Poveži se s nama

CityLIGHTS

Vrlo dobri rezultati velikogoričkih ekonomista na državnoj maturi

Objavljeno

Potvrde o položenim predmetima državne mature uručene su jučer učenicima Ekonomske škole Velika Gorica, a dokument o položenim ispitima na državnoj maturi uručivala je ravnateljica Vesna Brkljačić uz asistenciju Snježane Starčević, prof. Na ispite državne mature prijavilo se 76 učenika (skoro svi iz tri razreda ekonomista) sa završenim četverogodišnjim obrazovanjem. Kako strukovnjaci (ekonomisti) ne moraju polagati državnu maturu, veliki broj velikogoričkih ekonomista na državnoj maturi zorni je pokazatelj njihove ambicioznosti da nastave školovanje na fakultetima.

Državna matura, ekonomska (5)

Ravnateljica Brkljačić oduševljena je tolikim brojem njenih učenika koji su participirali na ispitima državne mature i istaknula da je to velika potvrda kvalitetnog nastavnog programa Ekonomske škole, koji uspješno realiziraju predmetni nastavnici. Ravnateljica je o postignutim rezultatima kazala: – Zadovoljna sam rezultatima naših učenika, možemo se pohvaliti da su rezultati solidni, nisu najbolji, ali su vrlo dobri. Ako bi radila usporedbu s prošlogodišnjim rezultatima onda bih kazala da su ovogodišnji za mrvicu bolji i to bi se moglo ocijeniti kao poboljšanje. Jednako tako, to bi se moglo okvalificirati i kao konstanta, jer se rezultati ne razlikuju osjetno iz godine u godinu. Ipak, najvažnije je da su učenici zadovoljni svojim rezultatima, koji će im omogućiti upise na željene fakultete.

Državna matura, ekonomska (13)

Svjedodžba i Potvrda
Gimnazijalci s položenim ispitima državne mature dobiju u ruke dokument Svjedodžba o državnoj maturi, a ekonomisti Potvrdu o položenim ispitima državne mature. Da bi dobili odgovor na pitanje jesu li Svjedodžba i Potvrda jednako vrijedne, odnosno imaju li jednaku valorizaciju, zamolili smo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – Odnosi s javnošću da nam pojasni u čemu je razlika između ta dva dokumenta. Glasnogovornica Ana Franić Božić je, slobodno interpretirano, kazala: – Najjednostavnije rečeno, razlike nema. Za gimnazijalce je državna matura obvezna i tko je od njih ne položi u rukama nema ništa(!), nema dokaz da je uspješno okončao četverogodišnje školovanje. Strukovnjaci (primjerice, ekonomisti) sa završnim radom i njegovom obranom imaju već u rukama dokument o završenom četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju. Ako polože ispite državne mature Potvrda im je viza za eventualni upis na fakultet. Osobno mislim da su prigodom državne mature strukovnjaci u psihološkoj prednosti u odnosu na gimnazijalce, jer ako ekonomisti ne polože državnu maturu samo privremeno gube pravo na upis na fakultet, ali im ostaje diploma o struci (dovoljno za eventualno zaposlenje). Gimnazijalcima je Svjedodžba jedini dokument o uspješno okončanom četverogodišnjem školovanju, padanje na ispitima državne mature za njih je veliki promašaj i ostavlja ih u svojevrsnom vakuumu – nisu izborili pravo da studiraju, a nisu ni verzirani za stručni posao.

 

galerija fotografija

CityLIGHTS

FOTO Velikogoričan Filip Marijanović (19) dobio je stipendiju prestižnog Sveučilišta Cambridge, nagradili su ga gorički rotarijanci

Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske

Objavljeno

on

Rotary klub Velika Gorica uručio je stipendiju Filipu Marijanoviću, 19-godišnjem Velikogoričanu koji uskoro odlazi studirati fiziku na prestižni Cambridge.
Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske.

“Do sada sam sudjelovao na šest međunarodnih natjecanja. To su bile pet olimpijada iz fizike, a jedna iz astronomije i astrofizike i na njima sam osvojio tri brončane i jednu srebrnu medalju. Sada sam dobio poziv na Cambridge, što me izuzetno veseli. Zahvaljujem Rotary klubu Velika Gorica koji mi je i prošle godine dao jednokratnu novčanu pomoć za moje postignute rezultate, a što mi je pomoglo u školovanju”, kaže Filip.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Cambridge je jedno od najboljih svjetskih sveučilišta kada je u pitanju fizika i Filip će učiti od najboljih profesora. To je izniman uspjeh mladog Velikogoričana kojem je samo nebo granica.

“Prvu godinu sam upisao prirodne znanosti, izučavat ću informatiku, materijale i fiziku, a onda ću vidjeti što će donijeti vrijeme”.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Predsjednik Rotary kluba Velika Gorica Siniša Drobnjak ističe kako već godinama potiču izvrsnost kod mladih Velikogoričana, među kojima je i Filip.

“U proteklih nekoliko godina 12 djece smo poslali na jednogodišnje školovanje u Ameriku. Filip Marijanović je izuzetno perspektivan učenik, također je naš stipendist. Nedavno je sve nas ugodno iznenadio da je dobio stipendiju Cambridgea, na što smo iznimno ponosni. Već smo kontaktirali Rotary klub Cambridge i kolege zamolili da mu nastave pomagati”, kazao je Drobnjak.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Pokažite umijeće u izmjeni guma i osvojite vrijedne nagrade

Najbolji natjecatelj osvojit će četiri gume za automobil

Objavljeno

on

Međunarodna, zabavna akcija sigurnosti u prometu „Tyre Challenge 2018.“ održat će se u subotu na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici.

Kroz bogato natjecanje u brzoj izmjeni kotača, javnost ćemo, uz naše partnere, educirati o brizi za gume u zimsko doba, sigurnost djece na cestama, vožnju pod utjecajem alkohola uz “pijane naočale”. Uz podjelu besplatnih čipova za mjerenje pneumatika, održat će se „Škola izmjene kotača“ edukacija izmjene kotača za nježniji spol, dok će se najmlađi igrati u kreativnom kutku, na štandu Policijske postaje Velika Gorica ili slikati u fotobooth kutku.“ – poručuju organizatori.

Predviđeno trajanje akcije je od 10 do 14 sati.

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Održan prvi “Legalis playground” humanitarni pikado turnir

Objavljeno

on

U nedjelju je u Epic Brozo Caffe baru održan prvi “Legalis playground” humanitarni pikado turnir. Za prvi put okupio se dobar broj sudionika, a ono što je najvažnije skupljeno je velikih 1150,00 kuna uz kojih je stigla i donacija od još 600,00 kuna.

Borba za titulu vodila se do samog kraja, a finalisti su bili Anita Gelo Zidar i Zdravko Vučković. Anita je ujedno vodila ovaj turnir i donirala pehar koji u konačnici nije ostao u njenom vlasništvu jer je Vučković bio taj koji je za nijansu bio uspješniji i precizniji u igranju pikada, te je time postao prvi pobjednik ovog turnira koji će u narednom periodu imati još nekoliko svojih izdanja.

Podsjetimo, “Legalis playground” jedna je akcija koja će dugo trajati. Dalija Zubek došla je na ideju za opremanje dječjih igrališta u mjestima koja ih još nemaju, ili obnovu onih gdje je potrebno donirati neku novu spravu. Ta priča pokrenuta je ove godine. Sela koja imaju gradsko zemljište imaju neka igrališta, ali kako su zapuštena, trebaju temeljitu obnovu. Već je u planu prvo igralište koje ide u realizaciju, ali koje neka to ostane iznenađenje za mještane i dječicu tog naselja. Želite li se i sami uključiti u akciju “Legalis playground” možete to učiniti uplatom na broj računa HR0323600001501571471 s naglaskom “za Legalis playground”.

Nastavi čitati
MEGA
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
EUROHERC

Reporter 375 – 06.09.2018.


Izdvojeno