Poveži se s nama

Kultura

Zmaj Brezanski na Matičinom četvrtku

Objavljeno

U muzeju Turopolja sutra je na rasporedu 147. Matičin četvrtak, na kojem će predavati Ivan Nađ, Zmaj Brezanski od Hrvata, član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Tema susreta je Gvozdansko 1578. – Svetište hrvatskog junaštva.

„U spomen na opsadu hrvatskog grada Vukovara i na žrtve tog nemilog događaja, Ivan Nađ podsjetit će nas na svjetski poznate povijesne opsade: na opsadu Rimljana te pogibiju branitelja i stanovnika židovske utvrde Massada, na tragediju Alamoa u ratu za nezavisnost Texasa, na tursku opsadu Sigeta 1566. i herojske smrti branitelja na čelu s Nikolom Šubićem Zrinski – Sigetskim, a sve kao uvod u predavanje o prešućivanoj prošlosti i blistavom junaštvu hrvatskih branitelja u obrani utvrde Gvozdansko, jednoj od posljednjih pounjskih utvrda, koja je postala i simbolom „predziđa kršćanstva“, kažu iz Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica.

Središte predavanja je višemjesečna opsada i obrana Utvrde, koju je činilo 300 branitelja, stalnih stražara-hrvatskih haramija i nekolicina kranjskih puškara, predvođenih iskusnim i hrabrim kapetanima, te pomoć rudara iz obližnjih rudnika sa ženama i djecom, koji u Utvrdi pronađoše zaštitu pred osvajačima.

„U prilog tome idu i zapisi turskih pisara sačuvani u hrvatskim arhivima, koji svjedoče o prizoru koji nije ni priča, ni legenda, već istina o okrutnoj i časnoj sudbini hrvatskih branitelja, koja je ganula čak i turske zapovjednike koji odlučiše braniteljima Utvrde odati vojne počasti, te dati nalog da ih se, uz pomoć katoličkih svećenika, pokopa po kršćanskom obredu.“, dodali su iz Matice hrvatske, pozivajući naše čitatelje da dođu na predavanje.

Kultura

Velikogoričanima će se predstaviti učenici Umjetničke škole Franje Lučića

U Galženici

Objavljeno

on

Umjetnička škola Franje Lučića organizira koncert svojih učenika. Ulaskom u novu školsku godinu 2020./2021. učenici Umjetničke Škole Franje Lučića svojim nastupom predstavit će se velikogoričkoj publici. Koncert će se održati u četvrtak, 29. listopada, u 19.30 sati u dvorani Galženica, a ulaz je besplatan.

 

 

Nastavi čitati

Kultura

Na scenu stupa ‘(Dis)funkcija glave’

Komedija tematizira i strah od starenja

Objavljeno

on

Komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Napisana je 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita. Prema njoj Scena Gorica napravila je svoju predstavu “(Dis)funkcija glave” u kojoj glume Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovačić.

– U predstavi pratimo posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama. Mogli bismo reći da je komedija woodyallenovska jer opisuje psihoze suvremenog urbanog muškarca koji se u današnjem društvu, suočava s pritiscima patrijarhalnog odgoja te inflacijom seksualne ponude. Sve je više pornografije i fetišizma, a sve manje bliskosti. U tom tjesnacu između očekivanja vječne seksualne spremnosti i frustrirajuće nemogućnosti muškarca da ispuni tu misiju, nalaze se životi naših protagonista. Naravno, neki to nazivaju i krizom srednjih godina – kažu iz Scene Gorica.

Predstava je na rasporedu u srijedu 4. studenog u 20 sati, a karte po cijeni od 50 kuna u prodaji su od srijede, 28. listopada.

 

Nastavi čitati

Kultura

Knjižnica otkazala gostovanje Milana Majerovića-Stilinovića

U sklopu programa ‘Nakladnik u gostima’ sutra je knjižnicu trebao posjetiti autor knjige “Što sam naučio na planini”

Objavljeno

on

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije s koronavirusom sutrašnji najavljeni susret i predstavljanje nakladničke kuće Libricon U Gradskoj knjižnici Velika Gorica se odgađa.

– Gostovanje Milana Majerovića-Stilinovića s knjigom “Što sam naučio na planini” se odgađa do neke povoljnije prilike! – poručili su iz knjižnice.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno