Povežite se s nama

Obrazovanje

Znamo što smo radili ove godine… Klinci iz Hribara preskaču sve prepreke

Školarci iz Osnovne škole Nikole Hribara, predvođeni svojim učiteljicama, izvukli su maksimum iz jedne neobične školske godine, u kojoj se učilo na daljinu, živjelo sa štrajkom na jesen i epidemijom na proljeće. Međutim, njih ništa ne može zaustaviti…

Objavljeno

na

Vrijedne učiteljice iz Osnovne škole Nikole Hribara odradile su cijeli niz projekata sa svojim učenicima tijekom ove neobične škole godine, a o svemu što su radile same su i napisale opsežan izvještaj, koji izgleda ovako…

Škola za život. Novi i drugačiji životni izazovi koji su se postavili pred učenike, učiteljice i roditelje prvih razreda. Rad po novim kurikulumima iziskivali su i drugačiji pristup radu. Kako bi svoj rad nadopunili iskustvima drugih i drugima pokazali što i kako rade učenici 1.a i 1.d razreda uključili su se u nekoliko projekata na eTwinning platformi. Uživali su zajedno sa svojim učiteljicama Vesnom Stipić i Jadrankom Jelisavac.

Sigurnim korakom u školu 1
U projektu sigurnim korakom u školu 1 čiji je osnivač profesorica Branka Pastuović naglasak je na suvremenim metodama poučavanja, aktivnom učenju, radionicama, učenju istraživanjem i rješavanjem problema te primjeni različitih vrsta igara u nastavnim i projektnim aktivnostima prvog razreda. Učitelji i učenici koji su uključeni u projekt međusobno surađuju i razmjenjuju iskustva, razne materijale koji su nam važni za kvalitetno provođenje nastave 1. razreda, a izuzetno su nam bili korisni tijekom provođenja nastave na daljinu.
Važna događanja koja smo imali tijekom ove školske godine zabilježili smo slikom, riječju, pjesmom, plesom, glumom na stanicama ovog projekta. Učenici su stjecali razna znanja, vještine i stavove kojima su jačali svoje samopouzdanje, razumjeli i surađivali s drugima. U Sigurnom koraku u školu 1 zabilježili smo aktivnosti koje smo provodili u našoj školi i izvan nje: prvi dan i prve školske korake, Dane kruha, Svjetski dan jabuka, Međunarodni dječji tjedan, svetog Nikolu i Božić, Svjetski dan čitanja naglas, Dan sigurnog interneta, Međunarodni dan materinskog jezika, Dan ružičastih majci, Karneval, matematičke sadržaje, abecedu/slovaricu i niz drugih aktivnosti.
U nastavu na daljinu uključili su se i roditelji pa smo zabilježili uskršnja događanja, proveli projekt Majka je srce obitelji povodom Majčinog dana i Međunarodnog dana obitelji, raspjevali cijelu obitelj pjesmom Nek svud ljubav sja.
Uživali smo u svim aktivnostima te zahvaljujemo roditeljima i organizatorima projekta na pomoći i suradnji tijekom cijele školske godine, a naročito za vrijeme nastave na daljinu.

U svijetu likovnih umjetnika 2/art in my heart
Projekt je u organizaciji Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono (UHURN) pod vodstvom gđa. Nevenke Dimač i Sandre Vuk. Upoznali smo pet velikih likovnih umjetnika svijeta, a jedan je iz naše domovine. Njihov život, djela i cjelokupno stvaralaštvo potaknuli su nas na učenje, kritičko promišljanje i stvaranje likovnih radova poput njihovih. Na trenutak smo zaustavili vrijeme i slikali poput Karle Gerard, Pieta Mondriana, Alme Thomas, Guiseppe Arcimbolda i našeg slavnog slikara naive Ivana Rabuzina.
Radovi naših učenika redovito su bili dostupni na twinspaceu, web – stranici projekta i fb – grupi projekta. Na taj smo način prenosili stečeno znanje partnerskim školama potaknuvši i njih na kreativnost i stvaranje osobnih likovnih uradaka.

Obitelj i ja
Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono (UHURN) organizator je projekta Obitelj i ja. Projektom smo zabilježili sve važne događaje tijekom ove školske godine u koje su se aktivno uključili roditelji s ciljem uspostave kvalitetne suradnje na dobrobit učenika. Aktivnosti su bile usmjerene na izgradnju suradnje, tolerancije i međusobnog uvažavanja unutar razrednog odjela, škole i obitelji.
Na daljinu smo obilježili Majčin dan i Međunarodni dan obitelji od 8. do 15. svibnja 2020. godine pod nazivom Majka je srce obitelji.

Književnik mog zavičaja
Upoznali smo se sa životom, radom i stvaralaštvom književnica našeg zavičaja, Jadrankom Čunčić – Bandov i Željkom Horvat – Vukelja. Bile su dragi gosti naše škole i razveselile učenike svojom glumom, pričom i pjesmom. S književnicom Željkom Horvat – Vukelja obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas.
Posebno nas se dojmio susret na daljinu s velikogoričkim piscem Božidarom Prosenjakom, djedom, čija unuka polazi 1.a razred naše škole. Uživali smo u priči Pudlica, to najbolje zna koju nam je književnik pročitao na daljinu. Svoje stvaralačke aktivnosti podijelili smo s drugim sudionicima projekta.

100. dan škole
Razigrano, veselo i dinamično obilježili smo 100. dan škole kojeg sva djeca vole. U nizu aktivnosti koje smo proveli u školi posebna zahvala roditeljima koji su se priključili raznim slatkim delicijama koje su ispekle vrijedne ruke naših mama i baka u obliku broja 100, a učenici su ih s veseljem blagovali.

Svjetski tjedan svemira
I još jedan projekt. Drugačiji od ostalih. Zanimljiva tema – Svemir. Proučavali smo planete Sunčevog sustava, bili astronauti i lebdjeli nebeskim prostranstvima. Zanimljiva priča vezana uz Svjetski tjedan svemira koji se svake godine obilježava od 4. do 10. listopada. Roditelji su izradili sve potrebne kostime. Istraživali smo razne sadržaje iz kojih smo dobivali zanimljive informacije i na taj način proširivali svoje dosadašnje vidike.

Obrazovanje

Upisna groznica: Osmaši u lovu na naj školu, objavljene prve ogledne ljestvice poretka

Prijave traju do 7.srpnja u podne, objava konačnih ljestvica poretka je 9.srpnja također u podne i tada će osmaši znati u koju su školu ostvarili pravo upisa.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sinoć su objavljene prve ogledne ljestvice poretka kandidata za upis u prve razrede srednjih škola, a prijave su započele u subotu u podne putem mrežne stranice srednje.e-upisi.hr.

– Ljestvice poretka se osvježavaju svaki puni sat i na njima kandidati mogu vidjeti u koji program i u koju školu kandidat trenutno ostvaruje pravo upisa. Možete ih pronaći na kartici “Moji rezultati”. Pravo upisa ostvarujete na onaj program pored kojeg u stupcu “Najbolji odabir” stoji zelena kvačica. Podsjećamo kako je objava konačnih ljestvica poretka 9. 7. 2022. u 12 sati i tada će kandidati znati u koju su školu i koji program ostvarili pravo upisa – javljaju iz CARNET-a, koji vodi čitav postupak e-upisa u srednje škole.

Prijave za upis u srednje škole trajat će do 7. srpnja u 12 sati, a učenici imaju pravo na izbor najviše šest obrazovnih programa. Planirano je 46.377 mjesta u 2133 razreda, a osnovnoškolaca koji se prijavljuju malo je više od 39 tisuća.

Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 9. srpnja i tada će  osmaši znati u koje škole i na koje programe su ostvarili pravo upisa. Od 11. do 13. srpnja rok je za dostavu upisnice za srednju školu u koju se učenik upisao, a obzirom kako u tom period škole same određuju datume, potrebno je pratiti i web stranice željenih srednjih škola.

Očekuje se kako će i ove godine najveći interes biti za gimnazijske programe i četverogodišnje strukovne programe.

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Najbolji gorički učenici na prijemu kod gradonačelnika

Objavljeno

na

Objavio/la

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici osnovnih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici osnovnih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar primio je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola Grada Velike Gorice u školskoj godini 2021./2022. u zgradi Gradske uprave danas (utorak, 14. lipnja 2022. godine) prema rasporedu: Osnovne škole u 09:00 sati, Srednje škole u 09:30 sati.

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici osnovnih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik je naglasio da su svi ovi učenici ne samo odlikaši, nego su i najbolji od svih ostalih učenika koji su osnovnu odnosno srednju školu završili odličnim uspjehom. Učenici su nagrađeni odgovarajućim knjigama kao spomen na ovaj dan.

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na prijemu su nazočni bili ravnatelji osnovnih odnosno srednjih škola, Neven Topolnjak, pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport i Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća.

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najbolji učenici osnovnih škola Grada Velike Gorice u 2022. godini

OŠ Jurja Habdelića:  Magdalena Rak, Josip Tomić; OŠ Nikole Hribara: Petra Kunović, Ema Hrvoić; OŠ Eugena Kumičića: Melani Majić, Bruna Palinec; OŠ Eugena Kvaternika: Darja Jakelić, Ana Murat; OŠ Novo Čiče: Benedikt Vrkašević; OŠ Šćitarjevo: Roko Puljiz; OŠ Umjetnička škola Franje Lučića: Tomislav Stanešić; OŠ Velika Mlaka: Nives Mesić, Matea Hrženjak; OŠ Vukovina: Gabrijela Grbić, Mihael Mikulin.

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Srednja strukovna škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najbolji učenici Srednjih škola Grada Velike Gorice u 2022. godini

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Gimnazija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

14.06.2022. Velika Gorica. Najbolji učenici srednjih škola Grada Velike Gorice na prijemu kod gradonačelnika Krešimira Ačkara. Ekonomska škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ekonomska škola Velika Gorica: Doris Katalinić, Ivona Sudar, Petar Šipušić, Adrijana Đuretić, Lana Zajšek; Gimnazija Velika Gorica: Fran Roksandić, Lucija Lukanović, Lara Vučić, Monika Čalićteja Rožić, Leon Brnad; Srednja strukovna škola: Ema Kutlić, Martina Pejanović, Klaudia Josipović, Danijel Bijelić, Leon Lučan. Umjetnička škola Franje Lučića – srednjoškolski program: Sara Kanjuh; Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina: Denis Filipović, Matej Makek, Karlo Rožić, Valentino Pongrac.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

Ačkar: Od jeseni 200 mjesta više u vrtićima, širimo postojeće i gradimo nove vrtiće

Od jeseni će u velikogoričke vrtiće biti upisano oko 600 djece, što uključuje i novih 200 mjesta. Otvara se vrtić u prostoru Goričanke, dovršava se vrtić u Maloj Buni, proširuje ih se nekoliko…

Objavljeno

na

Uz potporu svojih suradnika i ravnateljica velikogoričkih vrtića, gradonačelnik Krešimir Ačkar sazvao je konferenciju za novinare ispred Dječjeg vrtića Lojtrica u Selnici i otkrio planove Grada po pitanju predškolskog odgoja, ali i školskog sustava.

– Poanta ove presice je da naši sugrađani koji imaju djecu u predškolskom sustavu, ali i osnovnim i srednjim školama, saznaju na što mogu računati u razdoblju pred nama, na kakvu pomoć za njihov kućni budžet – uvodno je rekao Ačkar pa se okrenuo predškolskom odgoju:

– U našim vrtićima od jeseni će biti oko 600 djece, što znači da imamo 200 novih mjesta. Do toga smo uspjeli doći proširenjem kapaciteta koje smo dosad već odradili. Prošle godine otvorili smo ovaj vrtić u Selnici, proširujemo vrtić u Koprivničkoj ulici, kao i vrtić Žirek u samom centru grada. Proširujemo i kapacitete u Lukavcu, gdje je također prošle godine otvoren vrtić, a završavamo vrtić u Maloj Buni. Kad govorimo o urbanom dijelu grada, otvorit će se vrtić i u prizemlju centra Goričanka, u dosad nekorištenom prostoru.

Ovime će Velika Gorica, kaže Ačkar, preći brojku od 85 posto upisane djece predškolske dobi.

– Time dolazi na korak do europskog standarda, kojem težimo – dodao je gradonačelnik, koji je nekoliko dana prije ovog obraćanja javnosti otkrio kako će vrtići u srpnju biti besplatni.

– Na to smo se odlučili i u veljači i ožujku, tad zbog posljedica pandemije, koje osjećamo i dalje, a tu je još i inflacija, porast cijena energenata… Kako bismo pomogli našim roditeljima, odlučili smo se na ovu mjeru i za srpanj.

Gledajući u budućnost, gradonačelnik Ačkar najavio je još tri nova objekta.

– Želimo proširivati kapacitete, ali pritom moramo i zadržavati visoki standard koji smo postavili, uključujući i razne programe, od Montesorija do vrtića na stranim jezicima, odnosno sve ono što bi djeci moralo biti dostupno u jednom modernom europskom gradu.

Govoreći o osnovnim školama, Ačkar je istaknuo kako će ministarstvo osigurati učenicima osnovne udžbenike, a Grad radne bilježnice i ostale materijale. Proširuju se i kapaciteti produženog boravka, u OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Jurja Habdelića bit će otvoreni novi boravci, a potraga traje i za asistentima u nastavi. Njih 66 financirat će se europskim novcem, a sve dodatne budu li potrebni, financirat će Grad.

– Podijelit ćemo 5o stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola, vođeni kriterijem uspješnosti i socijalnog statusa, a imat ćemo i 46 stipendija za deficitarna zanimanja – istaknuo je Ačkar.

Kazao je i kako je plan napraviti Dan karijera u Velikoj Gorici, kako bi se i na taj način pomoglo mladima.

– Nema boljeg ulaganja od ulaganja u obrazovanje. To je naša budućnost – zaključio je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Mali planinari iz Osnovne škole Jurja Habdelića na Ključić Brdu i Sljemenu

Objavljeno

na

Objavio/la

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Planinarska radionica ‘Mali planinari’ iz Osnovne škole Jurja Habdelića je rezultat projekta planinarske edukacije Roberta Pocrnića, nastavnika Tjelesne i zdravstvene kulture u ovoj školi. Povod odnosno cilj edukacije obrazložio je njen autor:

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

”Edukaciju sam pokrenuo u svibnju ove godine za zainteresirane učenike naše škole (4. i 5. razredi) koji su pokazali želju za kretanjem u prirodi i usvajanjem osnovnih planinarskih vještina. Interes učenika bio je izuzetan, a posebno veseli veliki odziv djevojčica, koje su pokazale da im je takav tip tjelesne aktivnosti posve prihvatljiv. Krenuo sam s inicijalnim predavanjem o planinarskoj edukaciji za zaineresiranu djecu i njihove roditelje na kojem su mogli saznati ono najosnovnije o radionici ‘Mali planinari’.

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Želja mi je bila bar na kratko odvojiti djecu iz zagrljaja digitalne tehnologije o kojoj su djeca, nažalost, sve ovisnija i pokazati im da postoje i neki drugi, zdraviji sadržaji, koji uključuju boravak u prirodi i druženje sa svojim školskim prijateljima izvan škole.

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Prvi planinarski izlet na Ključić Brdu (nedjelja, 22.svibnja 2022. godine) bio je idealna prilika da se učenici upoznaju sa planinarskom opremom, kretanjem i orijentacijom u šumi, vezanjem planinarskih čvorova te ponešto o biljnom i životinjskom svijetu na području Vukomeričkih gorica.

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Drugi izlet bio je pohod na Sljeme (nedjelja, 05.06.2022.). Krenuli smo od donje stanice nove žičare kroz tunel, pa 6.5 kilometara dugom Leustekovom stazom, koja je najlakša i najprimjernija svakome tko se prvi puta penje ka vrhu. Na kraju staze je strma Činovnička livada i samo je još desetak minuta do vrha.

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Nakon podužeg odmora na 1033 metra visokom vrhu Medvednice umorno društvo iz Velike Gorice uputilo se prema gondolama, kojima smo se spustili do početne postaje žičare.”

10.06.2022. Velika Gorica. Izlet malih planinara na Ključić Brdo i Sljeme. Foto: OŠ Jurja Habdelića

Robert Pocrnić, prof. planinari već 20-tak godina, završio je planinarsku i visokogorsku školu. Popeo se na stotine vrhova iznad 2000 metara u petnaestak europskih država.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizii! na državnoj razini

Objavljeno

na

Objavio/la

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici 2.c razreda Osnovne škole Jurja Habdelića Velika Gorica pobjednici su online natjecanja IZZI Kvizii u organizaciji Profil Kletta, hrvatskog obrazovnog izdavača, u konkurenciji drugih razreda. Učiteljica Olivera Žordić tijekom školske 2021./2022. godine sustavno je radila s učenicima, koji su sjajno prihvatili mješoviti model učenja (spoj tradicionalnog obrazovanja i suvremenih digitalnih tehnologija) i pobijedili su na županijskom natjecanju te se plasirali na državno natjecanje.

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cijeli razred pripremao se za državno natjecanje, ali zbog propozicija na finalnom natjecanju razrede odnosno škole predstavljali su samo po tri učenika. Za razred 2.c iz OŠ Jurja Habdelića natjecale su se tri učenice i – pobijedile! Bile su bolje od svih učenika na državnoj razini u konkurenciji drugih razreda! Nagrada im je bila Diploma za osvojeno 1.mjesto na online natjecanju u znanju IZZI Kvizzi.

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Što je IZZI (interaktivno-zanimljivo-zabavno-inkluzivno) mješovito učenje? Mješoviti model učenja upotrebom digitalnih i tiskanih sadržaja adresira promjene u trenutku kada se događaju, a učenicima i učiteljima omogućuje trajno usavršavanje kvalitete i proširivanje bogatstva sadržaja za nastavu.

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Profil Klett je hrvatski izdavač sa snagom međunarodne grupacije. Jedna je od najvećih grupacija obrazovnih izdavača. Prisutna je u 15 zemalja Europske unije.

09.06.2022. Velika Gorica. Učenici 2.c razreda OŠ Jurja Habdelića pobjednici online natjecanja IZZI Kvizzi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

IZZI tiskane udžbenike i digitalne obrazovne sadržaje odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za primjenu u eksperimentalnoj provedbi kurikuluma.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno