Poveži se s nama

Vijesti

Zračna luka Franjo Tuđman trebala bi se željeznicom povezati sa Zagrebom

Na čelu povjerenstva trebao bi biti ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Objavljeno

Prema pisanju Jutarnjeg premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dogovorili su gradnju brze željeznice kojom bi se dodatno prometno povezala Zračna luka Franjo Tuđman sa Zagrebom. Projekt će se navodno financirati novcem iz fondova EU. Na čelu povjerenstva za povezivanje metropole i zračne luke trebao bi se naći ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Postoje dvije varijante povezivanja aerodroma s centrom grada, obje uključuju brzu željeznicu, a ne tramvaj. Prema prvoj pruga bi išla do Glavnog kolodvora, a prema drugoj do Kvatrića. Studija isplativosti dat će odgovor koja je verzija jeftinija.

Podsjećamo kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić javno najavljivao spajanje zračne luke s gradom Zagrebom tramvajskom linijom. Prije dvije i pol godine na zagrebačkom Kvaternikovom trgu predstavio je 100 milijuna eura vrijedan projekt. Prema tadašnjim projekcijama prijevozni kapacitet na liniji bio bi 1 700 putnika u jednom satu i jednom smjeru, a procijenjeno vrijeme vožnje 33 minute, a na trasi bilo bi oko 13 stajališta. Ta linija je trebala stvoriti preduvjete i za povezivanje Velike Gorice tramvajskom linijom sa Zagrebom.

Crna kronika

U dvije prometne nesreće ozlijeđene dvije osobe

Kišno vrijeme i klizave prometnice uzeli danak

Objavljeno

on

Kišno vrijeme i klizave prometnice uzeli su danas svoj danak. U dvije prometne nesreće ozlijeđene su dvije osobe. Prva se dogodila oko 11 sati  na raskrižju Rakarske ulice i Avenije Pape Ivana Pavla II. Sudarila su se dva osobna vozila. Jedna osoba prevezena je u KBC Zagreb kako bi joj se pružila pomoć.

Nešto kasnije, oko 11,50 sati, na raskrižju Poštanske ulice i Ulice Andrije Kačića Miošića dogodila se druga prometna nezgoda u kojoj je, također, ozlijeđena jedna osoba, koja je vozilom hitne pomoći prevezena u KBC Zagreb. U sudaru su sudjelovala dva vozila.

Nastavi čitati

HOTNEWS

‘Djeca imaju pravo sudjelovati u donošenju odluka koje ih se tiču’

Predsjednik Dječjeg vijeća Velike Gorice održao zanimljiv govor u kojem je prozvao odrasle

Objavljeno

on

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća VG Matija Dražetić održao govor u Hrvatskom saboru na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 30-te obljetnice Konvencije o pravima djeteta.

Matija je iznio svoje iskustvo sudjelovanja u Dječjem vijeću kao i iskustvo u donošenju EU deklaracije o dječjoj participaciji. Prozvao je odrasle, posebno one koji donose odluke da slušaju, ali i čuju što djeca govore i poručuju te da ih odrasli uključe u donošenje odluka koje se tiču djece. Matija je sjajno predstavio sebe, Dječje gradsko vijeće i svoj grad.

Nastavi čitati

Vijesti

Zasadi hrast i spasi turopoljske šume

Pridruži se sadnji drveća uz prometnicu Lukavec – Gudci

Objavljeno

on

U sklopu akcije Zasadi drvo, ne budi panja ove subote sadit će se drveće uz prometnicu Lukavec-Gudci. Na tom prostoru prije 40 godina zasađeni su borovi, ali ova neautohtona vrsta nije se uspjela udomaćiti. Trulež koja ih je napala, ogolila je ovo područje. U subotu od 9 do 13 sati ovaj prostor pošumit će se  hrastom lužnjakom, koji doduše sporije raste, ali je otporna autohtona sorta.

Prijavite svoje sudjelovanje na mail danikolektivnesadnje.zagreb@gmail.com. Od opreme je potrebno ponijeti samo rukavice i čizme te dobru volju. Točna lokacija područja za pošumljavanje nalazi se ovdje.

 

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno