Poveži se s nama

Vijesti

Zagrebačka županija već 24. dan bez novooboljelih od COVID-19

Velika Gorica i susjedne općine i dalje nastavljaju pozitivan niz

Objavljeno

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestili su kako na području županije nema novooboljelih od bolesti COVID-19. Dobar niz nastavlja se 24 dan zaredom, ali niti danas nema novih ozdravljenja.

Do sada je ozdravilo 116 osoba, a četiri su preminule.

 

Vijesti

Gradska knjižnica nudi djelomični oprost duga za nevraćene knjige

Pripremaju dvodnevnu akciju ‘Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati!’

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica i ove godine organizira akciju parcijalnog oprosta zakasnina “Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati!”. U petak i subotu, 27. i 28. studenoga, u sve tri lokacije knjižnice omogućit će korisnicima kojima je zbog naraslih iznosa dugovanja za nevraćene knjige bila blokirana daljnja posudba da uz simboličan iznos od 50 kuna ponovno postanu aktivni članovi Gradske knjižnice.

– Korisnike koji iz bilo kojeg razloga knjigama jednostavno ne mogu ući u trag, molimo da se taj dan ipak osobno ili telefonski jave u knjižnicu kako bismo problem riješili na obostrano zadovoljstvo. Korisnicima koji ne duguju knjige, nego imaju blokadu zbog prethodno nepodmirenih zakasnina, također će biti oproštena dugovanja ukoliko to na taj dan zatraže u knjižnici osobno ili putem telefona. Molimo sve korisnike da iskoriste ovu mogućnost jer naše police željno iščekuju vraćene knjige kako bi one mogle pronaći svoj put do novih čitatelja! – poručili su iz knjižnice.

Svi korisnici knjižnice na taj dan u radnom vremenu knjižnice – u petak od 8 do 19.30 te u subotu od 8 do 13 mogu vratiti sve knjige koje duguju knjižnici uz parcijalnu naplatu zakasnine, i to u sva tri odjela knjižnice – Središnjem odjelu za odrasle, Dječjem odjelu, te Područnoj knjižnici Galženica. Knjige treba vratiti u lokaciju u kojoj su posuđene.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Zadrugari iz Hribara pokazali kako izraditi adventski vijenac

Pokazali su kako lako napraviti adventski vijenac

Objavljeno

on

Ususret prvoj nedjelji došašća, članovi Učeničke zadruge Breza iz Osnovne škole Nikole Hribara pokazali su kako napraviti adventski vijenac. Ovaj video nastavak je priča o tome što rade zadrugari pod mentorstvom svojih voditelja, a koje objavljuje Zagrebačka županija na svojoj web-stranici, YouTube kanalu i Facebooku. Teme se razlikuju od izrade nakita, pečenja keramike i keksića do raznih rukotvorina.

– Ovaj prekrasan adventski vijenac krasit će njihovu školu, a uz malo truda, mašte i nekoliko ukrasa i vi možete izraditi vijenac koji će krasiti vaš dom – poručili su iz Zagrebačke županije.

Inače, prvi adventski vijenac još je davne 1838. godine postavio u hamburškom domu za napuštenu djecu evangelički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern. On je na drveni kotač promjera dva metra postavio četiri velike svijeće za svaku nedjelju došašća. Kasnije su štićenici doma počeli drveni kolut ukrašavati zimzelenim grančicama i tako je započela tradicija izrade adventskog vijenca koji sve do današnjih dana za vrijeme adventa krasi mnoge domove.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Županija uvela nove nužne epidemiološke mjere

Od danas do kraja godine

Objavljeno

on

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, Stožer civilne zašite RH donio je odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zagrebačke županije, koje će trajati do 31. prosinca.

Prema novim mjerama, na profesionalnim i amaterskim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama može biti prisutno najviše 50 osoba, a organizatori svih javnih događanja i okupljanja koja su dopuštena i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja posebnih epidemioloških mjera. Nadalje, obavezno je korištenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi te vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra.

Na snazi je i zabrana posjeta korisnicima usluga smještaja u ustanovama socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe, kao i zabrana izlaska korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima. Izlasci korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u vanjski prostor (okućnice, terase i sl.) dopušteni su uz obavezno nošenje maski te uz pridržavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metara. Također je obavezno provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe s bolničkog liječenja (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana i sl.). Preporuka je pružateljima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi da korisnicima omoguće duže i češće telefoniranje te da ako imaju takve mogućnosti, omoguće i video pozive.

Preporuka je da se posjete djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci s problemima u ponašanju, djeci s teškoćama u razvoju, žrtvama obiteljskog nasilja, žrtvama trgovanja ljudima, beskućnicima i ovisnicima, koji su smješteni u ustanove socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja ili kod drugih pružatelja usluga socijalnih usluga smještaja ili kod drugih pružatelja usluga socijalnih usluga smještaja, smanje na najmanju moguću mjeru, uz preporuku pružatelja socijalnih usluga navedenim korisničkim skupinama da omoguće češće kontakte korisnika s njihovim obiteljima putem neizravnih oblika komunikacije, osim u slučajevima koji su definirani sudskim odlukama gdje je preporuka da se susreti održavaju sukladno sudskim odlukama, ali uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporuka je zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba. Preporuka jedinicama lokalne samouprave na području Zagrebačke županije da zabrane iznajmljivanje i drugo korištenje društvenih domova i drugih objekata u njihovom vlasništvu za sva okupljanja, a građanima da ne putuju izvan granica Republike Hrvatske osim ako za to postoje neodgodivi poslovni, osobni ili neki drugi razlozi.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno