Poveži se s nama

Moja županija

Zagrebačka županija proslavila svoj dan

Objavljeno

Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen je Dan Zagrebačke županije! Na samom početku prisutnima se obratio predsjednik Županijske skupštine Mihael Zmajlović koji je istaknuo da je Zagrebačka županija jedna od tri županije u Republici Hrvatskoj koja više uplaćuje u državni proračun nego što iz njega uzima te da je „županija koja najviše izdvaja proračunskog novca za izgradnju školskih i športskih objekata“. Također, istaknuo je da je „vrijeme da se okrenemo budućnosti i da svi zajedno radimo na poboljšanju kvalitete života naših građana“.

Župan Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. „Prema porastu prihoda naših poduzetnika od 10 posto u 2016. godini svrstani smo na drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba”. Osim toga krajem lipnja ove godine zabilježeno je daljnje smanjenje broja nezaposlenih osoba za oko 24% u odnosu na početak godine što je i nadalje brži postotni pad broja nezaposlenih u odnosu na Republiku Hrvatsku. „Trenutno imamo 8.376 nezaposlenih što je najmanji broj od funkcioniranja Zagrebačke županije u demokratskoj Hrvatskoj“, naglasio je Kožić.

„Na našem području trenutno su u realizaciji investicije vrijedne preko milijardu kuna od kojih neke financiramo sami, neke novcima iz europskih fondova, a ostale uz pomoć države, gradova i općina“, naglasio je Kožić te podsjetio i na neke od najznačajnijih županijskih projekata poput 700 milijuna kuna vrijednog projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava, 43 milijuna kuna vrijednih radova na dogradnji Specijalne bolnice Naftalan i 27 milijuna kuna vrijedne ULO hladnjače, kao i 55 milijuna kuna koji se ove godine ulažu u gradnju škola i školskih objekata. Također, u pripremi je 700 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja infrastrukture širokopojasnom pristupu internetu i još mnoge druge investicije.

17.07.2017. – Zagreb – Svečanom sjednicom proslavljen Dan Zagrebačke županije – foto:Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

U svom obraćanju župan je podsjetio da su uložena i dodatna kreditna sredstva u iznosu od 50 milijuna kuna za poboljšanje stanja na cestovnoj infrastrukturi, a dotaknuo se i vrlo aktualne teme ­– nedavno predstavljene fiskalne decentralizacije i novog modela preraspodjele prihoda od poreza na dohodak. „Raduje me što će manje razvijene županije ovakvim modelom profitirati jer ravnomjeran razvoj cijele države je od iznimnog značaja. Međutim, ne bi bilo dobro niti da gube županije koje su se do sada pokazale kao nosioci gospodarskog razvoja. S obzirom da predloženi model još nije konačan, nadam se da će resorno Ministarstvo prihvatiti zajednički stav Hrvatske zajednice županija da županije dobiju 20%, umjesto predloženih 17% prihoda od poreza na dohodak ili da će naći neko drugo rješenje kako i 4 županije, među kojima je i Zagrebačka, ne bi izgubile sredstva što je prema trenutnom prijedlogu slučaj“, naglasio je Kožić.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je Zagrebačku županiju nazvao jednim od generatora hrvatskog gospodarstva i hrvatskog razvoja te obećao nastavak susreta cijele Vlade, svih župana i predstavnika gradova i općina svakih 6 mjeseci u različitim dijelovima Hrvatske. „Vlada će sa svoje strane, a osobito nakon što smo prije nekoliko tjedana usvojili i Strategiju regionalnog razvoja RH, nastaviti u duhu partnerstva otvorene suradnje i sinergije kontinuirano raditi na suradnji sa županijama, gradovima i općinama. Tom metodologijom popunjavamo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je nedovoljna interakcija između središnje razine vlasti i aktivnosti koje rade županije“, rekao je Plenković.

U ime prisutnih župana okupljenima se obratio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji se osvrnuo na zajedničke EU projekte Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije – integrirani prijevoz zagrebačkog područja, projekt Newlight te projekt međugranične suradnje Ride&bike. „Samo sa zajedničkim projektima koji su veći i širi od samih granica županija možemo zajednički povući veća sredstva iz EU fondova“, rekao je Kolar.

17.07.2017. – Zagreb – Proslavljen dan Zagrebačke županije – Dobitnici javnih priznanja – foto:Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je Kući susreta Tabor, Centru za mladež Zaprešić, predsjedniku Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslavu Iviću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novaki, Obrtu za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški i Udruzi „Plemićka mladež“. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Maraton klubu „Velika Gorica“, Kulturno umjetničkom društvu „Pušća“, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šenkovec te Sanji Lugarić, nastavnici biologije u Srednjoj školi Vrbovec.

HOTNEWS

Velika Gorica najbolja po broju darovanih doza krvi

Milan Hodak darovao krv 150 puta!

Objavljeno

on

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i ove je godine bila prilika za zahvalu svojim sugrađanima koji su u svom životu krv darovali 50, 75 ili čak 100 puta. U kongresnom centru Princess u Jastrebarskom  Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije predstavilo je lanjsku statistiku darivatelja prema kojoj je najviše doza na svojih 100 stanovnika prikupio Crveni križ Jaska, zatim Zelina i na trećem mjestu grad Jastrebarsko. No, po ukupnosti primljenih doza krvi prednjači Velika Gorica u čijem je Crvenom križu tijekom 2018. godine u organiziranim akcijama prikupljeno ukupno 2996 doza. Na drugom mjestu slijedi Samobor s 1895, te Jastrebarsko s 1818 doza krvi. Od svih nagrađenih darivatelja, jedini s impresivnom brojkom darovanih doza je darivatelj iz velikogoričkog Crvenog križa Milan Hodak. On je se ovaj humani čin odazvao preko 150 puta. „Darujem krv svaka tri mjeseca već 40-setak godina, a tako ću nastaviti dok me god zdravlje služi. Osim krvi, darujem i krvnu plazmu. To je humano, tako pomažem drugim ljudima.“ – rekao je Milan prilikom preuzimanja priznanja i zahvalnice koje mu je uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. Dodajmo kako su zahvalnicu za mnogobrojno darivanje krvi primili za 50 puta darovanu krv Mladen Križanić, za 75 puta Željko Tomašić te za 100 puta darovanu krv Marin Martinjak, redom darivatelji Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Županijski Crveni križ svake godine premaši godišnji plan prikupljenih doza. Prošle godine su prikupljene čak 932 doze krvi više od plana, a posebno veseli podatak od 7 posto novih darivatelja, koji su krv darovali prvi puta.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Povodom Svjetskog dana učitelja nagrađeni nastavnice i nastavnici iz Zagrebačke županije

Profesorica Nada Pelaić: ‘Nekada su učenici imali više poštovanja prema svojim profesorima’

Objavljeno

on

Svjetski dan učitelja u Zagrebačkoj županiji proslavljen je na već tradicionalan način. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je prigodne poklone nastavnicima koji su svoj cijeli radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije.

Među nagrađenima bila je i profesorica iz Ekonomske škole Velika Gorica Nada Pelaić. Naša sugovornica otkrila nam je kako se odnos učenika i nastavnika kroz godine mijenjao. Naime, u sustavu obrazovanja Nada je provela 38 godina.

– Danas nije lako biti profesor. Nekada je to bilo puno lakše. Učenici su bili drugačiji i imali su više poštovanja prema svojim profesorima. Morali smo se naučiti nositi s time – rekla nam je Nada.

Župan Kožić istaknuo je kako posao učitelja i profesora nije lak, a rezultat njihovog rada je iznimno važan za cijelu zajednicu. Učitelje je pozdravio i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i izrazio svoje zadovoljstvo što je Velika Gorica ugostila jedan ovakav skup.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Kravarsko je bilo u znaku svih vrsta meda

Objavljeno

on

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Miroslav Antolčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko je danas, subota, 12. listopada, bilo domaćin 10. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Suorganizatori su bili Pčelarska udruga ‘Lijeska’ Kravarsko, Lovačko društvo ‘Vepar’ Kravarsko, Udruga žena Kravarsko i Osnovna škola Slavko Kolar Kravarsko. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Josipa Gvozdanić (na početku programa otpjevala je himnu ”Lijepa naša”), učenici OŠ Slavko Kolar, KUD Kravarsko i Zbor ‘Breški slavuji’.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je započeo u 10 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem i podjelom 29 priznanja (Zlatna diploma) koja su proizvođači svih vrsta meda (bagremov med, medun, med od trušljike, cvjetni med, kestenov med, med od amfore, lipov med) dobili temeljem nedavnog 17. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priznanja su uručivali: Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, Dragan Bubalo, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje meda i Ivica Kompes, predsjednik Pčelarske udruge ‘Lijeska’ i domaćin Festivala pčelarstva. Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je Tomica Kalinski (Sveti Ivan Zelina) za bagremov med. Sve pčelarske udruge Zagrebačke županije dobile su zahvalnice za ovogodišnje sudjelovanje na ocjenjivanju meda.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dom kulture u Kravarskom bio je premali za veliki odaziv mještana i njihovih gostiju. Ponuda meda i proizvoda od meda bila je bogata i raznovrsna, Udruga žena Kravarsko  pripremila je razne vrste kolača i prigodnih pića, a od 13 sati posjetitelji su mogli uživati u odlično pripremljenom gulašu.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Suvereno i šarmantno manifestaciju je vodila Marta Sremić, tajnica Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije, koja je na kraju uputila brojnim degustatorima meda pozdrav, koji su svi prihvatili – Medno!

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno