Poveži se s nama

Kultura

Za početak godine – kazalište! U Mraclinu priča o Oskaru i mami Rozi…

U petak će u Društvenom domu u Mraclinu biti odigrana monodrama “Oskar i gospođa u ružičastom”, a cijela ulaznica je 30 kuna

Objavljeno

Nakon što se do kraja slegne sve ono u čemu smo uživali tijekom blagdana, a prije nego što se 2019. godina “zalaufa” do kraja, u Mraclinu će već početi s kulturnim uzdizanjem. U organizaciji KUD-a Dučec, u petak će za sve ljubitelje kazališta biti odigrana predstava koju vrijedi vidjeti.

“Pozivamo vas na kazališnu predstavu ‘Oskar i gospođa u ružičastom’ koja će se održati ovoga petka u 20 sati u Društvenom domu u Mraclinu. ‘Oskar i gospođa u ružičastom’ naziv je monodrame koju je naša istaknuta dramska umjetnica Marija Sekelez priredila na temelju istoimenoga romana poznatog i nagrađivanog francuskog autora Érica-Emmanuela Schmitta. Neobična i potresna priča govori o prijateljstvu Oskara, dječaka koji ima deset godina i boluje od leukemije, i ‘mame Roze’, gospođe koja djeci na bolesničkom odjelu dolazi pričati priče i družiti se s njima.

Jednostavna, ali iznimno sugestivna priča mame Roze, u tumačenju Marije Sekelez, otkrit će dječaku Oskaru, ali i svima nama, da je Bog zapravo ljubav. U ovo blagdansko vrijeme u Mraclinu nam se pruža prilika da poruku koju nam zajedno šalju Schmitt kao pisac, Marija Sekelez kao glumica i redateljica, te prevoditelj Venceslav Kapural doživimo oči u oči. Ovaj kazališni događaj, istovremeno i bolan i ohrabrujuć, idealan je za obiteljski posjet, a tome će, vjerujemo, pridonijeti i popularna cijena ulaznice od 30 kuna”, objavili su iz KUD-a Dučec.

HOTNEWS

FOTO U goričkoj Knjižnici otvoren Albanski kutić – mjesto posudbe knjiga, ali i brojnih susreta

I službeno su započeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici…

Objavljeno

on

Otvorenjem Albanskog kutića u Gradskoj knjižnici Velika Gorica i službeno su započeli još jedni Dani europske baštine u Velikoj Gorici. Ovogodišnja tema dana je „Baština za sve“, a organizirana događanja pred nama bavit će se baštinom u kontekstu raznolikosti društvenih skupina unutar lokalne zajednice i njihovom interakcijom, kao i ulogom kulture i umjetnosti u društvenim procesima.

– U suradnji s našim koordinatorima, odlučili smo se u sklopu ove prigode, otvoriti prvi u Hrvatskoj, Albanski kutić. Naime, u našem gradu je najveći broj pripadnika albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji. Već u nekoliko navrata imali smo brojne aktivnosti s vijećem albanske nacionalne manjine, poput prijevoda knjige velikogoričkog književnika Božidara Prosenjaka – Divlji konj na albanski jezik. Postoji neki kontinuitet, a ovo je bio samo jedan logičan slijed – istaknula je ravnateljica knjižnice, Katja Matković Mikulčić.

23.09.2021. – Velika Gorica – Počeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Albanski kutić, biti će ujedno i mjesto gdje će se moći odvijati i druge stvari poput druženja, susreti i promocije, osim same posudbe knjiga. Biti će to prilika da se lokalnoj zajednici predstavi ova nacionalna manjina.

– Još nismo stigli obraditi sve knjige, ali imamo jedan lijep i kvalitetan fond štiva svih žanrova od beletristike, publicistike, znanosti, dječje književnosti…a svakako će se popunjavati u narednom razdoblju – nabrojala je ravnateljica Matković Mikulčić.

23.09.2021. – Velika Gorica – Počeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, prvo doseljavanje Albanaca u Veliku Goricu zabilježeno je 1946. godine, a danas u našem gradu živi stotinjak pripadnika albanske nacionalne manjine koji aktivno sudjeluju u kulturnom i društvenom životu Velike Gorice.

– Ovo je jedan povijesni trenutak zato što po prvi puta se otvara jedan ovakav kutak u našoj knjižnici, to je jedan korak naprijed i zaista sam sretan i ponosan – istaknuo je Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica te dodao kako su uvjeti života u Velikoj Gorici dobri i dobro surađuju s gradskim ocima, ali i kako su Velikogoričani njega i njegovu obitelj jako dobro prihvatili da su ga čak nazvali i „Albanski Turopoljac“.

23.09.2021. – Velika Gorica – Počeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Pozivamo naše sugrađane da se odazovu na neki od programa ovogodišnjih Dana europske baštine u našem gradu. Ponosni smo na to da se u našoj knjižnici otvorio kutak za albansku nacionalnu manjinu, gdje pokazujemo raznolikosti svih društava, nacionalnosti i bogatstvo zajedničkog obogaćivanja našeg kulturnog identiteta, običaja, a veliko turopoljsko srce otvoreno je prema svima – istaknuo je prilikom otvorenja manifestacije gradonačelnik Krešimir Ačkar.

23.09.2021. – Velika Gorica – Počeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

Kultura

Priručni rječnik turopoljskog dijalekta “SLOVÔR” od sada u goričkim osnovnim školama

Obuhvaća riječi svakodnevnog govora autohtonih i domicilnih stanovnika Turopolja…

Objavljeno

on

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici donirao je svim velikogoričkim osnovnim školama primjerke priručnog rječnika turopoljskog dijalekta “SLOVÔR”, koji je nastao kao doprinos za izradu sveobuhvatnog i cjelovitog Rječnika turopoljskog dijalekta, a koji obuhvaća riječi svakodnevnog govora autohtonih i domicilnih stanovnika Turopolja.

– Ovaj priručni rječnik nudi i vrijedan doprinos utvrđivanju rješenja za pisanje izgovora turopoljskog dijalekta, što se pokazalo do danas velikim problemom svakome tko piše na tom dijalektu. Stoljetna presija nad turopoljskim jezikom i govorom je prekinuta 2017.god. kad je turopoljski dijalekt proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske – ističu iz goričke Matice.

Namjera Ogranka kao izdavača ovog priručnog rječnika je da u svrhu očuvanja materinjeg govora Turopolja, a putem osnovnoškolskog obrazovnog sustava koji je kamen temeljac obrazovanja – dopre do svakog djeteta velikogoričkih osnovnih škola, barem u dijelu zavičajnog obrazovanja.

– Izrada velikog Rječnika turopoljskog dijalekta je u tijeku, ali riječ je o zahtjevnom višegodišnjem procesu koji traje i još će potrajati – kažu iz Ogranka.

Nastavi čitati

Kultura

Projekt KulTurama: Kostimirani vodiči uživo će interpretirati povijest i baštinu našeg kraja

Na svim lokacijama posjetitelji mogu izabrati prijepodnevnu turu s početkom u 11 sati ili poslijepodnevnu u 17 sati, a sve je potpuno besplatno!

Objavljeno

on

Sedam udruženih turističkih zajednica na projektu kulturnog turizma s područja Zagrebačke županije nastavlja svoj zajednički projekt „KulTurama – pronađi svoju priču u zagrebačkom kraju“. Radi se o turističkim zajednicama Velike Gorice, Zaprešića, Vrbovca, Dugog Sela, Krašića, Pisarovine te Turističkoj zajednici Savsko-sutlanska dolina i brigi, koja obuhvaća područja Brdovca, Dubravice i Marije Gorice.

Vođene kostimirane ture na rasporedu su u subotu, 25. rujna u Pisarovini, Velikoj Gorici, Dugom Selu i Vrbovcu te u nedjelju, 26. rujna u Krašiću, Dubravici i Zaprešiću. Na svim lokacijama posjetitelji mogu izabrati prijepodnevnu turu s početkom u 11 sati ili poslijepodnevnu u 17 sati. Svoju besplatnu ulaznicu posjetitelji mogu rezervirati na BESPLATNE ULAZNICE gdje se može vidjeti i polazište svake od tura te njihovo predviđeno trajanje.

Na svim destinacijama posjetitelje će dočekati kostimirani vodiči koji će uživo interpretirati povijest i baštinu zagrebačkog kraja kroz zanimljivo ispričanu priču.

Tako će posjetitelji ovog vikenda u Dugom Selu čuti priču o Draškovićima, dok će u Vrbovcu upoznati bogatu hrvatsku baštinu na vrhu brežuljka. Krašić nudi planinarsko-interpretacijsku šetnju Dolinom kardinala, a u Pisarovini će se slušati zaboravljene priče ovog živopisnog kraja. Plemenito ispisane stranice povijesti čekaju posjetitelje Velike Gorice, a u Dubravici uživajte u bezvremenskim junačkim pričama ovog kraja. Zaprešić će dočekati posjetitelje u urbanoj jezgri i provesti ih kroz priče svoje slavne prošlosti.

Projekt se provodi uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije, a projektno udruživanje je odobrilo Ministarstvo turizma i sporta.

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno