Poveži se s nama

Vijesti

Zabilježen pad nezaposlenosti na području Velike Gorice

U odnosu na travanj, u svibnju 8,5 posto manje nezaposlenih i 25,9 posto u odnosu na isti mjesec 2016.

Objavljeno

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem svibnja zabilježen je pad nezaposlenosti od 8,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec 2016. godine od čak 25,9 posto. Tijekom svibnja na burzi je bilo 1495 nezaposlenih osoba.

Proteklog mjeseca 194 Goričana pronašla su novo zaposlenje. Najviše ljudi zaposleno je u trgovini, čišćenju, proizvodnji i administraciji.

Gorički poslodavci u svibnju su potraživali 303 djelatnika, najviše vozača, čistača, administrativnih službenika, konobara i skladištara.

Sport

Sesar: Super je što smo prošli u Kupu, ali ne mogu se riješiti gorkog okusa

Košarkaši Gorice nastavljaju prvenstvo ogledom sa Šibenikom u subotu u 18 sati, ali trener Josip Sesar i dalje ne može prežaliti propušteno u prvom dijelu sezone

Objavljeno

on

Iz perspektive košarkaša Gorice, nova godina teško je mogla početi bolje. Plasman na završni turnir Kupa Krešimira Ćosića povijesni je uspjeh za “radost loptanja među obručima” u našem gradu, no trenera Josipa Sesara to nije do kraja ispunilo. On i dalje gleda prema natrag, zbraja propušteno i u tome crpi snagu i motivaciju.

– Ponosni smo što smo se plasirali na završni turnir Kupa, koji se zadnjih par godina igra kao Final Eight, no bit ću iskren i reći da bih i ovu pobjedu protiv Hermesa u Kupu mijenjao za onu utakmicu koju smo izgubili od njih u prvenstvu. Ponosan jesam, drago mi je što smo ušli među osam, ali nisam zadovoljan zbog načina na koji smo odigrali ovaj prvi dio sezone. I zato mi ostaje nekako gorak okus – kazao je Sesar iščekujući nastavak prvenstva, subotnju (18 sati) utakmicu protiv Šibenika.

Odmora u pauzi baš i nije bilo previše.

– Ma nismo se mi ni odmarali, imali smo slobodno samo dva, tri dana oko Božića i dva oko Nove godine. Konstantno smo bili u treningu, napravili smo i neke mini cikluse priprema, borili se usput s nekim sitnim ozljedama i virozama, ali ulazimo polako u ritam. Sad nas čekaju tri utakmice zaredom, dvije domaće i jednu gostujuću, nakon čega opet slijedi mjesec dana pauze – kazao je Sesar i nastavio:

– Sljedeća dva kola su nam jako važna. Prvo nam dolazi Šibenik, koji je dosta izmijenio momčad u ovoj pauzi. Ostali su bez vjerojatno najboljeg igrača lige Martina Junakovića, doveli su tri nova igrača i sigurno će im trebati vremena da se uigraju. Osim ove, jako nam je važna i utakmica protiv Bosca u kolu nakon toga. Uspijemo li to dobiti, mislim da smo mirni i sigurni što se tiče ostanka u ligi.

Prema svemu sudeći, na proljeće nas čeka malo drukčija i puno uspješnija Gorica. Tako barem vjeruju u klubu.

– U prvom dijelu sezone sve najjače protivnike imali smo doma, uzeli smo dva velika skalpa, protiv Cibone i Splita, no nismo uspjeli u gostima potvrditi te pobjede. Međutim, sad nam nominalno slabiji protivnici dolaze doma, gdje mi igramo puno čvršće, hrabrije i odlučnije, zbog čega se imamo pravo nadati boljem drugom dijelu sezone – zaključio je Sesar.

Nastavi čitati

Vijesti

Od veljače nove jeftinije karte u vozilima ZET-a

Nove karte su u izradi i dizajnom će se razlikovati od onih koje se mogu kupiti izvan vozila

Objavljeno

on

Žute karte od 15 kuna nakon pola godine, koliko su bile u opticaju, odlaze u povijest. Od 1. veljače u vozilima ZET-a trebale bi se moći kupiti nove jeftinije karte, od šest i deset kuna, no ne i one po četiri kune, objavio je Večernji.hr.

Nove karte su u izradi i dizajnom će se razlikovati od onih koje se mogu kupiti izvan vozila te će na njima će pisati ‘kupljena kod vozača’. Karta od šest kuna vrijedit će pola sata, baš kao i ona koja se izvan busa i tramvaja kupuje za četiri kune.

– Željeli smo da se smanji pritisak na vozače, a i da se putnicima iziđe u susret tako da i u vozilu ima karti svih cjenovnih kategorija – pojasnio je predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET Zagreb Anto Jelić, koji je i prijedlog o vraćanju svih karti u buseve i tramvaje uputio upravi ZET-a, a i gradonačelniku Milanu Bandiću. Kako je Jelić jučer rekao, s njima je sve već dogovoreno te se čekaju samo potpisi pa bi već za dva tjedna Zagrepčanima trebale biti dostupne dvije nove kategorije karata.

Nastavi čitati

Vijesti

Nezaposlenost u padu: Nikad nije bilo manje Velikogoričana bez posla!

Prema podacima HZZ-a snižava se stopa nezaposlenih na području Velike Gorice i okolnih općina, po prvi put se približava troznamenkastom broju!

Objavljeno

on

Registrirana nezaposlenost prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nastavlja pozitivni trend te se približava troznamenkastom broju za područje Velike Gorice i okolnih općina – Kravarskog, Pokupskog i Orla. To bi ujedno bilo i prvi put otkada se vodi statistika da broj prijavljenih osoba na burzi rada padne ispod tisuću.

Statistički podaci u najnovijem izvještaju HZZ-a, za prosinac 2018. godine, pokazuju broj nezaposlenih od 1010, što je za 400 osoba manje u odnosu na prethodnu godinu, te čak četiri puta manje nego prije pet godina. Zabrinjavajući je postotak nezaposlenih mladih, do 30 godina starosti, koji iznosi 31,4%. Fakultetski obrazovanih je oko 200 na burzi rada, a zanimljiv podatak je i da se broj nezaposlenih bez ikakvog obrazovanja prepolovio u godinu dana. Tom padu pridonijele su politike zapošljavanja u čijem su fokusu ranjive skupine, a kojima je glavni cilj promicanje socijalne uključenosti.

Polovica nezaposlenih na burzu prijavljena je zbog prestanka radnog odnosa kod prijašnjeg poslodavca, a iz redovnog školovanja na burzu se mjesečno prijavi stotinjak osoba, pa tako četvrtinu nezaposlenih čine oni bez dana radnog staža. Za one koji traže posao na burzi i žele raditi u Velikoj Gorici ili za goričkog poslodavca, najviše se traže građevinski radnici različitih profila – od zidara i keramičara do pomoćnih radnika. Nazire se i veća  potražnja za vozačima i radnicima u dostavi, prodavačima te radnicima na održavanju automobila. Od obrtničkih zanimanja traže se frizeri i električari. Na vratima burze rada u ovom trenutku oglašena je potreba za 150 radnika za područje rada u Velikoj Gorici.

Ono što bi nezaposlenima moglo biti korisno, ukoliko se služe računalom i koriste sustav E-Građani, jest opcija na web stranici HZZ-a, gdje mogu učitati svoj životopis, koji će potom biti dostupan potencijalnim poslodavcima i tako olakšati pronalaženje posla.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno