Poveži se s nama

Moja županija

Za obnovu županijskih i lokalnih cesta do kraja godine uložit će se 20 mil. kuna

Objavljeno

U tijeku su radovi na kritičnim prometnicama u pojedinim općinama i mjestima na području Zagrebačke županije.  Naime, Županijska uprava za ceste u preasfaltiranje županijskih i lokalnih cesta ulaže 50 milijuna kuna koja su nedavno odobrena kreditom.  S dinamikom izvođenja radova upoznao se i župan Stjepan Kožić koji je istaknuo kako je to značajan pomak prema kvalitetnijem i sigurnijem prometovanju i tehnički ispravnim kolnicima

 

 

Župan Kožić je obišao nekoliko lokacija na kojima radovi tek počinju ili su već dovršeni. Pri kraju su radovi na asfaltiranju 4 kilometara ceste u općini Preseka, a u pripremi je asfaltiranje prometnice u općini Brckovljani. Radi se od Stančića prema Svetom Ivanu Zelini u dužini od oko 6 kilometara, a uz proširenje te iste prometnice, mještani će dobiti i nogostup koji je financirala sama Općina. S druge strane, završeno je asfaltiranje ceste koja vodi od Paukovca do Goričice u dužini od 900 metara.

 

16.11.2016. Obilazak radova na prometnicama na području Zagrebačke županije - foto:Petra Rožić/cityportal.hr

16.11.2016. Općina Preseka – Obilazak radova na županijskim prometnicama – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Stanje prometnica i dužina cesta na području pojedine općine ili grada, bili su osnovni kriteriji za definiranje koja će se cesta preasfaltirati kreditinim sredstvima ŽUC-a, istaknuo je ravnatelj Zdenko Majzec.

 

 

Uz spomenute prometnice preasfaltirat će se i najugroženije prometnice na području Dugog Sela (2,6 kilometara), Vrbovca (4 kilometra), Križa (2 kilometra), Ivanić-Grada (3,5 kilometara), Dubrave (3 kilometra), Farkaševca (4 kilometra), Brdovca (1,9 kilometara), Svete Nedelje (1,5 kilometara), Orla (3 kilometra), Dubravice (1,5 kilometara), Jastrebarskog (3 kilometra), Krašića (4 kilometra), Zaprešića (2 kilometra), Luke (2,5 kilometra), Rakovca (700 metara) i Rugvice (3 kilometra).

 

16.11.2016. Obilazak radova na prometnicama na području Zagrebačke županije - foto:Petra Rožić/cityportal.hr

16.11.2016. Cesta u Paukovcu – Obilazak radova na županijskim prometnicama – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Župan Kožić ovom je prilikom ukazao i na problem obnove županijskih i lokalnih cesta koje unište kamioni za vrijeme izgradnje  državnih investicija, a kao primjer naveo je situaciju u Vrbovcu gdje se gradi kolosjek željezničke pruge Dugo Selo –  Križevci. „Iako je to hvalevrijedna investicija, nije korektno da trošak sanacije ceste kojom do gradilišta prolaze kamioni pada na teret ŽUC-a. Moraju se promijeniti određeni pravilnici i drugačije regulirati odnosi, rekao je župan.

 

 

Inače, do kraja ove godine utrošit će se 20 milijuna kuna, a ostatak u idućoj 2017. godini kada će ŽUC u asfaltiranje cesta dodatno uložiti 20 milijuna kuna vlastitih prihoda. Inače, tijekom dvije godine ukupno se planira preasfaltirati između 150 i 200 kilometara cesta.

 

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno