Poveži se s nama

Najave

Vodič kroz proštenje za Veliku Gospu u Vukovini

Središnje misno slavlje povodom Velike Gospe počinje u 11 sati na nogometnom igralištu iza crkve. Cijeli dan posjetitelji će imati prilike kušati tradicionalna turopoljsko-sajamska jela s roštilja, kotlovinu i gulaš, a već od 16 sati nadalje će se posvuda čuti melodije naših grupa Pirati, Viking i Sjaj, te tamburaša Skitnice

Objavljeno

Blagdan Uznesenja Djevice Marije na nebo, poznatiji kao i Velika Gospa, svečano će se obilježiti 15. kolovoza u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini. Vjernici će imati priliku prisustvovati na Svetoj Misi u tri jutarnja termina – s početkom u sedam i devet sati ujutro, dok će u 11 sati na nogometnom igralištu iza Crkve biti središnje misno slavlje koje svake godine okuplja nekoliko tisuća vjernika. Slijedi popodnevno misno slavlje prije fešte s početkom u 18 sati.
Osim kao plemenitaši i čuvari narodnih običaja i tradicije, Turopoljci su poznati i kao marijanski narod. U ovom kraju mnoge crkve i kapelice posvećene su Gospi, a najpoznatije je zasigurno marijansko svetište u Vukovini. Iako razvoj crkve nije povijesno valoriziran, u zapisima se ovo proštenjarsko mjesto prvi put spominje u 16. stoljeću te se smatra starijim od crkve u Mariji Bistrici. Prvotna drvena kapela 1568. godine zamjenjena je današnjom crkvom, dograđenom 1704. godine, jednobrodnom kasnobarokno – klasicističkom crkvom u kojoj su se čuvali brojni zavjetni darovi vjernika kojima je Vukovinska Gospa pomogla. Iako drugačija, i danas je iz stare građevine sačuvan oltarni kip Majke Božje Vukovinske kao i kip Trpećeg Isusa.

Za one koji će se u Vukovinu uputiti radi dobre zabave neće se razočarati! Kao i svake godine niz bendova svirat će na raznim mjestima. Preko puta Crkve u dvorištu svirat će Tamburaši Skitnice, a grupa Sjaj bit će u dubokoj hladovini kod Čiča već od 16 sati. Nikako ne smijemo zaboraviti naše popularne dečke iz grupa Viking i Pirati, a koji će svirati kod bistroa Petica.
Uz odličan zabavni program čekaju nas i brojna tradicionalna turopoljsko-sajamska jela s roštilja, zatim kotlovina i gulaš kojji će zasigurno zadovoljiti svakog posjetitelja ovog proštenja. Tu je i nezaobilazni gverc koji mnogi od nas obožavaju, a najmlađi će na svakom koraku moći uživati u kokicama, pečenicima, šećernoj vati i gumenim bombonima.

Kultura

7. posavljačko-turopoljsko sijelo u Kosnici

Organizatori najavljuju iznimno bogat kulturno zabavni program posavljačke i turopoljske kulture i tradicije, koje će predstaviti KUD-ovi s područja našega Turopolja, te Posavljaci koji žive na području grada Velike Gorice, ali i Zagreba

Objavljeno

on

Kulturno- umjetnička udruga ‘Turopoljska tradicija’ iz Kosnice djeluje od 2013. godine s ciljem očuvanja turopoljsko-posavskih običaja. U tom duhu s veseljem i užurbano organiziraju 7. Posavljačko -Turopoljskog sijelo koje će se održati 14. rujna u Kosnici na nogometnom igralištu. Doček gostiju je od 17 sati, a kulturno-umjetnički program kreće od 18 sati. Pokrovitelji ove manifestacije su Grad Velika Gorica i mjesni odbor Kosnica.

U okviru ovogodišnjeg programa nastupit će Hrvatsko seljačko pjevačko društvo ‘Lipa’ Kosnica, a koje je 2017. godine odlučio obnoviti gospodin Filip Margić, koji nam je otkrio kako isto nije djelovalo od daleke 1934. godine, najvjerojatnije poradi drugog svjetskog rata.

–  Ideja je već sedmu godinu udružiti bosanske Posavljake s područja grada Zagreba i okolice, te domaće Turopoljce. Koliko su zapravo slični, pokazat ćemo i kroz novitet u programu ove godine, a to je predstavljanje nošnji koje daju do znanja kako između njihove kulturne baštine i narodnog ruha zapravo i nema velikih razlika. Novost ove godine je i otvorenje programa s našim domaćim glazbenikom Ivanom Bedekovićem, dok će Posavljake predstavljati Josip Tadić i Drago Mamić – ističe organizator Filip Margić.

Nastavi čitati

Najave

Više od 250 pasa na izložbi na kojoj se traži nacionalni šampion

Ovaj smo događaj zamislili kao dječju izložbu, a organiziramo je s ciljem da kinologiju približimo djeci i probudimo svijet o brizi za pse, kažu iz Kinološkog kluba Velika Gorica, koji u nedjelju organizira CAC izložbu pasa pod nazivom “Velika Gorica Trophy”

Objavljeno

on

Na prostoru iza Osnovne škole Eugena Kvaternika, u Školskoj ulici, u nedjelju će biti vrijeme za uživanje za sve ljubitelje pasa. Naime, Kinološki klub Velika Gorica organizira prvu CAC izložbu, pod nazivom “Velika Gorica Trophy”, na kojoj će sudjelovati više od 250 ljepotana na četiri noge. Oznaka “CAC” označava izložbu na nacionalnom nivou, na kojoj se traži nacionalnog šampiona među psima, što je razdvaja od onoga što se na istoj lokaciji događalo posljednje dvije godine, kad je riječ bilo o specijaliziranim izložbama pasa 2. i 3. kategorije.

– Ovaj smo događaj zamislili kao dječju izložbu, a organiziramo je s ciljem da kinologiju približimo djeci i probudimo svijet o brizi za pse. Budući da je ulaz besplatan, pozivamo sve zainteresirane roditelje i djecu da nam se pridruže, a ujedno pozivamo i sve zainteresirane da se pridruže našem klubu – poručuju organizatori iz Kinološkog kluba Velika Gorica.

Suci će na ovoj izložbi biti stručnjaci s velikim iskustvom u kinologiji, birat će između svih tih prekrasnih pasa, ali u svemu ovome cilj je baš ono što iz kluba ističu, povećana briga za pse.

– Imamo svoju Facebook stranicu, kao i službenu stranicu kluba, a na oba mjesta slobodno nas se može kontaktirati za bilo kakva pitanja ili pomoć oko pasa. Predsjednik kluba je dr. vet. med. Tino Kotaran, koji svojim iskustvom u veterini i kinologiji stoji na raspolaganju svima kojima treba pomoć oko uzgoja, liječenja pasa… – kažu iz našeg Kinološkog kluba.

Nastavi čitati

Najave

Otkrijte čari Pokuplja kajakom po rijeci Kupi

U avanturu se kreće sljedeće nedjelje, 8. rujna. Okupljanje u Pokupskom zakazano je u 9 sati, a u kajak se uskače u 10 sati. Prije izleta svi sudionici proći će osnovnu obuku s vodičem koji će ih uputiti kako se ponašati na vodi

Objavljeno

on

Za kraj ljeta i uspješne sezone turistička agencija Backpack Adventure Travel team poziva sve pustolove i one koji bi to htjeli biti na jedinstveni izlet kajakom po rijeci Kupi. Riječ je o vođenom kajakaškom izletu rijekom Kupom u blizini Pokupskog otkrit će vam ljepotu Kupe, a i čari veslanja po rijekama.

U avanturu se kreće sljedeće nedjelje, 8. rujna. Okupljanje u Pokupskom zakazano je u 9 sati, a u kajake se uskače u 10 sati. Prije izleta svi sudionici proći će osnovnu obuku s vodičem koji će ih uputiti kako se ponašati na vodi.

U cijenu od 15o kuna uključen je kajak za 2 osobe, vesla, prsluci za spašavanje, vodootporna bačvica za vaše stvari na kajaku i vodič. S obzirom da je broj mjesta za izlet ograničen, potrebno je da se prijavite na vrijeme. Sve informacije o izletu možete naći na poveznici OVDJE, kao i formular koji za rezervaciju. Detaljnije upute stižu po Vašoj rezervaciji.

Vidimo se u Pokupskom!

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno