Poveži se s nama

Moja županija

Zmajlović na čelu Županijske skupštine

Objavljeno

Održana je konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije. Prije samog izbora predsjednika i potpredsjednika Skupštine te svečane prisege članova, izabrani predsjednik Mandatnog povjerenstva, Zdravko Lojna podnio je izvješće o provedenim izborima te izabranim članovima Županijske skupštine.

U naredne četiri godine funkciju predsjednika skupštine obnašati će Mihael Zmajlović (SDP) koji je istaknuo kako je to ujedno i čast, ali i obaveza. “Vjerujem da će sjednice Skupštine biti uvijek u demokratskom tonu te da će odluke koje se donose biti za dobrobit svih žitelja Zagrebačke županije.” Povjerenje novom predsjedniku ukazalo je 26 skupštinara. Za njegove zamjenike izabrani su Vladimir Bregović (HDZ) i Ljubica Ambrušec (Most).

20.06.2017. – Zagreb – Održana konstituirajuća sjednica županijske skupštine Zagrebačke županije – foto:Petra Rozic/cityportal.hr

Da je ovakav ishod bio za očekivati, smatra i župan Stjepan Kožić koji je istaknuo kako je lista, na kojoj je on bio nositelj, na ovim izborima osvojila najviše glasova. “Smatram kako će Skupština dobro funkcionirati, ali isto tako očekujem i da će predloženi programi i projekti, od izvršnog dijela vlasti biti dobri i kvalitetni pa će shodno tome u Skupštini i dobiti podršku“.

Na savjesno i odgovorno vršenje dužnosti prisegnuo je 51 član, a većinu u skupštini čine koalicija HSS, SDP, HNS i Laburisti, zajedno sa članovima MOST-a i dvojicom nezavisnih vijećnika.

20.06.2017. – Zagreb – Održana konstituirajuća sjednica županijske skupštine Zagrebačke županije – foto:Petra Rozic/cityportal.hr

U drugom, radnom dijelu skupštine izabrani su i članovi Odbora za statut, pravilnik i propise, zatim Odbora za financije i proračun te Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije.

Članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije:

Koalicija HSS, SDP, Liberalni demokrati – HNS, Laburisti:

Ivana Fučkan, Mihael Zmajlović, Dubravko Ponoš, Nenad Strizrep, Stjepan Kozlina, Mirela katalenac, Damir Hrdas, Diana Širanović, Vlado Horina, Ozren Robić, Anđela Cirkveni, Zdravko Lojna, Ivan Zadravec, Danijel Saić, Ivan Remenar, Zoran Ostović, Boris Klemenić, Jasminka Matauušić, Štefica Kamenarić – Filipović i Zvjezdana Sečen.

Koalicija HDZ, HSU, HSLS:

Vladimir Bregović, Stjepan Zagorac, Viktor Romančuk, Stipo Velić, Renata Glojnarić, Željko Fadljević, Mario Cvitan, Željko Pongrac, Miljenko Pavlaković, Nikolina Perko, Krunoslav Markovinović, Franjo Marković, Damir Tomljenović, Rudolf Vujeviž i Damir Mikuljan.

Bandić Milan 365 – HSS Braće Radić

Zvonko Kunić, Josip Držaić, Anita Sušac, Tajana Amšel Zelenika, Pave Vukelić, Ivica Gavran, Zdenko Jurak i Dalibor Bastalec

Most nezavisnih lista – MOST

Ljubica Ambrušec, Gordana Brcković, Ivan Bekavac i Mirta Kovačević

Živi Zid

Petra Prugovečki i Slaven Barišec

Nezavisni

Denis Tovernić i Jasmin Kraljević

HOTNEWS

Evo gdje sve možete proslaviti Vincekovo na području Zagrebačke županije

Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo

Objavljeno

on

Na dan Svetog Vinka, 22. siječnja, prvi se puta u novoj godini ide u vinograd. Mnogi smatraju da je upravo Vincekovo ‘službeni’ početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo.

Ceremonijal na Vincekovo u kontinentalnoj se Hrvatskoj najčešće izvodi po posebnim pravilima – štatutima, od kojih su najpoznatiji oni križevački. Proslava Vincekova danas je prilagođena brojnim posjetiteljima, obožavateljima vina i prirode. A ako još niste prisustvovali jednoj takvoj ceremoniji, saznajte gdje to možete učiniti ove godine.

Ivanićgradsko Vincekovo slavit će se u vinogradu obitelji Vlade Jakopović u Kloštar Ivaniću, a nastavak ceremonije koja počinje 22. siječnja u 14 sati bit će u kleti Stari mlin. Organizira ga Udruga vinogradara i vinara “Brenta”. Isti dan, ali od 12.30 sati u kuriji Omilje u Donjoj Drenovi počinje Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini. Osim mise i razgledavanja kurije, obitelj Pisačić će prikazati i svečanost rezidbe te će goste počastiti kuhanim vinom i domaćim kobasicama.

OPG Kuš u zaprešićkom Merenju ugostit će tamošnje Vincekovo i to u srijedu od 14. sati, dok će Velikogoričani svetog Vinka obilježiti u subotu u 14 sati u Kostanjevcu na imanju obitelji Mikulčić.

Nastavi čitati

Moja županija

“Od bedaka do superjunaka”: Pripremite maske za Samoborski fašnik

Fašničke spelancije počinju na dan zaljubljenih, a potrajat će do 25. veljače

Objavljeno

on

Mjesec dana ostalo je do početka 194. Samoborskog fašnika, najstarije i najveće pokladne manifestacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Točno 14. veljače, na dan zaljubljenih, pod geslom “Od bedaka do superjunaka” ekipa iz Srakostripa – Princeza Sraka alias “Sraketa”, Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Fiškal alias Mutiman, po 194. put proglasit će Slobodnu Fašničku Republiku Samobor. Ključeve grada preuzet će u 19 sati na pozornici na središnjem samoborskom Trgu kralja Tomislava koji će ponovno biti preimenovan u Trg fašničkih velikana.

Fašničke spelancije potrajat će do 25. veljače, a iz Turističke zajednice grada Samobora, glavnog organizatora Fašnika, najavljuju da i ove godine neće nedostajati zabave pod maskama, uz nastupe poznatih glazbenih izvođača, gostovanja karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, kao i nastupe mjesnih odbora s tradicionalnim alegorijskim kolima. Za najmlađe se ove godine priprema još bogatiji program.

Koncerti će se održavati na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, a veselo će biti i u Livadićevoj ulici gdje će u svojim taborima biti smještene fašničke skupine iz samoborskih mjesnih odbora i gradskih četvrti, Trg Matice hrvatske rezerviran je za najmlađe s time da će mališani ove godine moći uživati u brojnim zanimljivim i zabavnim radionicama u prostoru male dvorane Galerije Prica, a novina je tzv. “Urbana zona” koja će zaživjeti na prostoru iza samoborskog kina, gdje će se uz ritmove DJ-eva i breakdance održavati radionice izrade grafita.

Ovogodišnje 194. izdanje Samoborskog fašnika dobit će i fašničku slikovnicu “Maska traži lice” autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković, koje na edukativan i zanimljiv način djecu upoznaju sa Samoborom i njegovim znamenitostima. Tijekom Fašnika bit će besplatno podijeljena djeci.

Najbolje maske, pojedinačne, skupne i obiteljske, i ove će godine biti nagrađene.

Nastavi čitati

Moja županija

Josip Pisnjak proslavio 101. rođendan, a i dalje radi jer ga to veseli

Sa šest je godine počeo čuvati krave, a kasnije je izučio za šnajdera

Objavljeno

on

Pričljiv, vedar, bistar… Sa sto jednom ‘na plećima’ još uvijek obavlja sitne krojačke popravke. Veseli ga to! Vesele ga i druženja pa ga je razveselilo i gotovo 300 čestitara na njegovu 101. rođendanu. Josip Pisnjak, rodom iz Kloštra Ivanića, šnajder po zanimanju, danas je smješten u staračkom domu u Dubravi. Član je tamošnje udruge umirovljenika, koja je i organizirala proslavu njegova rođendana.

– Nikada nemoj činiti drugome što tebi nije ugodno! – otkrio je svoj recept za dugovječnost Josip.

Sa šest godina je počeo čuvati krave.

– Bio sam tuđi sluga. I tuđe sam hlače nosio. I cipele. Bili smo siromašni, malo smo toga imali. Nisam izučio za šnajdera jer sam to htio, nego zato što je ‘gazdi’, kojega smo sreli na sajmu u Ivanić-Gradu, baš trebao šegrt. Poslije rata sam radio u Zagrebu, pa u krojačkoj zadruzi u Ivanić-Gradu, pa sam onda bio i poslovođa u Antilopu. I danas, ako me netko treba – tu sam! No, ljudi u domu malo drapaju, pa posla baš i nema –  pripovijeda Pisnjak.

Foto: Zagrebačka županija

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno