Poveži se s nama

HOTNEWS

Za projektnu dokumentaciju za obnovu drvenog mosta na Odri 197.500 kuna

Općina Orle će kao investitor moći prijaviti obnovu mosta i rekonstrukciju ceste na EU natječaje

Objavljeno

Ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović i načelnik Općine Orle Ervin Vujica potpisali su danas Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri. Radi se o mostu u mjestu Selce kraj Veleševca, koji je najkraća poveznica Turopolja i Posavine te predstavlja jedan od važnih preduvjeta opstanka života na selu toga područja. Most je 2010. godine zatvoren za promet zbog velikih voda i oštećenja. Do sada je u izradu projektne dokumentacije utrošeno oko 250 tisuća kuna, a današnji Ugovor definira financiranje glavnog izvedbenog projekta.

“Na inicijativu župana Stjepana Kožića, 2015. godine smo krenuli s idejom za što hitniju obnovu mosta na rijeci Odri. No, Zagrebačka županija to nije mogla sama napraviti, već su se odazvali Općina Orle, Grad Velika Gorica i Hrvatske šume. Sredinom ove godine, nakon brojnih geodetskih snimanja i istraživanja, ishodili smo lokacijsku dozvolu”, ispričala je o tijeku projekta Glasnović.

21.11.2017. Zagreb – Potpisivanje Ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Ukupni troškovi izrade projektne dokumentacije su 197.500 kuna, od čega će Općina Orle sufinancirati 3 posto troškova, odnosno 5.925 kuna. Također, Ugovorom je određeno kako će Općina Orle nakon završetka obnove održavati most i pristupni put na svom području. No, još je jedna vrlo važna stvar obuhvaćena ovim Ugovorom, a radi se o mogućnosti da Općina Orle kao investitor prijaviti obnovu mosta i rekonstrukciju ceste na EU ili domaće natječaje za sufinanciranje projekata.

“Naši stanovnici koji imaju nekretnine u Vukomeričkim goricama jako trpe, a pogotovo sada kada je zatvoren i most na istoj toj rijeci u Kučama. Sada stanovnici, da bi došli na drugu stranu, u jednom smjeru moraju prijeći 50 kilometara, a inače je 12 kilometara. Most je važan za taj dio gospodarski, ali i iz turističkog aspekta jer povezuje dvije županije u lovnom i cikloturizmu”, objasnio je načelnik Vujica.

21.11.2017. Zagreb – Potpisivanje Ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Gospodarstvo

Goričanka odmjerila snage s najboljim svjetskim frizerima

Naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura

Objavljeno

on

Frizerka Matea Mesić i ove godine predstavljala je Udruženje obrtnika Velika Gorica i Ceh frizera, kozmetičara i pedikera na OMC Svjetskom prvenstvu održanom u Parizu. Mladoj Goričanki ovaj put nije pošlo za rukom ostvariti prošlogodišnji rezultat, kada je u konkurenciji 40 natjecatelja osvojila treće mjesto za izradu vjenčane frizure – prestige bridal style.

Matea je položila i majstorski ispit, a konstanto se usavršava na brojnim stručnim seminarima i edukacijama. S pravom možemo reći kako je naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura.

Za doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj uslužnoj gospodarskoj djelatnosti, kao i promicanju Velike Gorice na međunarodnim natjecanjima nagrađena je i Nagradom grada Velike Gorice Krčka vrata.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira

Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira!

Objavljeno

on

U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Gorica i Zadar u finalu slavljeničkog turnira

Objavljeno

on

Proslava obljetnice 50. godina košarke u Velikoj Gorici započela je jučer turnirom u Gradskoj sportskoj dvorani na kojem sudjeluju KK Cibona, KK Zadar, Temp-Sumz Revda i domaćin KK Gorica. U prvoj utakmici vječnih rivala Cibone i Zadra pobijedili su nešto agresivniji Zadrani, koji su imali vodstvo tijekom cijele utakmice. Rezultat u korist Zadra prelomljen je u posljednjoj četvrtini, kada je napravljena velika razlika 87:74 dovoljna za konačni trijumf.

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj utakmici sastali su se Gorica i Temp-Sumz Revda, klub koji je u prošloj sezoni u ruskoj Super ligi u regularnoj sezoni od 30 utakmica (21/9) osvojio 3. mjesto. Rusi su otvorili utakmicu s 5 trica i završili poluvrijeme s vodstvom 29:36. Vidno iznervirani trener Gorice Josip Sesar bio je vrlo žestok u poluvremenu prigodom obraćanja svojim igračima i to je imalo očekivani učinak. U trećoj dionici zaostatak je smanjen na minus 6 (52:58), posljednju četvrtinu Gorica je dobila 18:10, dovoljno za pobjedu 82:80 u vrlo uzbudljivoj završnici!

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas u Gradskoj sportskoj dvorani za 3. mjesto u 15 sati igraju Cibona i Temp-Sumz Revda, finalni susret Gorice i Zadra na programu je u 17 sati. U 11 sati je svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno