Poveži se s nama

Moja županija

Za obnovu županijskih i lokalnih cesta do kraja godine uložit će se 20 mil. kuna

Objavljeno

U tijeku su radovi na kritičnim prometnicama u pojedinim općinama i mjestima na području Zagrebačke županije.  Naime, Županijska uprava za ceste u preasfaltiranje županijskih i lokalnih cesta ulaže 50 milijuna kuna koja su nedavno odobrena kreditom.  S dinamikom izvođenja radova upoznao se i župan Stjepan Kožić koji je istaknuo kako je to značajan pomak prema kvalitetnijem i sigurnijem prometovanju i tehnički ispravnim kolnicima

 

 

Župan Kožić je obišao nekoliko lokacija na kojima radovi tek počinju ili su već dovršeni. Pri kraju su radovi na asfaltiranju 4 kilometara ceste u općini Preseka, a u pripremi je asfaltiranje prometnice u općini Brckovljani. Radi se od Stančića prema Svetom Ivanu Zelini u dužini od oko 6 kilometara, a uz proširenje te iste prometnice, mještani će dobiti i nogostup koji je financirala sama Općina. S druge strane, završeno je asfaltiranje ceste koja vodi od Paukovca do Goričice u dužini od 900 metara.

 

16.11.2016. Obilazak radova na prometnicama na području Zagrebačke županije - foto:Petra Rožić/cityportal.hr

16.11.2016. Općina Preseka – Obilazak radova na županijskim prometnicama – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Stanje prometnica i dužina cesta na području pojedine općine ili grada, bili su osnovni kriteriji za definiranje koja će se cesta preasfaltirati kreditinim sredstvima ŽUC-a, istaknuo je ravnatelj Zdenko Majzec.

 

 

Uz spomenute prometnice preasfaltirat će se i najugroženije prometnice na području Dugog Sela (2,6 kilometara), Vrbovca (4 kilometra), Križa (2 kilometra), Ivanić-Grada (3,5 kilometara), Dubrave (3 kilometra), Farkaševca (4 kilometra), Brdovca (1,9 kilometara), Svete Nedelje (1,5 kilometara), Orla (3 kilometra), Dubravice (1,5 kilometara), Jastrebarskog (3 kilometra), Krašića (4 kilometra), Zaprešića (2 kilometra), Luke (2,5 kilometra), Rakovca (700 metara) i Rugvice (3 kilometra).

 

16.11.2016. Obilazak radova na prometnicama na području Zagrebačke županije - foto:Petra Rožić/cityportal.hr

16.11.2016. Cesta u Paukovcu – Obilazak radova na županijskim prometnicama – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Župan Kožić ovom je prilikom ukazao i na problem obnove županijskih i lokalnih cesta koje unište kamioni za vrijeme izgradnje  državnih investicija, a kao primjer naveo je situaciju u Vrbovcu gdje se gradi kolosjek željezničke pruge Dugo Selo –  Križevci. „Iako je to hvalevrijedna investicija, nije korektno da trošak sanacije ceste kojom do gradilišta prolaze kamioni pada na teret ŽUC-a. Moraju se promijeniti određeni pravilnici i drugačije regulirati odnosi, rekao je župan.

 

 

Inače, do kraja ove godine utrošit će se 20 milijuna kuna, a ostatak u idućoj 2017. godini kada će ŽUC u asfaltiranje cesta dodatno uložiti 20 milijuna kuna vlastitih prihoda. Inače, tijekom dvije godine ukupno se planira preasfaltirati između 150 i 200 kilometara cesta.

 

HOTNEWS

Smjena u Skupštini: Čičak na mjesto Mikuljana

Na 15. Sjednici većinom glasova članova županijske Skupštine dužnosti je razriješen dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Objavljeno

on

U odsustvu župana Stjepana Kožića i zamjenice predsjednika Skupštine Ljubice Ambrušec zbog zdravstvenih razloga, članovi Skupštine Zagrebačke županije donijeli su odluku o razrješenju predsjednika Damira Mikuljana, koji je također svoju odsutnost opravdao putovanjem van Hrvatske. Skupštinu je vodio zamjenik predsjednika Skupštine Zvonko Kunić koji je nakon prisege, čestitao novom predsjedniku Mati Čičku. Naime, zajednički klub članova HDZ-a, HSU-a i HNS-a te Klub vijećnika “Stjepan Kožić-nezavisna lista” dogovorili su smjenu predsjednika, a kao kandidata predložili načelnika općine Rugvica Matu Čička, koji je na ovoj sjednici zamijenio HDZ-ovog člana županijske Skupštine Mladena Šestana. “Zahvaljujem se predsjedniku Damiru Mikuljanu na dosadašnjem angažmanu i uvjeren sam da ćemo uz još veće jedinstvo uspjeti dovršiti sve započete projekte do 2021. godine.”, rekao je Čičak.

Nastavi čitati

Moja županija

Viktorija nova zaposlenica Zračne luke: Robot će prezentirati županiju

Sljedećih mjesec dana će ispred Centra za posjetitelje u Zračnoj luci Franjo Tuđman na probnom roku bit će nova zaposlenica, robot Viktorija. Pružat će informacija turistima na inovativan način, sa svim uputama o destinacijama diljem županije…

Objavljeno

on

Župan Stjepan Kožić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, direktorica županijske turističke zajednice, šef HR-a zagrebačke Zračne luke… Svi su se oni okupili na “Franji Tuđmanu” jedne subote ujutro, a okupio ih je – robot. Ili, kako je to rekao posljednji iz ovog niza u uvodu, novi zaposlenik Zračne luke. Točnije, zaposlenica. Ona se zove Viktorija, visoka je malo više od metra, odjevena je u bijelo i radit će kao turistički vodič.

– Ja bih rekao da je ovo opet nešto novo iz Zagrebačke županije. Inovativnim tehnologijama želimo prikazati naš kraj turistima i svim putnicima koji prođu kroz zračnu luku. Na malo drukčiji način reći ćemo im što nudimo, koje destinacije treba posjetiti, a to može samo donijeti napredak turizmu u našoj županiji – istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i dodao:

– U suradnji s Gradom Zagrebom, Zagrebačka županija postaje sve značajniji faktor u kontinentalnom turizmu. Mi jesmo turistička zemlja, ali čini mi se da ima još prostora za ići prema naprijed, pogotovo na kontinentu, siguran sam da će se u budućnosti ostvarivati sve veći broj noćenja.

Viktorija će biti stacionirana ispred Centra za posjetitelje, no ona će se i kretati na terminalu “dolasci” našeg aerodroma.

– Ova nova tehnologija bit će korisna, a mlađim generacijama, čini mi se, bit će posebno zanimljivo čuti kako naša Viktorija komunicira s gostima i kako im prezentira našu županiju – kaže župan Kožić.

Kako kaže direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Velikogoričanka Ivana Alilović, upravo su u TZZŽ-u osmislili ovaj projekt, koji su proveli u suradnji sa Zračnom lukom Franjo Tuđman, Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom. Sve ih je ujedinio robot, za što postoji i dobar razlog.

– U posljednjih godinu dana broj dolazaka u Zagrebačku županiju se povećao, a najveći broj turista, uz domaće, dolazi iz Kine. Pokušali smo pratiti trendove, ići na inovativan pristup, pronaći način kako da se naši turisti već od prvog koraka u Hrvatskoj osjećaju bolje. Zato je i Viktorija tu. U narednih mjesec dana ona će turistima govoriti o ljepotama i blagodatima turističke ponude naše županije, a možete si poslati i razglednicu iz Zagrebačke županije, ako do aerodroma niste stigli – rekla je Alilović, usput objasnivši zašto se robot zove baš Viktorija.

– U sustavu turističkih zajednica većinom rade žene, a one rade sa srcem. Zato smo našoj Viktoriji dali jednu priču o snazi, upornosti i srcu, tom ljudskom faktoru… Nakon mjesec dana ćemo istražiti zadovoljstvo putnika, napravit ćemo evaluaciju i odlučit ćemo hoćemo li još produžiti suradnju.

Nastavi čitati

Moja županija

FOTO Prvo plivačko natjecanje učenika na Gradskom bazenu

Objavljeno

on

20.11.2019. Velika Gorica. Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju održano je dana na Gradskom bazenu u Velikoj Gorici. Ekipno natjecanje učenica i učenika bilo je prvo službeno natjecanje u plivanju u našem gradu, a sudjelovalo je 6 škola: 4 osnovne škole (Eugena Kumičića, Eugena Kvaternika, Nikole Hribara i Šćitarjevo) i dvije srednje škole (Gimnazija i Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina). Kako nije bilo učenika iz drugih škola Zagrebačke županije onda je ovo natjecanje bilo istovremeno i gradsko natjecanje Velike Gorice. Otvorenje natjecanja bilo je u maloj sportskoj dvorani Srednjih škola.

20.11.2019. Velika Gorica. Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovnoškolci, djevojčice i dječaci, natjecali su se u slijedećim disciplinama: 50m slobodno, 50m leđno, 50m prsno, 50m leptir, 4×50 mješovito i 4x50m slobodno. Srednjoškolci su se natjecali također u ovim disciplinama, jedino nisu plivali štafetu 4x50m slobodno. Suci sa štopericama u ruci bili su nastavnici tjelesnog odgoja: Damir Međeri, Božidar Šaban, Ivana Martin, Boris Opačić, Ivica Herceg i Gordan Polan.

20.11.2019. Velika Gorica. Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domaćin natjecanja osnovnih škola bila je OŠ E. Kvaternika, a voditelj natjecanja Ivica Herceg. Gimnazija je bila domaćin srednjoškolskog natjecanja, a voditelj natjecanja Gordan Polan. Najbolje ekipe nagrađene su peharima i diplomama, a pobjednici OŠ Eugena Kumičića i Gimnazija plasirali su se na državno natjecanje.

Galerija fotografija

Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju

Poredak osnovnih škola: 1. OŠ Eugena Kumičića (71 bod), 2. OŠ Eugena Kvaternika (42), 3. OŠ Šćitarjevo (30), 4. OŠ Nikole Hribara (29).

Srednje škole: 1. Gimnazija Velika Gorica 18.5 bodova, 2. Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina Velika Gorica 16.5 bodova.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno