Povežite se s nama

Kultura

15. Međunarodni festival folklora

Objavljeno

na

Tradicionalni Međunarodni festival folklora u organizaciji Folklornog ansambla Turopolje održan je od 02. do 04. srpnja 2015., počev od revijalne večeri dječjeg folklora i druženja grupa u Parku dr.Franje Tuđmana (četvrtak) i šetnice Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu – ”Zagrebu pjesmom i plesom za dušu”(petak). U petak (03.07.) je u dvorani Gorica bilo svečano otvorenje festivala uz nastup domaćina FA Turopolja i stranih grupa. Službeni nastup folklornih grupa (natjecanje) i podjela priznanja bila je je u istoj dvorani u subotu, 04.srpnja. Uvodni, slobodni, dio pripao je organizatoru FA Turopolju, a onda je pred posve ispunjenim gledalištem redom slijedilo osam izvođača: Plesni ansambl ”Horo” (Bozhurishte, Bugarska), KUD Gradina (Polača, Zadar), Folklorna grupa ”Pynimelis” (Pynimelis, Litva), Folklorni ansambl ”Biseri” (Darmstadt, Njemačka), KUD ”Toše Miloševski” (Resan, Republika Makedonija), Folklorno društvo ”Kurpianka” (Kadzidl, Poljska), Češka Obec – Velika folklorna skupina ”Srdečko” (nacionalna manjina, Bjelovar) i Multikulturalna zajednica Novog Zelanda (Folklorni ansambl ”Kralj Tomislav”, Te roopu Tarara o Aotearoa, Vokalni sastav ”Klapa Samoana”). Stručno povjerenstvo ocjenjivalo je koreografiju, scenski dojam, kostimografiju, izvornost, glazbenu, vokalnu i tehničku izvedbu. Tako veliki broj kategorija uvijek za posljedicu ima činjenicu da niti jedna grupa ne ostane bez određene nagrade. Kroz program je vodila Ana Mirenić.

Interkontinentalna dimenzija

Petnaest godina jedne manifestacije je dovoljno dug vremenski period da bi se njena osnovna orijentacija mogla definirati i prema tome ocjenjivati realizaciju postavljenih ciljeva. Ako ostavimo stručnjacima da ocjenjuju folklornu baštinu, glazbeno naslijeđe i kostimografiju, onda si možemo dopustiti slobodu da nešto kažemo o koncepciji Međunarodnog festivala folklora. Folklorni ansambl Turopolje odnosno njegova voditeljica Zlata Cundeković godinama uspjevaju održati visoki nivo Festivala kojeg obogate interkontinentalnom dimenzijom. Oni koji redovito prate ovu manifestaciju prisjetit će se gostovanja, primjerice, grupa iz Indonezije, Kostarike, Afrike, … Ovogodišnji Festival predstavio je brojnu grupu s Novog Zelanda i tako ostao dosljedan u prikazivanju egzotičnih kostima i ljudi koji vjerno, tisućama kilometara daleko od svoje domovine, pokazuju svoje povijesne običaje i tako ih čuvaju od zaborava. Koncepciju Festivala moguće je promatrati i iz kuta (ne)uniformnosti te istaći kako ona (koncepcija) uvijek uvažava šarolikost stilova i to je dodatna vrijednost za priznanje onima koji rade Međunarodni festival folklora.

Ples na štulama

Na ovogodišnjem festivalu sjajno su se predstavili folkloraši iz Litve, a njihov ples na štulama prije bi se možda mogao ubrojiti u davno zaboravljenu sportsku disciplinu, nego u plesnu aktivnost sa štulama kao rekvizitom. Fascinirajuće djeluje prizor u kojem osam mladića bez vidljivog napora balansira na visokim štulama i crta plesne figure, čak i u situaciji kada ih u tome pokušavaju flertovanjem zasmetati djevojke. Kada su odbacili štule momci su ipak popustili pred naletom cura, koje su ih zajašile i doslovce strpale pod haljine. Kompletna predstava litavskog Pynimelisa može se ocijeniti najvišom ocjenom i zato je razumljiva odluka ocjenjivačkog suda, prema riječima Snježane Špehar, da ga se proglasi apsolutnim pobjednikom festivala.

Kada bi se dodjeljivala nagrada za najtemperamentniji nastup onda bi ona na ovom festivalu skoro uvijek bila rezervirana za folkloraše iz  Makedonije. Tako je i ovoga puta KUD ”Toše Miloševski” u ritmu dva bubnja, dvije harmonike i klavijatura potvrdio makedonski ”tempo furioso” i izazvao standing ovation prezadovoljnog gledališta. Harmoničnost makedonskih folkloraša podcrtava optimalna postava od deset djevojaka i isto toliko plesača, a koreografijom su dočarali kako su se nekad mladi upoznavali i jedni drugima obećavali.

[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”Festival folklora 2015″]

Kultura

Kulturna večer u gradu: Izložba “Pastele” i koncert “Klavir četveroručno”

Izložbu posjetite u Pučkom učilištu, a koncert poslušajte u Dvorani Galženica.

Objavljeno

na

Kulturna vecer u gradu

Vikend u gradu počinje izložbom i koncertom. Ljubitelji kulture večeras mogu uživati u izložbi “Pastele” sisačkog autora Želimira Šiška u Izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta.

Šiškova slikarska paleta isključivo je okrenuta motivima Posavine, Moslavine i Mediterana. Kao rođeni pejzažist vezan je isključivo za krajolike, pokazujući istinski stvaralački naboj kao i tvorbu osobne poetike svojom originalnošću i sadržajnošću osebujnog izričaja. Prizori s njegovih slika jasni su kao ocrti prirodnih ljepota te istovremeno pokazatelji stvarnog i duhovnog. Šiško u svojoj poetici govori o ljepoti prostora kao djelu univerzalne ljepote.

Izložbu će večeras u 19 sati otvoriti Ante Živković Fošar, a ostaje otvorena do 13.listopada.

A na drugoj strani grada, u Dvorani Galženica, večeras nastupaju Iva Ljubičić i Kosjenka Turkulin.

Riječ je o dvije mlade istaknute hrvatske pijanistice, obje s mnoštvom nastupa diljem Hrvatske i šire. Njihov repertoar obuhvaća niz djela od klasike do 21. stoljeća i uključuje najvažnije skladbe pisane za klavir četveroručno.

Koncert je u 19:30 sati, a cijena ulaznice je 20 kuna.

Nastavite čitati

Kultura

Matičin četvrtak donosi predstavljanje knjige “Po dragomu kraju”

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Podrucna knjiznica Galzenica

U sklopu 273.Matičina četvrtka biti će predstavljena poetska fotomonografija “Po dragom kraju”, autora Marijana Grakalića i Zorana Osrečaka. Naslov knjige preuzet je iz istoimene zbirke pjesama Dragutina Domjanića „Po dragomu kraju“ koja je tiskana davne 1933. godine. I upravo to jest posveta kulturi i baštini zelinskog kraja.

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije. Naime, Grakalić je u sažetim formama sublimirao doživljaj kraja, prolaznosti, memento mori, sve sutone i bljeskove zelinskog kraja, dok je Osrečak svojim objektivom pružio nimalo tipičnu sliku kraja. Umjesto raskošnih fotografija koje bi nudile ornamente i prikazivale kićenost svagdana, Osrečak se odlučio za crno bijele fotografije koje bilježe slike polja, napuštene kuće, kurije, crkve, mlinove, jezera, vinograde. Zanimljivo je da na fotografijama nema ljudi, već je sve posvećeno prirodi, te povijesnosti prirode i kraja, jer se protok vremena vidi i osjeća i u poeziji i na fotografijama.

Ako niste u prilici pogledati predstavljanje uživo koje će biti u Knjižnici Galženica u četvrtak u 19:30 sati, snimka će biti dostupna putem mrežne stranice Ogranka www.matica-gorica.hr.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Za vikend 20.Međunarodni festival tradicijskih glazbala u Buševcu

Ove godine predstavit će se grupa iz Meksika, Mađarske, Kostarike i Češke, a moći će se degustirati i internacionalna jela.

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0452 scaled e1633246803907

Već punih 20. godina Ogranak Seljačke sloge organizira Međunarodni festival tradicijskih glazbala kojim žele motivirati mlade ljude da se bave sviranjem tradicijskih glazbala.

– Ove godine festival će biti malo drugačiji. U glazbenike koji ove godine dolaze iz Kostarike, Meksika, Češke, Mađarske, ali i Hrvatske, pripremili smo i prezentaciju tradicijskih glazbala, kao i internacionalnu kuhinju. Posjetitelji će imati prilike počastiti svoja nepca i probati tradicionalna jela koja će nam pripremiti naši gosti – rekao nam je predsjednik društva, Nenad Rožić.

Program počinje već u četvrtak prezentacijom glazbala koja će biti u Područnoj školi Buševec od 20 sati. U petak će u 11 sati na Tržnom centru u Velikoj Gorici glazbenici iz Meksika, Češke i Kostarike svirati za Velikogoričane. Novo izdanje popularnog BUŠ-KUŠ-a donosi nam večer tequile i tortilja, a sve će se zbivati u Etno zadruzi Buševec od 18 sati.

– Subota je predviđena za svečani koncert u našem Domu kulture, a uz gostujuće grupe iz inozemstva nastupit će i Pjevačka skupina Čevulja iz Škabrnje, Podravski cimbulaši iz Đurđevca i tamburaši Ogranka Seljačke sloge Buševec. Koncert počinje u 19 sati, a neposredno prije toga u šatoru iza Doma kulture moći će se degustirati tradicionalna jela iz Meksika, Kostarike, Češke i Mađarske – dodao je Rožić.

 

Festival1

 

Nastavite čitati

Kultura

Provedite dan u Andautoniji i naučite o starim rimskim igrama i igračkama

Izrađivat će se igračke od recikliranog materijala te će se posjetitelji upoznati s raznim igrama popularnim u rimsko vrijeme.

Objavljeno

na

large tn link 3 2 znamenitosti andautonija1

Povodom Dana europske baštine, u nedjelju 2.listopada, svi posjetitelji Arheološkoga parka Andautoni­ja mogu besplatno razgledati lokalitet i izložbu Mirisi u rimskom gradu Andautoniji i sudjelovati u radionicama i igraonicama koje se održavaju pod temom Učimo od Rimljana… o igrama i igračkama.

Izrađivat će se igračke od recikliranog materijala te će se posjetitelji upoznati s raznim igrama popularnim u rimsko vrijeme. Održat će se i mali sajam razmjene rabljenih igračaka. Program uključuje obilazak lokalite­ta i izložbe rimskih mirisa, sudjelovanje u radionicama i igraonicama.

Arheološki park ostaje otvoren do 1.studenoga i to subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati, a sve ostale dane za najavljene grupe prema dogovoru.

Nastavite čitati

Kultura

VIDEO Pogledajte čaroban spot za pjesmu “Drag je dragoj” goričkih JANA

Narodna pjesma u neobičnom aranžmanu, a spot je sniman u prekrasnom ambijentu turopoljskog kraja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Drag je Dragoj spot

Poznati velikogorički ansambl Jane, nakon premijernog prikazivanja spota na ovogodišnjem Perunfestu, sada su ga i službeno objavile na svom YouTube kanalu.

– Pjesma govori o dragoj koja je tužna jer nije dobila benku, đunđe ni prsten. Neke više sile odlučile su da ostane sama, iako će u srcu zauvijek ostati njegova. Režiju za spot potpisuje Zdenko Bašić, a kadrove smo snimale na poznatim lokacijama dragog nam Turopolja – govore Jane.

Ističu kako su posebno sretne jer su u snimanje spota uključena njihova djeca kao i članovi obitelji koji su uloge odradili kao pravi profesionalci.

– Hvala Zdenku koji je pristao na ovaj projekt i njegovoj ekipi s kojom smo uživale snimati i ponavljati desetke puta svaki kadar i scenu. Moramo zahvaliti i Danijelu Skrbinu što je pristao na ovu ludu ideju i velikom strpljenju u studiju te našem dragom Ivanu Potočniku koji je za nas osmislio ovaj pomalo uvrnuti neobični jazzy aranžman – ističu Jane.

A kako to sve izgleda i zvuči pogledajte u videu:

 

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno