Poveži se s nama

Vijesti

Zagrebačka županija za svako novorođenče daje 1000 kuna

Produžen je rok za predaju zahtjeva roditeljima koji su to postali u 2018. godini

Objavljeno

Zagrebačka županija i u ovoj godini nastavlja s dodjelom 1000 kuna jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Zahtjev za ostvarenje prava podnosi se u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta.

– Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti jedan od roditelja/ samohrani roditelj/ roditelj iz jednoroditeljske obitelji koji je državljanin Republike Hrvatske s neprekidnim prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje 1 godinu prije dana rođenja djeteta – poručili su iz Županije.

Postupak za ostvarivanje prava pokreće podnositelj Zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu. S obzirom na povećan broj pristiglih zahtjeva za isplatom naknade za novorođenčad, Zagrebačka županija produžila je rok za predaju zahtjeva za sve one roditelje koji su to postali u 2018. godini. Novi rok do kada se mogu predati zahtjevi je 31. ožujka.

U prošloj godini Zagrebačka županija isplatila je 2389 jednokratnih novčanih pomoći za što je izdvojeno 2.389.000 kuna, a konačna brojka za 2018. godinu bit će poznata nakon što pristignu i obrade se svi zahtjevi.

Obrasce i sve dodatne informacije o ostvarenju prava na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenče nalaze se ovdje.

Moja županija

Zagrebačka županija od danas testira uzorke na koronavirus u svom laboratoriju

Nabavili su opremu za PCR testiranje, pa će gorički brisevi na obradu u laboratorij u Rakitju

Objavljeno

on

Zahvaljujući nabavi gotovo milijun kuna vrijedne opreme, od danas u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Rakitju kreće testiranje uzoraka na koronavirus uzetih na pet lokacija na području Zagrebačke županije PCR metodom.

Tako će se brisevi koji se uzimaju u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Samoboru, Ivanić-Gradu i Dugom Selu od sada na obradu slati u županijski laboratorij čime će se uvelike rasteretiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

– Zahvaljujem se HZJZ na podršci koju smo imali od početka pandemije, ali i na brzom ishođenju validacije za provođenje testiranja – izjavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Leo Šunjić te je pojasnio kako će Županijski laboratorij dnevno obrađivati 400 uzoraka, subotom dodatnih 200, što na tjednoj razini ukupno iznosi oko 2.200 uzoraka.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić epidemiološku situaciju na području Zagrebačke županije s preko 4.000 aktivnih slučajeva ocijenio je ozbiljnom te je ponovno apelirao na odgovorno ponašanje i pridržavanje mjera.

Foto: Zagrebačka županija

Inače, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do ponedjeljka evidentirano je 9.331 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 5175 osoba, a 35 osoba je preminulo. Trenutno je aktivan 4121 slučaj.

Zbog epidemiološke situacije od danas pa do 24. prosinca 2020. srednje škole na području Zagrebačke županije prešle su na online nastavu.

Nastavi čitati

Moja županija

Goričke škole županijski prvaci po količini prikupljenog starog papira

I ove godine najviše staroga papira po učeniku prikupila je Područna škola Rakitovec

Objavljeno

on

Usprkos izazovnoj školskoj godini i činjenici da su dobar dio nastave pratili online, školarci su dokazali kako se dobrih navika i dalje drže. Tako su u 61 matičnoj i područnoj osnovnoj školi na području Zagrebačke županije prikupili 162.860 kilograma starog papira i od sječe sačuvali 3.257 stabala.

Akcija sakupljanja papira trajala je od 9. rujna 2019. godine do 26. lipnja 2020. godine, a u njoj je sudjelovalo 20.403 učenika.

Tradicionalno, Zagrebačka županija je za najuspješnije škole osigurala informatičku opremu, a ove godine za sedam najuspješnijih škola stižu novčane nagrade – po 15 tisuća kuna za nabavu opreme po izboru.

I ove godine najviše staroga papira po učeniku – 425,58 kilograma prikupila je Područna škola Rakitovec. U PŠ Dubranec prikupljeno je 265,41 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 220,54 kilograma, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 204,14 kilograma, u PŠ Pojatno prikupljeno je 142,79 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 120,19 kilograma, a u PŠ Mraclin 117,40 kilograma papira po učeniku.

Papir je sirovina koja se izvrsno reciklira i na taj način vraća u svakodnevnu uporabu čime se štedi energija, čuvaju šume i značajno smanjuje onečišćenje vode i zraka. Jednom tonom starog papira od sječe se spasi 20 stabala. Učenici u Zagrebačkoj županiji u proteklih osam godina prikupili su gotovo 1,2 milijuna kilograma papira i tako od sječe spasili oko 24 tisuće stabala.

Projekt sakupljanja starog papira Zagrebačka županija provodi u suradnji s tvrtkom DS Smith Unijapapir Croatia d.o.o.

Nastavi čitati

Crna kronika

Policija u Novom Čiču zaustavila dilera

Kod sebe je imao marihuanu, LSD, amfetamin…

Objavljeno

on

Policija je u noći na nedjelju, nešto iza ponoći, u Novom Čiču zaustavila osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji je vozio 39-godišnjak. Kod sebe je, ustanovila je policija, imao devet plastičnih paketića u kojima se nalazilo ukupno 30,41 grama amfetamina, jednu metalnu kutiju u kojoj je bilo 12,46 grama marihuane, jednu četvrtinu tablete MDMA, petnaest listića LSD-a, petnaest paketića marihuane, ukupne težine 33,9 grama.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a sumnjiči ga se za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno