Poveži se s nama

CityLIGHTS

Vrlo dobri rezultati velikogoričkih ekonomista na državnoj maturi

Objavljeno

Potvrde o položenim predmetima državne mature uručene su jučer učenicima Ekonomske škole Velika Gorica, a dokument o položenim ispitima na državnoj maturi uručivala je ravnateljica Vesna Brkljačić uz asistenciju Snježane Starčević, prof. Na ispite državne mature prijavilo se 76 učenika (skoro svi iz tri razreda ekonomista) sa završenim četverogodišnjim obrazovanjem. Kako strukovnjaci (ekonomisti) ne moraju polagati državnu maturu, veliki broj velikogoričkih ekonomista na državnoj maturi zorni je pokazatelj njihove ambicioznosti da nastave školovanje na fakultetima.

Državna matura, ekonomska (5)

Ravnateljica Brkljačić oduševljena je tolikim brojem njenih učenika koji su participirali na ispitima državne mature i istaknula da je to velika potvrda kvalitetnog nastavnog programa Ekonomske škole, koji uspješno realiziraju predmetni nastavnici. Ravnateljica je o postignutim rezultatima kazala: – Zadovoljna sam rezultatima naših učenika, možemo se pohvaliti da su rezultati solidni, nisu najbolji, ali su vrlo dobri. Ako bi radila usporedbu s prošlogodišnjim rezultatima onda bih kazala da su ovogodišnji za mrvicu bolji i to bi se moglo ocijeniti kao poboljšanje. Jednako tako, to bi se moglo okvalificirati i kao konstanta, jer se rezultati ne razlikuju osjetno iz godine u godinu. Ipak, najvažnije je da su učenici zadovoljni svojim rezultatima, koji će im omogućiti upise na željene fakultete.

Državna matura, ekonomska (13)

Svjedodžba i Potvrda
Gimnazijalci s položenim ispitima državne mature dobiju u ruke dokument Svjedodžba o državnoj maturi, a ekonomisti Potvrdu o položenim ispitima državne mature. Da bi dobili odgovor na pitanje jesu li Svjedodžba i Potvrda jednako vrijedne, odnosno imaju li jednaku valorizaciju, zamolili smo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – Odnosi s javnošću da nam pojasni u čemu je razlika između ta dva dokumenta. Glasnogovornica Ana Franić Božić je, slobodno interpretirano, kazala: – Najjednostavnije rečeno, razlike nema. Za gimnazijalce je državna matura obvezna i tko je od njih ne položi u rukama nema ništa(!), nema dokaz da je uspješno okončao četverogodišnje školovanje. Strukovnjaci (primjerice, ekonomisti) sa završnim radom i njegovom obranom imaju već u rukama dokument o završenom četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju. Ako polože ispite državne mature Potvrda im je viza za eventualni upis na fakultet. Osobno mislim da su prigodom državne mature strukovnjaci u psihološkoj prednosti u odnosu na gimnazijalce, jer ako ekonomisti ne polože državnu maturu samo privremeno gube pravo na upis na fakultet, ali im ostaje diploma o struci (dovoljno za eventualno zaposlenje). Gimnazijalcima je Svjedodžba jedini dokument o uspješno okončanom četverogodišnjem školovanju, padanje na ispitima državne mature za njih je veliki promašaj i ostavlja ih u svojevrsnom vakuumu – nisu izborili pravo da studiraju, a nisu ni verzirani za stručni posao.

 

galerija fotografija

CityLIGHTS

Treći razredi učili o povijesti Velike Mlake i njezinom naslijeđu

Učenici OŠ Velika Mlaka u sklopu događaja ‘Moj zavičaj Velika Mlaka’ doznali su mnoštvo zanimljvosti o svom mjestu

Objavljeno

on

Na poticaj Istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka, a uz podršku OŠ Velika Mlaka, i ove je godine za učenike trećih razreda priređeno događanje koje im je omogućilo da nešto više doznaju o Velikoj Mlaki. Riječ je o nizu tematskih predavanja o prošlosti Velike Mlake prilagođenih uzrastu djece za koji je namijenjen. Predavanje je popraćeno i prigodnom izložbom za čiji su postav zaslužni svi sudionici programa.

Uz navedeno Društvo i učenike i učiteljice trećih razreda OŠ Velika Mlaka Kristinu Polić, Galju Vlašić Trbić i Katarinu Ilenić Pervan, uključile su se i mjesne udruge: Sučija Velika Mlaka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Mlaka, KUD Velika Mlaka te Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, zagrebačka podružnica. Svatko od njih svojim je nastupom učenicima prenio djelić prošlosti Velike Mlake. Projekt je i ove godine podržao Mjesni odbor Velika Mlaka i njegov predsjednik Ivan Miličević. Događanju je prisustvovala i ravnateljica OŠ Velika Mlaka Zrinka Šućur. Voditeljica programa bila je Ivana Andrić Penava, dopredsjednica Društva žena Velika Mlaka i voditeljica Istraživačke sekcije Društva.

Događaj je bio iznimno interaktivan. Održana je prezentacija Sučije Velika Mlaka čiji je predsjednik Nikola Trumbetaš u banderijskoj odori pokušao dočarati daleku prošlost Plemenite Opčine Turopolje a zatim i njihovog mjesta-Velike Mlake, te prezentacija „Moj zavičaj u Domovinskom ratu“ ratnih veterana Druge gardijske brigade ‘Gromovi’, kroz koju su učenici naučili kako se pozdravljaju vojnici i branitelji (Domovini pozdrav – pozdrav), a prezentiran im je i kratak osvrt na sam početak Domovinskog rata (proljeće 1991.), te širenje ratnih operacija sve do područja Turopolja. Uslijedio je nastup trećeg a i b razreda, te zabavni kviz u kojem su školarci pogađali značenje pojedinih riječi kajkavštine našeg područja. Naučili su i ponešto o djelatnostima DVD-a Velika Mlaka, a od Društva Žena staru tehniku glačanja i pranja rublja. U sklopu šarolikog spektra edukacija, našlo se mjesta i za usvajanje koraka turopoljskog nam drmeša kojeg je KUD Velika Mlaka s radošću prenosio djeci. Na kraju programa učenicima i njihovim učiteljicama predan je prigodan dar, zahvalnice za sudjelovanje i knjiga „Velikomlački zapisi“ Anđelka Markulina.

Tradicija i korijeni dragog rodnog mjesta uspješno su prikazani zahvaljujući hvalevrijednom angažmanu brojnih sudionika, a s tendencijom da naši najmlađi dobiju uvid u povijesni razvoj i karakteristike svoga kraja, kojeg će, nadamo se, jednog dana i sami prenositi na buduće generacije!

Galerija fotografija

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Petek na Gorice: ‘Pi,pi,pi…mama, mama, gdje si ti’

Doznajte kako ‘petek’ provode vrtićanci iz Cicibana

Objavljeno

on

Umjesto tržnice danas smo odlučili posjetiti štand na jednom sasvim drugom mjestu. Naši junaci oduševili su nas svojim rukotvorinama. Od voća i povrća s goričke Zelene tržnice ovi mališani izrađuju prava mala ukusna umjetnička djela. Od starih novina, stvaraju novi reciklirani papir, a nije im strana niti izrada krema, sapuna i zubnih pasta od ljekovitog bilja. I zato nema vam druge nego Petek na Gorice.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Naše srce za Teovo srce

HNK Gorica ove nedjelje cijelim srcem igra za 4,5-mjesečnu bebu, dječaka kojeg čeka teška operacija srca u Njemačkoj – maleni lav Teo treba našu pomoć

Objavljeno

on

Nogometaši Gorice u nedjelju od 16.30 sati na Gradskom stadionu igraju dvoboj 29. kola HT Prve lige protiv Slaven Belupa. Posjećenost i podrška našim nogometašima u njihovim uspjesima raste brzinom svjetlosti, a ovaj put svi imamo razlog više, onaj humanitarnog karaktera. Prihod od ulaznica bit će namijenjen za liječenje male bebe, Tea Stojanovića. Goričani, pokažite kako veliko srce imate za nedužno biće i budite mu podrška da pobijedi u borbi za život!

– Maleni Teo Stojanović je beba koja će sa svega 4,5 mjeseca u svojoj životnoj borbi otići na drugu tešku operaciju srca u Njemačkoj. Iako su liječnici Teu dali minimalne šanse u prvoj operaciji, naš gorički maleni lav pokazao je da život i borba ne poznaju granice. Pozivamo Vas da kupnjom ulaznice po cijeni od 30 kuna na utakmici Gorica-Slaven Belupo zajedno pomognemo obitelji Stojanović i Teu – kažu iz HNK Gorice.

Za Goričane koji nisu ljubitelji nogometa, a žele pomoći našem Teu, svoj doprinos mogu dati i uplatom na račun njegove majke, Andreje:

HR4823900013221463194 – ANDREJA STOJANOVIĆ

Neka naše srce bude srce za Tea, a vaša donacija kupnjom ulaznica i dolaskom na Gradski stadion u nedjelju pošalje zajedničku poruku da srce Gorice kuca za Tea!

 

Nastavi čitati

Reporter 380 - 14.03.2019.

Facebook

Izdvojeno