Povežite se s nama

Kultura

100 godina Pučkog kazališta Buševec: ‘Naša publika je najzahtjevnija, pa tko ovdje dobije pljesak može reći da je uspio!’

‘Buševčani su oduvijek bili vizionari, gledali smo uvijek malo unaprijed i težili nečem boljem i drugačijem ‘, rekao nam je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec o razlozima zbog kojih je baš u ovom mjestu utemeljeno jedno od najdugovječnijih pučkih kazališta.

Objavljeno

na

Prije stotinu godina kako u Turopolju, tako i u većini ruralnih područja, jedina razonoda u rijetko slobodno vrijeme svakog selaka-težaka bila je seoska zabava, koje su počesto pratile i tučnjave nakon koje kapljice više. Kako nam kazuju zapisi Josipa Kovačevića, u Buševcu su pojedine mudre glave procijenile kako bi bilo dobro organizirati neki drugačiju vrstu zabave, pa su nastale dvije jednočinke – ‘Car i svinjar’ i ‘Seljak i gospodin’. Bila je to prava senzacija, a predstave koje su se prikazivale u tadašnjem zadružnom domu (današnjem kafiću Polet) bile su tako dobro posjećene da su seljaci kolima dolazili s vanjske strane doma i onda gledali s prozora. I od tog dana čarolija kazališta nikada nije napustila Buševec, gdje je sinoć održan završni program proslave povodom 100 godina njihovog Pučkog amaterskog kazališta.

– Pučko kazalište Buševec je jedno do najkompletnijih i najdugotrajnijih kazališta u Hrvatskoj, ako ne i najstarije. Čak smo i u vrijeme Drugog svjetskog rata izvodili predstave! Naš najpoznatiji član je svakako bio glumac Zvonimir Črnko, tu si i Rene i Sven Medvešek, Vanda Winter, Ana Katulić, Filip Detelić, to su ljudi s kojima se ponosimo. Nikad nismo zaboravili naš domači govor, kajkavski, a tako odgajamo i nove generacije. Trudimo se ostati svoji i pokazati kako se i to može. A obzirom kako imamo publiku koja je već generacijama odgajana uz naše kazalište, svaki put kad dajemo novu predstavu, trudimo se zadovoljiti tu visoko postavljenu ljestvicu, pa znamo reći ‘ak dobro prođemo u Buševcu, sigurno ćemo i drugdje! Dobro je da smo ih naviknuli na kvalitetu, a onda su i glumci bolje motivirani – rekao nam je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec u sklopu kojeg djeluje i amatersko kazalište.

Foto: Nenad Rožić i Romana Rožić/Cityportal.hr

U ovih sto godina buševski su umjetnici stvorili oko 150 predstava, koje su prikazane skoro 1300 puta, uključujući i spektakularni prikaz Turopoljske svadbe. U stvaranju predstava sudjelovalo je preko tisuću ljudi, a kroz dramsku sekciju odgojene su i brojne generacije, ističe Rožić.

– Ponosni smo što smo mjesto s nultom stopom maloljetničke delikvencije, a sve te udruge koje ovdje djeluju i svi mi smo sigurno malo tome doprinijeli. Rekao bih da su Buševčani oduvijek bili vizionari, gledali smo uvijek malo unaprijed i težili nečem boljem i drugačijem. Uostalom, mi smo prvo hrvatsko seljačko prosvjetno i dobrotvorno društvo Ogranka Seljačke sloge Buševec, nismo nikad mijenjali ni ime bez obzira na sve političke promjene i sisteme, nismo to nikad dali. I u današnje vrijeme čuvamo našu nematerijalnu i materijalnu baštinu, kako bismo sačuvali našu tradiciju za buduće generacije – ističe Rožić.

Foto: Zvonimir Črnko kao Jesenjin i Vanessa Redgrave u ‘Isadori Duncan’/Arhiva HRT

Publiku su u svečanom programu svojim izvedbama oduševili braća Medvešek, koji su izveli kratki isječak iz stoljetne jednočinke ‘Car i svinjar’, a Ana Katulić sve je dobro nasmijala također isječkom iz satirične monodrame ‘Mala poduzetnica u velikoj blokadi’. Scenarij ove predstave potpisuje poznata velikogorička kazališna i filmska redateljica i scenaristica, čiji korijeni također potječu iz Buševca, a koja nam je otkrila i još jednu posebnost koja se veže za Buševec.

– Ako ćemo gledati sve nas koji smo porijeklom vezani za Buševec kao neku veliku obitelj, možemo reći kako upravo iz ovog mjesta stiže najveći broj profesionalaca sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti  i to na razini cijele Hrvatske! Prvi je bio Zvonimir Črnko, došli su Rene i Sven Medvešek, Vanda Winter, Filip Detelić, to su sve glumci, ja sam završila režiju, a u tajništvu akademije je cijeli život radila i Marija Brdek također iz Buševca, a sad su tamo i nove generacije obitelji Medvešek, tako da je to svakako jedan kuriozitet- otkrila nam je redateljica Romana Rožić.

Za kraj programa publika je imala prilike uživati u novoj uspješnici Pučkog kazališta Buševec – ‘Prodani dedek’.

Kultura

Napišite poeziju, osvojite nagradu i okušajte se u javnom nastupu

Svoj rad možete poslati do 15. ožujka.

Objavljeno

na

Gradska knjižnica Velika Gorica i ove godine u suradnji s Katarinom Drvodelić organizira Natječaj u pisanju poezije i večer poezije. Nakon uspješne prve edicije prošle godine, ponovno imate priliku da pokažete svoj poetski talent.

Natječaj će biti otvoren za sve koji vole pisati poeziju, bez obzira jeste li amateri ili već etablirani pjesnici. Uvjet je da je djelo u formi poezije te da do sada nije nigdje objavljeno. Prijaviti se mogu svi iznad 13 godina, a tema je slobodna.

– Znamo da volite pisati i sigurno imate mnogo odličnih radova, no prijavitelje ipak molimo da pošalju samo jedan rad kako bismo omogućili pravednu procjenu svih pristiglih pjesama – kažu organizatori te ističu kako je važno da autori trebaju biti spremni pročitati svoja djela pred publikom na Večeri poezije.

Tročlani žiri će pažljivo pregledati sve pristigle radove i odabrati tri najbolje pjesme koje će biti nagrađene. Nagrade će biti dodijeljene na večeri poezije koja će se održati 20.ožujka u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. Osim nagrađenih radova, imat ćete priliku čuti i ostale pjesme koje su sudjelovale na natječaju.

– Dakle, čak i ako niste osvojili nagradu, moći ćete podijeliti svoju poeziju s publikom uz ostatak zanimljivog programa koji će se održati tijekom večeri. Radujemo se vašim poetskim kreacijama i zajedničkoj večeri posvećenoj poeziji – dodaju organizatori.

Uvjete natječaja koji traje do 15. ožujka pronađite ovdje.

 

 

Nastavite čitati

Kultura

Goričkim srednjoškolcima na dar edukativna predstava ‘Dodaj me’

Karmen Sunčana Lovrić dotakla se još jedne aktualne, društvene teme te će na dinamičan i inovativan način provesti naše srednjoškolce kroz život jedne brucošice, koja je, na koncu, žrtva sebe same.

Objavljeno

na

Inspirirana suvremenom online svakodnevnicom i negativnim učincima koja ona donosi mentalnom i fizičkom zdravlju mladih, naša sugrađanka, glumica Karmen Sunčana Lovrić napisala je i na kazališne daske postavila crnohumornu komediju koju će u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem predstaviti učenicima srednjih škola velikogoričkog područja. Tako će nakon praznika, 26. i 27. veljače u 19:30 sati, 3. i 4. razredima na pozornici Dvorane Gorica pokloniti besplatnu izvedbu u kojoj na satiričan i tragikomičan način propitkuje suvremenu potrebu, neophodnost i realnost svakodnevnog korištenja pametnog telefona.

– Konstantno bivanje online i kreiranje virtualnih verzija sebe na društvenim mrežama svakodnevnica je i dovoljno dobar razloga da se zapitamo što ona donosi mladom čovjeku. Danas je sve online. Facebook i TikTok postali su glavni izvor aktualnih vijesti, stavova i stručnih savjeta. Youtube je stalna audio-video pozadina naših života. Instagram je naše ogledalo, mjerilo vrijednosti i duhovni vođa, a Tinder i njemu slični dating appovi naši su najbolji prijatelji koji nam pomažu naći ljubav i sreću – kaže Karmen Sunčana Lovrić autorica ove monodarame.

U želji da pomogne i potakne ovu temu kod mladih, osjeća „dužnost“ pokloniti im ovu predstavu.

– Ovu bi predstavu tako trebali pogledati svi. Pripadnici generacija Z i Alpha da bi osvijestili koliko su društvene mreže, u svojoj biti, lažovi pod maskom uspjeha i kradljivci naših života (a predstava je, pritom, idealna da mlade odvuče u kazališna sjedala, koja im inače nisu baš po volji). Naraštaji rođeni nakon Drugog svjetskog rata pa do 1995. (Baby boomeri, generacije X i Y) odnosno naši roditelji, bake i djedovi, gledajući predstavu usvojit će jezik digitalne generacije (foloveri, filteri, ambasadori, sponzori, OnlyFans, kontent kreatori, sejvanje, lajkanje…), ali i početi dublje razumijevati s čime se to mlađe generacije suočavaju kada upadnu u zamku Instagrama, YouTubea, TikToka i ostalih surogata naših života i koliko je to, nažalost, nerijetko opasno i po egzistenciju u doslovnom smislu te riječi – dodaje Sunčana Lovrić.

Karmen Sunčana Lovrić dotakla se još jedne aktualne, društvene teme te će na dinamičan i inovativan način provesti naše srednjoškolce kroz život jedne brucošice, koja je, na koncu, žrtva sebe same.

Ulaznice nisu u slobodnoj prodaji.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Savez mažoret i pom pon timova Hrvatske organizirao 41. državni turnir mažoretkinja

Objavljeno

na

Objavio/la

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cjelodnevni 41. državni turnir mažoretkinja u organizaciji Saveza mažoret i pom pon timova Hrvatske (SMPTH) održan je jučer (subota, 17. veljače 2024.) s početkom u 9 sati u  Sportskoj dvorani Srednje strukovne škole Velika Gorica. Bio je to ujedno i kvalifikacijski turnir u solo, duo-trio i mini formacijama u tri uzrasne kategorije (kadeti, juniori seniori) za MWF/Europsko i Svjetsko prvenstvo 2024.

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema obavijesti organizatora, natjecali su se 23 tima iz cijele Hrvatske, a 700 sudionika su, prema programu, trebali izvesti 325 koreografija. Velikogoričke mažoretkinje, aktualne europske i svjetske prvakinje 2023., domaćini turnira imali su 17 koreografija u svim dobnim kategorijama. Sve koreografije ocjenjivalo je osam međunarodnih odnosno nacionalnih sutkinja.

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudionike natjecanja i brojne posjetitelje pozdravila je Željka Banović, predsjednica SMPTH-a i MWF-a te Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, koji je i pokrovitelj turnira.

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najbolje plasirane natjecateljice i timovi nagrađeni su diplomama, medaljama i peharima.

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

17.02.2024. Velika Gorica. SMPTH – 41.držžavni turnir. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Moderatorica programa bila je Suzana Majstorović.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Duo Eolian poziva na koncert klasične glazbe u Galženicu

Poseban program pripremile su flautistica Lucija Stilinović i harfistica Veronika Ćiković.

Objavljeno

na

U četvrtak 22. veljače Velikogoričani mogu uživati u koncertu klasične glazbe koji će izvesti Duo Eolian, flautistica Lucija Stilinović i harfistica Veronika Ćiković.

Duo je osnovan 2018. godine kada su obje glazbenice bile studentice Muzičke akademije u Zagrebu, od tada nastupaju na poznatim festivalima klasične glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na koncertu u Dvorani Galženica izvest će djela Johanna Sebastiana Bacha, Otara Taktakishvilia, Gabriela Fauréa, Ide Gotkovsky, Jacquesa Iberta i hrvatskog skladatelja Krešimir Seletković.

Koncert počinje u 19:30 sati, a ulaznice po cijeni od 5 eura možete kupiti online ili na blagajni učilišta.

Nastavite čitati

Kultura

Večeras otkrijte što krije nova ‘Škrijna turopolska’

295. izdanje Matičinog četvrtka počinje u 19:30 sati u knjižnici Galženica.

Objavljeno

na

Objavio/la

Stigao nam je još jedan Matičin četvrtak, koji vam večeras donosi promociju 6. broja godišnjeg časopisa ‘Škrijna turopolska’, pisanog na turopoljskom dijalektu.

Predstavljanje časopisa vodit će glavni urednik, Stjepan Rendulić, savjetnica za kulturu u gradskom Odjelu za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, Vesna Župetić, te predsjednica velikogoričkog ogranka Matice hrvatske i članica uredništva, Ana Plehinger.

Večerašnje 295. izdanje Matičinog četvrtka počinje u 19:30 sati u knjižnici u Domu kulture Galženica.

Nastavite čitati

Reporter 433 - 21.12.2023.

Facebook

Izdvojeno