Poveži se s nama

Moja županija

Zagrebačka županija proslavila svoj dan

Objavljeno

Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen je Dan Zagrebačke županije! Na samom početku prisutnima se obratio predsjednik Županijske skupštine Mihael Zmajlović koji je istaknuo da je Zagrebačka županija jedna od tri županije u Republici Hrvatskoj koja više uplaćuje u državni proračun nego što iz njega uzima te da je „županija koja najviše izdvaja proračunskog novca za izgradnju školskih i športskih objekata“. Također, istaknuo je da je „vrijeme da se okrenemo budućnosti i da svi zajedno radimo na poboljšanju kvalitete života naših građana“.

Župan Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. „Prema porastu prihoda naših poduzetnika od 10 posto u 2016. godini svrstani smo na drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba”. Osim toga krajem lipnja ove godine zabilježeno je daljnje smanjenje broja nezaposlenih osoba za oko 24% u odnosu na početak godine što je i nadalje brži postotni pad broja nezaposlenih u odnosu na Republiku Hrvatsku. „Trenutno imamo 8.376 nezaposlenih što je najmanji broj od funkcioniranja Zagrebačke županije u demokratskoj Hrvatskoj“, naglasio je Kožić.

„Na našem području trenutno su u realizaciji investicije vrijedne preko milijardu kuna od kojih neke financiramo sami, neke novcima iz europskih fondova, a ostale uz pomoć države, gradova i općina“, naglasio je Kožić te podsjetio i na neke od najznačajnijih županijskih projekata poput 700 milijuna kuna vrijednog projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava, 43 milijuna kuna vrijednih radova na dogradnji Specijalne bolnice Naftalan i 27 milijuna kuna vrijedne ULO hladnjače, kao i 55 milijuna kuna koji se ove godine ulažu u gradnju škola i školskih objekata. Također, u pripremi je 700 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja infrastrukture širokopojasnom pristupu internetu i još mnoge druge investicije.

17.07.2017. – Zagreb – Svečanom sjednicom proslavljen Dan Zagrebačke županije – foto:Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

U svom obraćanju župan je podsjetio da su uložena i dodatna kreditna sredstva u iznosu od 50 milijuna kuna za poboljšanje stanja na cestovnoj infrastrukturi, a dotaknuo se i vrlo aktualne teme ­– nedavno predstavljene fiskalne decentralizacije i novog modela preraspodjele prihoda od poreza na dohodak. „Raduje me što će manje razvijene županije ovakvim modelom profitirati jer ravnomjeran razvoj cijele države je od iznimnog značaja. Međutim, ne bi bilo dobro niti da gube županije koje su se do sada pokazale kao nosioci gospodarskog razvoja. S obzirom da predloženi model još nije konačan, nadam se da će resorno Ministarstvo prihvatiti zajednički stav Hrvatske zajednice županija da županije dobiju 20%, umjesto predloženih 17% prihoda od poreza na dohodak ili da će naći neko drugo rješenje kako i 4 županije, među kojima je i Zagrebačka, ne bi izgubile sredstva što je prema trenutnom prijedlogu slučaj“, naglasio je Kožić.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je Zagrebačku županiju nazvao jednim od generatora hrvatskog gospodarstva i hrvatskog razvoja te obećao nastavak susreta cijele Vlade, svih župana i predstavnika gradova i općina svakih 6 mjeseci u različitim dijelovima Hrvatske. „Vlada će sa svoje strane, a osobito nakon što smo prije nekoliko tjedana usvojili i Strategiju regionalnog razvoja RH, nastaviti u duhu partnerstva otvorene suradnje i sinergije kontinuirano raditi na suradnji sa županijama, gradovima i općinama. Tom metodologijom popunjavamo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je nedovoljna interakcija između središnje razine vlasti i aktivnosti koje rade županije“, rekao je Plenković.

U ime prisutnih župana okupljenima se obratio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji se osvrnuo na zajedničke EU projekte Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije – integrirani prijevoz zagrebačkog područja, projekt Newlight te projekt međugranične suradnje Ride&bike. „Samo sa zajedničkim projektima koji su veći i širi od samih granica županija možemo zajednički povući veća sredstva iz EU fondova“, rekao je Kolar.

17.07.2017. – Zagreb – Proslavljen dan Zagrebačke županije – Dobitnici javnih priznanja – foto:Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je Kući susreta Tabor, Centru za mladež Zaprešić, predsjedniku Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslavu Iviću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novaki, Obrtu za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški i Udruzi „Plemićka mladež“. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Maraton klubu „Velika Gorica“, Kulturno umjetničkom društvu „Pušća“, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šenkovec te Sanji Lugarić, nastavnici biologije u Srednjoj školi Vrbovec.

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Rekordan iznos bespovratnih potpora za poduzetnike

Objavljeno

on

Poduzetnici s područja Zagrebačke županije ove godine mogu računati na 14 milijuna kuna bespovratnih potpora. Riječ je o rekordnom iznosu koji je 85,7 posto veći u odnosu na lani, a osigurat će se kroz uštede u Proračunu, naknade dijela vijećnika Županijske skupštine te sredstva prikupljena na posebnom računu otvorenom u akciji „Pomoć gospodarstvenicima“. Očekuje se da će iznos koji su prikupili vijećnici nakon zadnjeg obračuna iznositi oko 160.000 kuna. Uplatama vijećnika i dužnosnika treba pribrojiti i uskrsnice i regrese svih djelatnika Županije u iznosu od 740.333 kuna koji su već uplaćeni na račun, što znači da se na posebnom računu očekuje iznos od oko milijun kuna. Natječaj za dodjelu sredstava bit će raspisan odmah nakon sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije koja će se održati krajem svibnja.

Nastavi čitati

Moja županija

Poduzetnici Zagrebačke županije mogu sudjelovati u obnovi zgrada oštećenih potresom

Ponuda domaćih poduzetnika je u prednosti.

Objavljeno

on

Hrvatska gospodarska komora uputila je poziv poduzetnicima s područja Zagrebačke županije koji su zainteresirani da svojim proizvodima sudjeluju u obnovi oštećenih zgrada uzrokovanih potresom. Potrebno je unijeti proizvode u Katalog hrvatskih proizvoda Hrvatske gospodarske komore, koji će biti prezentiran svim upraviteljima oštećenih zgrada i projektantima te će im biti važan alat u odabiru potrebnih proizvoda i najboljih ponuđača. Saznajte više ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno