Poveži se s nama

Vijesti

Zračna luka Franjo Tuđman trebala bi se željeznicom povezati sa Zagrebom

Na čelu povjerenstva trebao bi biti ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Objavljeno

Prema pisanju Jutarnjeg premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dogovorili su gradnju brze željeznice kojom bi se dodatno prometno povezala Zračna luka Franjo Tuđman sa Zagrebom. Projekt će se navodno financirati novcem iz fondova EU. Na čelu povjerenstva za povezivanje metropole i zračne luke trebao bi se naći ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Postoje dvije varijante povezivanja aerodroma s centrom grada, obje uključuju brzu željeznicu, a ne tramvaj. Prema prvoj pruga bi išla do Glavnog kolodvora, a prema drugoj do Kvatrića. Studija isplativosti dat će odgovor koja je verzija jeftinija.

Podsjećamo kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić javno najavljivao spajanje zračne luke s gradom Zagrebom tramvajskom linijom. Prije dvije i pol godine na zagrebačkom Kvaternikovom trgu predstavio je 100 milijuna eura vrijedan projekt. Prema tadašnjim projekcijama prijevozni kapacitet na liniji bio bi 1 700 putnika u jednom satu i jednom smjeru, a procijenjeno vrijeme vožnje 33 minute, a na trasi bilo bi oko 13 stajališta. Ta linija je trebala stvoriti preduvjete i za povezivanje Velike Gorice tramvajskom linijom sa Zagrebom.

Gospodarstvo

Okupljaju proizvođače voća i povrća, a promovirat će ih katalogom i internetskom stranicom

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno, a rok za prijavu je 7. veljače

Objavljeno

on

U sklopu provedbe međuteritorijanog projekta suradnje “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača”, Lokalna akcijska grupa Zrinska gora – Turopolje objavljuje javni poziv u svrhu promocije te izrade kataloga poljoprivrednih proizvođača voća i povrća s područja LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Promocija poljoprivrednih proizvođača će uključiti izradu 400 kataloga proizvođača voća i povrća s područja LAG-a te izradu internetske stranice s interaktivnom kartom na kojoj će biti označene lokacije i dostupni podaci o proizvođačima.

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno za sve prijavitelje, a rok za prijavu je 7. veljače.

Nastavi čitati

Kultura

Nino Raspudić večeras predstavlja svoju knjigu ‘Kratki espresso’

Riječ je o zbirci kolumni objavljivanih u Večernjem listu od 2016. do 2019. godine

Objavljeno

on

Večeras u 19 sati u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta bit će predstavljena knjiga ‘Kratki espresso’ Nine Raspudića. Riječ je o zbirci kolumni objavljivanih u Večernjem listu od ožujka 2016. do studenog 2019. Ukupno obuhvaća 186 kolumni, u kojima se obrađuju aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj i svijetu.

– Spoj Raspudićeve erudicije, pripovjedačkog umijeća i specifičnog humora učinio je „Kratki espresso“ jednom od najčitanijih i najutjecajnijih kolumni u zemlji, a Raspudiću donio posebnu težinu u javnom prostoru te mu priskrbio reputaciju neovisnog, slobodnomislećeg intelektualca koji lako komunicira i sa širokim čitateljstvom – poručili su organizatori promocije.

Predstavljanje knjige u Velikoj Gorici moderirat će Igor Peternel, a zamišljeno je kao spoj razgovora između moderatora i autora u interakciji s publikom.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO U Lukavcu otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velike Gorice

Radovi počinju u ožujku, a priključke će dobiti 763 domaćinstva

Objavljeno

on

Nakon gradilišta u Mraclinu i Kobiliću, otvoreno je i posljednje, treće, gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Ono uključuje sjeverni dio grada Velike Gorice te naselja Lukavec i Veliku Mlaku. Što će projekt donijeti građanima te koliko se dugo čekalo na kanalizaciju u ovom dijelu Turopolja pogledajte u videu.

21.01.2020. Lukavec – Otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno