Poveži se s nama

Kultura

Završni božićni koncert učenika Umjetničke škole

Objavljeno

Posljednji nastup učenika Umjetničke škole Franje Lučića u Domu kulture Galženica bio je prigoda u kojoj su se odabrani polaznici glazbenog odjela škole predstavili dijelom svojih dostignuća ostvarenih tokom jeseni. Njihovo muziciranje i pjevanje postalo je tako dijelom sveukupnog programa koji oslikava blagdansko ozračje u našem gradu. Izvođačima i publici kratko se obratio ravnatelj Umjetničke škole Borut Vidošević.

Sudjelovali su u instrumentalnim izvedbama učenici od 2. razreda osnovne do 4. razreda Srednje glazbene škole: Sara Lukić, Dora Lea Pintar, Emanuel Ivan Puček, Maja Kordić i Marija Puček (svi klavir), Nika Žerjav, Jana Krivohlavek, Lora Likan Kelentrić (sve flauta), Kristijan Sremić (tambure), Katarina Žuljević (violončelo), Josip Veselić (violina), Ema Jančetić (oboa), Lucian Glagolić (gitara), Patrik Sučec (harmonika), Petar Janev i Marko Kopilović (oba truba), Marija Jaroš i Max Godinić (oboje klarinet). Pjevali su: Marijan Tomić, Jakov Vlašić, Paula Čivrak, Vanea Korica i Lucija Ercegovac. Klavirska pratnja bili su profesori: Iva Šorša, Krešimir Starčević, Ivor Pajdić i Matija Moslavac. Koncert su pripremili profesori: Predrag Jovanović, Ivančica Ivko, Matija Moslavac, Terezija Krčelić Rabadan, Blaženka Blažinić, Zinka Holly Marijan, Marko Požgaj, Tomislav Perica, Monika Gajić, Zvonko Jaklić, Adrijana Pintar Madić, Tomislav Špoljar, Irena Skorin, Antonija Jurin, Zrinka Posavec, Marko Zavišić i Manuela Šimunović.

Galerija fotografija:

Kultura

U goričkoj knjižnici sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku

Tijekom godine fond Book cornera će nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima

Objavljeno

on

U novoj 2020. godini Gradska knjižnica Velika Gorica omogućila je svojim korisnicima novu uslugu – Book corner. Fond knjižnice tako je bogatiji za knjige na engleskom jeziku, a pronaći ih možete na Središnjem odjelu za odrasle.

– Tako ostvarujemo ono što već neko vrijeme najavljujemo, a to je pokretanje fonda na stranim jezicima. Za sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku, a tijekom godine fond namjeravamo nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima. Pokretanje ovog dijela fonda možemo zahvaliti prije svega našim sugrađanima koji su nam tijekom godina donirali knjige na stranim jezicima, a većina njih čini naš početni fond strane knjige. Manji dio knjiga nabavljen je i kupnjom – kažu iz knjižnice.

U Book corneru je najviše beletristike, s engleskog govornog područja, ali i nekoliko naslova stručne literature i autora iz drugih govornih područja koji su prevođeni na engleski jezik. Prevladava ‘lako štivo’ – ljubavni i kriminalistički romani, a tu je i izbor klasika poput Jane Austin, Louise Alcott ili Nathaniela Hawthornea.

Nastavi čitati

Kultura

Koncert za pamćenje: U Gorici će nastupiti Zvonko Bogdan

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja

Objavljeno

on

Velikogoričane 12. veljače očekuje koncert velikog Zvonka Bogdana i 7 tamburaša. Panonski kralj starogradskih pjesama, romansi i sevdalinki koji je svoj život posvetio glazbi i u 50 godina umjetničkog rada izveo stotine pjesama, izdao brojne albume te osvajao nagrade i priznanja, nastupit će u Gradskoj sportskoj dvorani u povodu 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

– Sve lijepe i sjetne nostalgične trenutke nitko ne može bolje dočarati nego ovaj glazbenik. Uz pomoć svojih sedam tamburaša velikogoričku će publiku provesti izvedbom narodnih pjesama od Konavala do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana. Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Markova čežnja, Fijaker stari, Kraj jezera i mnoge druge pjesme i dalje čuva za sve generacije kako se ne bi zaboravili ljudi koji su prije stotinu i više godina stihovima čuvali ravnicu i na njoj ostavljali dušu – najavili su iz Pučkog otvorenog učilišta ovaj koncert za pamćenje.

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja na blagajni Učilišta, a koštat će 80 kuna za tribinu i 100 kuna za parket.

Nastavi čitati

Kultura

Gradska knjižnica otkrila što su Goričani najviše čitali u 2019. godini

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica objavila je rezultate posuđivanja knjiga u protekloj godini. Standardno, Goričani su najviše čitali stranu beletristiku, a u najpopularnijoj kategoriji pobjedu je odnijela trilogija “Djevojka iz Berlina” Ellie Midwood. Slijedi ju još jedna trilogija, a radi se o knjigama Nore Roberts “Rođena u vatri”, “Rođena iz leda” te “Rođena u grijehu”. Na treće mjesto zasjeo je “Dar” Julie Garwood.

Što se pak domaće književnosti tiče, na prvom mjestu po broju posuđivanja je Julijana Adamović i njen uradak “Divlje guske”. Najčitanija publicistika bila je knjiga “Ima li života prije smrti?” Roberta Torrea, a “Najgora djeca na svijetu” najčitanija je dječja knjiga.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno