Poveži se s nama

Vijesti

Županijska komunalna društva razmijenila iskustva

Objavljeno

Prvi stručni skup ‘Komunalna društva i gospodarenje otpadom u Zagrebačkoj županiji’ okupio je predstavnike komunalnih društava, lokalne samouprave i stručnjake na području gospodarenja otpadom. Cilj je prenošenje znanja te razmjena iskustava između komunalnih društava s područja županije, koja gravitiraju ka budućem regionalnom centru za gospodarenje otpadom.

 

“Ovaj skup je dobar način da svaka komunalna tvrtka iznese svoja iskustva i upozna se s mogućnostima suradnje, jer u konačnici će morati postojati zajednički centar za gospodarenje otpadom”, istaknuo je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

 

Iako su pojedini gradovi dobar primjer gospodarenja otpadom, svi oni imaju brojne probleme, a gradska komunalna društva gube značajan novac pokušavajući dostići europske standarde.

 

„Nije samo na jedinicama lokalne samouprave i komunalnim društvima odgovornost da rješavaju probleme na terenima već i država mora biti ta koja sve to mora posložit i onda ćemo mi na terenu po gradovima, općinama i županijama to odrađivati”, dodao je Vlado Žigrović, direktor tvrtke ‘Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije’

 

Stručni skup okupio brojna komunalna društva

Hrvatska trenutno reciklira tek 16 posto odvojeno prikupljenog otpada. Taj postotak u Europskoj uniji je oko 50 posto, dok je susjedna Slovenija dostigla razinu od čak 60 posto. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost želi građane potaknuti na kompostiranje, a komunalna društva da u sklopu svojih odlagališta izgrade kompostane gdje će prikupljeni i kompostirani bio-otpad dalje koristiti u poljoprivredi ili za zelene površine.

 

Fond je tijekom protekle dvije godine u nabavu opreme za odvojeno sakupljanje otpada i vozila za njegov odvoz, kao i u uređenje dvorišta za reciklažu na prostoru gradova i općina Zagrebačke županije uložio oko 25 milijuna kuna”, rekla je Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Čeka se odluka Ministarstva

 

Jedan od glavnih problema koji se na Skupu mogao čuti jest taj  što gradovi i općine imaju zakonsku obvezu odvojenog prikupljanja određenih frakcija otpada, a nemaju uvjete za njegovo zbrinjavanje. Posljedica toga je i nemogućnost snižavanja cijena svojih usluga prema građanima.

“Na kraju se javlja problem da s pojedinim frakcijama tog otpada kojeg odvojeno sakupite nemate kuda s time pa tako komunalno društvo mora platiti nekome da to preuzme”,  rekao je Vlado Žigrović.

 

Drugi veliki problem su deponiji koji, u većini gradova u Zagrebačkoj županiji, imaju kapacitete za još dvije do tri godine.  Žigrović ističe kako će biti problem kada se ti kapaciteti popune. Rješenja još uvijek ne postoje već će se na njih morati pričekati.

 

“Imali smo dobru situaciju. Bili smo pred izradom studije izvodljivosti Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a imali smo i podršku građana. Nadam se da će nakon skorih razgovora u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode biti prihvaćen koncept županijskog centra za gospodarenje otpadom i da velikih promjena, u odnosu na ono što je Županija do sada činila i predlagala, neće biti”, objasnio je Tomljenović i dodao kako će 25. travnja Županija na sastanku dobiti nove upute Ministarstva zaštite okoliša o gospodarenju otpadom.

Nastavi čitati

Vijesti

Prijavom u Hrvatski registar darivatelja matičnih stanica možete spasiti nečiji život

Sara: “Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije”

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih naši sugrađani danas su se mogli upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Potrebno je bilo samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju. Prije skoro dvije godine u želji da pomognu svom mladom sugrađaninu u Registar se upisalo čak 540 Velikogoričanki i Velikogoričana. Danas situacija nije bili niti blizu, akciji se pridružio znatno manji broj ljudi.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Brojka nije bitna, zato što se među tih šest ljudi možda nalazi netko tko može u ovom trenutku pomoći nekome tko boluje. Zadnji put je Velika Gorica pokazala veliko srce i svoju snagu. Od 2006. godine do danas u Registar je upisano gotovo 63 tisuće hrvatskih građana. Na početku smo imali tek 150 ljudi, uglavnom članova obitelji koji su htjeli provjeriti jesu li podudarni svojim članovima obitelji. Do sada je 111 naših članova doniralo svoju koštanu srž ili periferne matične stanice. U Hrvatskoj je donirano njih 76, a ostatak je otišao u inozemstvo. Hrvatski registar je i član Svjetskog registra koji broji više od 35 milijuna darivatelja matičnih stanica – rekla nam je Marija Stapar Zrile iz Zaklade Ana Rukavina.

Među našim sugrađanima koji su danas pokazali veliku humanost našle su se Emily i Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Treba biti human i pomoći ljudima u potrebi. Kako smo se i mi iz Goričkog kluba mladih uključili u ovu akciju, odlučila sam iskoristiti priliku i upisati se u Registar – objasnila je Emily.

– Volim pomagati i sudjelovati u humanitarnim akcijama. Od malena gledam koncerte koje organizira Zaklada Ana Rukavina i jedva sam dočekala da se uključim u ovu priču. Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije. Svi puno pričaju, a rijetki su uključuju – dodala je Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Nastavi čitati

Vijesti

Upišite se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

To mogu napraviti svi zdravi građani od 18 do 40 godina

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih od 10 do 12 sati možete se upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. To mogu učiniti svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Potrebno je samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju.

– Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Akcija u Velikoj Gorici održat će se u suradnji Zaklade Ana Rukavina i Goričkih kluba mladih kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem – poručili su organizatori akcije.

Nastavi čitati

Vijesti

Policija će sutra pojačano nadzirati autobuse i kamione

Akcija će se provoditi na području cijele Policijske uprave zagrebačke

Objavljeno

on

Na području Policijske uprave zagrebačke sutra od 7 do 15 sati provodit će se akcija nadzora teretnih vozila i autobusa.

– Tijekom provođenja akcije nadzirati će se tehnička ispravnost vozila, valjanost preventivnog tehničkog pregleda, brzina, vrijeme vožnje, prekidi vožnje i razdoblje odmora vozača koji obavljaju cestovni prijevoz tereta i putnika te ostale prekršaje. Posebnu pozornost posvetit će se nadzoru autobusa, a naročito onih koji su označeni za prijevoz djece – poručili su iz PUZ-a.

I u nastavku tjedna policija će nastaviti provoditi redoviti nadzor teretnih vozila i autobusa.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno