Poveži se s nama

HOTNEWS

Životinjice stižu u osnovnu i srednju školu: Za vikend istovremeno čak dvije izložbe malih stvorenja

Objavljeno

Dok su osnovnoškolci i srednjoškolci na praznicima, njihov će prostor za vikend zauzeti golubovi, perad, kunići i ptice. Životinjice će istovremeno biti izložene na različitim lokacijama, u Srednjoj strukovnoj školi i Osnovnoj školi Jurja Habdelića, samo zato jer ih organiziraju dvije razjedinjene udruge.

Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005., naime, priprema 10. Županijsku izložbu malih životinja s ocjenjivanjem. Izložba u Srednjoj strukovnoj školi službeno počinje u petak u 13 sati, a završava u isto vrijeme u nedjelju.

 „Životinje moramo donositi već sutra. U petak u 9 sati zbor sudaca Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja započet će s ocjenjivanjem eksponata. Nakon što dobijemo rezultate pristupit će se dodijeli titula šampiona“, kaže predsjednik Društva, Mihael Pavišić, ističući kako će naglasak biti na nekoliko sekcija uzgoja malih životinja.

Najbrojnija je sekcija uzgajatelja goluba, zatim peradi, kunića i egzotičnih ptica i terarijskih životinja, a najnoviji trend je uzgoj zamorčića“, pojasnio je Pavišić.

Među mnoštvom zanimljivih eksponata, članovi Društva ponosni su na Kokoš Hrvaticu, sve cjenjeniju među uzgajivačima.

„Ona je iznimno popularna u Hrvatskoj, a priznata je i od strane Ministarstva poljoprivrede. Bit će izložen i zagorski puran te posavska kukmasta kokica. Predstavit ćemo i turopoljsku patuljastu kokicu za koju je naša Udruga pokrenula postupak priznavanja“, najavio je Pavišić.

Ulaz na izložbu je besplatan jer troškove organizatorima pokriva Zagrebačka županija.

Udruga uzgajatelja malih životinja Turopolje, izložbu malih životinja organizirat će pak, u subotu i nedjelju, na drugoj lokaciji. Petstotinjak životinja nalazit će se u Osnovnoj školi Jurja Habdelića.

„Na našoj 12. godišnjoj izložbi predstavit će se dosta udruga iz naše i susjednih županija. Posjetitelji će moći razgledati 500-600 životinja, od čega najviše golubova i peradi, od velikih, malih do ukrasnih. Bit će zanimljivih primjeraka kunića, ali i ptica.“, kazao je član Udruge Boris Cebović.

Izložba će se održati u subotu od 8 do 20 sati, dok će u nedjelju trajati od 8 do 14 sati. Za djecu do 10 godina ulaz je besplatan, a odrasli trebaju izdvojiti 10 kuna.

„Riječ je o simboličnom iznosu kako bi kupili hranu, dolazak sudaca i sve ostalo potrebno za organizaciju“, kaže Cebović, pozivajući sve ljubitelje malih životinja da dođu posjetiti izložbu.

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno