Poveži se s nama

Vijesti

Zvonko Kunić i dalje na čelu Gradske organizacije BM 365

Održana 2. redovna skupština

Objavljeno

Proteklog petka u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velike Gorice održana je 2. redovna izborna skupština Gradske organizacije Bandić Milan 365 stranke rada i solidarnosti Velike Gorice. Za predsjednika Gradske organizacije ponovo je izabran Zvonko Kunić, a za potpredsjednika Ivica Barukčić. Na sjednici je izabrano i Predsjedništvo stranke te Gradski odbor.

Foto: BM 365

„Kako je naglasio predsjednik Zvonko Kunić, povećanjem broja članova Gradskog odbora nastojalo se pokriti cjelokupno područje Velike Gorice od Save do Vukomeričkih gorica.

Podneseno izvješće o radu Gradske organizacije u protekle dvije i pol godine, u kojima je uz dvoje parlamentarne izbore stranka sudjelovala i na lokalnim izborima za Gradsko vijeće Grada Velike Gorice gdje je osvojila 4 mandata, i za Županijsku skupštinu Zagrebačke županije gdje je osvojeno ukupno 8 mandata od kojih su dva velikogorička, članovi stranke su pljeskom jednoglasno prihvatili.

Skup su pozdravili član predsjedništva Dalibor Bastalec, te predsjednik Gradske organizacije Samobor Damir Skok, te tajnica Gradske organizacije Zaprešić Sandra Petrž“, stoji u dopisu Gradske organizacije BM 365.

Crna kronika

Vikendice opet zanimljive lopovima

Ukradeni benzinski agregat, solarna lampa i alkohol vrijedan nekoliko tisuća kuna

Objavljeno

on

Na meti provalnika našle su se dvije vikendice na širem goričkom području. Prva provala dogodila se u Čičkoj Poljani, a iz vikendice lopov je ukrao benzinski agregat i jednu solarnu lampu. Šteta je procijenjena na 1200 kuna.

Druga provala dogodila se u Velikoj Buni. Lopov je iz vikendice ukrao veću količinu alkoholnog pića. Šteta iznosi nekoliko tisuća kuna.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Velikogoričan Filip Marijanović (19) dobio je stipendiju prestižnog Sveučilišta Cambridge, nagradili su ga gorički rotarijanci

Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske

Objavljeno

on

Rotary klub Velika Gorica uručio je stipendiju Filipu Marijanoviću, 19-godišnjem Velikogoričanu koji uskoro odlazi studirati fiziku na prestižni Cambridge.
Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske.

“Do sada sam sudjelovao na šest međunarodnih natjecanja. To su bile pet olimpijada iz fizike, a jedna iz astronomije i astrofizike i na njima sam osvojio tri brončane i jednu srebrnu medalju. Sada sam dobio poziv na Cambridge, što me izuzetno veseli. Zahvaljujem Rotary klubu Velika Gorica koji mi je i prošle godine dao jednokratnu novčanu pomoć za moje postignute rezultate, a što mi je pomoglo u školovanju”, kaže Filip.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Cambridge je jedno od najboljih svjetskih sveučilišta kada je u pitanju fizika i Filip će učiti od najboljih profesora. To je izniman uspjeh mladog Velikogoričana kojem je samo nebo granica.

“Prvu godinu sam upisao prirodne znanosti, izučavat ću informatiku, materijale i fiziku, a onda ću vidjeti što će donijeti vrijeme”.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Predsjednik Rotary kluba Velika Gorica Siniša Drobnjak ističe kako već godinama potiču izvrsnost kod mladih Velikogoričana, među kojima je i Filip.

“U proteklih nekoliko godina 12 djece smo poslali na jednogodišnje školovanje u Ameriku. Filip Marijanović je izuzetno perspektivan učenik, također je naš stipendist. Nedavno je sve nas ugodno iznenadio da je dobio stipendiju Cambridgea, na što smo iznimno ponosni. Već smo kontaktirali Rotary klub Cambridge i kolege zamolili da mu nastave pomagati”, kazao je Drobnjak.

Nastavi čitati

Vijesti

Gradsko vijeće: Električnim autobusima do željezničke stanice u Gradićima

Umirovljenici s mirovinama manjim od dvije tisuće kuna mogu očekivati božićnicu

Objavljeno

on

Aktualni sat 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice pitanjem o kriterijima isplate božićnica umirovljenicima otvorio je Stjepan Rak iz HSU-a.

„Napominjem kako je HSU uputio dopis prema Gradu početkom srpnja i to u svezi formiranja povjerenstva za kriterije vezane za određivanje iznosa koji bi dobili gorički umirovljenici“, rekao je Rak.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na pitanje gradskog vijećnika odgovorio je Zvonko Kunić, načelnik Upravnog odbora za društvene djelatnosti.

„Ponajprije trebamo ustanoviti takozvani Registar umirovljenika, a ideja je da svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 2000 kuna dobiju božićnicu. Za one koji maju mirovine do 1000 kuna ona bi iznosila 400 kuna, a za one koji imaju od 1000 do 2000 kuna iznosila bi 200 kuna. Procjenjujemo da bi to bilo 3000 do 3300 umirovljenika, a to bi ukupno iznosilo oko milijun kuna, što je predviđeno i u samom proračunu“, rekao je pročelnik.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

MOST-ov Alanmilan Šembera upozorio je na loše stanje u prometu. Kao neuralgične točke označio je Sisačku cestu na potezu kod benzinske postaje EuroPetrola i Lidla te križanja Rakarje, Kobilić i Bapče na istočnoj obilaznici.

„Neuralgične točke su prepoznate, nažalost i kroz žrtve. One trebaju postati predmet našeg interesa, dublje analize i akcijskog plana, kako bi uspjeli riješiti ove probleme i spriječili nesreće. Križanje na Sisačkoj ulici kod skretanja za trgovački centar Lidl i Veterinarsku stanicu je jedino rješenje koje smo u onom momentu mogli izvesti. Da se ranije dok se to projektiralo promišljalo da se na tom širem području napravi jedan veliki „turborotor“ ili rotor, sigurno bi bili puno efikasniji, ali nitko ne kaže da o tome nećemo razmišljati u budućnosti. Što se tiče istočne obilaznice, ona ima dosta dobru horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, međutim treba se pridržavati propisa. Gdje je znak stop mora se stati, gdje crveno mora se zakočiti, a gdje je zeleni ide se dalje“, odgovorio mu je gradonačelnik Dražen Barišić.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Šembera je predložio da se u dogovoru s policijom na kritičnim mjestima postave kamere kojima će se lakše hvatati vozači prolaze raskršća na crveno. Shodno težini takvih prekršaja, on se zalaže i za radikalne kazne za počinitelje.

Potpredsjednika Gradskog vijeća i SDP-ovog vijećnika Damira Šimunića zanimalo je kada će Grad Velika Gorica pokrenuti javne radove.
„Motiv za postavljanje ovog pitanja su korisnici socijalne pomoći. Naime, točno se vidi kada je datum isplate socijalne pomoći, da su nam parkovi, Tržni centar i lokalne birtije pune ljudi koji dobiveni novac troše na alkohol. Oni koji su fizički spremni doći raditi, neka dođu u Veliku Goricu čupati ambroziju ili čiste snijeg, a onda neka koriste socijalnu pomoć“, istaknuo je Šimunić.
Gradonačelnik mu je odgovorio da će oni vrlo brzo početi.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Kasnimo zato što u gradovima kao što je naša Velika Gorica je niska stopa nezaposlenosti, ali još uvijek postoji potreba. Vaš prijedlog je na mjestu i ono što vam mogu obećati uskoro će jedan oblik javnih radova uskoro zaživjeti“, objasnio je gradonačelnik.

Što je s natječajem za izgradnju autobusnog kolodvora i kada će Grada osigurati javnu liniju koja će povezati Veliku Goricu i željezničku stanicu u Gradićima, zanimalo je vijećnicu Karmen Rak iz MOST-a.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Projekt novog autobusnog kolodvora je gotov i moramo ga poklopiti s modelom financiranja. Grad nije zainteresiran financirati taj projekt, niti njime upravljati. S obzirom na to da ima nekoliko zainteresiranih trgovačkih društava koji žele dati svoje prijedloge, još smo u razgovorima. Mi se nadamo da ćemo vrlo brzo, već početkom iduće godine, naći model i raspisati natječaj te da će krenuti izgradnja autobusnog kolodvora“, objasnio je gradonačelnik.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Najavio je i mogućnost povezivanja Velike Gorice i željezničke stanice u Gradićima električnim autobusima.

„Kandidirali smo u EU fondovima za dva autobusa na struju, koji bi povezivali gradu u ovom internom dijelu, a posebice do željezničke stanice i budućeg tramvajskog okretišta koji bi trebao biti u sjevernom djelu grada“, dodao je Barišić.

Ekspresno je prihvaćeno svih osam točaka

Na 9. sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2018. godinu, prijedlog Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama i izrada I. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Radne zone Rakitovec.

Vijećnici su dali suglasnost za sklapanje Ugovora o gradnji komunalne infrastrukture sa zagrebačkom tvrtkom Kamgrad projekt, donesena je odluka o prodaji suvlasničkih dijelova nekretnina u vlasništvu Grada te ona o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi.

Gradonačelniku je dano ovlaštenje za potpisivanje Ugovora o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja, dok je usvojena i odluka za provedbu ulaganja na području Grada Velike Gorice unutar mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, iz programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine.

Nastavi čitati
MEGA
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
EUROHERC

Reporter 375 – 06.09.2018.


Izdvojeno