Poveži se s nama

Vijesti

Za zapošljavanje žena koje će brinuti za starije osobe Općina Orle dobila gotovo milijun kuna

Projekt Zaželi ušao je u drugu fazu

Objavljeno

Općina Orle dobila je 926.000 kuna za projekt “Zaželi” kojim će se s područja općine zaposliti 10 žena. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava 19. lipnja načelniku Ervinu Vujici uručili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te ravnatelj HZZ-a Ane Lončar.

– Mi smo 2017. lansirali ovaj projekt, on je ostvario jako dobre rezultate, ukupno je financirano 322 projekta za koja je odobreno više od milijardu kuna, i to bespovratnih, iz sredstava Europskog socijalnog fonda – kazao je Plenković.

Kroz provedbu programa Zaželi zaposleno je više od 6.000 žena, a uključeno je 30.000 starijih osoba koje su zbrinute u vlastitom domu, a koje bi bez tih usluga imale vrlo teške okolnosti za samostalni život.

– Želim podsjetiti da je ovdje ciljna skupina bila upravo teže zapošljive žene, zrele srednje dobi i to u ruralnim krajevima – istaknuo je Plenković i dodao kako je time država ispunila svoju temeljnu zadaću, popunivši onaj dio tržišta rada koji privatni sektor teško može popuniti.

Ministar Josip Aladrović objasnio je da sam projekt Zaželi sadrži tri komponente: komponentu zapošljavanja, komponentu obrazovanja i komponentu osposobljavanja te izrazio uvjerenje da će sve to poboljšati kvalitetu života korisnika i svakodnevnih aktivnosti na koje osobe zaposlene kroz ovaj projekt utječu.

Vijesti

Grad za svaki oštećeni dimnjak daje tisuću kuna

Pomoć građanima

Objavljeno

on

I dok vatrogasci, ali i tvrtke danima rade na uklanjanju i obnovi razrušenih dimnjaka na mnogim obiteljskim kućama i drugim objektima na goričkom području, iz Grada Velike Gorice stižu dobre vijesti. Naime, svima kojima je potres oštetio dimnjak, Grad će dati 1.000 kuna za obnovu.

– Na velikom broju obiteljskih kuća i zgrada u potresima su oštećeni i uklonjeni dimnjaci. Stoga ćemo svima kojima su dimnjaci oštećeni sa po 1000 kuna financirati njihovu obnovu – kazao je danasv.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Kako će se građani prijaviti za ovu pomoć te kada počinju isplate, trebalo bi biti poznato nakon današnje konferencije za medije Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice, koja će se održati u 12 sati.

Nastavi čitati

Vijesti

JVP Velika Gorica zbog potresa bila na 203 intervencije, u Sisku iz ruševina spasili troje ljudi

Članovi Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice odradili su 591 intervencija, a samo je Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica bila na 203 intervencije.

Objavljeno

on

Kada je 29. prosinca katastrofalni potres pogodio područje Petrinje, a veliku štetu prouzročio i na području Velike Gorice, među prvima su na terenu bili vatrogasci. No, njihovu pomoć građani su trebali i u narednim danima pa nije bilo vremena za odmor. Do ponedjeljka, 11. siječnja, članovi Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice odradili su 591 intervencija, a samo je Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica bila na 203 intervencije.

– Najviše intervencija odnosilo se na otklanjanje posljedica potresa koji je zadesio naš kraj, a ponajviše uklanjanje objekata koji su prijetili sigurnosti građana i imovine kao što su crijepovi, zidovi i dimnjaci. Zahvaljujemo svim dobrovoljnim društvima vatrogasne zajednice grada Velike Gorice na pruženoj nesebičnoj pomoći i zajedničkom radu, te odličnoj koordinaciji službi na terenu – kažu iz Javne vatrogasne postrojbe i dodaju kako su u dva navrata bili angažirani i na području Sisačko-moslavačke županije.

– Prvi puta, na Sisačkom korzu dočekali smo razorni potres gdje su naše kolege minutu prije potresa izašle iz košare od autoljestve, te srećom neozljeđeni odmah pohitali u obližnju, gotovo razrušenu zgradu i spasili troje ljudi – kazali su vatrogasci.

Nastavi čitati

Obrazovanje

FOTO: Vrijedni domari obavljaju ličilačke radove u zgradi srednjih škola

Objavljeno

on

11.01.2021. Velika Gorica. Energetska obnova zgrade srednjih škola u završnoj fazi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Posljednji dan nastave po modelu A u prvom polugodištu školske godine 2020./2021. u srednjim školama Zagrebačke županije bio je prije nešto više od šest tjedana (petak, 27. studenog 2020.). Krenula je online nastava (nastava na daljinu, model C) u Zagrebačkoj županiji (ponedjeljak, 30. studenog) i završila 23. prosinca 2020. godine. Uslijedio je školski raspust (do 18. siječnja), prošao je i Božić, došla je i nova 2021. godina, a srednjoškolci neće u školske klupe najvjerojatnije do 31. siječnja ove godine.

11.01.2021. Velika Gorica. Energetska obnova zgrade srednjih škola u završnoj fazi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zgrada srednjih škola ipak nije posve pusta, na radnim mjestima moguće je susresti dežurne nastavnike i djelatnike administrativnih službi sve tri srednje škole. Domari i spremačice su, uz svoju redovnu djelatnost, svakodnevno dežurni u prostoru škole, jer je projekt Energetske obnove školske zgrade i dvorane u finalnoj fazi te izvođačima radova treba omogućiti nesmetan rad.

11.01.2021. Velika Gorica. Energetska obnova zgrade srednjih škola u završnoj fazi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domari su od početka energetske obnove stvorili vrlo povoljan dojam o sebi tako što su marljivošću rješavali situacije koje se ne bi mogle tek tako ubrojiti u njihove redovne djelatnosti. Primjerice, prošle jeseni uklonili su kompletan stari zid s uskim vratima na kabinetu računalstva te ozidali novi zid i postavili nova i veća vrata. Trenutno su domari, Dugi, Ivek i Miro, u ulogama ličilaca i majstora za postavljanje keramičkih pločica. Povremeno ih obiđe sveprisutni voditelj školskih radionica i voditelj stručne nastave Zrno. Kabinet br.11 bit će ovog tjedna kompletno završen.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno