Poveži se s nama

CityLIGHTS

Vrlo dobri rezultati velikogoričkih ekonomista na državnoj maturi

Objavljeno

Potvrde o položenim predmetima državne mature uručene su jučer učenicima Ekonomske škole Velika Gorica, a dokument o položenim ispitima na državnoj maturi uručivala je ravnateljica Vesna Brkljačić uz asistenciju Snježane Starčević, prof. Na ispite državne mature prijavilo se 76 učenika (skoro svi iz tri razreda ekonomista) sa završenim četverogodišnjim obrazovanjem. Kako strukovnjaci (ekonomisti) ne moraju polagati državnu maturu, veliki broj velikogoričkih ekonomista na državnoj maturi zorni je pokazatelj njihove ambicioznosti da nastave školovanje na fakultetima.

Državna matura, ekonomska (5)

Ravnateljica Brkljačić oduševljena je tolikim brojem njenih učenika koji su participirali na ispitima državne mature i istaknula da je to velika potvrda kvalitetnog nastavnog programa Ekonomske škole, koji uspješno realiziraju predmetni nastavnici. Ravnateljica je o postignutim rezultatima kazala: – Zadovoljna sam rezultatima naših učenika, možemo se pohvaliti da su rezultati solidni, nisu najbolji, ali su vrlo dobri. Ako bi radila usporedbu s prošlogodišnjim rezultatima onda bih kazala da su ovogodišnji za mrvicu bolji i to bi se moglo ocijeniti kao poboljšanje. Jednako tako, to bi se moglo okvalificirati i kao konstanta, jer se rezultati ne razlikuju osjetno iz godine u godinu. Ipak, najvažnije je da su učenici zadovoljni svojim rezultatima, koji će im omogućiti upise na željene fakultete.

Državna matura, ekonomska (13)

Svjedodžba i Potvrda
Gimnazijalci s položenim ispitima državne mature dobiju u ruke dokument Svjedodžba o državnoj maturi, a ekonomisti Potvrdu o položenim ispitima državne mature. Da bi dobili odgovor na pitanje jesu li Svjedodžba i Potvrda jednako vrijedne, odnosno imaju li jednaku valorizaciju, zamolili smo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – Odnosi s javnošću da nam pojasni u čemu je razlika između ta dva dokumenta. Glasnogovornica Ana Franić Božić je, slobodno interpretirano, kazala: – Najjednostavnije rečeno, razlike nema. Za gimnazijalce je državna matura obvezna i tko je od njih ne položi u rukama nema ništa(!), nema dokaz da je uspješno okončao četverogodišnje školovanje. Strukovnjaci (primjerice, ekonomisti) sa završnim radom i njegovom obranom imaju već u rukama dokument o završenom četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju. Ako polože ispite državne mature Potvrda im je viza za eventualni upis na fakultet. Osobno mislim da su prigodom državne mature strukovnjaci u psihološkoj prednosti u odnosu na gimnazijalce, jer ako ekonomisti ne polože državnu maturu samo privremeno gube pravo na upis na fakultet, ali im ostaje diploma o struci (dovoljno za eventualno zaposlenje). Gimnazijalcima je Svjedodžba jedini dokument o uspješno okončanom četverogodišnjem školovanju, padanje na ispitima državne mature za njih je veliki promašaj i ostavlja ih u svojevrsnom vakuumu – nisu izborili pravo da studiraju, a nisu ni verzirani za stručni posao.

 

galerija fotografija

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice, 6. srpnja 2018.

Slavica otkriva gdje rastu najveći klipovi kukuruza

Objavljeno

on

Ne propustite posljednji Petek na Gorice prije ljetne stanke. S vama smo ponovo od rujna.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Upoznajte obrtničku elitu! Ovo su novopečeni gorički majstori svog zanata

Od sada imaju zadaću da svoje mlade kolege razviju u stručne i kvalitetne majstore i ljude

Objavljeno

on

U velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, svoju majstorsku diplomu preuzelo je 162 majstorica i majstora. Među njima je i 15 novopečenih goričkih majstora svog zanata. Domagoj Tomšić po zanimanju je kuhar, a položeni ispit omogućit će mu još bolju poziciju na tržištu rada.

“Evo upravo sam preuzeo majstorsku diplomu. Kao kuhar radim već sedmu godinu, a sada sam u poziciji da mogu otvoriti i vlastiti obrt. Ponosan sam na činjenicu da ću moći svoja znanja podijeliti sa praktikantima, budućim kolegama kuharima, ispričao nam je Domagoj.

Na jesenskom roku 2017. godine i proljetnom roku 2018. godine, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, uspješno je majstorske ispite položilo 245 kandidata. To je najviše položenih ispita u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik OKZ-a dr. sc. Mirza Šabić.

“Ponosni smo što imamo najviše položenih majstorskih ispita u cijeloj Hrvatskoj. Tih 245 kolega od sada pripada obrtničkoj eliti jer jedan takav ispit nije lako položiti. Iza toga stoji puno truda, rada i učenja. Među njima je široka lepeza struka. Sretni smo što možemo širiti taj naš obrtnički način života, koji je i budućnost gospodarstva u cjelini, kaže Šabić, dodajući kako je potrebno istovremeno poticati tradicijska, umjetnička i deficitarna zanimanja te moderne tehnologije jer potrebno je ići u korak s 21. stoljećem.

Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora te otvara mogućnost za daljnje napredovanje u karijeri, otvaranje obrta, izvođenje praktične nastave i vježbe naukovanja, kao i veću konkurentnost u predstavljanju i poslovanju. Polaganjem majstorskog ispita stječe se peta razina obrazovanja koja je povezana s istom razinom obrazovanja u zemljama EU te omogućuje konkurentnost i mobilnost na europskom tržištu rada.

“Biti majstor je častan poziv i dokaz jednog usavršenog znanja. Kada vam određenu uslugu ili posao obavlja majstor svog zanata, dobit ćete kvalitetu, dobar i siguran proizvod. Obrtništvo ponovo živi i svakim danom sve više jača. Novi mastori na tržištu su jamstvo da će naše gospodarstvo dodatno rasti, a svi mi zajedno bolje živjeti”, napomenuo je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, Antun Trojnar.

Jedna od najvažnijih zadaća majstora je i prenošenje stečenih znanja i vještina novim generacijama. Majstorice i majstori imaju značajnu ulogu kao stručni učitelji koji kod mladih ljudi-budućih obrtnika trebaju razviti i poticati osobnu, stručnu i socijalnu kompetenciju te im pomoći da se razviju u stručne i kvalitetne majstore i ljude.

Antun Trojnar, Mirza Šabić

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Evo kako je velikogorička obitelj Dianežević napravila najljepšu vrtnu bajku u cijeloj Zagrebačkoj županiji

Stručna komisija proučavala je svaki detalj u vrtu. Kreativnost, originalnost, zastupljenost pojedinih vrsta ukrasnog bilja i skladan međusobni odnos. I ne samo to. Pomno su promatrali staze, zidove, sjenicu, ograde i jezerce

Objavljeno

on

Ovi zaljubljenici u prirodu svoj kućni vrt neprestano kreiraju već 20 godina. Dosad su na Floraartu već dvaput osvajali nagrade, ali treća je kruna jer odnosi se na dosad najveću površinu koju je komisija ocjenjivala, od preko 500 četvornih metara i najzahtjevnija je kategorija na natječaju.

Nastavi čitati
ZELENI PRSTEN
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno