Poveži se s nama

Vijesti

Za 40-ak osoba s područja Kravarskog koji nisu u svojim kućama dolaze topli obroci

Centar za socijalnu skrb sutra će zaprimati zahtjeve za jednokratnom novčanom pomoći, a Općina je otvorila i donacijski račun

Objavljeno

Na području Kravarskog tijekom vikenda su trajali radovi na pokrivanju krovova najlonom kako snijeg ne bi napravio novu štetu na ionako oštećenim kućama. Osim toga, na terenu su bili i dimnjačari koji su popisivali štetu na dimnjacima.

– Skinuli smo 400 dimnjaka s kuća i sad ih dimnjačari popisuju, a Općina će ih naručiti po kratkom postupku tako da se ljudi mogu grijati. Dosta njih je pustilo dim na tavan, što nije dobro i zato smo išli u tom pravcu da spriječimo zapaljenje kuće i požare koji su mogući u takvim situacijama – kazao je Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko te dodao kako će taj trošak pokriti Općina.

Kolarec podsjeća i kako su otvorili donacijski račun. Cilj im je prikupiti sredstva dovoljna za rješavanje stambenog pitanja 15-ak obitelji koje vjerojatno više neće moći živjeti u svojim kućama jer ih je razorni potres 29. prosinca previše oštetio.

Pomoć će mještani Kravarskog dobiti i od Centra za socijalnu skrb Velika Gorica. Naime, 2.500 kuna dobit će domaćinstvo s jednim članom, a 3.500 kuna domaćinstvo s više članova. Zahtjev za pomoć mještani mogu predati u Centar, a u utorak od 9 do 12 sati službenici Centra će zahtjeve zaprimati i u Kravarskom , u društvenom domu Kravarsko na Trgu Stjepana Radića 16.

Načelnik Kolarec nada se kako će naći i sredstva kako bi pomogli onima čije su kuće dobile crvenu naljepnicu. Od sutra će mještani koji nisu u svojim kućama dobiti i

– Imamo 40 osoba koje smo prijavili za prehranu od države za one koji nisu u svojim domaćinstvima, koji su u kamp kućicama i nemaju mogućnost kuhanja. Već danas dolazi ručak za njih. Za par dana će ih sigurno biti i više jer će se vratiti oni koji su u hotelu, a smjestit ćemo ih u neki novi prostor ili vikendicu, pa će i oni biti ti za koje će se trebati kuhati, preuzimati u Kravarskom i dostavljati na njihove adrese – kaže Kolarec.

Vijesti

Ponovno buđenje uz potres magnitude 4.2 s epicentom kod Gline

Objavljeno

on

Još jedan prilično jak potres jutros u 5 sati i 37 minuta sati zabilježili su seizmografi Seizmološke službe. Epicentar je bio kod Gline, a osjetio se i na goričkom području.

Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnjeva EMS ljestvice.

Nastavi čitati

Vijesti

Udruga Suncokret pokrenula slikovnicu i chatbox s ciljem prevencije elektroničkog nasilja nad djecom i mladima s invaliditetom

Dio je to projekta VirtuS, koji Suncokret provodi s Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize

Objavljeno

on

Digitalna slikovnica “VirtuS” i chatbox pokrenuti su kako pomogli u prevenciji elektroničkog nasilja koje trpe djeca i mladi s invaliditetom, a s prvim danom ožujka dostupni su za sve kojima su potrebni. Kroz priču o dječaku Marku, koji ima cerebralnu paralizu i jako voli crtati, te međuvršnjačkom nasilju koje doživljava slikovnica progovara o ovoj važnoj temi.

– Slikovnica je dostupna u raznim formatima te je, kao i web stranica, prilagođena osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Internetska stranica, osim slikovnice, uključuje i pitanja i odgovore o elektroničkom nasilju te korisne kontakte – objasnili su iz Udruge Suncokret te dodali kako je u donjem desnom kutu web stranice chatbox koji je u ponedjeljak započeo s radom, a bit će aktivan svakog tjedna, od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 13 sati.

– Ukoliko dijete sumnja ili zna da se njemu, njegovom prijatelju, bratu ili sestri, bratiću ili sestrični dogodio bilo kakav oblik nasilja, može nam se slobodno obratiti putem chatboxa. Isto mogu i roditelji koji sumnjaju ili imaju informaciju o elektroničkom nasilju. Važno je naglasiti da je svaka poruka anonimna, osim u slučaju da dijete/roditelj bude imao/la želju predstaviti se! – objasnili su iz Sucokreta.

Slikovnica i chatbox dio su projekta “VirtuS – Virtualni savjetnik” koji provodi Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize u partnerstvu s goričkom Udrugom osoba s invaliditetom Suncokret, a pridružili su se i Dječji vrtić Žirek te Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Do sada su sudionici u sklopu projekta  proveli tri tematske radionice u Dječjem vrtiću Žirek i Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Teme radionica bile su: Prevencija elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima, Zaštita djece i mladih u digitalnom okruženju te Postupanje u slučajevima nasilja i govorima mržnje.

– Zlostavljanje djece i mladih te uznemiravanje putem interneta jedno je od najznačajnijih socijalnih rizika kojima su izložena djeca i mladi u Hrvatskoj. Uočava se nedostatak usluga i mjera koje pridonose prevenciji nasilja i zlostavljanja djece i mladih s invaliditetom s posebnim naglaskom na elektroničko nasilje, manjak lako dostupnih savjetodavnih usluga te nedovoljna informiranost stručnog kadra i roditelja o vršnjačkom nasilju i govoru mržnje u digitalnom okruženju – objasnili su iz Suncokreta zašto su pokrenuli projekt te dodali kako elektroničko nasilje na žrtvama ostavlja teške posljedice na samopoštovanje, samopouzdanje i mentalno zdravlje, a to dovodi do depresije i tjeskobe čak češće nego klasično nasilje. Specifično je i što se u ovakvim slučajevima nasilje može odvijati 24 sata dnevno, čak i kada su mediji provedbe elektroničkog nasilja (računalo, mobitel) isključeni.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Manje vijećnika primat će manje naknade, novi gradonačelnik imat će jednog zamjenika

Naknade su manje, ali ostaju maksimalne zakonom dozvoljene. Predsjednik vijeća imat će 1.350 kuna, zmjenici 1.170 kuna, a vijećnici 900 kuna

Objavljeno

on

Nakon predstojećih lokalnih izbora, gorički gradonačelnik imat će jednog, umjesto dosadašnjih dva, zamjenika. Također, broj gradskih vijećnika smanjuje se na 27, a mijenja se i visina naknade koju mogu primati gradski vijećnici te članovi stalnih i povremenih radnih tijela Gradskog vijeća. Razlog ovih promjena je usklađivanje s promjenama u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Prema novom Zakonu, propisano je kako u gradu s više od 60 tisuća stanovnika, kao što je Velika Gorica, neto naknada ne može na godišnjoj razini iznositi više od 13 tisuća kuna po članu predstavničkog tijela, uz iznimku predsjednika i potpredsjednika predstavničkog tijela. Prema tome, izglasali su vijećnici na 25. sjednici Gradskog vijeća, predsjednik vijeća imat će 1.350 kuna naknade, što je maksimalna naknada prema novom usklađivanju zakona. Zamjenici će imati naknadu od 1.170 kuna mjesečno, a vijećnici će dobivati 900 kuna.

– Naknadu dobivamo svaki mjesec, pa smatram da bi i sjednice trebali imati svaki mjesec. Budući da sjednice imamo svaka tri mjeseca, naknade bi mogle biti samo za mjesec kada se održavaju sjednice – smatra MOST-ova Karmen Rak, dok nezavisni  vijećnik Alan Šembera pak misli da oni koji ne dolaze na sjednice, za njih ne bi trebali biti ni plaćeni.

– Glasamo za smanjenje naknade, treba to podržati, ali opet imamo maksimalnu dozvoljenu naknadu, pa ću ja glasati protiv. 900 kuna mislim da je previše, trebalo bi veće smanjenje biti – kazao je vijećnik Stranke Ivana Pernara Tomislav Jakovljević.

Dodajmo i kako je Statutom, osim smanjenja broja zamjenika gradonačelnika, propisana i obveza javnog objavljivanja informacija o trošenju proračunskih sredstava na mrežnim stranicama tako da te informacije budu lako dostupne i pretražive.

Usvajanjem novog Poslovnika Grada Velike Gorice, pročelnik upravnog tijela nadležnog za poslove predstavničkog tijela ili službenik kojeg on ovlasti odsad može sazvati konstituirajuću sjednicu, a uređen je način sazivanja i održavanja elektroničke sjednice u iznimnim situacijama poput prirodnih katastrofa ili bolesti.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno