u finale izbora za stipendiju od 250.000 dolara!

Ema je prvi potvrđeni finalist u TOP 5, dok će se ostalih 15 kandidata boriti za preostala četiri mjesta ocjenom stručnog žirija.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ema Donev scaled e1663498669581

Srednjoškolka iz Ivanić-Grada, 14-godišnja Ema Donev, uspjela je ući u finale izbora u globalnom natjecanju mladih znanstvenika, Breakthrough Junior Challenge!

Nakon objave vijesti o njezinom učestvovanju u ovom natjecanju, trebali su joj glasovi tj.lajkovi što većeg broja podupiratelja iz Hrvatske za njene video klipove, odaziv je bio sjajan i Ema Donev prikupila je najviše lajkova i osigurala direktan plasman u finale!

Hrvatska je za Emu osigurala 156.100 ukupnih lajkova na Youtube i Facebook videima, pa je Hrvatska  još jednom dokazala da ne postoji nemoguće kada se ujedini oko istog cilja.

Natjecanje još nije gotovo. Ema je prvi potvrđeni finalist u TOP 5, dok će se ostalih 15 kandidata boriti za preostala četiri mjesta ocjenom stručnog žirija. Pobjednika odabire stručni žiri u kojem sjedi 14 vrhunskih stručnjaka iz NASA-e, International Space Universityja, kao i Harvarda, Berkleyja..

Ema zahvaljuje svima koji su joj pomogli do finala, što možete pogledati OVDJE.

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno